Minun mielestä, sinun kannattaa tilata UMIK-1 mittausmikrofoni, niin saat helposti säädöt kohdalleen. Niitä saa täältä http://www.aaninen.fi/pages/tuotteet/minidsp/umik-1.php Toimii hienosti Room EQ Wizardin kanssa ja on helppo käyttää.
Jos nyt oikein laskin, niin 1,4m etäisyysero vastaa 4,7ms lisäviivettä. 8ms vastaisi jo 2.4m etäisyyttä. REW:llä oli jossain välissä tarkoitus tehdä mittauksia. Mutta mittaus ja sen valmistelu vievät sen verran aikaa, että se ei taida onnistua ihan lähiaikoina. Mittauksista ei oikein tule mitään silloin, kun muut perheenjäsenet ovat kotosalla.
Tuohan vaikuttaa hyvältä. Meinasinkin jo kysellä, mikä olisi hyvä mikki tuohon tarkoitukseen. Varmaankin mittailu olisi tuolla helpompaa kuin RS:n dB-mittarin ja USB-äänikortin kanssa tuusaaminen...
Kuuntelun perusteella "paras" etäisyys ei välttämättä osu aivan paineen huipun kohdalle. Minulla on suljettujen koteloiden kanssa sopiva kohta löytynyt vähän ennen huippua molemmissa seteissä.
Kun äänen nopeus on 343 m/s, saadaan tuhannella supistamalla (m -> mm ja s -> ms) tulokseksi kotikäyttöön kätsympi 343 mm/ms. Eli noin 0,34 m vastaa 1 ms viivettä. Käänteisluku, eli 1 : (343 m/s) = 0.00291... s/m = 2,9 ms/m. Eli päässälaskuissa 3 ms ~= 1 metri. 1,4 m : 0,343 m/ms = ~4,1 ms 2,4 m : 0,343 m/ms = ~7,0 ms 4,7 ms * 0,343 m/ms = ~1,61 m 8,0 ms * 0,343 m/ms = ~2,74 m Noin siis +20 asteessa jne., eli sillä yleisimmällä taulukkoarvolla laskettuna. Hieman reverse engineeringiä käyttäen selviää, että myös nuo yllä lainaamani viestin laskut ovat täysin oikein sillä olettamuksella, että äänen nopeus on ollut ~298 m/s. Kuten ihan tavallisessakin olohuoneessa fysiikan lakien mukaan tapahtuu lämpötilan laskiessa noin -52 asteeseen. * Wikipedia: "Äänen nopeus ilmassa on noin 343 metriä sekunnissa (20°C)... taajuudesta riippumatta." * Lämpötilan vaikutusta harva taitaa huomioida kotioloissa. Mutta joissain olosuhteissa sekin otetaan huomioon, koska sillä kuitenkin on oma vaikutuksensa. Seuraavan linkin takaa löytyy pari laskuria tälle. Sekä taulukko, josta näkee suoraan että esim. +20 asteessa ääni tarvitsee yhden metrin etenemiseen 2.912 ms: sengpielaudio
Tuolla lämpötilalla ei nyt käytännössä ole kovin suurta merkitystä. Noilla etäisyyksillä heitto alle 1ms. Itse yleensä laskeskelen sentteinä ja käytän äänen nopeutena 30cm/ms. Siten päässälaskukin on helpompaa. Tulokset eivät ole niin tarkkoja, mutta eipä noita kaiuttimien etäisyyksiäkään tule mitattua kovinkaan tarkasti. Sohvakin saattaa joskus vahingossa siirtyä 10-15cm kauemmas/lähemmäksi kaiuttimista.
Taas alkaa mopedi karata käsistä poijaat....tällaisia keskusteluja olen nähnyt ammattibodareiden palstoilla lisäravinteista...heh NO....faking lämpötilakertoimet sun muut...so vot....jos subi on vaiheessa niin hyvä. Sen kultakorvan kun löydän joka tietää että vaihe on pielessä "hiukan"varsinkin leffoilla kuunnetuina niin pestaan heti uuteen firmaani. Tällä palstalla EI OLE klassisen musiikin kuuntelijoita juurikaan...heiltä voi sitten kysellä tarkempia arvioita.
