Juu, elikkä pitäis sitten löytää vielä oikean värisenä... Hankalaksi menee. Tuo SVS kiinnostais kovastikin, mutta hintaa on mielestäni vähän liikaa, kun kuitenkin jo toiselta omistajalta myynnissä. Uudestakin varmaan saa useamman kympin tingittyä. Toki kysynnän ja tarjonnan laki määrää...
Onko sulla oikein kokemuksia? Käsittääkseni noi kaksi pitäisi olla aikalailla samalla viivalla suorituskyvyssä ja BK vie sitten 100-0 ulkonäössä. Itellä tosiaan 20-39 PCI sylinteri ja laatikommalliin tarttis vaihtaa. Joko Mono tai Svs.
BK Monolith DF + ja SVS PC-12NSD jakoivat tähdet sekä arvostelussa että kuunteluarvioissa (molemmista neljä tähteä kumpainenkin) taannoisessa Hifimaailman testissä. SVS meni "kaulan mitalla" ohi kuunteluarvioiden perusteella. Paperilla lähes tasaveriset, SVS saattoi toistaa hertsin alemmas tai jotain. HUOM: testipenkissä oli Monolithin plus-malli, ei perus-mono. Testin mukaan plussassa on sävyä, napakkuutta ja vähän kaikkea muutakin aavistus enemmän. Toimituksen residentti perus-mono olisi samassa testissä saanut kuuntelijoilta kolme tähteä (plussa ja SVS neljä). Summa summarum, ja tämä tulee kyseisen testikappaleen omistavalta, ulkonäön perusteella valintansa SVS:n ja BK:n välillä tehneeltä: SVS:n tötterömalli on uskomattoman ruma, ellei se jostain syystä miellytä silmää, ja kangasmaski aiheuttaa omat ongelmansa (ei sitten lemmikki-eläimiä tai lapsia nyt eikä sitten). Laatikkoversion pinta puolestaan on kuvien perusteella toivomisen varaa jättävä muovipinnoite ja siinäkin elementti on eteenpäin, eli osa samoista ongelmista seuraa toisessa muodossa. BK:n kanssa mitään näitä ei ole (paitsi tietysti koko), enkä osaa kaivata sitä pientä "kaulan mittaa" suorituskyvyssä. Kun ei ole dedikoitua kuunteluhuonetta, vaan noi romppeet pitää jotenkin mahduttaa olohuoneeseen.
Mulla oli aiemmin Monolithin vanhempi malli. En tiedä enkö saanut säätöihin, vai enkö vain osannut, mutta kyllä tuo SVS vie mennen tullen ja vielä palatessaankin tuon vanhan monon.
Kuten yllä jo totesin, samalla viivalla ovat SVS ja uusi Monolith +, jossa on parannettu ainakin vanhemman mallin soinnin "löysyyttä". Uusi malli on samalla viivalla.
No niin nyt löytyi melkoinen musta hevonen: Athena AS-P4000 subwoofer. Sävelaitta http://www.savelaitta.fi/kaiuttimet.htm myy tuota 200e hintaan. Pikaisella googletuksella subbaria on kehuttu ihan laadukkaaksi vehkeeksi. Ja jos on Klipschin tuotemerkki niin ei se varmaan aivan kuraa ole?
Itse en omaa kokemusta. Ensimmäinen Googlen antama linkki, ja myöskin ensimmäinen katsomisen arvoiselta vaikuttava, vei audioholics.com:iin, jossa on arvostelu vuodelta 2006. Sitä en tiedä, että onko vuosien varrella tullut muutoksia. Spoiler Build quality: *1/2 Appearance: *** Controls: ***1/2 Connections: *** SPL: ***1/2 Bass Extension (Movies): *** Bass Extension (Music): *** Bass Quality (Music): *1/2 Bass Quality (Movies): **1/2 Features: *** Overall: ** Value (At MSRP): ** "NO BRACING. None along the corners, none in the middle of the side panels, nothing. This is why it failed the knock test, and this is why it sounds like jubbah blowing across a moonshine bottle." "I Fired up my Amp, and played a couple tunes off my computer, and was greeted by rattling, and dancing. Subwoofer dancing! NEVER have I seen a subwoofer, made by a reputable manufacture MOVE ACROSS A FLOOR. Im not talking about a millimeter every hour; Im talking inches in seconds." "this subwoofer ruined the songs, and made them (to me) un-enjoyable" Mutta... tässä hintaluokassa ei millään valmistajalla ole hifisubbareita tarjota. Ko. subbarin listahinta on ollut jossain likimain 300 tienoilla ($399 CAD vuonna 2006, siis arvostelijan kotimaassa). Enemmistö ihmisistä ostanee mieluummin ääneltään hieman epähifistyneen subbarin, kuin on vallan ilman. Saapahan jotain jytkettä leffoihin. Hifisti sen sijaan on usein mieluummin vallan ilman subbaria, kuin kuuntelisi epähifistyneesti mölisevää ja kumisevaa subbaria. Siksi ulkopuolisen on niin vaikeaa suositella mitään. Eli yhdelle tuo olisi ihan kelvollinen subbari, kun toinen ei huolisi moista mölisijää ilmaiseksikaan.
