Syy on nimenomaan systeemissä: Systeemi on eri. Tässä oikeastaan tuleekin koko hömpötyksen idioottimaisuus erinomaisesti esille, eli meillä on jo olemassa oleva standardi ja siihen sopivat laitteet, mutta silti pitää tuoda uusi systeemi markkinoille kuluttujan kustannuksella. Suomeen ei selvästikään haluta yhden kortin järjestelmää. Oletin että tarkoitit aiemmassa viestissäsi hybridillä hybridiviritintä("enkä tarvitse uutta boxia jos muutan kaapeliin"), ja sitä tarkoitin korjata että nykyisissä bokseissa(mm. DNA:n wbox HD2:ssa) on hybridivirittimiä, jolloin boksia ei tarvitse uusia kun muuttaa kaapelista antenniin tai toisinpäin. Kiitos tämän uuden järjestelmän, boksi pitää uusia jos haluaa vaihtaa kanavapaketin Näitä ei ilmeisen selvästi kukaan valvo. Suljetulla tarkoitin vain sitä että koska Viaccessia ei linkitetä, vaan laitteet ovat valmiiksi "linkitettyjä", niin voisi olettaa että laitteelle sertifikaation saanti tulee olemaan tiukempaa ja liekkö Miraclebox kelpuutetaan. Tuossahan on pari viestiä ylöspäin MUX1 kertonut ettei PlusTV:n teräväpiirto näkyisi Miraclellakaan.
Kun plustv tuo Viaccess -järjestelmän markkinoille, niin kuluttajille tulee enemmään mahdollisuuksia valita kuin monopolijärjestelmällä. Yhden kortin järjestelmä ei toteutunut conaxi systeemillä joten tämän puolesta asia ei muutu. Toki jos haluat tulevaisuudessa valita paketteja dna:lta ja plustv:ltä, niin vähintään viaccess -moduuli pitää hankkia vanhaan boxiin. Niin ja miraclebox tukee viaccess -järjestelmää. Sekä typerä linkittäminen jää pois.
Tarkoittanet tuolla sertifikaatiolla näitä Cable Ready HD ja Antenna Ready HD hyväksyntiä. Näitä hyväksyntiä tarvitaan Conax linkitysavaimien syöttämiseksi operaattorien yhteiseen tietokantaan. Koska Viaccessia ei tarvitse linkittää, niin ei sille myöskään tarvitse näitä hyväksyntiä. Voihan olla, että jos Viacceskin näkee tuolla hyväksynnällä jotakin markkina-arvoa, niin varmaankin se silloin hakee noille Viaccess laitteille ja moduuleille nuo * Ready HD tarrat.
En ole näin väittänyt, vaan todennut, että Miracleforumin mukaan Boxerin HD-kanavien katsominen vaatii CI+-modulin. Sisäänrakennettu lukija ei kelpaa. Sama tieto (siis CI+-modulin tarve) on myös selvästi mainittu Boxerin sivuilla. On oletettavaa, että sama tulee koskemaan PlusTV:tä. Mitä tulee Miracleboxin "Boxer-sertifiointiin", niin lukemalla Boxerin sertifiointivaatimuksia on helppoa nähdä miksi ko. laitteen valmistaja ei tule edes koskaan yrittämään tämän laitteen sertifiointia Itse sertifiointi on kallista ja sen ylläpitäminen myös. Miracleboxin kaltaiselle harrastajatuotteelle ei löydy mitään järkevää syytä viedä laitetta sertifiointien läpi. Boxerin speksi vaatii mm. jokaisen ohjelmistoversion hyväksynnän Boxerilla. Boxerilla on oikeus hylätä uuden ohjelmiston julkaisu. Kun tuota kohtaa soveltaa Octagonin (= Miracleboxin) nykyiseen toimintaan, jossa uusi firmware tulee ulos muutaman viikon välein, on helppoa nähdä, ettei Miracleboxin kehitysmalli ole mitenkään yhteensopiva Boxerin (= PlusTV:n) sertifiointimallin kanssa.