Sain hankittua pidemmän rca johdon, joten siirsin eilen toisen SVS:n sohvan taakse takaseinälle. Toinen subi jäi vasemman pääkajarin viereen. Tällainen kahden subbarin sijoitus eri puolelle huonetta tuntuu toimivan varsin hyvin. Parannuksen huomasi jo ennen anti-moden kalibrointia. Leffoillakin matalat efektit "tömähtää" ihan eri tavalla. :naminami: Nyt vähän vaan harmittaa, että en ole hommannut kahta subbaria jo aiemmin.
Minulla kiinnostaisi tietää mitä saan enemmän äänentoistolta kun lisään laitteistooni svs sb1000 subin. Tilana Toimii n 28m2 olohuone,joka yhdistyy osittain 16m2 keittiöön(Noin 3m aukko). Seinät gyprockia. Edessä 3x Genelec g3 ja takana 2x Qacoustics 2020. Subin ehdottomana kriteerinä valkoinen väri ja kompakti koko, eli yhtään isompaa bassoa en tilaan halua sijoittaa. Musiikkia kuuntelen noin 60%, leffoja ja pelejä loput. Ainakin pääkaiuttimien sijoitus olisi helpompaa? Onko muilla foorumilaisilla pienempiä bassoja isommissa tiloissa?
Matalimmat taajuudet suodatetaan pääkanavilta pois, joten kaiuttimet voisi sijoittaa aavistuksen lähemmäs huoneen nurkkaa pelkäämättä bassojen korostumista?
Oliko pointtina nyt ihan vaan estetiikka? Kyllä mä sijoittaisin pääkaiuttimet koko toiston kannalta parhaimpaan paikkaan, oli subi käytössä tai ei. Niiden sijoitus kun vaikuttaa myös stereokuvaan.
Jep. Melko pitkälle mennään estetiikan ehdoilla. Pääkaiuttimet tulee takaseinän tuntumaan ja toinen kaiuttimista melko lähelle nurkkaa.
Eikö Genelecit, nuo kotimaisen insinöörityön taidonnäytteet soi ylivertaisesti millä tahansa sijoituksella? Antaahan tuo SB1000 mukavasti sisältöä tuonne 25-55Hz alueelle josta ainakin elokuvilla ja peleillä aivan takuulla pääset nauttimaan ja varmasti musiikillakin, musiikkimaustasi hieman riippuen toki. Toivottavasti estetiikan kaipuu ei tarkoita sitä että subille on varattu yksi summittainen sijainti josta ei tingitä, se kun saattaa olla juuri se huonoin mahdollinen ja sitten ihmetellään ja ostellaan Anti-Modea jne. Mutta joka tapauksessa suosittelen kokeilemaan, subi on oleellinen osa kotiteatteria ja tuo on aika näppärä malli esteettisessä mielessäkin.
Se, että suodatat vaikka 80hz kaistan ei vaikuta mitenkään 110hz alkavaan kuminaan jos sellainen sattuu olemaan ja etukaiuttimien paikka jokatapauksessa on siinä 22-30' kulmassa kuuntelupisteeseen nähden, ei sitä mikään subwoofer muuta..
Basson voi maisemoida useampaan paikkaan olohuoneesa. Se että suodatan 80hz kaistan vaikuttaa tuon taajuuden alapuolella oleviin korostumiin. 22 vs 30 astetta per kaiutin vaikuttaa 4m kuunteluetäisyydellä jo kymmeniä senttejä, jolloin huoneen nurkka lähestyy uhkaavasti. Haluaisin kehittää keskustelua enemmän "pieni basso isossa tilassa" suuntaan.
