Hallituksen leikkausten suurin ongelma on, että ne kohdistuvat samoihin ihmisiin, sanoo arviointineuvosto – Veronkorotuksia ei pitäisi sulkea pois
Toivotaan, että olen väärässä. Monesti olen ollut, niin miksei tässäkin asiassa? Jos taas asiat huononevat, niin sitten se vasta iskeekin niihin huono-osaisiin. Yritän ajatella tätä tulevaisuuden näkymillä, joissa Suomen väestö koko ajan vanhenee ja tarvitsee enemmän palveluja. Samaan aikaan maksajien määrä vastaavasti vähenee. Mutta olet oikeassa, turhaahan tämä on. Yritän vastustaa halua kommentoida entistä enemmän. Keskitytään julkaisuihin ja laitteisiin.
Hyvin ristiriitaisia fiiliksiä itsellä näistä poliittisista lakoista, varsinkin yksityisellä sektorilla. Jotenkin ehkä ymmärrän paremmin valtion/kunnan toimintojen lakkoilun kun hallitus perseilee. Ja sehän perseilee, vastustan kaikkia näitä muutoksia. Mutta firmalla menee muutenkin huonosti niin miksi sitä pitäisi vielä enemmän kurittaa siksi että hallitus teki jotain tyhmää? Ei firmalla ollut mitään osaa eikä arpaa noihin päätöksiin, ja veikkan että ei edes hyödy niistä "työelämän heikennyksistä" käytännössä mitään. Kuitenkin sinällään reilu firma ja paremmat työehdot kuin mitä laki/työehtosopimus vaatii. Jos jotenkin saisi valtion maksamaan tämän lakon kustannukset niin sitten sen paremmin ymmärtää, mutta ei yksityisten yritysten kustannuksella. Toki mullekin päivä tai pari kompensoitua lomaa kelpaa että siinä mielessä "itsekkäänä" sitten kuitenkin osallistuisin näihin. Kun kaikki muutkin, Naamioin sen vaikka solidaarisuudeksi sitten.
Tämä yllätys tulee vielä kalliiksi – Orpon hallituksen palkkamallissa piilee iso riski Hallituksen lakiin ajama palkkojen vientimalli voi kääntyä sote-sektorilla itseään vastaan. Palkkapaineet voivat purskahtaa ulos vuokratyön lisääntymisenä, kirjoittaa toimittaja Kyösti Jurvelin.
Tämä on muuten aika hyvä pointti. Tietyistä syistä aika läheltä sote-maailmaa seuranneena olen huomannut, että jo nyt ihmiset vaihtavat vuokratyöfirmoihin. Yksityisiä firmoja eivät mitkään palkkamallit ja -korotukset käytännössä sido, joten työntekijän palkkaa voidaan nostaa sadoilla euroilla ja samalla firmat neuvotella soten kanssa paremmista työehdoista. Ei ole montaa viikkoa, kun luin juuri tästä aiheesta uutisen, jossa hoitaja oli väsähtänyt pitkiin ja raskaisiin päiviin pienellä palkalla ja vaihtoi työnantajaa yksityiselle puolelle. Jatkoi kuitenkin ihan samassa työssä, mutta sote osti työn kyseiseltä firmalta. Työaika lyheni, joustoja tuli enemmän työaikaan ja palkka parani. Ihmiset eivät ole tyhmiä, joten erilaisia ratkaisuja varmasti keksitään siihen, että palkka paranee enemmän kuin vienti sallisi. Tosin tässähän on suoraan jo kokoomuslaisille lääkärifirmoille ja muille hyvä bisnes tiedossa. Palkataan työntekijät omien firmojen kautta sotelle ja saadaan lisää miljoonia omaan taskuun veronmaksajilta. Eipä sitä tiedä, jos tuo vaikka oli jo alunperin hienosti suunniteltu noin.