Hyvin sanottu ja sama pätee oikeastaan kaiken äänentoiston kanssa. Jostain syystä suurin osa tuntemistani ihmisistä on kuitenkin yllättävän tarkkoja siitä, että esim. television pitää olla FullHD, vaikkei olisi ikinä dvd:tä kummempaa materiaalia nähnytkään. Äänentoistoksi taas kelpaa joko television omat kaiuttimet tai sitten joku LG:n 5.1 supersurroundmegabass-systeemi:hitme: Anteeksi offtopic...
Vähän lisää offtopiccia, mutta tuli vaan mieleen yks kaveri, joka kattoo 2 metrin etäisyydeltä 19" tietokoneen näyttöä. Nyt pitäis sit saada joku toistin blurayta varten, että pääsee nauttimaan tarkasta kuvasta. :hitme: Äänentoistoks riittää marketin paska stereosarja, kunhan vaan kuva on fullhoodeeta niin muulla ei oo väliä. :OI Ja mitä tulee noihin audio pron "subbareihin" niin kannattaa jättää ne kaupan hyllylle ja laittaa säästynyt raha esim. parempiin pääkaiuttimiin, puhun nyt siis ihan kokemuksesta.
Pähkäilen näiden kahden mallin välillä: SVS PC12-NSD DSP vai SVS PC12-Plus DSP, mitä saisin tuolla 600€ lisäpanostuksella? Tällä hetkellä kerrostalokuuntelua ~15m2 betoniluukussa, jossa kaksi avonaista ovea muihin tiloihin. Tulevaisuudessa omakotitalo ja elokuvia varten silmällä pitäen rakennettu oma huone. Kumpi on siis järkevämpi myöhempää asumismuotoa ajatellen: kerralla yksi järeämpi vai mahdollisesti kaksi pienempää? NSD malli kuitenkin riittänee tällä hetkellä, ihan jo naapureitakin ajatellen. Edit: Päätös tehty pienemmän mallin eduksi. SVS:ltä suositeltiin 2xpienempää mielummin kuin yksi plussa. Monolithia pähkäilin myös, mutta Hifimaailman äijäsubbaritestin perusteella hylkäsin, vaikka hyvin pärjäsikin siinä.
