Tärkein värisäätö on värin 100% kirkkaus (delta luma): jokaisen värin deltaL niin lähellä 0:aa kuin mahdollista. Siis: 100% punaisen Y: 21%:ia valkoisen Y:sta 100% vihreän Y: 71% valkoisen Y:sta 100% sinisen Y: 8% valkoisen Y:sta jne Nuo koordinaatiston pisteet pitää olla aivan järvessä että jotain eroa näkyy. Kyseessä todellinen hienosäätö, ei kannata käyttää liikaa aikaa niiden hieromiseen.
Laskukonetta ei tarvitse ainakaan HCFR:n kanssa, värien mittauksissa jatkuva mittaus päälle ja dL päivittyy jatkuvasti kuin myös target. Jos dL on piilossa niin, punaisen nuolen osoittamasta pikkunuolesta sen saa näkyviin
Kysytään tätä vielä kerran että onko jollakulla hyviä säätöjä Sony Kdl-55W955B malliin? En oo itse koskaan telkkaria lähtenyt kalibroimaan ja voisihan sitä koittaa jos jollakulla ois antaa hyvät säädöt
Se Sonyn "elokuvatila" -namiska tarjoaa hyvät säädöt. ....ja vieläpä yli 90% varmuudella paremmat, kuin jonkun toisen televisiosta kopioidut.
Joo, ainakin hdtvtestin yksilössä on tosi hyvin kohdillaan säädöt jo paketissa. Paremmat käyrät kun mun kalibroidussa plasmassa. Mun plasmassa ei tosin ole tuon näköistä pohjamustaa onneksi.. http://www.hdtvtest.co.uk/news/kdl55w955b-201403103661.htm
En jaksa toistaa samoja argumentteja kokonaisuudessaan ja linkkejä en ensimmäistäkään. Pointtini oli, että televisiot on siinä määrin yksilöitä, että säätöjen kopioiminen on arpapeliä. Useammalla saitilla on rapsattu, että petäjikköön menee - ja täällä taas ainakin yksi käyttäjä oli todennut yhdessä televisiomallissa omat säätönsä melko hyvin toimiviksi myös toisessa kappaleessa (mittarin, ei pelkästään silmien, mukaan).
Miten Samsung UEH6xxx mallissa saisi suoristettua gamma käyrän? Tuossa testissä näyttävät niin tehneen, mutta en kyllä löydä semmoista säätöä omasta mallista. http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue48h6400-201411133951.htm
http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue40h6400-201405023756.htm "Samsung provides enough picture-affecting controls for us to rectify this. We first dialled [Gamma] down to “-2“, then repurposed the onboard [10p White Balance] system for 10-point gamma to attain absolutely flat 2.4 gamma tracking. With such linearity in place, on-screen pictures will exude richness and a smooth yet realistic tonal transition from video black to peak white." Siis 10-pisteen säädöllä, kohdassa jossa haluat muuttaa käyrää niin muuta kaikkia (R G B) yhtä paljon ylös tai alas. Turha hieroa lankasuoraksi koska jos kokeilet eri testikuvilla antaa kenties erilaisia gammakäppyrän muotoja. Kannattaa kokeilla myös ITU-R BT.1886 gammaa, saattaa parantaa tummien sävyjen (esim varjot) erottelukykyä.
Kai käytössä on jonkinlainen kalibraattorilaite? Ihan varmistukseksi kysyn kun tuon gamman suoristus ei silmällä onnistu kovin helposti...
On Spyder4. Heh, niin pihalla en sentään ole että alkaisin "kalibroimaan" pelkästään silmillä. Gamma-käyrä meinaa alkupäästä painua alas ja sininen ylös, niiden säätämisessä ollut vaikeuksia mutta eiköhän tuo ensi kerralla onnistu...
Varmistukseksi vaan kysyinkin.. Jos tuo tapahtuu siis tummassa päässä niin voi olla, että kuva on siellä niin tumma, ettei mittari anna enää luotettavia arvoja ja siks gamma jne näyttää oudolta.
LCD-LED telkkareissa on usein ongelmana, että ledien tuottama valo on sinertävää joka näkyy selvästi kun mittaa valkotasapainon tummimpia videotasoja. Ledien aiheuttamaa sinertävyyttä ei voi kalibroinnilla poistaa. Spyder4 on lisäksi niin huono mittari, että se kelpaa lähinnä gamman (luminanssin) säätöön. Esimerkiksi SpectraCAL on poistanut omista ohjelmistoistaan kokonaan tuen ko mittarille juuri sen huonouden takia.
Tarkoitus oli tuoda ilmi, että ilmeisesti tuossa Sonyn 55W955 -telkussa on Sony jo tehtaalla asettanut harmaasävyt kohdilleen. Ellei sitten ole lähettänyt hdtvtest-testaajille yksittäistä kalibroitua unelmakappaletta. "With delta errors (dEs) all staying under 2 (the commonly accepted perceptible threshold is 3), theres really nothing we needed to do this is probably the most accurate out-of-the-box greyscale weve measured on ANY flat-screen TVs weve reviewed thus far. " Eli alkup. kysyjälle tiedoksi, että laita nämä asetukset, ovat todennäköisesti mallikelpoiset: - Kuvatila Cinema1 - Lämpötila Warm 2 (tai lämmin 2)¨ - Gamma -2 (on oletuksenakin) - Väri 52 Ei mitään muuta, terävyys kohilleen ettei "halota". Liekö Sonyssä "0" paras?
