Tarkoitatko nyt musiikki vai elokuvakäyttöä? Eli jos kaiuttimet toistavat 30hz asti niin subin jakotaajuus voi olla 50hz?
Ihan kumpaa käyttöä vaan, sillä nythän oletetaan, että molemmat toistetaan AV-vahvistimen kautta pääkaiuttimet suodatettuina. Jos pääkaiuttimia ei suodateta, niin subbarin toiston tulee alkaa siitä pisteestä, jossa pääkaiuttimien toisto alkaa vaimentua (yksinkertaistettuna). 50 Hz (sähköinen) jakotaajuus ei siis ole paras mahdollinen ratkaisu 30 Hz:iin toistaville kaiuttimille. Noita varten (sähköinen) jako pitäisi saada alle 30 Hz, ellei halua korostumaa 30-50 Hz välille. Akustinen jako on alipäästön tapauksessa kuitenkin aina hieman sähköistä ylempänä.
sikäli kun musiikkini putkivahvistimella kuuntelen, olisi suodin välttämätön Ihan oikeita ajatuksia. Näin moni musiikinkuuntelija on tehnytkin. Tämä keskustelu kuitenkin polveutui tähän suuntaan, kun verrattiin hifilehdessä saatuja pisteitä kyvykkäisiin musiikkisubeihin, johon joku älähti pb-10:n olevan (lähes) kelvoton subi musiikinkuuntelijalle. Integroitumisongelmat eivät kuitenkaan ole sama kuin käyttäjän osaamisrajoite. Koodi: Aika rajua yleistämistä. Musiikinkuuntelija haluaa usein vain jatkaa pääkaiuttimiensa toistoa alaspäin. Ei mitään rajua yleistämistä vaan ihan arkipäivää monessa kodissa. Toteutetaan kaiutintasoisella liitoksella subbariin ja käyttämällä pelkkää alipäästösuodinta, jota esimerkin subbarissa ei siis ole. itse itseäni lainaten, Varmaankin hyvä LFE-pumppu, kuten jo todettu. Musiikille tämä subbari tarvitsisi suotimen, jonka hinnaksi joku arvioi 800. Ilman suodinta olisi subi minulle (ja monelle mulle) musiikinkuuntelussa kelvoton, ei kohtalainen. ihan oikeassa olet, ei niillä halvemmanpään RELleillä mitään teekkään, jos halutaan LFE-raitaa kunnolla toistaa. Toisaalta eipä PB-10:stä musiikinkuuntelijakaan juuri kostu.
Ellet ole huomannut niin olen kertonut että pääkaiuttimille en tarvitse mitään suodatusta ja toiseksi kaiuttimien equttaminen tai jakosuodattaminenon en viitsi sanoa mistä. Kyllä se aina pilaa ääntä jos on ylimääräistä p*skaa signaalitiellä. Ja tuossa puhuttiin että pääkaiuttimet toistavat 30hz asti ja ei sanottu että jakosuodin on kytketty niille käyttöön... Joten nyt tullaan siihen että se 20hz välein tapahtuva jakotaajuuden säätö ei enää riitäkkään...
Yhtä perverssiä on varmaan haluta kuulla se Alin oktaavi (16-32Hz) puhtaasti silloin kun se omilta äänilevyiltä kuuluu. Käytännössä sen puutetta ei selkeästi kuulee, vaan tiedostaa jonkinasteisen"bodyn" puutteen alimmista. Toki erittäin harvoin jää jotain kokonaan kuulumatta aivan matalampia, harvoista instrumenteista, mutta sitä en koe ongelmaksi. Voih, kun vaan jostain saisi kohtuuhintaisen subin joka integroituisi niin hyvin, että lisäisi soundiin vain sen "bodyn".
Edelleen PB10 on tarkoitettu kytkettäväksi AV-vahvistimeen. Silloin pääkaiuttimet hyvin usein suodatetaan ja tällöin myös 20 Hz välein oleva jakotaajuus riittää mainiosti. Ehkä se kuulostaisi paremmalta ja selkeämmältä, jos teitä "muita" nimitettäisi 2-kanavahifisteiksi, eikä musiikinkuuntelijoiksi? Näin se asia olisi pitänyt Hifin testissäkin ilmaista.
Eikö Sony str-db1080qs ole AV-vahvistin? Elokuvakäytössä suodatuksia voi käyttää, siinä se nyt ei ole niin paha hitti äänenlaatuun jos suodatuksia on kaiuttimilla käytössä. En minä ainakaan ole 2 kanavahifisti, koska kuuntelen musiikkia myös HT vehkeillä--> Sony str-db1080qs, Rotel rb-850, Or 260hi (kohta ne lähtee pois ) ja DIY subi...
