Aivan. Oletin, että puhumme Postista ostetusta palvelusta, jossa paketin pitäisi tulla seuraavana päivänä. Amazonin lähetyksistä puheenollen... Tuo Saksan Amazonin suora Postin lähetystunnuksien käyttäminen on siinäkin mielessä kätevää, että älypuhelimen OmaPosti-sovellus ilmoittelee automaattisesti seurantatiedoista. Mainittakoon tosin, että jouduin pitkästä aikaa DPD:n kanssa tekemisiin, kun tilasin (suoraan) Saksan Amazonilta muutaman isomman lemmikkitarvikkeen. DPD:stähän minulla ei ole hyviä kokemuksia, kun aikoinaan hoitivat kuriirihommansa niin, että kävivät vähin äänin alaovella (minun ollessa kotona) kääntymässä ja pistivät paketin menemään takaisin lähettäjälle toiseen maahan. Useamman kerran. Onneksi nykyään DPD:t näyttää menevän PostNordille ja sieltä tulee hyvin infoa ja mahdollisuutta sopia toimituksesta ja antaa lisätietoja.
Mainitaanpa vielä siitä, että tuli ensimmäistä kertaa käytettyä tätä Postin netin kautta tehtävää paketinlähetyspalvelua, kun pienehkön paketin lähettäminen Postin toimipisteeltä olisi maksanut tuplasti enemmän (5.20eur vs. 9.90eur). Asiassa oli toki hassua se, että tein tämän säästötoimenpiteen Postin toimipisteen edessä kännykällä, odottelin 10-15 minuuttia että toimitus rekisteröityy ja sitten jouduin joka tapauksessa (ohjeistuksen mukaisesti) asioimaan Postin asiakaspalvelijan kanssa luovuttaessani pakettia. Tuossa nettitoimenpiteessä pitää muuten olla tietoinen paketin koosta ja painosta eli kotona tehtynä pitää olla jonkinlaiset mittausvälineet. Tarkempi heppu voi tosin silmämääräisestikin arvioida mille koko- ja painotasolle paketti sijoittuu, mutta en sitten tiedä, miten paketin käy, jos arvioi alakanttiin, ostaa pienemmälle paketille tarkoitetun halvemman palvelun ja lähettää.
Kärsivällisen odottelun jälkeen postilta tuli virallinen vastaus: ”Lähetyksen saapuessa tullin haltuun pitäisi saapumisilmoituksen lähteä automaattisesti, mikäli tullilla ei ole mitään syytä takavarikoida lähetystä omista syistään. Ulkomailta saapuvien lähetysten osalta oli saapumisilmoitusten tulostuksessa ongelma 24.4. – 7.5.2019. Saapumisilmoituksenne on valitettavasti myöhästynyt tämän vuoksi.” Toivon mukaan ongelma on siis nyttemmin korjattu...
Milläköhän ihmeellä Tulli meinaa selvitä Rinteen hallituksen tahtotilasta tullata kaikki kiinapaketit 0 eurosta alkaen. Jo nykyisellään tuntuu, että postinkulku tukehtuu tullipostiin ja paketit makaa siellä satunnaisen ajan. Kannattaa siis nyt jo tilailla hyvissä ajoin pikkuostokset, kaapelit yms. Kiinasta ennen kuin saavat kiristettyä tuontia. Eikö Ruotsissa jouduttu perääntymään pikkupakettien verottamisesta, kun porukka jätti tullaamatta ne ja paketteja kertyi satoja tuhansia tullin käsiin? Nyt himoverottajat haluaa kokeilla samaa Suomessa. Logiikka 5/5?
Itse luulen, että jos pikkupaketitkin tullataan, niin kyllä se vaikuttaa siihen, että mitä ihmiset vaivautuvat tilaamaan, ja siten pakettien määrä ennen pitkää vähenee. Siirtymäaika voi toki olla tuskallinen.
Innostuin itsekin vasta googlaamaan kirjoitukseni postaamisen jälkeen. Lähinnä tuskailin paraikaa junnaavia pakettejani, mutta Tullissakin varmaan kesähessujen aikaa, oltava armollinen. Löytyi Kauppalehden tuore artikkeli, missä Tulli ilmaisee suoraan huolensa: "Tulli tarvitsee vuoden aikaa uudistaakseen tietojärjestelmänsä. Muutos maksaa miljoonia." Mikä ehkä kiinnostavinta, Saksa on ottanut kantaa asiaan: "Verovapaus poistuu joka tapauksessa vuonna 2021 EU-säännöksen takia. Saksan mielestä olisi parempi, että myös Suomi muuttaisi verotusta vasta sitten, kun koko EU-alueella on sama käytäntö." Huoli on joka tapauksessa yhteinen sekä Tullissa että Postissa: "Hallitus on arvioinut verovapauden poistamisen tuottavan 40 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa. ”Pitäisi ajatella myös ketjun kustannuksia. Pelkästään meille tulee miljoonien eurojen kustannukset vuodessa tietojärjestelmien uudistamisesta ja neuvontaan tarvittavan henkilökunnan palkkaamisesta.” Myös Posti on huolissaan tavaravuorista, joita veromuutos kasaisi. Kun Ruotsi poisti verovapauden viime vuonna, miljoonat paketit ruuhkautuivat postin varastoon." https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...ykyiseen/270f34af-2b0e-49f6-a7e9-0d26f9dcfda8 Ruotsissahan siis kävi niin, että ihmiset jättivät tullaamatta pikkupakettinsa.