https://yle.fi/a/74-20072746 Heikki Hiilamon kolumni: Ryhdyin tutkijaksi, koska hävetti väittää työkseen, että rikkaiden suosiminen auttaa köyhiä Keskelle talouspolitiikan keskustelua on ponnahtanut vanha tuttu ”vieteriukko”. Se väittää, että rikkaiden suosiminen on tieteellinen välttämättömyys ja hyödyttää köyhiä. https://yle.fi/a/74-20072634 Virkailijayhdistys paheksuu voimakkaasti kokoomustaustaisen Arvosen nimitystä EU-edustuston päälliköksi Yhdistys moittii Arvosen nimitystä erittäin poikkeukselliseksi ja räikeäksi toimeksi. https://yle.fi/a/74-20072217 Asiantuntijalta tyly arvio hallituksen ajamista lakkorajoituksista: ”Tyypillistä autoritaariselle järjestelmälle” Työoikeuden emeritusprofessorin mukaan hallituksen vientimalli on kansainvälisten sopimusten vastainen. https://yle.fi/a/74-20072145 Oikeuskansleri jyrähtää moitteet hallitukselle: Kehnoa lainvalmistelua ja liian lyhyitä lausuntoaikoja Tällaisten uutisten jälkeen sitten Orpo sanoo: https://yle.fi/a/74-20072794 "Ei tässä kyykytetä ketään, hallituksella on oikeus viedä asioita eteenpäin", Orpo puolustaa työmarkkinauudistuksia Ja viimeistään tällaiset uutiset kyllä saavat aikaan sen, että porukka varmasti lakkoilee. https://yle.fi/a/74-20072278 PS:n Mäkelä: Lakoilla ei saavuteta mitään järkevää tai hyödyllistä
Tutkimus paljastaa: Selvä enemmistö suomalaisista hyväksyy tammi-helmikuun lakot SAK:n tilaaman tutkimuksen mukaan kansan enemmistö myös vastustaa hallituksen toimia työmarkkinoiden uudistamiseksi.
Siitähän se on hyvä yleistää. Varmasti jokaisesta puolueesta löytyy molempiin leiriin sekä siitä väliltä. Toki aina tietyissä puolueissa on kannatusta tietyille asioille suhteessa enemmän.
Näinhän se menee. Ja Orpon hallitus joutuu korjaamaan edellisen hallituksen jälkiä. Ja siinä sitä korjattavaa vasta riittääkin.
Joo en tiedä mitä peruspersut duunaa mutta mikään vaaleissa tai gallupeissa ei varsinaisesti viittaa siihen että heillä ruohonjuuritasolla oltaisiin määrissä eri mieltä puolueen johdon kanssa. Ja Purran sekä Mestarin kanta on aika selvä. UPDATE: "Lakkoja kannattavat ennen kaikkea Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat, ja niitä vastustavat ennen kaikkea kokoomuksen kannattajat. Perussuomalaisten kannattajia kysymys jakaa, mutta lakkojen vastustajia on enemmän kuin tukijoita."
Orpon hallitus hakoteillä työttömyysetuuksien leikkauksissa Orpon hallitus väittää, että roimat leikkaukset työttömyysturvaan lisäävät työllisyyttä. Excel-laskennallisesti näin voi ollakin, mutta toista on todellisuus. Uusia työpaikkoja ei ole syntynyt, sen sijaan työpaikat ovat vähentyneet.
Tässä hyvä vastaus niille, jotka edelleen jaksavat jankuttaa siitä, että Ruotsissa tehtiin samat muutokset ja siellä homma toimii. Varmasti toimii, jos työttömällä jää käteen 800 euroa enemmän. https://yle.fi/a/74-20075585 Keskituloinen suomalainen saa pian työttömänä yli 800 euroa vähemmän ansiosidonnaista kuin ruotsalainen
Mnii.. Voiskohan Ruotsin huomattavasti paremmin menevällä julkisella taloudella olla jotain vaikutusta asiaan ?