Kiitos lisätiedosta. Oletko sinä Unreal ainoa Suomen ”järjestelmän” ammattilainen, jolla ei ole tiedossa nuo Conaxin speksit?
Monet CI-boxit (esim. Topfieldit) ovat kautta aikain tallentaneet salattuja kanavia salausta purkamatta kiintolevylle ja tehneet purun vasta toiston yhteydessä. Tätä samaa tekniikkaa voi edelleen käyttää CI+-boxien kanssa niin kauan kun kanavilla ei ole CI+-suojauslippuja päällä. Kun CI+-suojausta vaaditaan, muuttuu tilanne täysin. Tällöin salaus on purettava jo tallennusvaiheessa ja uudelleensalattava levylle speksin mukaisesti. Jos näin ei tehtäisi ohitettaisin speksin sisällönhallintaominaisuudet, joka olisi CI+-speksin kiertämistä. Nykyisten CI+-laitteiden dual tuner-tuki siis rampautuu olennaisesti, kun ja jos operaattorit alkavat todella vaatia CI+-speksin tuomia uusia suojaustasoja lähetyksissään.
Tuskinpa. Conax jakaa tietoa hyvin valikoiden ja speksit toimitetaan niille, ketkä niitä tarvitsevat. Toki ne Conaxilta rahalla ja sopimukset tekemällä saa, mutta minä esimerkiksi en työssäni niitä tarvitse. Minullakin on aiemmista projekteista Conaxin speksit omalla nimelläni (Conax tosiaan toimittaa speksit nimettynä niin, että henkilön oma nimi on painettu jokaiselle speksin sivulle), mutta kyseessä on Conaxin vanhemman CAS-version speksi, joka ei sisällä linkitysasioita. Conax myös toimittaa nuo speksit sellaisten ukaasien kera, että on suhteellisen varmaa, että vaikka speksit omistaisinkin, niin en niiden sisältämiä asioita julkisesti foorumilla spekuloisi. Siihen on syynsä, että niiden sisältöä ei netistä löydy esimerkiksi Google-haulla.
PlusTV on ajanut itsensä vähän nurkkaan. He ovat odotelleet liian kauan Conax-järjestelmänsä päivittämistä ja menettäneet jo huomattavan määrän HD-boxien asiakkaita. Jokainen linkittävän HD-boxin ostava asiakas on menetetty asiakas, jollei ko. asiakas sitten laita korttiaan vanhaan digiboxiin tai CI-modulilla televisioon. Nyt kun he tulevat sen päivityksen ennemmin tai myöhemmin tekemään, niin he joutuvat joko vastaanottamaan HD-laitteiden omistajien vihat - siis sellaisten asiakkaiden kohdalla, jotka ovat ostaneet CI-modulin laittaakseen katselukortin CI+-televisioon - tai hankkimaan kaikille nykyasiakkaille (HD-laitteen osalta) CI+-modulin CI-modulin tilalle. Allekirjoittaneellekin on PlusTV:ltä soiteltu viimeisen vuoden aikana 3 kertaa ja kaupiteltu PlusTV-pakettia. Viimeisellä kerralla olisivat myyneet edullisen CI-modulin kortin mukana, mutta eipä ole sellaisesta paljon iloa sisäänrakennetulla Conax-lukijalla varustetun digiboxin kanssa. Joka kerran olen todennut siirtyneeni HD-aikaan ja että PlusTV:n kortti ei toimi digiboxini kanssa. Alkaa tulla PlusTV:lle jo vähitellen kiire sen Conax-päivityksen kanssa, jos haluavat vielä jatkaa tuota businesta lähivuosinakin.
Juu vapaaehtoinen periaatteessa. Käytännössä hyväksymätön laite jää harrastajalaitteeksi, sillä mikään isompi ketju ei ota sellaista myyntiin. Operaattorit eivät anna sellaiselle mitään tukea ja kehottavat mahdollisessa ongelmatilanteessa vaihtamaan hyväksyttyyn laitteeseen. Hyväksymätön laite voi edelleenkin olla Miraclebox-tyyliin mukava harrastajalaite, jos valmistautuu ottamaan riskin ettei kaikki toimi. Hyväksytyilläkin laitteilla - esimerkkinä Wboxin pitkään jatkunut tallennusongelma tietyillä kanavilla - on omat ongelmansa. Jos tällainen ongelma kuitenkin tulee hyväksytyllä laitteella, on operaattoreilla ja maahantuojilla edes jonkinlainen moraalinen ja asiakkaiden painostuksesta tuleva velvoite tehdä asialle yhteistyössä jotain. Hyväksymättömän laitteen kohdalla olet yksin ongelmasi kanssa.
