Tässä vielä hands on mielipiteitä LG:n 55 tuumaisen OLED TV:n suorituskyvystä (jossa siis käytetään valkoista alipikseliä apuna): Gizmodo: "OLED is no joke. Acronyms are often hype, but damn does this set look killer. The wafer-thin screen is terrifically bright, small details pop, and colors are gorgeous, making the rest of the panels on display already look like old tech." The Verge: "Resolution can be reasonably presumed to be 1080p, though again, the colors, contrast, and viewing angles were too awesome for us to try and count pixels." Engadget: "crazy sharp."
Lisää tietoa Samsungin virallisesta tiedotteesta: "Voiko kuva olla parempi kuin Samsungin LED-televisiossa? Kyllä voi, ja se on mahdollista Samsungin OLED-televisioilla. Samsung tuo tänä vuonna markkinoille 55-tuumaisen OLED-3D-tv:n. Samsungin 9-sarjaan lukeutuvan mallin värintoisto ja kuvanlaatu on jopa 40 prosenttia parempi kuin LED-televisiossa. OLED-paneeleissa ei ole taustavaloa, vaan jokainen pikseli tuottaa oman valonsa. Tekniikka mahdollistaa entistä selkeämmän kontrastin, jolloin musta on mustempi ja valkoinen valkoisempi. Myös harmaasävyjen ja yksityiskohtien erottelukyky on aiempaa tarkempi. Samsungilla on 97,9 prosentin markkinaosuus OLED-paneelituotannosta. Lähes kaikki tietokoneissa, kännyköissä ja tablettitietokoneissa käytetyt OLED-näytöt ovat Samsungin valmistamia, joten tekniikka on Samsungille varsin tuttu. Kun Samsung päätti ryhtyä valmistamaan OLED-televisioita, sen OLED-osaaminen ja kokemus oli jo parasta maailmassa. Samsungin OLEDin perustana on ainutlaatuinen, patentoitu Super-OLED-tekniikka, joka mahdollistaa perinteistä OLED-paneelia paremman värintoiston. Tämän mahdollistaa se, että Super-OLED toimii ilman värisuodatinta. Ainoastaan Samsungin OLED-televisioissa on Super-OLED-paneeli. OLED-tv:t ovat myös huomattavasti kevyempiä kuin LED-tv:t. 55-tuumainen OLED-tv painaa vain 12 kiloa, kolmanneksen kevyempi kuin vastaavan kokoinen LED-tv. Paneeli on ainoastaan 1,6 millimetriä ohut ja TV on kokonaissyvyydeltään ainoastaan 7,6 millimetriä. Se on ohuempi kuin Samsungin Galaxy SII -älypuhelin, joka on 8,49 millimetriä paksu. Samsungin ensimmäinen 9-sarjan OLED-tv voidaan pitää yhtä suurena teknisenä harppauksena, kuin siirtyminen kuvaputkitelevisiosta ensimmäisiin taulutelevisioihin." http://www.samsung.com/fi/news/corp...ilta-samsung-rikkoo-rajoja-ces-2012-messuilla
Ok voi olla. LG:n vastinetta kuvaillaan LCD with (white)OLED backlight telkkari joten ehkä tuosta jäänyt CESsistä päälle kaikkiin samanlaisiin julkaisuihin. Ehkä Samsung on tehnyt aidomman ison OLEDin kuluttajamarkkinoille jonka kustannuksia ja kuluttajahintaa pystyvät ajamaan järkevästi alaspäin. Sony Crystal LED ei liene OLEDia joten on offtopikki joka tapauksessa tähän lankaan(?) mutta jos Sony osaa valmistaa sen tuotantoon yrittänee sillä kamppailla vastaan. Ei mitään takeita Sony kykenee siihen kuitenkaan. Pari yksityiskohtaa siitäkin kaivettu CESsi messujen tietomuruista.
Kyllä voi, ja se on mahdollista millä tahansa Panasonic- tai LG plasmatelevisiolla. Samsungin plasmaan pyytäisin varmuudeksi siritystä vastaan kuulosuojaimet mukaan, mutta kyllä se niidenkin kuva hakkaa reunalediviritelmät. Oletkos muuten samsungin markkinoinnissa duunissa kun rekisteröidyt tännekin yksinomaan vain samsungia markkinoimaan?
Sanoisin että kyllähän tuokin tähän ketjuun kuuluu, koska kuvan tuottamisen periaate on aivan tismalleen sama. Sonyssä led-yksiköt on vain tehty ei-orgaanisista aineista. Tämä voi olla jopa kestävyydeltään edullisempi ratkaisu orgaanisiin ledeihin verrattuna. Aikoinaan sanottiin että oled kestää noin 5000 tuntia (ja sininen komponentti vielä vähemmän), kun perinteiset ledit kestävät 30-50 tuhatta tuntia.
