Täällä seuraamme OLED -tekniikan kehitystä

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana finger, 24.09.2007.

  1. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kuten mainittua, niin kuvan palamiseen johtavat syyt ovat plasmassa ja oledissa erilaiset, eri tekniikoista johtuen. Palaneen plasman voi saada pelastettua esim. näyttämällä sille "analogista lumisadetta" muutamia tunteja, mutta kerran palanutta oledia ei voi käytännössä palauttaa; tästä syystä (samassa ketjussa aiemmin).
    Oledin "palotapahtuma" ei myöskään keskeydy, vaikka kahden palovaarallisen pelisession välissä katsoisi jotain muuta. Jokaisella pikselillä on oma tuntimittarinsa, joka tikittää vääjäämättä kohti himmeämpää kirkkautta. Kun tämä "kuvan palaminen" johtuu ledin luonnollisesta kulumisesta, eli kirkkauden laskusta ajan funktiona, niin mitään parannus- tai peruutuskeinoa ei ole.

    Mainittakoon silti, että oledin pohjaan polttaminen on merkittävästi hitaampaa kuin plasman. Joskus alkuvaiheessa plasma saattoi palaa pohjaan kerrasta, jäätyään vahingossa yhdeksi yöksi päälle näyttämään jotain valikkoa.

    Oled vaatinee näkyvän haamukuvan syntymiseksi mutu-arvioilta vähintään useita satoja, tai kuka ties pari tuhatta tuntia epäsopivaa kuormitusta. Esim. 12h/vrk suurella kirkkaudella näytettävä Eurosportin logo baarikäytössä todennäköisesti tulisi palamaan kiinni parissa vuodessa, mutta tavallisen kotikäyttäjän ei tarvitse huolehtia ollenkaan mistään iltauutisten alareunassa pyörivästä bannerista.
     
  2. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Plasman tapauksessa pitää eritellä vielä jäännöskuva ja varsinainen ns. palaminen. Jäännöskuva huuhtoutuu voimakkuudestaan riippuen jonkun ajan kuluessa ja palaminen taas on pysyvää. Mutta se plasmoista, jo kuopatusta tekniikasta.

    Onko mitään huhuja isojen pelureiden tulosta (takaisin) OLED-paneelimarkkinoille? Ei ole hirveän pitkää ikää odotettavissa tälle tekniikalle, jos muut ei innostu. Se olisi todellinen harmi, koska OLED on ollut se suuri lupaus jo pitkään.
     
  3. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 902
    Saadut tykkäykset:
    529
    Paloihan vanhanliiton kuvaputketkin "pohjaan" ja silti niitä käytettiin...
    Monasti oli pankkiautomaattien kuvaputket sellaista mössöä, että hyvä kun näki tunnusluvun syöttää....

    T: Vesku
     
  4. arkomm

    arkomm Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.08.2014
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jees. Elikkäs ainakaan meikäläisen kotikäytössä ei pitäisi kovinkaan suurta huolta/riskiä olla, jos käytännössä lainkaan. Varmaan 70% ajasta digilähetysten katselua, 20% leffoja ja 10% pelaamista.. Ja harvoin kuitenkaan edes kovin montaa tuntia putkeen.

    Tuo vanha Toshiban LCD on palvellut hyvin nyt sellaiset 7-8 vuotta, ja jos 4000-5000€ laittaa kiinni uuteen LG:n olediin, niin kyllä sen pitää palvella vähintään taas seuraavat 5 vuotta. Kuitenkin sitä jotenkin stressaa, jos tuon hintaisen laitteen ostaa, että laatu jotenkin merkittävästi huononisi nopeastikin käytössä.. Tai miten tuon muotoilisi. Mutta joo, kulutustavaraahan nämä telkkaritkin on :D Toinen vaihtoehto on ostaa sitten puolta halvempi TV, jos liikaa stressaa tuon arvokkaan TV:n mahdollinen kuvan "kuluminen/heikentyminen" ajan mittaan.
     
  5. Make73

    Make73 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Plasmojen palamisesta sen verran kokemusta ja täällä kirjoituksia aiheesta että ei siitä sen enempää.
    Onko LG:n oled-telkkujen manuaalissa varoituksia mahdollisesta palamisesta eli pesevätkö kätensä näin kun varoittavat siitä?
    En juuri pelaile vaikka PS4 onkin, niin harkitsisin kyllä oled-telkun ostamista jos tämä oikeasti on ongelma ja paljon pelailee pelejä jossa ruudulla koko ajan olevia hudeja yms.
    Täällähän on joitain joilla oled on ollut jo vuoden pari, onko paneelissa palamisen jälkiä?
     