Heh, luuletko että muiden subien suotimissa käytetään jotain ökykalliita komponentteja? Samoja opareita, vastuksia, konkkia jne. niistä myös löytyy. Nykyisin nuo ulkoiset suotimet ovat toki hieman harvinaisempia, mutta autopuolelta löytyy. Käytettynä hyvinkin edullisesti. 12 V muuntaja toki täytyy hankkia, mutta sen kustannus on alle 20 e luokkaa.
Naurunalaiseksi? Yritän tässä vain saada järkevää sanoamuotoa aikaan, koska minusta musiikinkuuntelijat johtaa pahasti harhaan. Minusta stereohifistit tai kaksikanavahifistit olisivat molemmat huomattavasti parempia vaihtoehtoja.
et ymmärtänyt. Mistä tuli yhtäkkinen tarpeesi luokitella harrastajia kategorioihin ja halusi pohtia osuvaa nimitystä heille. Ollaan me "muut" (ketkä?)vaikka sitten apinoita. Palataampa aiheeseen.
Siitä syystä, koska "te" (ja myös Hifi-lehti) sanoitte, että PB10 ei sovellu "musiikin kuuntelijoille" tai "musiikkikäyttöön", joka on minusta harhaanjohtava termi. Kaksikanavahifistit tai stereohifistit tms. kuvaavat asiaa/eroa huomattavasti paremmin. Ja jos jäi epäselväksi, niin "teillä" tarkoitan sellaisia henkilöitä, jotka omistavat perinteisen stereovahvistimen, eivät suodata pääkanaviaan ja tarvitsevat subiin oman jakosuotimen.
Ja "teille" löytyy ihan oma osasto nimeltä "Hifi & Highend". Tämä aluehan on "Kotiteatterin äänentoisto > Kaiuttimet ja subwooferit". Noin, sainpahan pilkun viilattua.
"meillä" saattaa olla myös se AV-vahvistin, jopa subbari ja videoprojektori, mutta varsinaiseen musiikin kuunteluun on 2-ch vahvistin. "Me" olemme myös omin korvin todenneet AV-vahvistimen (omine suotoineen) riittämättömäksi musiikin kuuntelussa. Ei "meitä" omiin korviin uskojia horjuteta argumenteilla, joista on tullut muka-faktoja vain sen takia, että niitä toistetaan täällä usein. Klassisena esimerkkinä väite, jonka mukaan ihminen ei voi paikallistaa ääntä huoneessa, jos sen taajuus on alle 120/100/80/60Hz. tai jos viive on alle 50ms@25Hz, ei ihminen sitä huomaa...etc. Silkkaa potaskaa sanon ma. Tässäkin ketjussa muka-todistellaan asioita muka-faktoilla, jotka ovat syntyneet vain ja ainoastaan väitteen riittävän toistamisen takia. Jos joku ei kuulosta hyvältä, niin sitten se ei kuulosta, korviin täytyy olla uskominen.
OK, mutta yli 90% (SVS:n tekemän kyselyn mukaan) AV-vahvistimen omistajista ei käytä subin omaa jakosuodinta koskaan. Tämän takia PB10:ssä ei ole jakosuodinta. Se ei siis ole sopiva subbari "teille". Mutta musiikkia sillä voi kuunnella, ja vieläpä erittäin hyvin. Miten tämä enää liittyy varsinaiseen asiaan?
Nimenomaan, palatkaas toverit taas otsikon alle, tai joku näppärä voisi perustaa tälle kädenväännölle ihan oman ketjun?
Asioistahan ollaan täällä jo pikkuhiljaa samaa mieltä. PB10 soveltuu musiikin kuunteluun AV-vahvistimen kanssa mainiosti, mutta stereovahvaimen kanssa katse kannattaa suunnata eri subiin, jos ei halua erillistä suodinta systeemiinsä lisätä. Se, onko musiikinkuuntelu nautittavaa AV-vahvistimen prosessoitua ääntä, voisikin olla toisen keskustelun aihe. Mielipiteitä on tietenkin molempiin suuntiin johtuen mieltymyksistä ja vaatimustasoista. Hyvin monelle HT-setin omistajalle tuote lienee sopiva myös musiikkikäyttöön. Toisaalta, mikäli haluaa käyttää pääkaiuttimiensa koko toistokaistan ja lisätä subin toistamaan vain puuttuvat alimmat, on otettava huomioon erillisen ulkoisen suotimen välttämättömyys. Ja tämähän pätee sitten riippumatta siitä käyttääkö HT-vahvaria (direct-tila) vai stereovahvaria stereotoistoon.