Turkkilaisen konservatiivipuoluetta tukevan Yeni Safak -lehden kolumnissa kirjoitetaan Iltasanomien mukaan seuraavaa: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008835930.html Turkki näki siis tilaisuutensa tulleen, eikä tämä ole suunnattu sinällään Suomea vastaan, vaan Turkin kokemaa Nato-syrjintää vastaan. Turkin mielestä ensimmäiset neuvottelumatkat olisi pitänyt tehdä Turkkiin, eikä Yhdysvaltoihin ja Britanniaan.
Saapa nähdä. Turkki laittoi jo Ruotsille viiden kohdan listan. Vaikea nähdä että Ruotsi voisi tuota kaikkea hyväksyä. (Suomen listaa odotellessa).
Asioista neuvotellaan ja neuvotellaan, Turkille luvataan jotain ja kaikki voivat lopulta poistua neuvotteluista voittajina. Tai ainakin esitellä asian näin kansalaisilleen.
Ei tietenkään hyväksy. Kyse on kaupankäynnistä. Ehtoja viilataan, kunnes löytyy sopiva kompromissi. Suomelle ei ole lähetetty ehtoja, koska Ruotsin toiminta närästää Turkkia enemmän. Toisaalta Suomen edustajat ovat sanoneet, että "Ruotsia ei jätetä", eli Suomi liittyy vain, jos Ruotsikin pääsee. Suomen kohdalla todennäköisesti Turkkia rassaa aseiden vientikielto. Saa nähdä, mitä sille tapahtuu.
Turkki on aloittamassa sotatoimia Syyriassa ja toivoo että Ruotsi purkaa aseidenvientikiellon. Mielenkiintoiseksi menee.
En ole asiantuntija. Näyttää kuitenkin siltä ettei Suomen NATO jäsenyys ole 100 % varma, vaikka ulkoministeri Haavisto näin sanoi. Ketjun otsikko on "Pitäisikö liittyä Natoon?". Minusta ei. Valtamedia on tehnyt kaikkensa, jotta saadaan kansan tuki. Se on saatu, mutta nyt näyttää siltä että matka Natoon ei ole sittenkään niin selvä kuin on väitetty.
Mikään ei tietysti ole varmaa ennen kuin on nimet paperissa, mutta tätä tilanne on monesti verrattu kaupankäyntiin turkkilaisessa basaarissa. Tinkiminen käynnissä ja molemmat osapuolet kyllä haluavat tehdä kaupat, kunhan ehdoista päästään yhteisymmärrykseen.
Tässä kohtaa, kun hakemus on laitettu eteenpäin, niin ehkä 99% varmuudella? Voi toki tulla joku maailmanlopun eventti. Annetaan sille ja muille vastaaville syille 1%
Ei Haavisto ole sanonut, että Suomen Nato-jäsenyys on 100 % varma. Täällä oli aiemmin jäsen, joka sai jatkuvasta trolllaamisesta bännit. Asiallinen keskustelu on toki sallittua, vaikka olisikin eri mieltä.
Olen ihan saman tiedon varassa kuin tekin: Haavisto Uutissuomalaiselle: Suomen Nato-jäsenyys on varma https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7273c617-da7d-463a-9f80-59b3685ec25e
Kun artikkelin lukee tarkemmin, huomaa että Haaviston lausunto on ” Eiköhän se varmaa ole”, ei missään tapauksessa ”100 % varmaa”. Tuo ”100 %” on siis omaa tuotantoasi, sitä ei mainita missään kohtaa juttua.
Ulkoministeri Pekka Haavisto uskoo, että Suomi ja Ruotsi hyväksytään puolustusliitto Naton jäseneksi, koska maat ovat saaneet Naton suurilta jäsenmailta Yhdysvalloilta ja Isolta-Britannialta niin vahvan tuen jäsenyydelle. "– Eiköhän se varmaa ole. Olemme prosessissa aika pitkällä, ja loppupää häämöttää. Meillä on niin vahva tuki suurelta joukolta Nato-maita, että kyllä tästä varmasti ratkaisu löytyy" Haaviston sanomiset on laajasti uutisoitu että mies on varma siitä että Suomi menee Natoon. Näin itsekkin tulkitsen hänen sanomisensa.
Mutta mitä mahtoi mennä lupaamaan että Erdogan suostui nyt jäsenyyttä puoltamaan? Ei se varmasti ilmaiseksi onnistunut.
Odotellaan nyt kuitenkin kiltisti sitä hetkeä kun on Turkin vuoro oikeasti ratifioida se Suomen jäsenyys. Toki hienoa että ollaan päästy sen etuoven kynnyksen yli.. Mutta vielä pitäis päästä ihan asumaankin.
En kyllä usko, että on menty lupaamaan mitään mikä sotisi Suomen periaatteita tai lakeja vastaan. Jos näistä ruvetaan tinkimään jonkun diktaattorin takia, niin on sitten ihan sama ollaanko Natossa vai osa Venäjää. Kyllä siellä Sale on kertonut rauhallisesti miten asiat ovat ja tulevat olemaan.
Jeesus sitä päivää jolloin tuon tunkion tiluksia (syystä tai toisesta) Suomikin olisi osaltaan velvoitettu puolustamaan, vaikkei vastaava velvoite, tilanteen moiseksi mahdollisesti eskaloituessa, heiltä Suomen suuntaan sen paremmalta edes ajatuksen tasolla tunnu. Pitääkin olla tuollainen kusiainen Naton jäsenenä, hyh! Veikkaan, että useimmat ulkorajojen(kin) tuolla puolen arvostanee ajatusta Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä selkeästi enemmän kuin Turkin typerryttäviä julkisia perseilyjä milloin minkäkin agendansa ajamana ikinä-koskaan-milloinkaan.