  6. MOP

    MOP Guest Guest

    Liittynyt:
    18.12.2006
    Viestejä:
    97
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko tietoa tuleeko ens vuonna 40" oled telkkua suoralla paneelilla markkinoille miltään valmistajalta?
     
  7. Jmt1

    Jmt1 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    05.04.2009
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    12
    Eipä noita alle 55" tuumaisia OLED televisioita ole paljoa markkinoilla näkynyt, ellei sitten lasketa ensimmäisen sukupolven 15" televisioita. LG:llä taitaa olla ainut suora malli 55EF950, mikä myöskin on vähintään 55" kokoinen. Miksiköhän OLED-televisioita ei tehdä pienemmässä kokoluokassa? Liittyisiköhän se jotenkin tuotantokustannuksiin, niin että on kanntaavaa tehdä vain 55" ja 65" OLED-paneeleita? Toki pienempienkin paneelien valmistuskustannukset voivat olla sitä luokkaa, ettei kenenkään arvella ostavan 40" tai 46" televisiota, jos sen hinta kohoaisi myös sinne vajaaseen 2000 euroon.
     
  8. debuggaaja

    debuggaaja Guest Guest

    Liittynyt:
    02.11.2014
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    1
    http://www.lg.com/uk/support-product/lg-55EC930V#manuals_panel
    Manuaalin sivulla 9:

    Ensin pestään kädet kuolleista pikseleistä ("ne ovat normaaleja ilmiöitä, eivät mene takuuseen") ja sitten heti perään siinä alla kerrotaan kuinka kuva voi eri tilanteissa palaa kiinni. Sitten YKSISELITTEISESTI SANOTAAN, ETTÄ TÄMÄ VAURIO EI MENE TAKUUSEEN.

    Lisäksi todetaan, että maksimissaan tunti staattista kuvaa. Lopuksi vielä vekkulisti ilmoitetaan, että myös jos katsotaan 4/3 tilassa pidempään materiaalia, niin reunat voivat kuvassa palaa...

    Nämä em. asiat ovat myös se todellinen syy, miksei OLED-monitoreja ole edelleenkään saatavilla tietokonekäyttöön. Tosin huhut kertovat, että tämäkin asia saattaisi muuttua:

    http://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1449729114
     
    Make73 tykkää tästä.
  9. jaahans

    jaahans Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    02.01.2012
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itselläni on ollut 55EC930V päivittäisessä käytössä nyt vuoden ja kolme kuukautta, katselutunteja on tänä aikana kertynyt rutkasti. En ole varonut mitenkään töllön käyttämistä vaan sitä on käytetty kaikenlaisen ja -kokoisen materiaalin katsomiseen ja myös pelaamiseen Wii U:lla ja Xbox Onella (input lagi on tässä mallissa pieni joten sen osalta soveltuu hyvin pelaamiseen). Telkkarissa ei ole pienintäkään jälkeä kuvan kiinnipalamisesta.

    Eli oman kokemukseni perusteella kuvan kiinnipalamisesta ei tarvitse olla huolissaan OLEDissa. Itse kuva on edelleen loistava enkä enää hommaisi muuta tekniikkaa käyttävää televisiota.
     
    Viimeksi muokattu: 14.12.2015
  10. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Varmaan normaalilla liikkuvalla kuvalla ei palamisia niin helposti huomaakaan, mutta jos tahallaan yrittää etsiä ongelmia, niin näkyykös koko ruudun tasaisella harmaalla tai koko ruudun pääväreillä mitään oireita?
     
  11. jaahans

    jaahans Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    02.01.2012
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ei kyllä mun silmääni näy mitään oireita silloinkaan. Laitoin telkkarin selaimeen harmaan kuvan ja otin kännykameralla kuvan, harmaalta tuo harmaa mun silmääni näyttää eikä näy oireita palamisesta (kuva on muokkaamaton Galaxy Note4 kameran kuva): http://i.imgur.com/jaWseUw.jpg
     
  12. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Pistäppä telkkarisi todelliseen jyvät papanoista erottelevaan happotestiin: päivittäiseen tietokonekäyttöön. Muutaman kuukauden kuluttua screenistä saattaa jo löytyäkin ainakin Windowsin tehtäväpalkin haamu, selainikkunan ääriviivat yms. sekalaista shittiä.
     