* Ready HD-speksit perustuvat Conaxiin. PlusTV:llä (Boxer) Viaccess-laitteineen ei tule koskaan mitään tekemistä * Ready HD-speksien kanssa. Ja miksi olisikaan, koska heillä on oma pohjoismainen sertifiointijärjestelmä. * Ready HD-sertifioinnin saamiseksi on joko: a) Esitettävä hyväksytty Conax-sertifikaatti tai CI+-sertifikaatti (CI+-laitteilla) b) Vakuutettava, että laite on NorDigin mukainen c) Teetettävä Suomessa tarvittavat testit Boxerin (PlusTV) sertifioinnin saamiseksi on joko: a) Esitettävä hyväksytty Viaccess-sertifikaatti tai CI+-sertifikaatti (CI+-laitteilla) b) Vakuutettava, että laite on NorDigin mukainen c) Teetettävä Boxerilla Ruotsissa Boxerin testit Ei ole mitään syytä olettaa, että itse Viaccess-testaus olisi yhtään sen löysempää kuin Conax-testaus noiden embedded-laitteiden osalta. CI+-laitteet voidaan hyväksyttää molempien speksien mukaisiksi. Pohjoismaiseen markkinaan esim. televisioita (aina CI+-modulipaikallisia laitteita) tuovan valmistajan on käytännössä teetettävä molemmat hyväksynnät. Turvavaatimuksissa toteutetaan käytännössä se nihilistisempi vaihtoehto.
Millä ihmeen monopolijärjestelmällä? * Ready HD-speksien tarkoitus on tehdä mahdollistaa Suomen pienessä markkinassa järkevän kokoinen asiakaskunta, joille kannattaa laitteita valmistaa ja maahantuoda. PlusTV:n siirryttyä pois * Ready HD-speksien parista, pieneni Suomen kiinnostavuus markkinana välittömästi. Jatkossa valinnanvaraa on laitevalintojen osalta vähemmän. Boxerin (PlusTV) puolella tunnistan hyväksyttyjen HD-digiboxien puolelta kaksi vaihtoehtoa: yksi Humax ja yksi Sagemcom. PlusTV:n asiakkaiden valinnanvara supistui siis huomattavasti. Ei-hyväksyttyjä CI+-laitteita voit toki omalla riskillä käyttää kummankin leirin operaattoreiden kanssa. Tältä osin tilanne ei muuttunut mitenkään.
Olet ymmärtänyt sertifiointien tarkoituksen aivan väärin. Syy ei ole mikään linkitysavainkannan ylläpito vaan se, että operaattorit tietävät mille laitteille palvelua tuottavat ja pystyvät kyseisiä laitteita tukemaan. Tukemisen edellytys on mm. se, että operaattorin teknisestä tuesta löytyy tarvittavat mallikappaleet, joita käyttää käyttäjän raportoimien ongelmien testaamiseen ja ratkomiseen. Tämä perusvaatimus ei tässä uudessa tilanteessa muutu mitenkään.
Okei, "monopolijärjestelmä" oli pieni provo.. Mielestäni conax:ssa kusee mm. - linkityspakko - "hyväksytyt" laitteet -systeemi/merkintä (antenna ready) yms, ei mitään hyötyä kuluttajille - operaattorit eivät mahtuneet samaan hiekkalaatikkoon (yhden kortin taktiikka ei toiminut) Toki plustv ottaa tietoisen riskin kun sillä on tällä hetkellä enemmistö dvb-t -asiakkaista. Varmaan jotain porkkanaa tulevat tarjoamaan että saisivat uusia asiakkaita /pidettyä vanhat. Aika näyttää.
Ei varmaankaan sellaista systeemiä olekaan, joka varmistaa laitteiden olevan bugittomia. Suurin osa markkinoilla olevista HD-digiboxeista on laadultaan aivan kelvottomia. Se ei ole sertifioinnin vika. Tuota linkityskammoa en edelleenkään ymmärrä. Normaalille kuluttaja-asiakkaalle kyseinen asia ei aiheuttanut minkäänlaista vaivaa sen Mustan pörssin myyjän hoitaessa koko linkitysrumban. En edelleenkään tällaista kannata, mutta tämä uusi salausjärjestelmähärdelli on kuluttajille ehdottomasti heikompi ratkaisu kuin tuo aikaisempi yhden järjestelmän tilanne. Sellaista mallia, jossa mitään sertifiointia ei ole, ei tule. Ei se PlusTV:n (eli emofirman Boxerin) sertifiointi tuo kuluttajille yhtään sen enempää hyötyä kuin Antenna/Cable Ready HD-sertifioinnit.
Paitsi se linkityshärdelli jää pois. Ei tarvitse edes Mustaa pörssiä väliin. Moni tuttava/sukulainen ovat ostaneet ensin boxin ja myöhemmin tilanneet maksukanavia/ostaneet modulin erikseen.