Ihmiset pitäisi saada ymmärtämään, että halvan kiinarojun tilaaminen ei ole kauhean järkevää. Leluissa ja vaatteissa voi olla vaarallisia pitoisuuksia kemikaaleja, lelut voivat olla lapsille vaarallisia, sähkölaitteissa voi olla paloriski. En sano etteikö Kiinasta voisi tavaraa tilata, mutta olisi hyvä olla jokin järki kädessä. Kalliimmat tavarat ovat keskimäärin parempi laatuisia kuin halvat. Tuttavaperhe tilaa käytännössä kaikki lelut lapsille Kiinasta. Halvalla toki saa "Legoja" ja muita tavaroita, mutta enpä kyllä uskaltaisi itse. En tiedä tämän tiedon varmuutta, mutta eräs tuttu joka kiertää Aasiaa töiden vuoksi kertoi, että vaikka siellä toki paikalliset ostavat hyvinkin paljon kalliimpien tuotteiden piraattiversioita (kännykät, vaatteet, kengät, laukut jopa autot) niin nämä parin euron tavarat ovat bisnestä vain vientiin. Kukaan paikallinen ei kuulemma osta euron kännykkälatureita, kun tietävät, että ne ovat paskaa. Mutta länsimaalaiset hyvin tienaavat (aasialaisiin verrattuna) ovat niin pihejä, että tilaavat aasiasta sitten tuota roskaa, jota eivät paikallisetkaan osta. Ei sinänsä liity Kustin polkemiseen muuten kuin siten, että ihmisten valistaminenkin voisi olla yksi keino vähentää tuota tullaustarvetta.
OT: "Kiinantavaralla" on tosiaan huono maine sen takia, että on tilattu halvimpia mahdollisia kännykkälatureita ja todettu ne surkeiksi. Harvasta "Kiinantavaraa" myyvästä paikasta saa kuitenkaan pelkästään tällaisia. Esim. AliExpressistä löytyy pienelektroniikkaa merkeiltä kuten Anker, Mpow, Baseus ja Ugreen, jotka ovat ainakin oman kokemuksen sekä käyttäjäarvioiden mukaan hyvälaatuista tavaraa. Toki nämä sitten maksavat vähän enemmän, mutta hinta on silti merkittävästi alhaisempi kuin esim. Saksan Amazonissa saati sitten Suomessa. Myös ne paljon puhutut älypuhelinsuojat ovat noissa paikoissa ihan kelvollisia, kunhan osaa valita. Usein tuntuu siltä, että suurelta osalta kuluttajista puuttuu työkalut pienentää todennäköisyyttä huonoon ostokseen. Esimerkiksi AliExpress tarjoaa mahdollisuuden laittaa hakutermin tulokset järjestykseen myydyimmästä tuotteesta alkaen. Ko. paikka tarjoaa myös mahdollisuuden lukea paitsi käyttäjäarvosteluja tuotteista niin myös nähdä kuvia saaduista tilauksista. Jos sitä sitten kuitenkin vain hakee "phone charger" -termillä ja ostaa ensimmäisen tuloksen tai tuloksen, jossa tuote maksaa alle euron, niin mitä muutakaan voi odottaa kuin huonoa suorituskykyä. Takaisin topiikkiin... Tämän vuoden puolella on itselläni ollut pariinkin kertaa parisenkymmentä Alin tavaraa toimituksessa. Toimitusajathan noissa ovat runsaasta viikosta runsaaseen kuukauteen, keskiverron toimitusajan ollessa siinä 3-4 viikossa. Sehän se tuossa tilaamisessa vähän on, että jos tulee noita tulliuudistuksia tai vaikka muutto (mitä nyt periaatteessa voi tapahtua 3-4 viikon aikana), niin ongelmia pakettien saannin suhteen voi tulla. En minäkään noista enää Suomen päässä ylimääräistä maksaisi, sillä silloin voittomarginaali esim. Saksan Amazonin hintoihin menee jo niin pieneksi, että mielummin tilaan Amazonista. Jos tuo tulliuudistus tulee, niin eipä se tietenkään Amazonin olemassaolon takia paljon hetkauta, mutta on tietenkin harmi. Itsellänihän tässä on kyse vähän siitä, että jos en pääse jotain tiettyä juttua Alin hinnoilla ostamaan, niin se juttu jää ostamatta (jotkut asiat kun eivät ole sen arvoisia Suomi-hinnoilla ja on mielummin ilman). Näin ollen Alista ostaminen ei ainakaan kotimaisten myyjien suosimisen kannalta ole millään lailla Suomelta pois.