Riittää tuollainen SVS:n pikkusuljettukin 'normaalissa kuuntelussa' tavalliselle keskivertokansalaiselle vallan hyvin. Onhan se jo paljon parempi kuin mitkään markettien jamot ja audioporot, mitä monet käyttelevät olohuoneissaan onnellisen tietämättöminä. Pikkusubbarin paineentuotto loppuu kuitenkin kesken toimintaleffakäytössä huippuvoluumeilla kauan ennen G Threetä, joka subbarillisessa systeemissä kykenee vaivatta tuottamaan reilusti yli 100dB maksimiäänenpaineen.. Asia riippuu vähän siitä, kuinka usein tykkäät katsella leffoja 'täysillä' tai pitää teknobileitä, vai riittääkö sinulle vain 'normaali' äänenpaine jokapäiväisessä katselussa. Yleensä hyvään toistoon jää koukkuun ja äänenpaine alkaa nousta vaivihkaa, kun paremmat laitteet siihen kerrankin pystyvät. Subbari voi sitten jonkin ajan kuluttua alkaa jäämään pieneksi.
Tietenkin; aiemmasta ei käynyt ihan selväksi, ovatko ongelmasi tällä alueella vai ylempänä. Tuohon se helppo vastaus on, että ei riitä. Jos asiaa vakavammin kommentoi, niin mitä pienempi tila, sen enemmän se boostaa bassoja (ainakin johonkin rajaan asti, en tiedä, olisiko 4m2 ja 2m2 kopeilla eroa). Vastaavasti isompi tila auttaa vähemmän ja fudiskenttä ei lainkaan. Kyllähän se pienempikin pumppu riittää isossa tilassa, jos tarvittavat voimakkuuden on maltillisia. Sellaista hankkiessa on sitten vaan huomioitava, että tulitukea ei ole tulossa huoneesta itsestään, eli se joutuu pärjäämään omillaan. Ei sillä, niin joutuu se isompikin, mutta isossa tilassa tulee vastaan se ikävä yhtälö "pienesti potkua eikä lainkaan huoneboostia = pienesti ääntä". Parhaimmillaan se huoneboosti on todella iso tekijä. Ja näissä hommissa se nälkä tuppaa kasvamaan syödessä. T: BK XLS200 (2008) -> BK Monolith DF+ (2010) -> Paradigm Studio SUB 12 + 2X DIY 18" (2013).
Hyviä mielipiteitä satelee joka suunnalta. Mikä parasta valtaosa synkassa omien odotuksien kanssa. Eli sb1000:n lisäys järjestelmään parantaa ulottuvuutta ja lisää auktoriteettiä alarekisterillä musiikkikäytössä. Leffoilla varmastikkin selkeä parannus tiettyyn pisteeseen asti kunnes toisto heikkenee voimakkaasti alle 25-30hz taajuuksilla, sekä voima loppuu suhteellisen aikaisin suhteessa pääkaiuttimiin. Huone vaikuttaa myös erittäin paljon. Tällä hetkellä olohuoneena noin 18m2 betoniseinäinen rivari ja genet toistaa vaimentumatta 43hz asti, kun tehdas lupaa vapaassa kentässä 55hz -3db. Teknobileitä haluaisin kyllä pitää päivittäin Omalta osaltani kuitenkin vaihtoehdot ovat ilman subbaria, tai tuon nimenomaisen kanssa. Kommenteista rohkaistuneena pistin sb:n tilaukseen lsoundin kautta. Olen x_jmt_x:än kanssa samaa mieltä että nälkä kasvaa syödessä, mutta jos olosuhteiden pakottamana ihminen sopeutuu kylmässä elämiseen, niin uskon että bassonkaipuunkin voi vieroittaa ihmisestä vähitellen:thumbsup:: Terveisin audiomaailman downshiftaaja:Cervin-vega SW-15P, 2x12 DIY+ep2500. car: 2x12, 12, 8, 10.
Itsellä on kotiteatteri samaa luokkaa, ilmatilavuus pienempi, kun huone on matala. Mulla on 2x 18" suljetuissa 150L bokseissa. In-room menee 10hz tienoille, kun kaista on 60hz alaspäin. Vapaakentässä olisi jotain ihan muuta, kun roomgain käytännössä oikaisee tuon alavasteen.