  13. HikinenM

    HikinenM Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.12.2008
    Viestejä:
    230
    Saadut tykkäykset:
    22
    Tuossa tapauksessa yrittäisin minimoida ongelmia esim. automaattisesti piiloutuvalla tehtäväpalkilla ja vaihtuvilla taustakuvilla yms.
     
  14. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ja näytönsäästäjä 10 sekuntiin, ei liian pitkään paikallaan viipyviä ohjelmaikkunoita... interaktiivista, paikallaan tapahtuvaa "mobiili"-oheistekemistä uusimmalla näyttöteknologialla siis luvassa. Sopii hyvin kymmenen rautaa tulessa & jälkipoltin perseessä kaahattavaan ASAP-pronto-mobiili-ADHD -nykytyyliin.
     
  15. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kyllähän jaahansin testi alkaa olemaan sillä tasolla, että eiköhän huoletta OLEDin uskaltaisi ostaa normaalikäyttöön.

    Televisiota näyttönä käyttävät ovat aika pienessä marginaalissa ja liikkeissä esillä olevat kännykät yms. näytön kirkkaus täysillä koko ajan.
     
  16. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Niinkö? Sanoisinpa että marginaali alkaa olla tässä kohtaa jo aika iso. No marginaalihan se on tietysti n. puolen sivun kokoinen marginaalikin.
     
  17. B.K.

    B.K. Guest Guest

    Liittynyt:
    13.06.2011
    Viestejä:
    19
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itselläni on lg 910 oledi ja aika äkkiä tuohon saa palamaan valikon ääriviivat kiinni. Olin n. 10min pois tv:n äärestä ja näytössä seisoi digiboksin päivityksestä muistuttava laatikko keskellä ruutua. Jo tuon ajan jälkeen huomasi, että laatikon raja näkyy mustaa taustaa vasten tai kanavia vaihtaessa. Aika nopeasti se siitä kyllä häipyikin kun katsoi liikkuvaa kuvaa....
     
  18. jaahans

    jaahans Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    02.01.2012
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jos jotain näkyi mustaa taustaa vasten, kyse oli jostain muusta kuin oled burn innistä tai sulla on telkkarin asetukset pahasti pielessä. Oled nimittäin sammuttaa pikselit kokonaan mustan "värin" kohdalla.

    Itellä on ollut ainakin tunnin Xbox onen valikko ruudulla joskus enkä ole huomannut mitään burn inniä. Erikoista sinänsä jos sitten toisilla sitä näkyy helpommin.
     
    Viimeksi muokattu: 16.12.2015
  19. John-117

    John-117 Vakiokasvo

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30

    "Mustalla" voidaan käytännössä tarkoittaa hieman oikeaa täysmustaa (IRE 0) vaaleampaakin sävyä. Esim. IRE 1-5 tasoa, joka näyttää jo käytännössä aika hemmetin mustalta sekin. Kuten luultavasti tässä tapauksessa. Oikea teknohenkilö-approved lausekerakenne olisi tietysti ollut "jo tuon ajan jälkeen huomasi, että laatikon raja näkyy erittäin tummaa harmaata taustaa vasten".

    No ei se nyt yhdessä (1) vaivaisessa tunnissa ehdi vielä pysyvää kirkkausmuutosta saada aikaan paneelin LED:eissä. Vaatii vähän pidempää altistamista.
    Käryjäljet näkyvät erityisen tehokkaasti vaikkapa tummahkoilla/keskitummilla harmaakuvilla (IRE 10 - 60).
     
  20. jaahans

    jaahans Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    02.01.2012
    Viestejä:
    58
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuossa BK:n viestissä mainittiin että "jälki" olisi näkynyt kanavia vaihtaessa. Kanavia vaihtaessa WebOS:ssa on täysin musta ruutu. WebOS:ssa on muuten myös black level asetus ja jos se on väärin asetettu, musta ei ole täysin mustaa. En sitten tiedä voiko siitä olla kyse tässä kohtaa tosin.

    Olen samaa mieltä, mutta BK kirjoitti että kirkkausmuutoksia olisi näkynyt jo 10 min jälkeen, siksi ihmettely.

    Itsellä tosiaan varmaan pari tuhatta tuntia sekalaista katselua takana eikä pysyviä tai väliaikaisia käryjälkiä ole näkynyt, oli IRE mitä tahansa.