En ole alalla töissä. Minua kiinnostaa vain ja ainoastaan OLED-tekniikka. LCD ja plasma tulevat jäämään nopealla tahdilla historiaan. Samsung ja LG nyt sattuivat olemaan ainoat valmistajat jotka esittelivät OLED-tuotteita. Veikkaan että suurinta osaa kuluttajista kiinnostaa vain huomattavat parannukset kuvanlaatuun, eivät 3D- tai muut epäolennaiset asiat. OLED-harppaus tulee olemaan aikaisemmin mainittu huomattava parannus.
"Nopealla tahdilla historiaan"? Joopajoo. On tässä aika monta vuotta odoteltu, että OLEDistä tulisi jotain. Kännyköissä Samsung on OLEDit sen hyvään vauhtiin, mutta isommassa koossa ei ole oikein mitään konkreettista tullut, vaikka joka vuosi hehkutellaan jotain. Saa nähdä miten tällä kertaa.
Sonyn LED-mallihan on pelkkä prototyyppi. Kehyskin oli leveä ja ruma, muistutti ensimmäisiä LCD-malleja. Panasonicilla ei mitään mielenkiintoista, vanhaa LCD-tekniikkaa 3 D:llä höystettynä.
Tärkeintä ei ole käytetty tekniikka vaan lopputulos. Massamarkkinoilla myydään tänä päivänä laitteita jotka sisältävät sanan LED, oli kuvanlaatu sitten mitä tahansa. Samsungin OLED pitää käytännössä nähdä ja testata, ihan mahdotonta on etukäteen ennustaa onko kyseessä betatason susi vaiko priimaa heti kättelyssä?
Kyllähän se pitää nähdä itse, CES-messukävijöiden mukaan kuvanlaatu on täydellinen: http://www.engadget.com/2012/01/10/samsung-55-inch-super-oled-tv-eyes-on-video/
Lisää ylistystä. Eiköhän tämä kerro kaiken Samsung SUPER OLED kuvanlaadusta: "My eyes have never felt so good than when they saw Samsung Super OLED TV. IT WAS SOO CLEAR. I went to go see it up close and it's beaaaautiful. Seriously, you'll see its gorgeousness in the video above but it's even better looking in person. Criminally good lookin'. The first thing your brain realizes after your eyes recover from the explosive eyegasm is that the picture looks like it's floating in mid air. That's because the bezel is super model thin, essentially unnoticeable, letting your picture appear frameless. The blacks are darker than night, the colors are deliciously vivid and to be honest, it looks better than real life. It's the best thing my eyes have ever seen." http://gizmodo.com/5874917/my-eyes-just-orgasmed-when-i-saw-the-samsungs-super-oled-tv/gallery/1
Itse olen varovaisen toiveikas Super OLED:n suhteen. Samsungin(kaan) EdgeLED -mallit eivät ole minua saaneet innostumaan, kuten eivät mitkään plasmatkaan. Molemmat kun ovat edelleenkin moniongelmallisia tekniikoita, joita suurella vaivalla ja pikkuhiljaa tekohengitetään hieman vähemmän huonoiksi (Local Dimming jne.). Eli musta ei edelleenkään ole aikuisten oikeasti mustaa, edelleenkin on pörinöitä, valovuotoa jne. jne. Noista netin hehkutuksista vielä. Sieltä kun löytyy varmaan jopa BOSE:n kaiuttimista vastaavanlaista hehkutusta. Eli se pieni, kumiseva ja kihisevillä diskanteilla varustettu muovikippo on muka parasta mitä käyttäjä x on koskaan kuullut. Varsinkin jos se käyttäjä x aivan sattumalta on tuon kyseisen merkin maahantuojalla töissä, mutta ei muista mainita sitä. Täydellinen, fantastinen, löytyi uusia ääniä, paksu karvalankamatto poistui korvien edestä ja oli aivan kuin olisi itse paikalla ollut. Paljon parempi kuin se kaverin omistama 50 000 huippukaiutin jne. Ja sitten kun itse moisen BOSE:n livenä kuulee, onkin kyseessä omiin korviin ihan vain pieni, kumiseva ja kihisevä muovikippo. No, tuon Super OLED:n kuitenkin oletan/arvaan/toivon pesevän kuvanlaadultaan kaikki tähän mennessä tehdyt Samsungit, tekniikkaan katsomatta. Tuskinpa sekään täydellinen kuitenkaan on. Pahin skenaario kuvahifisteille kait olisi se, että Super OLED todella olisi likimain täydellinen kuvanlaadultaan, mutta samalla niin tolkuttoman kallis, ettei tavallinen kuluttaja voi sellaista ostaa myymättä taloaan ja/tai muutamia elimiään.
Eikös noille CES:ssä esitellyille OLED-laitteille povailtu n. 8000 dollarin hintalappua? Ja koska nämä ovat kuitenkin ns. halpamerkkien tuotteita, epäilen suuresti että myyntivoluumi tulee olemaan millään tapaa merkittävä. OLED-näyttöjä on ollut esitelty erilaisissa tilaisuuksissa aina vuodesta 2004 lähtien ja vasta nyt valmistajat ovat päässeet 55-tuuman kokoluokkaan. Tekniikka on lupaava, mutta veikkaan että kuluttajarintamalla ei tule tapahtumaan mitään merkittävää pariin vuoteen.