Huono ja huono. Onko se sitten hintaisekseen huono? Itsellä ainakin kuva miellyttää enemmän silmää kalibroinnin jälkeen vaikkei Samsungissa pitäisi tehdasasetuksillakaan olla kovin suuria heittoja. Puheiden lisäksi löysin vain puolueellisen CALMANin mainos promo testin, ja tämän saksalaisen hifi-foorumin ketjun jossa testattiin i1 displayn ja Spyder4:n sensoreita HCFR:llä. http://www.hifi-forum.de/viewthread-105-2580.html Siinä on 4 eri käyttäjien testiä (ensimmäisellä ja viimeisellä sivulla). Yhdessä testissä sensorien tulokset on lähes identtiset. kolmessa muussa i displayta vaivaa jokin punerrus-ongelma. Spyderin tuloksista ei ole pahaa sanottavaa. Niin että paljon on parjausta Spyderistä mutta kaipais varsinaisia todisteita ennen kuin kaikki uskoo.
Itsellä oli Spyder 4 hetken testattavana HCFR:n kanssa, mutta ei siitä kyllä peliä saanut kalibrointiin, vaikka kuinka koitin eri korjausmatriiseja/profiileja yms. Kirkkaissa (IRE60+) kuvissa mittaili ihan hyvin - melko samoja arvoja kuin i3 pro näytti, mutta täyttä sekoilua IRE30 ja pienemmillä (otti todnäk. häikkää taustavalon ledivalaistuksen väreistä, koska kaikki muka sinersi kokoajan luonnottoman paljon tjsp). Mikäli kalibroi greyscalen pelkästään spyderin avulla, sai etenkin tummasta päädystä melkoisen sateenkaaren. Jos nyt Spyderiä täytyy kumminkin käyttää. 1. Taustavalon kirkkaus vaikkapa 120cmd tuntumaan valkoisella kuvalla. 2. Kirkkaus ja kontrasti kohdilleen käsipelillä käyttäen jonkun testi-dvd:n vilkkuvälkkykuvia. 3. Harmaasävyt: säädä IRE60 ja suuremmat spyderillä aluksi. (jos 10-pisteen kalibrointi, jos 2-pisteen, tee kirkkaalle päälle säädöt IRE80 kuvalla) Tumma pääty silmillä kuntoon. Tarkasta vielä IRE60+ DeltaE tämän jälkeen ja tee tarvittavat muutokset. 4. Hyvä aika tsekata gamma ja tehdä tarvittavat säädöt. 5. Sekä primäärit ja sekondäärit värit kuntoon spyderillä, jos tv:ssä kunnollinen CMS. 6. Tarkasta, kirkkaus ja kontrasti - tee tarvittavat muutokset. 7. Katsoppa vaikka joku visuaalisesta näyttävyydestä tunnettu elokuva analyyttisesti ja tarkkaile, että miellyttääkö kuva silmää ja tuntuuko se luonnolliselta. Helppoa ku heinänteko.
Ei varmaan haitanne, jos kysyn, että miten hyvin tv:n kalibrointiin tarkoitetut laitteet sopivat projektorin kalibrointiin? Tällaisia olen miettinyt: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/21155/dmqsv/X-Rite-ColorMunki-Photo-kalibrointilaite http://www.verkkokauppa.com/fi/product/10524/dmrgx/X-Rite-ColorMunki-Display-nayton-kalibrointilaite http://www.verkkokauppa.com/fi/product/46292/dsndq/X-Rite-i1Display-Pro-naytonkalibrointilaite Tuo Display-malli olisi edullinen, mutta liekö miten tarkka? http://www.techradar.com/reviews/pc...ices/x-rite-colormunki-display-1057606/review Arvostelussa ihan ok laite kuitenkin. i1Display Pro olisi hieman kalliimpi, mutta vissiin jo huomattavasti parempi?
jimmssillä oli vasta tuo promalli 199. siinä on ainakin lasiset paneelit sisällä = vuosienkin päästä pitäisi tarkkuus säilyä. vanhemmassa lt-mallissa on orgaaniset paneelit ja nyt ne mallit onkin pääsääntöisesti roskismateriaalia. kyllä tuolla prolla pystyy kalibroimaan helposti myös tykkejä. itse säätäjän vastuulla on sitten miten kalibrointi onnistuu tuohon kaveriksi sitten vaikka ilmainen hcfr.
i1 Display Pro ja ColorMunki Display ovat oheisen testin mukaan yhtä tarkkoja.... eroja on mm nopeudessa sekä ohjelmistotuessa: http://www.drycreekphoto.com/Learn/Calibration/MonitorCalibrationHardware.html
Ok. Kiitoksia vastauksista. Luulisin, että tuo Display-malli riittänee varsinkin, kun hintaeroa on kuitenkin jonkun verran.
Säätelin Samsung UE75H6475 telkkua. 3D:tä enkä "PC pelitilaa" vielä jaksanut säätää, joskus myöhemmin sitten. Factory defaults tarkoittaa tässä tapauksessa valkotasapainoa ja värejä, muita asetuksia muuttelin jo valmiiksi. Lämmin1 oli parempi lähtökohta. 10-pisteen säätöä en käyttänyt lainkaan, olisihan gamman saanut sillä viivasuoraksi mutta en näe että olisi välttämätöntä koska suuria heittoja ei ollut. Jos haluaa katsella asetuksia ja kalibrointia, niin sen voi ladata TÄSTÄ edit: Tarkistelin kalibrointia 16:sta eri pisteestä ja heittoja löytyy mutta hyvällä tasolla ylipäätään. Pitää katsoa seuraavassa josko kalibrointi olisi järkevämpi tehdä jostain muusta kuin juuri keskipisteestä, jossa tuntuu mittausten perusteella olevan hieman valovuotoa/pilveilyä. Tämän voi ladata TÄSTÄ