Härdelleistä puheenollen on ihan hyvä muistaa että noin vuosi sitten alkoi DNA:n ja Welhon yhdistämisen seurauksena ihan oma muutaman kuukauden korttihärdelli. YleHD vaati salauksen, YleHD:lle oma ilmainen kortti, YleHD ei tarvisekaan salausta eikä korttia, vanhat ja uudet kortit pitää vaihtaa tai sitten ei. Kaiken tämän päälle asiakaspalvelu kuulemma neuvoi mitä sattui. Itse kävin syksyllä 2010 kortin ja linkitysnumeron kanssa DNA:n liikkeessä. Kirjoittivat numeron koneelle ja antoivat uuden kortin. Muutaman tunnin päästä maksukanavat toimivat CRC-2400:lla. Viime kesän DNA/Welhon korttihärdellin aikana en tehnyt mitään ja välillä ei näkynyt jokin kotimaisista HD-kanavista. Joskus syyskuussa tilanne normalisoitui ja kotimaiset HD-kanavat näkyivät niinkuin pitikin. Elikkäs korttilinkitys oli minulle kivuton tapahtuma (yksi käynti DNA-myymälässä), mutta kuvittelisin että monelle niistä jotka yrittivät DNA/Welhon sekoillessa linkittää laitteensa, linkitys oli kaikkea muuta kuin kivuton tapahtuma. Uskoisin että DNA/Welho olisi saanut samanlaisen turhan korttihärdellin aikaiseksi ilman korttilinkitystäkin.
Poliitikon juttuja. Pakollisessa sertifikaatissa ei ole mitään vikaa vaikka se on täyhsin arvoton kun se ei takaa laadusta mitään. Kummasti maailma on täynnä sertifikaatteja jotka ottavat kantaa nimenomaan toimintavarmuuteen ja virheettömyyteen. Siinä vain pitäisi ajatella asiakasta toisin kuin * Ready järjestelmässä joka on tehty pelkästään maahantuojien ja operaattoreiden tarpeisiin. Linkittämättömyys mahdollistaa miracleboxin tai htpc:n kaltaisten "harrastelijatuotteiden" käytön. Sitä voi tuhahdella miten "tavallista" kuluttajaa asia ei haittaa. Siihenhän sitä aina vedotaan kun on ongelmia, vika ei ole tuotteissa vaan asiakkaissa. Ihan ajatusleikkinä voi heittää "mitä hyötyä kuluttajalle on linkityksestä". Kovasti jaksat vedota miten on nyt pakko käyttää boxerin laatikkoa. Kun *ready katoaa kuviosta niin mitään ei estä vaikka verkkokauppaa myymästä procaster-boxia viaccessilla..
Tietenkin se on tehty maahantuojien ja operaattoreiden tarpeisiin. Maahantuojat voivat tuoda laitteita maahan ja olettaa, että operaattorit hyväksyvät ne verkossaan käytettäväksi. Operaattori antaa nille tukea, eivätkä kehota käyttäjää vaihtamaan toisenmerkkiseen laitteeseen. Sehän koko speksin tarkoitus oli. Se, että kyseisen speksi on maahantuojien ja operaattoreiden toimesta tehty palvelee myös kuluttajaa. Ahaa. Nyt alkaa tulla ymmärrystä siitä miten tilannetta tulkitaan väärin. Viaccess 4.0-kortit (joita PlusTV:n HD-kortit tulevat olemaan) toimivat vain joko Viaccess 4.0-yhteensopivassa sisäisellä lukijalla varustetussa digiboxissa tai CI+-korttipaikkaisessa digiboxissa/televisiossa Boxerin hyväksymällä Viaccess 4.0 CI+-modulilla. Kortit eivät tulee toimimaan: - HTPC:ssä - Miracleboxin sisäisessä lukijassa (koska perustuu softaCAMiin, joka ei tue Viaccess 4.0:aa ja CI+:aa) Miracleboxin kohdalla tilanne on * Ready HD-speksien käyttämän Conax-version ja Viaccess 4.0:n kanssa täysin identtinen: Molemmat salausjärjestelmät toimivat asianmukaisella CI+-modulilla. Kumpikaan ei toimi sisäisellä softaCAMilla. Tallenteet tulevat olemaan aivan samalla tavalla salattuja kuin * Ready HD-laitteissa. Todellakin ainoa käyttäjälle näkyvä ero on se, ettei linkitys-ID:tä tarvitse toimittaa operaattorille. Viaccess on aivan yhtä "suljettu" kuin Conax. Viaccess on sitoutunut toimittamaan 2v välein uuden tiukemman version salausjärjestelmästään jatkuvassa kilpajuoksussa piraatteja vastaan. Boxer käyttää nyt HD-lähetyksissä vuonna 2009 julkaistua Viaccess 4.0:aa, jonka tilalle on julkaistu jo versio 5.0. Jossain vaiheessa joutuvat päivittämään tuohon uudempaan. SD-kanavilla he käyttävät vanhempaa Viaccess 3.0:aa, joka on hakkeroitu ja siis toimii softaCAM-paikoissa - aivan vastaavasti kuin PlusTV:n nyt käyttämä Conax CAS7, joka sekin toimii softaCAMilla. Se mikä on varmaa on se, että salausjärjestelmäpäivitykset tulevat jatkumaan tästä hamaan tulevaisuuteen. Siitä päätellen, ettei Boxerin hyväksyttyjen laitteiden luettelossa ole muita tallentavia HD-laitteita kuin heidän itse myymänsä, on tuo sertifiointiprosessi nähtävästi sen verran kallis ja raskas, että en ajatellut pidättää hengitystäni tällaista tilannetta odottaessani. Mikäänhän muuten ei ole estänyt heitä myymästä Antenna Ready HD-Procasteria yhtään sen enempää. Ja aikaisemmin he olisivat voineet tuoda maahan hybridivirittimellä varustettua laitetta, joka olisi käynyt kaikkien kaapeli- ja antennioperaattoreiden verkkoon. Todennäköisyys sille, että myyvät vain PlusTV:n kanssa toimivaa Procasteria ei ole järin suuri. Ellei kyseessä sitten ole CI+-laite, joka käy molempiin.