Kyllä se mielestäni on merkittävää, kun markkinoille (siis kauppojen hyllylle) saapuu ensimmäinen ison tuumakoon OLED-televisio. Vertaa sitten kontrastisuhdetta tai liikenopeutta, kaikki muut nykyiset paneelitekniikat jäävät kauas taakse. Suorituskyvyn eron näkee kuka tahansa esim. vertaamalla AMOLED-näyttöisiä matkapuhelimia LCD-näyttöisiin. Ero on huikea. Väitän että Samsungin SUPER OLED on paras kuvalaadultaan oleva televisio tämän vuoden lopussa. Kyllä sellaisesta maksaa helposti 5000-8000 euroa, jonka verran maksoi isommat LCD-televisiot vielä 5-6 vuotta sitten.
Tilanne on nykyään kuitenkin se, että 60-tuumaisia televisioita saa selvästi alle kahdella tonnilla, joskus jopa melkein tuhannella eurolla. Kilpailu on siis kovaa ja valmistajien sekä myyntiportaan pitää pystyä perustelemaan kuluttajille seuraavat asiat: 1. Mitä OLED tarkoittaa ja miten se eroaa halvemmasta LED-tekniikasta 2. Miksi nämä televisiot ovat viisi tai kuusi kertaa kalliimpia kuin "vanhat" televisiot? Keskimääräinen kuluttaja valitsee television yleensä hinnan perusteella. Myyjältä kysytään suositusta jostain televisiosta tietyssä hintaluokassa. Tässä vaiheessa on aivan selvää, että lähes kymppitonnin hintaiset laitteet jäävät kaupan hyllylle. OLED:n valmistuskustannukset tulevat ajan kanssa laskemaan, sehän on selvää, mutta tällä aikavälillä vanhemmat näyttöteknologiat tulevat kehittymään ja ennenkaikkea pysymään selvästi uutta teknologiaa halvempina. Ja oikeastaan ennen kuin mitään muuta aletaan edes spekuloimaan, niin: Minkälainen kuvanlaatu CES-messuilla esitellyissä OLED-televisioissa on? Nyt näkyvillä ollut demomateriaali on koostunut lähinnä päävärien esittelystä mustalla taustalla. Ruudulla ei ole vahingossakaan vilahtanut normaalia kuvamateriaalia, josta nähtäisiin esimerkiksi miltä ihmisen ihonsävyt ja viherkasvillisuus näyttäisi.
Tässä kohtaa saattaa tämä pari vuotta täysin holtittomana jyllännyt valheellinen LED-TV!! -hypetysmarkkinointi ampua oikeita led-töllöjä valmistamaan alkavien firmojen nilkkaan. Kysymys onkin enää kuinka pahasti se tulee ampumaan.. Suurin osa rivikuluttajista ja muropakettilaisista on aivan vakaasti siinä uskossa, että mikä tahansa LED-TV brändätty olisi jotain merkittävästi upeampaa kuin vain tuikitavallinen lcd-paneeli vähän erilaisella taustavalolla. Entäpä jos käykin ilmi että lopullinen tuotantomallin Sony pieksee niin kuvanlaadussa kuin laitteen käyttöiässäkin kaikki oled-kilpailijat mennen tullen? Onko kehyksen kapoisuus tärkeämpi kuin kuvanlaadun potentiaaliset ongelmat? Täysin kehyksettömän ilmassa roikkuvan kuvan saat jo nyt videotykillä ja seinän pinnasta irti nostetulla kehyksettömällä kankaalla. On muuten komea ilmestys, etenkin 2.39:1 kuvasuhteessa.
Keskivertokuluttaja katsoo sitä 25 vuotta vanhaa kuvaputkitelevisiota, koska on sen kuvanlaatuun tyytyväinen. Uuden digiboksin hankinta ja kytkeminen oli äärimmäinen ponnistus. Toisaalta kyllä tuolla CES-messuilla suurimmat joukot kerääntyy juuri OLED-televisioiden ympärille ja ne jotka vähänkään tekniikasta ymmärtävät, tajuavat että nyt ollaan suuren murroksen kynnyksellä. Sonyn viritelmähän on prototyyppi, ei tule myyntiin tänä vuonna. Sehän voi myöhemmin ostaa OLED-paneelinsa Samsungilta, kuten se jo nyt tekee LCD:N kohdalla.
Sony kehittelee omaa Quantum Dot Displaytaan yhdessä Hitachin ja Toshiban kanssa Japanin valtion tukemana. Veikkaan, ettei tällä ryhmittymällä tule olemaan tarvetta tehdä yhteistyötä Korean serkkujen kanssa.