Itsekin tullut mm. juuri piuhoja tilattua noista ETP:n mainitsemista kaupoista. Samaa laatua tai itse asiassa reilusti parempaakin, mistä saisi maksaa Suomen kivijalassa moninkertaisen hinnan. Ei käy.
Todellakin ja lisäksi sähköiskuvaara. Ei todellakaan kannata tilailla 3 dollarin adaptereita korvaamaan 12 euron kunnollista Euroopassa hyväksyttyä tavaraa. Muutaman euron säästön takia tulipalovaara ja sähköiskuvaara. Monia asioita voi varmaan tilailla, mutta halpaa sähkötavaraa en tilaisi. Jatkojohdotkin ovat usein ohutta piuhaa, jossa suuri vastus niin, että kun pistää muutama sata wattia läpi niin piuha lämpenee sulamispisteeseen!
Hyväksynet kuitenkin sen, jos kiinankaupasta tilaa vähän laadukkaampaa sähkötavaraa (kolmen dollarin sijaan hinta on 9-15 dollaria vs. Verkkiksen/Gigantin 30-50 euron vastine)? Monellahan tuntuu tosiaan olevan se luulo, että jossain AliExpressissä on kyse siitä, että tilataan sokeasti niitä 0-3 dollarin no-brand latureita. Sieltä kuitenkin esim. Anker-merkkiä saa, mikä on suhteellisen kunnioitettu brändi, ainakin sellaisen elektroniikan suhteen, josta ei tarvitse maksaa itsensä kipeäksi.
Aliexpress on ollut aika silmät avaava itselleni. Suomeksi: selvää säästöä tilata sieltä. Juuri tällaista vähän pienempää elektroniikkatilausta kannattaa tehdä, piuhoja ja vastaavia. En niin hirvittävän luottavainen olisi niihinkään tarvikelatureihin mitä kivijalassa myydään, terve järki riittää arvioimaan näissä. Suurin osa on ihan samaa kamaa ja laatua, mitä muutenkin saa maailmassa ostaa.
Aika uskomatonta. Kusti polki (ilm. polkuveneellä) 9 pv Hampurista Suomeen. Onko sitä vain tullut liian tottuneeksi kuriiriyhtiöiden palveluun, en tiedä.
Hyväksyn toki. Pointtini oli, että se halvin sähkötavara siellä on usein melkoista huttua. Englantilainen sähköinsinööri John Ward testailee noita ja usein ne ovat karmivan huonoja ja vaarallisia. Tottakai kiinalaisista nettikaupoista voi tehdä mahtavia ostoksia kunhan pitää mielessä muutamat riskialueet kuten sikahalvat adapterit/jatkojohdot jne. Siinä missä Clas Olhsonin jatkojohdon resistanssi on esim. 1 Ω, niin kiinasta tilatussa piuhassa resistanssi voi olla 10 Ω (koska se on tosi ohutta säästösyistä). Jos piuhasta pistää vaikka 500 W läpi (2,2 A), niin piuha lämpenee 22 W teholla, joka on aika paljon verrattuna laadukkaampaan 1 Ω piuhaan, jossa lämpöteho olisi vain 2,2 W. Muovikin voi olla erilaista kiinaroinassa. Siinä, missä Euroopassa hyväksytty sähkötavara on itsestäänsammuvaa muovia, kiinan muoviroina palaa iloisesti.
Kuparin vastus 1,5 johdin on noin 0,012 ohmia per metri *snip*. Mersuissa kannattaa ostaa vain AMG malleja kun kaikissa muissa on kiinalaiset jarrulevyt. -- Muokattu ylläpidon toimesta --
Joo, täysi idiootti, jolla on DI:n paperit Otaniemen sähköosastolta… Olenko väittänyt, että nuo kiinanpiuhat ovat 1,5 neliömillimetrin kuparia? Sehän tässä se ongelma on: Eivät ole. Kupari on kallista tavaraa. Alla John Wardin video, jossa jatkojohdon resistansssi on 4 Ω ja 6 A virta lämmittää piuhan 300°C lämpöiseksi 4 minuutissa:
Piuha ja jakorasia ei ole sama asia. Kiinanpiuhat on kyllä ihan kuparia. 0,75 riittää useimmiten. Olen kyllä huomannut että Erkki Voipion opit ei kaikkien päähän uppoa eli koska sekoitat johdot ja jakorasiat olet idiootti. IEC verkkojohto on eri asia kuin jakorasia.
Pelle ja pellempi, kukaan ei maininnut noita, ovat itse itsesi mukaan tuomia. Sinun koulutustasi tai pikemminkin sen puutetta tässä sopii epäillä. T: Vesku, koneautomaatioinsinööri jo vuodesta 1993
Mr.Koaksiaali. Tuo koneaautomaatio selittääkin sen. Edelleen ei Kiinassa tehdyn rihkama jakorasian ylimenovastuksella ei ole mitään tekemistä itse johdon vastuksen kanssa. Vuonna 1993 taisin olla rapakon takana duunissa.