Itse itselleni vastaten, niin viimeisimmät OLED-tekniikat, joissa käyttöikä on 38 000 eivät yltäneet HDTVn väriavaruuteen sinisen värin osalta. Sininen oli myös suurin pitkän iän haitta kun punainen kesti tuplan ja vihreä 100 000 tuntia.
http://www.engadget.com/2009/10/28/samsungs-30-inch-3d-amoled-tv-wont-make-you-dizzy-will-leave/ http://www.engadget.com/2009/10/28/lgs-transparent-15-inch-amoled-display-is-amazing-possibly-use/ Uusia messuihmeitä tipahtelee FPD 2009 messuilta Japanista.
LG:n aikatauluja, ensi vuonna 20" ja 15" pitäisi tulla myyntiin tässä kuussa. En kyllä ymmärrä miksei tuo 15" mene ensin vaikkapa kannettaviin joissa tuo kokoluokka on toimiva. http://www.engadget.com/2009/10/30/lg-roadmap-predicts-oled-panels-will-cost-less-than-lcd-panels/ Tuohon liittyvä video: http://www.youtube.com/watch?v=WuPA5ax6MEY
Johtuisiko tuo 15" menemättömyys kannettaviin ainakin osaltaan siitä, että tuollainen näyttö tuplaisi laitteen hinnan? AMOLED on vielä valitettavan harvinainen kännyköissäkin (suurin 3.7" AMOLED Samsung i8910?) vaikka näissä näytön koko on kaikissa alle 5"
Luulisis silti että löytyy high-end-ostajia, kannattevassa pitäisi tietenkin kaikki muutkin osat olla A-laatua mutta eipä tarvitse olla kummoinenkaan johtaja niin tietokoneen hinta alkaa olla vähemmän merkittävä tekijä. Yksi kysymysmerkki minulla on ollut aiemmin tuo virrankulutus mutta jos näyttöjä löytyy jo kännyköistä, niin tuota riskiä ei lieneenkään ole.
Varmasti on vielä ongelmia kuvan kiinnipalamisen kanssa, kannettavissa se tulee esiin paljon paremmin kuin mobiililaitteissa joissa näyttö voidaan välillä himmentää / sammuttaa kokonaan.
Ainakin Sony varoittaa oman XEL-1 OLED-televisionsa manuaalissa kuvan kiinnipalamisen mahdollisuudesta: Manuaalissa mainitaan: “Prolonged display of still images over time may cause permanent image retention. Avoid displaying images that cause image retention and take the following measures to protect the screen.” OLED TV Image Retention | All OLED TV Reviews
OLED on itsevalaiseva tekniikka, joten teoriassa on mahdollista, että kuva palaa jossain vaiheessa kiinni. Nykytekniikan pitäisi riittää kestoltaan ihan hyvin jo kaikkiin sovelluksiin, alkutaipaleella kuva saattoi tosiaan mennä pilalle jopa minuuteissa. Mitään plasman haamukuvia siinä ei pitäisi esiintyä. Todellinen syy suurempien oled näyttöjen puutteeseen taitaa olla kapasiteetin käyttö pienempiin malleihin, suurempien näyttöjen huonompi saanto ja lcd tekniikkaa korkeammat materiaalikustannukset. Tilanne paranee kumminkin koko koolta ajan kuluessa.
Mitä tuo tarkoittaa? Jos OLED itsessään toimii kuva-alkiona tai pikselinä (itseasiassa kolme eri väristä lediä muodostaa yhden pikkelssin), niin mitä kuvan palaminen tarkoittaa . Ledi emittoi valoa, vaikka siihen ei ohjatakkaan virtaa . Kuulostaa mahdottomalta.
