Onko kukaan vielä huomannut nettikaupoissa Panan uutta CZ-65 telkkua? Lokakuussahan se piti jo tulla myyntiin vaan enpä ole itse vielä myyntihintaa tuolle löytänyt. Jokin mennyt lanseerauksessa pieleen? E: tuolla näyttäis olevan myynnissä http://www.currys.co.uk/gbuk/tv-and...39473-pdt.html?srcid=3&cmpid=comp~Pricerunner Hinta reilut 11.000 euroa
Minulla on tuo Samsung UE65JS9005 töllö ja siinä on yllättävän hyvä mustan taso ja tuskin lainkaan valovuotoa. Kun ruutu oli aivan sininen, niin reunoilla näkyi aivan mitätöntä valovuotoa, mustalla ruudulla en ole huomannut. Kuvan laatu on erittäin hyvä, kun lähdemateriaali on hyvä. Esim. Youtubessa 4K-materiaali on parhaimmillaan loistavaa! Kun ottaa huomioon TV:n hinnan, alle 3000€, niin hinta/laatusuhde on kunnossa. Ainakin 3,5m päästä katsottuna minä näen kuvan tarkkuuden erittäin hyvin, kyllä HD ja UHD erottuvat toisistaan tuolta etäisyydeltä. Demomateriaalien eroa voi verrata Verkkiksessä omin silmin(siis LG:n oled vs. Samsung suhd 65").
Mareksound näyttää listanneen sen sivuilleen: http://www.mareks.fi/panasonic-tx-65cz950-4k-uhd-oled-televisio.html. "Erikoistilaustuote" ja hinta on tasan 9999 euroa!
Onkohan täällä jo keskusteltu OLED televisioista pelikäytössä? Onko input lag ainoa asia jota tarvitsee miettiä arvioitaessa television soveltuvuutta pelikäyttöön? En pidä itseäni hc-pelaajana, mutta sen verran asiasta on kokemusta, että noin vuonna 2009 tuhannen euron Samsung (olisikohan ollut A500-sarjaa?) osoittautui kelvottomaksi Super Nintendon kanssa (Mario tasoloikkaa...). Kyseisestä televisiosta pääsin onneksi eroon ja tilalle tuli saman aikakauden ja hintaluokan Sonyn 40V5500, jonka suorituskyky riittää oikein hyvin. Olen yrittänyt vertailun vuoksi etsiä kyseisten mallien input lag arvoja, mutta en ole onnistunut löytämään.
No, esim sellainen asia kannattaa huomioida kuin kuvan "kiinni palaminen": Tuttu ilmiö jo varhaisista plasmoista. Kuvan kiinni palamisen syy on toki tekniikasta johtuen hieman eri, mutta käyttäjälle näkyvä lopputulos jokseenkin tuttu; kanavalogot ja pelien staattiset HUD grafiikat voivat huonolla tuurilla jäädä näyttöön kiinni. Jos haluat nähdä miltä tuo käytännössä aivan pahimmillaan näyttää, niin marssi lähimpään Giganttiin ja nappaa hyllystä kouraan demokäytössä oleva vanhemman polven Galaxy Tab S tai melkein mikä tahansa LG:n oled-näytöllinen puhelin. Niiden näytöt näyttäisivät suppean näppituntuma-otoksen perusteella olevan erityisen herkkiä kulumaan epätasaisesti, ja todennäköisesti ruudussa näkyykin komeasti kellonajan, verkkopalkkien ja sääwidgetin palamisjäljet.
Galaxy S2:ssa mullakin paloi ruutuun opera mobilen valikot. S3, S4 ja S5:ssä ei ole tuota ongelmaa ollut, eli kehitystä on tullut.
Hyvä huomio! Kiinni palaminen on tuttu ilmiö ja itseltä oli päässyt unohtumaan, että OLED-tekniikan kanssa siihen voi törmätä. Oma pelaaminen on aika vähäistä, mutta saattaisi ahdistaa kun huomaa että jäkikasvulta on "unohtunut" joku peli päälle riittävän pitkäksi aikaa.
No nyt alkoi "pelottamaan" kalliin 65EG960V:n hankkiminen, kun tuolla tavoin OLEDien kiinni palamisesta pelottelette! Kuinkahan suuri riski tai todennäköisyys tuohon kiinni palamiseen on. Tietysti jokainen kone on yksilö ja käytöstä riippuen.. Mutta just kanavalogot yms. nyt on tietty aina samassa paikassa yläkulmassa. Pelaamisen suhteen nyt auttaisi suuresti varmaan ihan vaan se, ettei unohda pleikkaa pitkäksi aikaa päälle. Ja mitenhän takuuasiat tällaisissa kiinnipalamistilanteissa menneepi..
Ymmärtääkseni tv-kanavat muuttivat aikoinaan kanavalogojaan himmeämmiksi sen jälkeen, kun tämä plasmojen kiinnipalamisongelma tuli ilmi.
Paitsi Eurosport! Ehdottomasti pahin logo, joka itselläni tullut vastaan. Iso, kontrastikas ja vitivalkoista sisältävä. Asiaa pahentaa se, että lähetyksiä voi tulla seurattua tunteja putkeen päivä päivänsä jälkeen (Tour de France). Itse laskin plasmassa kontrastin nollaan katsellessani viimeksi Touria kesällä, joka auttoi aika hyvin, niin että logo on jo pitkään ollut enää vain muisto. Plasma- ja OLED-katsojat lienee nykyisellään niin pieni joukko, ettei aiheuta toimenpiteitä lähettävässä päässä. Toivotaan, että paneelipuolelle tulisi enemmän kilpailua ja sitä kautta kehittämispaukkuja. Onko mikään muu firma aloittamassa paneelien valmistusta? Pelkään nimittäin, että LED-ruudut riittää 99,9 % kuluttajista, joten painetta tekniikan kehittymiselle ei ole.
Ja Formulaa ei myöskään kannata katsella. Se vasemman alakulman F1 logo palaa helposti kiinni. Eikä MTV uutisia. Alapalkin vasen laita palaa kiinni, kun on täysvalkoinen ja terävällä rajalla.
Siis oledilla vai plasmalla nämä kokemukset? Toki se ja sama kummalla, JOS oledit palaa yhtä helposti kuin plasmat kiinni. Itsellä ei ole siis kummastakaan kokemusta, joten autuaan tietämätön olen näiden asioiden suhteen.. Eli hommaan TV:n, jolla ei kannata katsella oikein mitään Ok. Eli kontrastia säätämällä voi saada jo palaneen ruudun ikään kuin pelastettua.. Hyvä tietää, jos näin.
Maikkarin HD Maxilta formuloita seuratessa ei ongelmia, en muista kuin ylhäällä oikealla olevan pienen ja haalean kanavalogon. Pelaaminen on varmaan se isoin ponnistus, jos/kun on 14 tuntia putkeen joku käyttöliittymä ruudulla. En tiedä auttaako kontrastin laskeminen OLEDissa? Pidän plasmassa normikatselussakin vain 30 kontrastia (vakio olisi 50, Eurosportilla käytin 0). 0 katseltavaa, johon tottuu nopeasti, 30 taas virheetöntä ja moitteetonta katselukokemusta tarjoavaa ainakin omissa katseluolosuhteissa.
OLEDeista ei ole kokemusta, mutta minulla on Samsung-plasma, jossa kontrasti 95. Ei ole ikinä palanut kiinni mikään, vaikka tietokonenäyttönä myös käytössä. Maikkarin uutiset kestää niin vähän aikaa, että jos ruutuun jää siinä ajassa jotain pysyvää, niin valmistajan vika.
Sen verran kun olen käyttäjäkokemuksia ulkomaalaisilta foorumeilta lukenut niin kiinnipalaminen ei oikeastaan ole ollut ongelmana OLED-televisioissa, poikkeuksena jotkut myymälöiden esittelykappaleet, joissa on havaittu kiinnipalamisia kun joku kirkas staattinen logo on päivittäin näkynyt näytöllä toistuvasti tuntien aikana. Jäännöskuvaa on saattanut jäädä, mutta sekin on käsittääkseni pyyhkiytynyt pois minuuttien aikana. Muistan lukeneeni että LG:n televisioissa on joku toiminto, että kun television laittaa kiinni niin televisio pyrkii jotenkin poistamaan mahdollisia jäännöskuvia jollain tekniikalla, en nyt muista miten mutta ehkä joku viisaampi osaa sanoa.
Ja mulla taas Panasonicin VT30 plasma, joka on myös tietokoneen näyttönä ollut uudesta asti 2011... Tuo "pohjaanpalaminen" on taas muutamia ehkä virheellisiä tai virheellisesti säädettyjä yksilöitä koskevaa, jotka noileasti on yleistetty koskemaan kaikkia. En kiellä, että sitä saattaa esiintyä, saahan LCD/LED:itkin "palamaan pohjaan".. T: Vesku
Jäännöskuva johtuu loisteaineen kulumisesta paikallisesti enemmän, kuin muualta ruutua. Plasman vanhentuessa kuva muuttuu punaisemmaksi, samalla kun kontrasti/kirkkaus heikkenee. Mikäli ruutu kuluu tasaisesti, värimuutosta ei helposti huomaa, koska silmä tottuu muutokseen. Aivan samalla tavoin LED ja OLED värilämpötila muuttuu ajastaan. Tausta/reunavalaistuissa näytöissä valkoiset valot ikääntyvät aina samaa tahtia, joten paikallisia eroja ei pääse syntymään, eikä silmä siis huomaa muutosta.
Itse olen nähnyt Stokkan (silloisella) AV-osastolla Samsungin esittelykäytössä olleen S5:n / S4:n jossa oli ilmiselvästi palanut Android-päävalikon haamukuva kiinni Oled-näyttöön.... Tuossa edellä linkitetyssä norjalaisessa artikkelissa kerrotaan "vekkulisti", että LG EI SUOSITTELE YLI TUNNIN KESTÄVÄÄ STAATTISTA KUVAA näytölle. Tämä lukee myös (ainakin norjalaisessa) laitteen manuaalissa. LISÄKSI hauskasti firma, ainakin Norjassa, pesee kuitenkin täysin kätensä asiasta väittäen että "haamukuvat", eli palaminen ei ole mahdollista. Mikä on paskapuhetta. Itse en kyllä koskaan ostaisi OLED-paneelia esim. pelikäyttöön, koska riski on yksinkertaisesti liian suuri.