Mahdollista. En kuitenkaan pidä sinua luotettavana tietolähteenä asiassa ilmeisten kytköksiesi takia. Koska linkitystä ei vaadita niin tilanne on jo olennaisesti erilainen. Bingo. Nyt ei ole enää riippana "Mixi procasterissa ei ole *Ready leimaa" ..
Kyllähän koiraskin poikii kun oikein yrittää, sanotaan. Vaan tässä tapauksessa CI+ ja operaattorien vaatimat sertififioinnit - joko yhdessä, kuten * Ready HD:n tapauksessa tai operattorikohtaisesti - edellyttävät paljon työtä = rahaa. Rahaa, jota ei hevillä irtoa projektiin, jonka lopputulema (myyntimäärät) pienillä markkinoilla on varsin epävarma, kuten on nähty. Ja esimerkiksi HTPC-markkinaa ei mitenkään voi kovin isoksi kuvata. Tästä on keskustelu täällä. Mielestäni MUX1 vain toistaa samat faktat, mitkä netistä voisit itsekin löytää. Ja aikamoisin varauksin minä sinunkin juttujasi luen. Ainoa, johon voin luottaa - enimmäkseen - olen minä itse. Kun äitikin jo otti ja kuoli... Vaan en edelleenkään ymmärrä miksi juuri tuo linkitys on niin iso mörkö. Ainakin minua arveluttaa huomattavasti enemmän antaa puhelimessa myyjälle sosiaaliturvatunnustani, mikä on käytännssä pakko tehdä, jos mitään maksukanavaa meinaa katsoa. Tai puhelinliittymää tai laajakaistaa saada, pankkitiliä avata... Jonkin hankkimani väkkineen tunnistenumeron antamisessa en näe mitään ongelmaa EDELLYTTÄEN, että homma sitten myös siitä eteenpäin ihan aikuisten oikeasti toimii.
Kuluttajat, itseni mukaanlukien vieroksuvat systeemiä jossa ensin ostat moduulin/boxin, menet kotiin, jonotat aspaan, annat sotu -tunnuksen (ei oo todellista, pitää antaa myös tuo linkitttäksesi), odotat 30min-useamman tunnin, että kanavat näkyvät. Ja jos ei onnistu niin soitat taas aspaan ja homma uusiksi. Entä jos teet linkitykseen boxiin joka on linkitetty ja haluat katsoa vaikka lätkää mökillä. Otat boxin kainaloon ja asennat sen muutamaksi päiväksi ja kotiin palatessasi taas homma uusiksi. Ei ole nykypäivää. Ja tätäkö kutsut kuluttajaystävälliseksi..? Kyllä se linkittäminen on iso mörkö.
Eihän boxia tarvitse kantaa mukana jos siis on kaksi boxia, riittää että otat kortin ja linkität siihen kaksi laitetta.
Ja taas soitat aspaan ja linkität ja odotat ja jos ei onnistu, niin soitat aspaan ja linkität ja.......Fiksua. Eikö?
Ensinnäkin, en millään lailla puolusta linkitystä, silkkaa kiusantekoahan se on, siitä olen samaa mieltä. Tarkoitin vain, että linkitys on nyt kumminkin aika pientä muihin kiusoihin verrattuna. EDELLEENKIN, edellyttäen, että homma kerrasta alkaisi toimia. No juu, kuvaamasi esimerkki tosiaan on ikävä. Tietenkin koko skenaario on mahdollinen vain, jos boksi on hybridiversio ja kaapelin ja antenniverkon välillä vaihtelet. Siinähän tuo linkitys on tosiaan aivan p-stä, että vehje voidaan linkittää vain yhden kortin kanssa kerrallaan.