Lainaus Topfield 2400 keskustelusta, Eikä tässä vielä kaikki, kuten tv-shopissa tavataan sanoa Aikamoisen Suomen järjestelmän ovat kehittäneet. Korttia ei Suomessa linkitetä, ellei CI- laitetta tai CI+ moduulia ole Ready HD hyväksytty ja lisäksi vielä käytetty Conaxin testissä. Kilpailun kannalta on hyvä, että näitä CI+ laitteita voi jo hankkia ilman tätä Suomen järjestelmää. Lisäksi olisi hyvä, jos vielä saisi nuo CI+ moduulit vapautettua tuosta Suomen järjestelmän pakollisuudesta. Mitähän mahdollisuuksia tähän voisi olla? Voisikohan siihen olla esim. teknisiä tai kilpailunrajoitusoikeudellisia mahdollisuuksia?
Kerrohan millä toimivuuden suomalaisten operaattoreiden verkossa ja kaikilla mahdollisilla laiteyhdistelmillä voi varmistaa muutoin kuin testaamalla? Onko parempi vaihtoehto euroopassa yleisesti vallalla oleva malli, jossa jokainen operaattori on itse valinnut salausjärjestelmänsä ja hyväksyy vain itse testaamansa digiboxit tai CI+-modulit?
Mutta eivätkö nuo linkitysasioiden speksit juuri liity näihin HD- ja CI+ laitteisiin ja ole olennainen osa näitä laitteita?
Joo tätä samaa minäkin tiedustelin. Minulla on kokemusta pelkästään UNReady HD Topfield 2401 CI+ boksista joka näyttää toimivan ihan erinomaisesti. Edustaako muuten tämä sinun nimimerkkisi näitä Suomen järjestelmän ammattilaisia? Muuta kokemusta ulkomaista ei ole kuin se, että siellä CI- laitteet eivät ole niin rajoitettuja kuin Suomessa.
Erinomaisesti ja erinomaisesti. Mutta, jos boxisi ja kaapelioperaatorin X verkon välillä tulee yhteensopivuusongelma, niin luuletko saavasi jostain apua? Nytkin näkyy olevan keskustelun aiheena DVB-tekstityksen bugi ja mietinnässä näkyy olevan kiinnostaako Saksan Topfieldiä bugin korjaaminen. Vastaus jälkimmäiseen kysymykseen: Ei.
Montako hyväksyttyä CI+-digiboxia Suomen markkinoilla on? Miten voit sanoa Suomen CI+-laitteiden rajoituksista yhtään mitään, kun Suomen markkinassa on myynnissä ainoastaan pari Samsungin Blu Ray-soitinmallia, joissa on kyljessä heikkotasoinen DVB-T2-digiboxi yhdellä virittimellä?
PS. kysymys oli siis CI- laitteista, eikä CI+ laitteista. Tarkoitan tuolla CI- laitteella sisäisen (embedded) lukijan laitetta. Tarkoitukseni ei ole tässä alkaa pilkkua rakastelemaan, mutta tässä tapauksessa tuolla plus (+) merkillä näyttäisi olevan vain oleellinen merkitys.
Salausjärjestelmän eri tason speksejä tarvitsevat käytännössä seuraavat ihmiset: laitevalmistajien salausjärjestelmästä vastaavat suunnittelijat ja kehittäjät, operaattoreiden salausjärjestelmistä vastaavat henkilöt ja Conaxin puolesta Conaxin testausta suorittavat valtuutetut laboratoriot (kuten Labwise), muilla ei näille spekseille ole oikeaa tarvetta. Silloin kun vuosia sitten tuon oman speksini sain, niin kuuluin tuohon "tarvitsijoiden" ryhmään, mutta nykyisin en kuulu. Nykyisistä hommista hyvin minimaalinen osa koskettaa salausjärjestelmiä tai linkitystä ja Suomesta löytynee kymmeniä tai mahdollisesti satoja ihmisiä, jotka tuntevat nimenomaan Conaxin yksityiskohdat itseäni paremmin Kerran tai pari on toki tullut vastaan tilanne, jossa olisi ollut hyötyä omata Conaxin uudempaa spesifikaatiota, mutta tarvittavat tiedot saa kyllä aina kysyttyä sellaisilta ihmisiltä, jotka speksit omaavat, kun harvoin tulee tarvetta. Kuten tuossa sanoin, speksit saa kyllä sopimukset tekemällä ja rahaa maksamalla, mutta niitä viitsi pelkästään sen vuoksi hankkia, että joskus satunnaisesti sieltä pitäisi joku asia etsiä tai muuten vain kiinnostaisi lukea, kyllä niistä olisi oltava joku konkreettinen hyöty työhommien hoidossa.
On hyvin oleellinen merkitys plussalla, mutta ennen kaikkea CI-termillä. CI tulee sanoista Common Interface ja se tarkoittaa nimenomaan tuollaista "yleiskäyttöistä" moduulipaikkaa. CI-termillä ei siis pidä viitata sisäiseen korttipaikkaan, koska se jos mikä, sekoittaa asioita.
Kiitos tästä tiedosta. Olenkin välillä ihmetellyt CI- termin ja sisäisen moduulin eroa. Mutta ei kai niitä silti tulisi kuitenkaan tuohon plussaan sekoittaa? Mutta kyllä sen ymmärtää, että meillä MUX1:n kanssa nuo termit ovat vähän hukassa, kun me ei olla noita Suomen "järjestelmän" ammattilaisia
CI+ on CI:n uusi versio, jonka olennaisin ero edeltäjäänsä on salattu liikenne moduulin ja laitteen välillä, eli kun vanhassa CI-systeemissä lähetys purettiin moduulin sisällä kortin avulla ja välitettiin sen jälkeen salaamattomana itse laitteen (boksin tai TV:n) näytettäväksi, CI+:ssa salaus puretaan edelleen samalla tavalla kortin avulla moduulin sisällä, mutta salataan uudelleen käyttäen laitekohtaista avainta ja välitetään salattuna (CI+-)laitteelle, joka puolestaan pystyy sitten purkamaan uudelleensalatun lähetteen näyttämistä varten. Jotta laitteet saavat nämä laitekohtaiset avaimet, pitää ne ensin testauttaa CI+-spesifikaation vaatimusten mukaisesti ja maksaa lisenssi järjestelmästä. CI:ssä vastaavaa järjestelmää ei ollut, vaikka luultavasti jonkun nimellisen lisenssin CI-paikastakin joutui laitteessa maksamaan. En nyt lähde arvioimaan, minkä saa ja voi sekoittaa mihinkin, mutta teknisesti CI ja CI+ ovat toistensa veljiä ja embedded-korttipaikka jotain aivan muuta. Aiemmista keskusteluistani Mux1:n kanssa olen saanut sellaisen kuvan, että tämä kyllä tuntee erittäin hyvin nämä termit ja esimerkiksi CI+-speksin sisältöä allekirjoittanutta paremmin, enkä huomannut noista äskeisistäkään mitään, mikä olisi siihen viitannut, ettei hän termejä tuntisi.
Erittäin mielenkiintoinen ketju ja paljon tietoa "suomen salausjärjestelmästä". Yksi olennainen tässä järjestelmässä mielestäni kusee. Eli vaikka jos olet maksanut katselu/tallennusoikeudesta, niin siltikään kaikissa tapauksissa et pysty katsomaan tallennetta enään esim. sen jälkeen kun suhde operaatooriin on päättynyt ja "salausavain" ei ole aktiivinen. Kikkailemalla toki on ehkä mahdollisuus katsoa näitä tallenteita. Kyllä kerran maksettu tallenne pitäisi olla "omaa omaisuutta". Vai olenko aivan hakoteillä....?
Jaksaisitko vielä kertoa mitä jotain aivan muuta nuo embedded korttipaikat noihin CI JA CI+ veljiin verrattuna ovat? Ovatko ne edes siskoja? No olipa hyvä, että tarkensin mitä tuolla CI- laitteella tarkoitin. Muutoin jollekin olisi saattanut jäädä sellainen kuva, että Suomessa nuo Ready HD hyväksytyt CI+ laitteetkin olisivat jotenkin rajoittuneempia kuin ulkomailla. Niin no mutta niinhän ne kyllä ovatkin , mutta sitä en kyllä osaa sanoa, että mistä se sitten taas johtuu.
Tämä on yksi erittäin hyvä pointti, joka ehdottomasti pitäisi määritellä spekseissä. Nyt jätetään liikaa valmistajan oman valinnan varaan, kun määritellään malliin "salattu HD-materiaali pitää tallettaa salattuna, eikä sitä saa saada ulos laitteesta salaamattomassa muodossa". Ehdottomasti pitäisi ihan speksin tasolla pakottaa salaamaan uudelleen laitteen omalla avaimella, jotta tallenteet säilyisivät kaikissa laitteissa katsottavina sen jälkeen, kun kanavien tilaus päättyy. Nyt toteutus vaihtelee laitteesta toiseen, tosin useimmat taitavat kyllä nykyisinkin (onneksi) tallenteet uudelleensalata.