Pitkällisten natustelujen jälkeen, ja perus höttöihin kyllästyneenä, kestosuosikiksi ja luottojuomaksi oluiden saralla on noussut Hoegaarden Witbier vehnäolut. Mukavan napsakka, mutta samalla aika "hunajainen" ja miellyttävä maultaan. Useampikin tuoppi menee ilman makuun kyllästymistä, ja ennen kaikkea ilman sitä perinteistä pöhnää ja oluesta väkisinkin tulevaa täyttä oloa.
Pilsner Urquell. Haastajia on vuosien mittaan ollut kymmeniä jossei satoja, mutta edelleen kyseinen merkki pitää pintansa. Pidän toki muistakin, mutta jokin tämän maussa vain kiehtoo yhä uudelleen.
Hoegaarden on melko kallista vaan... muuten sitä nauttisi useamminkin. Kokeilkaapa muuten Brooklyn Breweryn Brooklyn Lageria ja East India Pale Alea... hyviä. Ensimmäinen on aika lailla London Pride/ESB-makuinen ja jälkimmäinen on mausteisempi (melko samantyylinen kuin muut IPAt). Saatavuus hyvä ravintoloissa.
-Tiger, tätä join thaimaassa joka päivä :thumbsup: -Budjovicky Budvar, Vaalea. Meniköhän tuo oikein? No joka tapauksessa tätä tulee vedettyä perjantai-iltaisin saunan jälkeen -Hellas? Tämä on joku saksalainen luostariolut mitä mutsi toi münchenistä. Tämmönen pizzan kanssa, siitä ei makunautinto paljoa parane Edit: Carlsbergin Jacobsen olut on kanssa ihan mielenkiintoinen tuttavuus, hintava mutta maku on vähän "eksoottinen". Appelsiinia, neilikkaa ja korianteria
Boddingtons Pub Ale, tuo Manchesterin ylpeys, on hyvää vaihtelua Guinnessille ja Murphy's Stoutille. Ja mikä parasta, sitä saa esim. hyvin varustelluista CityMarketeista.
Huh huh, tulipa listalle mittaa, mutta eihän noista voi valita yhtä suosikkia. Lista koostuu lähinnä juhla päivän "paremmista", vaikka juonkin enemmän marketien talous olutta. Kotimaiset Top5 1.Marsalkka 2.Sandels 3.Urho 4.Stallhagen Pale Lager 5.Plevnan vehnä Ulkomaiset Top5 1.Pilsner Urquell 2.Newcastle 3.Carlsberg 4.Hoegaarden 5.Zeunerits
Joop, yritin tehdä itekin nyt top5-listat sekä ulkomailta että kotimaasta, mutta ulkomailta noita ehdokkaita löytyi vaikka millä mitalla ja kotimaista oluista ei sitten meinannut keksiä millään mitään juomakelpoista ja näin jäi siinä top5 kovan pohdinnan jälkeenkin vielä vajaaksi Kotimaiset Top2: 1. Legenda 2. Lapin Kulta Ulkomaiset Top20: 1. Estrella de Galicia 1906 Extra 2. Carlsberg Green 3. Velkopopovický Kozel Dark 5. Tagus 6. Tsingtao 7. Alhambra Especial 8. Mahou Clásica 9. Heineken 10. Super Bock Tango (punaviinimarjaa, porkkanaa.. olueksi sanovat kuitenkin Tyylikäs mainos, Tango on helpompi juoda kuin tanssia ompi tuon viesti jossei portugali suju.) 11. San Miguel Especial 12. Sagres 13. San Miguel 1516 14. Mahou Cinco Estrellas 15. Cristal 16. Super Bock 17. Amstel 18. Saku 19. Carslberg Sort Guld 20. Super Bock Green
Taidat tykätä enimmäkseen peruskeitosta. Nuohan on melkein kaikki normilageria eri maista. Kotimaisista maistapas Koffin porteria.
Tuo on kyllä hyvää, mutta vain pullon tai pari kerrallaan eikä missään tapauksessa liian kylmänä. Melko rohkea suositus kuitenkin (kenelle tahansa) enimmäkseen vaalean lagerin ystävälle, voi olla että totutteluun menee siemaus tai kaksi.
Kyllä suomalaisista Sandells ja Karhu ovat ylivoimaisia ykkösiä. Lappariin, Karjalaan ja Koffiin en koske, jos ei ole ihan pakko. Olvi menee paremman puutteessa. Suomalaisista erikoisoluista ehkä erikoisin mitä olen maistanut on Plevnan savuolut, joka onkin varsin erinomaista. Oman setäni tekemät Huvila-oluet ovat myös erittäin hyvänmakuisia. Löytyy pullosta ainakin Savonlinnan Prismasta, ja ilmeisesti jostain päin Helsinkiäkin. Ulkomaisista parhautta edustavat ainakin Velko, Chimay ja Guinness. Trappistioluita ja Guinnessia ei nyt voi juoda kuin pullon tai pari illassa, mutta Velkoa ja muita tsekkiläisiä menee enemmänkin.