Ledi "väsyy" kun sille kertyy käyttötunteja. Ledin valontuottokyky himmenee. Jos kuvan keskellä näytetään vaikka kuukausi putkeen valkoista tekstiä mustalla pohjalla, silloin se valkoisen tekstin alue on "väsynyt" koska se on toiminut suurella virralla kuukauden ajan. Viereiset mustat ledit eli "levänneet" ledit ovat tuoreita ja toimivat kirkkaasti kuin uudet ledit. Joten kuvan keskellä oleva tekstin alue on muuta himmeämpi, kuvaan on tavallaan palanut teksti kiinni. Korjauksena ongelmaan voisi ehkä pitää kuukauden ajan käänteiskuvaa, siis musta teksti valkealla pohjalla, jotta ympäröivät ledit ikääntyvät yhtä himmeiksi kuin tekstialueen ledit, jotka taas nyt saavat levätä kuukauden ajan.
Valmistajilla on erilaisia simulointeja 1000/10000h asti joista saa viitettä. Noiden saaminen voi olla kiven takana. Ei ole kuitenkaan mittava ongelma.´ Hinta ja saatavuus on.
Lainaan tätä ketjua kun parempaakaan en keksinyt ja tekstissä vilahtaa termi OLED. Hyvä Suomi! Aika merkittävää tutkimustyötä tehty painettavassa elektroniikassa jota voi hyödyntää teräväpiirtonäytöissä. :thumbsup: http://www.tiedeuutiset.fi/index.aspx#1208
LG:n vettähylkivä 15EL9500 on nyt tilattavissa. Laitteesta löytyy 1366x768 resoluution 15" OLED-paneeli, DVB-C/T virittimet ja kaikki muu välttämätön. Toistaiseksi suurimman OLED television saa itselleen hieman alle parilla tonnilla. 30" kokoluokan laitteita joutuu valitettavasti odottamaan vielä noin vuoden.
Samsung on päättänyt investoida 5.5G oled-tehtaaseen. Samsungin mukaan tehdasta käytetään pääasiassa mobiilinäyttöjen tuotantoon, mutta lähteiden mukaan tehdas soveltuu hyvin myös 21.5" ja 32" oled-töllöjen valmistukseen. Tehtaan odotetaan toimivan täydellä kapasiteetilla tammikuussa 2011.
Päivitystä edelliseen uutiseen Reutersin toimesta. Samsung on nyt aloittanut uuden OLED tehtaan rakentamisen, jonka valmistumista joudutaan odottamaan vielä vuoden päivät. Samsungin mukaan OLED on seuraava juttu televisioissa ja kertoo teknologian olevan valtavirtaa vuoteen 2015 mennessä. Sony on kehittänyt stabiilin oksidi TFT OLED-paneelin. Oksidi TFT:n etuja ovat mm. helppo skaalattavuus ja tasainen laatu myös suurissa kokoluokissa. Nykyiset OLED tehtaat käyttävät LTPS-tekniikkaa.
OLED tuotantolaitteita myyvän Mbraunin mukaan sen asiakkailla on suunnitelmissa tuoda uusia OLED-televisioita markkinoille seuraavana vuonna. Suurimmat mallit voivat olla jopa 42" kokoisia, joka on ihan käytännöllinen koko moneen käyttötarkoitukseen.
AVForums on arvostellut LG:n 15" OLED-television. Suorituskyky kuulostaa jo tässä vaiheessa erittäin hyvältä.
Kyllähän tuo kieltämättä aika hyvältä tekniikalta vaikuttaa. Väritoistoakin saadaan varmasti tulevaisuudessa rukattua vieläkin paremmaksi. Nyt sitten vain odottelemaan niitä oikean kokoisia OLED-televisioita (väh. 50")
Tekniikan ohentuessa ja keventyessä toivottavasti kehittyy myös seinäkiinnike mekanismit. Olisi aika pöljää asentaa sellainen 3mm paksu telkkari seinään telineellä joka nostaa syvyyden useisiin sentteihin tai yli kymmenenkin sentin. Tai jalusta joka nostaa syvyyden reilusti yli kymmenen sentin. Nepparit vaan paneelin taakse ja *nips* seinään kiinni. :thumbsup: