”Ainoa vaikutus on se, että työnantajan kukkaro pysyy pulleampana” – SDP:n Suhoselta suorat sanat yt-lain muutoksista
Tuosta uutisesta osin rivien välistä lukien se täysin hönö kuuden viikon hirressäroikottamisvelvoite kapenee. Jos luen oikein, niin erittäin hyvä muutos. Ei noissa alle 50 hengen firmoissa ole mitään syytä vatuloida noita asioita näön vuoksi kuutta viikkoa, ja se kuusi viikkoa on täysin /c:stä sekä muutosneuvotteluiden kohteena oleville, että muille. Puolitoista viikkoa osa porukasta miettii, että putoaako se kirves niskaan vai eikö se putoa, ja toinen osa yrittää olla niin kuin ei olisikaan, kun ei itse ole tulilinjalla, mutta kauheasti ei viitsi riemua pitää työpaikalla. Todellisuudessahan ne päätökset on pitkälti luonnosteltu jo silloin, kun yyteistä päätetään, eikä tuo kuuden viikon pätkä ole yhtään kenenkään etu. Tuo "ei ole riittävästi aikaa varautua" on sekin silkkaa kalastelua; jos siihen työpaikan altamenoon ei ole varautunut, niin se kolme viikkoa peliaikaa ei mitään muuta. Itse useammat YT:t lusineena tiedän, millaista sitä päätöstä oli odotella, ja kerta kerrasta olisin laittanut rastia ruutuun, jos olisi ollut mahdollisuus hyväksyä se, että hoidetaan homma pakettiin ja ilmoitukset kohteina olleille kolmessa viikossa kuuden sijaan.
Se kuusi viikkoahan on vain raja jolloin neuvottelut voidaan lopettaa ellei yhteisymmärrykseen päästä, ja työnantaja sanelee lopputuloksen. Mikään ei estä lopettamasta sitä vaikka viikon jälkeen, jos kerran se pitkä kesto työntekijäpuolellekin on vain huono juttu. Jos taas yhteisymmärrykseen ei päästä, niin 3 viikon palkka on ihan merkittävä rahasumma, joka jää saamatta.
Etenkin kun Suomessa on erittäin heikko tuo irtisanomisesta saatava palkka. Sanotaan, että olet ollut töissä 20 - 40 vuotta ja mitään muuta et osaa, niin saat muutaman hassun kuukauden peruspalkan läksiäiksi. Joskus kahdesta tehtaasta parempi on lopetettu Suomesta, kun tulee halvemmaksi antaa potkut täällä.
Vieraskolumni / Valtio työntää sormensa nyt kasvusijoittamiseen: Yhteisellä rahalla, veronmaksajien riskillä
Hallitus saa rankkaa kritiikkiä eläkepäätöksestä – ”Veditte maton alta 420 000 suomalaiselta, älkää tuhotko...” Hallituksen päätös tuhoaa vapaaehtoisen eläkesäästämisen, varoittaa suoraan Petteri Orpoon ja Riikka Purraan vetoava finanssiala. Linjaus kulkee alan mukaan ”täysin vastoin eurooppalaista suuntaa”.
Hallitus leikkaa sairailta – vaikutus jopa tuhansia euroja vuodessa Leikkaus vaikuttaa sairauspäivärahan määrään jo alle 30 000 euron vuosituloilla. Monta etuuden saajaa. Kelan mukaan sairauspäivärahaa sai 306 200 henkilöä vuonna 2023.