Joop, ihan perussettiä sitä tulee vedettyä. Ei kaljan kanssa mitään ruveta hienostelemaan, semmosta vaan otetaan mitä marketin hyllyltä löytyy. Yleensä kun jotain erikoisoluita maistelee niin aika kammottavia ovat. Pitääpä ens viikolla tuota Porteria testata, normikoffi ei kyllä oikein jostain syystä mulle maistu sitten mitenkään muuten kuin saunakaljana.
Aloittelija (ja kokeneempikin humalaa välttääkseen) voi lantrata juomaa hieman ykköspilsneriin. Juomasta tulee helpompi. (Lidlin ykkönen on sivumennen sanottuna parasta ja halvinta kaikkiin tarkoituksiin.)Itse tulee portteria otettua yleensä vain pullollinen ja viileänä muttei liian kylmänä. Portterien makuun päästyään parempia oluita ei olekaan ja harharetkien jälkeen tulee palattua maailmallakin arvostettuun suomalaiseen. Sopii myös esim. suklaajälkiruokien kera! Myös Sakun porter on ihan hyvää. Moni porter kuitenkin on mielestäni pilattu liialla makeudella kuten A.Le Coc. Lagermiesten ja (siiderinaisten) kannattaa kokeilla myös vehnäoluita. Oma suosikkini Alkosta on Ayinger Ur-Weisse. Vehnäoluet ovat kuitenkin ehkä kuuman kesän juttu enemmän, porttereiden maittaessa eritoten talvisin. Tosin on myönnettävä, että mäyristarjousten huono puoli on juuri se, että tulee roudattua edullista Koffin ja Karjalan kolmosta himaan ja maistelut jäävät vähemmälle. On tietysti häpeä myöntää määrän korvaavan laadun.
Tähän mennessä 300 oluen (eli prosentti noin 30 000:sta) kokemuksellani olen päätynyt seuraaviin topvitosiin: Ulkomaiset: 1. Trappistes Rochefort 10, 11,3 t-% (vahva tumma trappistiolut, Belgia) 2. DeuS Brut des Flandres Cuvée Prestige 2005, 11,5 t-% (shampanjaolut, Belgia) 3. Chimay Bleue, 9 t-% (vahva tumma trappistiolut, Belgia) 4. Schneider Aventinus, 8,2 t-% (suodattamaton tumma weizenbock, Saksa) 5. Ettaler Kloster Curator Dunkler Dobbelbock, 7 t-% (luostaridobbelbock, Saksa) Suomalaiset: 1. Sinebrychoff Porter, 7,2 t-% (balttiportteri) 2. Plevna Siperia Imperial Stout, 8 t-% (imperial stout) 3. Diamond Beer Paasbier, 6,5 t-% (pääsiäisbelgiale) 4. Stadin Panimo American Pale Ale, 4,7 t-% (pale ale) 5. Huvila John Golding ESB, 5,2 t-% (extra special bitter)
Tässä olikin hyvät listat. Selvästi oluen ystävä . Nyt kun on länsipuolella Saksaa asustellut, on tullut maisteltua aikalailla paikallisia oluita, sekä myös käytyä retkillä hollannissa ja belgiassa. Viimeisimpänä kohteena trappistiluostari Achel, Belgian ja Hollannin rajalla. Itse Achelin tuotteet ovat vielä maistamatta (luostarissa oli vain pieni kahvila, jossa olisi voinut maistaa), mutta mukaan lähti viereisestä myymälästä näitä sekä muita luostarioluita sekä pullossa käyviä belgialaisoluita. Yleisesti ottaen saksalaiset doppelbockit (mm. Paulaner Salvator), belgialaiset dubbel/tripel/quadrupel -oluet ovat nousseet suosikeiksini. Etenkin nämä pullossa uuden käymisen suorittavat oluet ovat parhaimmillaan lähellä shampanjaa. Olvin tuplapukkia on muuten turha verrata näihin keskieurooppalaisiin bockeihin. Maistoin tuota joskus männä vuonna ja se oli aivan kammottavaa. Tällä hetkellä ulkomaisista ykkössijaa pitää St. Bernardus Abt 12 (quadrupel luostariolut) 10%. Tsekkasin, että tällä hetkellä Alkosta saa yllättävän montaa belgialaistuotetta. Kannattaa kokeilla. Tuleva joulu on hyvä tekosyy maistaa vähän vahvempiakin oluita, jos ei niistä muuten hirveästi välitä.
Tähän itsekin tykästyin kesällä. Harmi vaan, että tuli oltua siinä vaiheessa jo aikamoisessa tuubassa kun ainetta sain käsiini. Noh, olipahan ilmaista
Noita Alkon tänvuotisia jouluoluttarjokkaita Hesarikin testasi männäviikolla ja olin ihan samaa mieltä siitä, että kyllä tuo Gouden Carolus Christmas Ale oli selkeästi paras, itse asiassa mahtuisi tällä hetkellä mun topkymppiin. Toiseksi paras mielestäni oli "joulupipariksikin" tituleerattu Diamond Beerin Kerst Bok, jota varmasti tulee ostettua joulupöytään sen suhteellisen edullisuuden vuoksi.