Boston Acoustic ASW 250 Subwoofer tuli sitten laitettua itselle näin ensisubiksi. JJHifi sitä minulle suositteli omassa 300e budjetissa. Lopulta möivät sen minulle jopa 240e hintaan kaapelin kanssa, eli minusta ihan kohtuullinen kauppa. (http://www.bostonacoustics.com/ASW-250-Subwoofer-P684.aspx) Ensivaikutelmat olivat positiiviset. Ulkonäkö oli siisti, mutta laite oli vähän suurempi kuin odotin. Äänenpainetta lähtee kyllä omiin tarpeisiin todellakin riittävästi ja kyllä sieltä alataajuuksiakin mielestäni suhteellisen hyvin irtosi. Metallimusiikilla en vielä ehtinyt koittamaan. Säädöistä ei ole kyllä mitään ymmärrystä. Tuo vaiheenkääntö ja jakosuodin ovat vähän arpomista. Asetin nyt jakosuotimen 40-180hz asteikolla puoleen väliin ja vaiheen 0 asteeseen. Miten sen pystyy kuulemaan milloin subbari "sulautuu" kaiuttimiin? Vai säädetäänkö se vaan siten miten se omaan korvaan hyvältä kuulostaa
Integroituminen pääkanaviin havaitaan siten, että subwoofer ei erotu selkeästi omaksi äänilähteekseen sen enempää sijainnin kuin äänen suunnan tai muunkaan perusteella. Kriittisin alue on jakotaajuuden ympäristö, jossa on 'sauma' pääkaiuttimien ja subwooferin välillä. Korvalla noita ei säädä kukaan, sillä ihmiskorva ei ole kovinkaan tarkka bassotaajuuksilla. Vaiheen säätäminen oikein on silkkaa arpapeliä. Jos käytät AV-vahvistinta, jossa tehdään jakosuoto (speakers = small, subwoofer = on, bass/lfe = sub tai vastaavat asetukset), käännetään subwooferin oma jakosuodin maksimiin tai bypass-tilaan (ohitettu). Kahden jakosuotimen - siis vahvistimen ja subwooferin - ei ole muuta kuin harmia pääsääntöisesti ja hyötyä ei juuri koskaan. Perussäädöt on helppo tehdä muutaman kympin maksavan mittarin kanssa. Hifistyneempi käyttää parempaa mittaria, ulkoista äänikorttia, läppäriä ja ilmaista Room EQ Wizardia, jolle on oma ketjunsa plazalla. Perussäädöt tehdään näin: toista testikohinaa toiseen pääkanavaan, ruuvaa volumea kunnes mittari näyttää vaikkapa 80db kuuntelupaikalla. Tämä on vertailuarvo ja nyt siihen volumeputikkaan ei enää kosketa. Seuraavaksi toistetaan testikohinaa subwooferiin ja säädetään subwooferin gainia (tai AV-vahvistimen lfe-kanavan volumetrimmiä), kunnes subbarista kuuluu sama 80db. Nyt molemmat soivat "yhtä kovaa" eli SPL:t on tasattu. Seuraavaksi toistetaan testikohinaa jakotaajuudelta, jolloin ääni kuuluu sekä subwooferista, että toisesta pääkanavasta (irroita toisesta piuhat, jos et muuten saa vain yhtä kanavaa soimaan). Nyt tapitetaan mittaria ja käännetään vaiheen säätöä siihen asentoon, missä mittarin lukema on on suurin. Saat rullailla edestakaisin jonkin verran, kun haet. Kun vaihe on kohdallaan, ääniaallot osuvat kuuntelupaikkaan samaan aikaan eli ovat synkassa ja paine on suurin. Ja kun subwoofer ja pääkanavat "soivat samaan aikaan" subwoofer ei erotu omaksi äänilähteekseen. Lisäksi bassotoisto kuulostaa napakalta. Noin, peruskalibrointi on tehty.
Vaikuttais olevan enempi autoihin tarkoitettu.... Mutta mikään ei estä sitä kotiinkaan tunkemasta, jos on tilaa jne... T: Vesku
Alarajataajuus jää ikävästi 35 hertziin :S Vaikuttaa tosiaankin enempi corollan konttiin suunnitellulta korvantuhoajalta/rekisterikilvenpäristimeltä.
Hyviä ideoita otetaan vastaan scandyna bass stationin tilalle jota en pitkästä odotuksesta sitten kuitenkaan saanut (7vko). käyttö 70% leffa / 30% musa. Ulkonäkö 85% /äänenpaine 15% Väriltään pitäisi olla valkoinen ja plussaa jos kiiltovalkoinen. Eikä missään nimessä perinteinen bassokuutio vaan jotain erilaista B&W PV1 / PV1D hieman liian kallis, mutta vaihtoehtona mukana jos ei muuta löydy. (tällä hetkellä ykkösenä) Monitor Audio apex AW12 ulkomuodoltaan menee jo rajoille. Elac MicroSUB 2010 BT Joku tökkää muotoilussa onko tällaisesta mihinkään? Elipson Planet Sub -aktiivisubwoofer, kiiltävän valkoinen http://www.elec.fi/tuote/3316/elipson-planet-sub-aktiivisubwoofer-kiiltavan-valkoinen
Itselläni on PV1D ja voin kyllä suositella. Toki tuo on kallis ja varmasti samalla rahalla saisi tehoiltaan parempaa. Omaan käyttöön tehoa kuitenkin löytyy ihan riittävästi ja toistaa jämäkästi. Ja ulkonäöllisesti ei vaan parempaa ole löytynyt.