Tuo lause ei kyllä sano yhtään mitään. Tarkoitan siis, että ihan projektorissa itsessään olisi sisäänrakennettuna tuollainen säätö. Eli mitään ylimääräistä ei tarvitsisi. Paitsi ehkä mittalaitteen, joka pitää viedä kankaan luokse. Ja laite tulisi luonnollisesti projektorin mukana, kuten nykyään vahvistimien mikrofonit.
Ei ikinä. Liian kallis toteuttaa. Se toimii jo "ylimääräisten" ilmaisohjelmien kanssa hienosti.. Tosin vaatii sen että katsellaan htpc:n kautta.
Säätelin kaverin Samsung UE60H6725 telkkua, jos kiinnostaa katsella niin löytyy täältä Uudempiin Samsungeihin saa avattua CAL-DAY ja CAL-NIGHT katselutilat seuraavanlaisesti (ei kannata painella mitään muuta jos ei tiedä mitä tekee): - TV:n valmiustilassa paina kaukosäätimen näppäimet melko nopeasti seuraavassa järjestyksessä - INFO + MENU + MUTE + Power (punainen virtapainike) - TV aukeaa ja käynnistyy huoltomenuun - Valitse nuolella kohta SVC ja paina enter - Valitse kohta Other settings ja paina enter - Valitse kohta Expert ja paina enter - Valitse kohta N/D ADJ ja paina enter - Nuoli oikealle/vasemmalle kunnes tilana on OFF sijasta ON - Paina kaukosäätimen Return - Valitse kohta Source ja paina enter - Nuoli oikealle/vasemmalle kunnes tilalla on Current sijasta All - Return painikkeella voit palata alkuun ja kaukosäätimen virtapainikkeesta sammutat TV:n - Käynnistä TV uudelleen, nyt kuvatiloina on myös CAL-NIGHT ja CAL-DAY
No en tiedä olisiko se oikeasti miten kallis, ainakaan suhteessa projektorin hintaan. Jos ajatellaan, että projektorivalmistaja saisi satkulla projektorin seuraksi mittarin ja projektoriin tehdään vain softa, joka käyttää tuota mittaria. Jos se nostaisi 2000e projektorin hintaa vaikka 200-300e ja lopputuloksena olisi täydellinen kuva, niin mikä jottei. Todellisuudessa lienee niin, että kun projektorit ovat muutenkin hieman marginaalilaitteita, niin tuollaiselle ei ehkä tarpeeksi ole kysyntää. Teknisesti sen toteuttaminen olisi kuitenkin suhteellisen helppoa.
Olikos tuossa se kehuttu 60-tuumainen Sharpin paneeli (hyvä kontrasti + suht hyvät katselukulmat ainakin joidenkin arvostelujen mukaan)? Hyviltähän nuo mittaukset näyttää, ainoa että kaikkien värien kaikkia saturaatioita ei taida saada ihan 100% kohdilleen? Vähän tuollaisesta syystä aloin miettiä tuota 3D LUTtia... mutta vakavasti ottaen taidan kyllä säästää rahani OLEDiin ennemmin kuin käytännössä näkymättömiin pikkusäätöihin.
Aika oli rajallinen tuon em. säädön kanssa ja en saanut punaista hierottua tuon paremmaksi. Sävysäätöä joutui käyttämään ja vaikka dE onkin pieni, niin tosiaan pois kartalta ovat silti melko pahasti...ainakin punaisen saturoinnit. Lämmin2 oli oletuksena aika hyvä, Lämmin1 sen sijaan ihan metsässä. BT.1886 gammaa olis voinut myös kokeilla 10-pisteen säädöllä mutta jäi nyt tekemättä. Paneelista en osaa sanoa, kaveri oli avannut ohjeillani nuo katselutilat jo ennen säätöjä niin en päässyt huoltomenusta tarkistamaan paneelityyppiä.
Ostin Spyder5 ja kalibroin pitkästä aikaa Panan ST50 55". HCFR-ohjelma kätössä. Kuvat: http://aijaa.com/Cegp5J http://aijaa.com/f8SrZ0 http://aijaa.com/m3oIO0 http://aijaa.com/fFzRr6 http://aijaa.com/KP1bcg http://aijaa.com/wMF0Mq Kyllä näihin tuloksiin täytyy jo olla tyytyväinen. Niin pilkun viilaamiseksi se jo menee. Kommentteja? Edit: (television säädöt Spyder4(suluissa)/Spyder5 Suluissa aijemmat arvot. True Cinema Asetettu Gamma 2.4 Mitattu gamma, 2.26 Kontrasti: 38 (39) Kirkkaus: +2 (0) Väri: 28 (26) Terävyys: 0 Voimakkaat värit: Pois päältä ECO-toimintatila: Pois päältä P-NR: Pois päältä Lisäasetukset Valkotasapaino: -Punaisen taso: 0 (-2) -Vihreän taso: 0 ( 0) -Sinisen taso: 14 ( 18) -Punaisen vähennys: 10 (3) -Vihreän vähennys: 0 (0) -Sinisen vähennys: -2(-1) Värinhallinta: -Punaisen sävy: -4(-1) -Vihreän sävy: 6(2) -Sinisen sävy: 0(0) -Punaisen kylläisyys: 2(-1) -Vihreän kylläisyys: 11(0) -Sinisen kylläisyys: 5(10) -Punaisen luminanssi: 0 (0) -Vihreän luminanssi: -1(-3) -Sinisen luminanssi: 6(0) Intelligent Frame Creation: Pois päältä (tai Minimi) Sivupaneeli: Kirkas 16:9 yliskannaus: Pois päältä Pixel Orbiter: Päällä
ST50 ei pysty 0.001 cd/m2 mustaan, onko vika/ominaisuus Spyderissa vai sammuiko näyttö? Laita ensi kerralla pause päälle kun mittaat mustaa, niin saa todellisen kontrastin
Ei varmaan pystykään mutta eihän tuolta 0IREstä pitäs mitään informaatiota tullakaan? Tiedä sitten, mistä sen sinne arponut. Miltäs muuten noin suurinpiirtein näyttää?
Mustantaso kiinnostaa tässä ehkä eniten eli kyllä sillä merkitystä on ja "informaatiota" pitäisi tulla dE:t ovat kyllä alhaisia eli hyvältä näyttää jos silmään myös Tämän mukaan Spyder 5 pystyy mittaamaan 0.005cd/m2
Liekö sitten Spyderin viba tuo mustan taso? Vaihdoin HCFRstä mittausajankohta 2000ms, kun ohjeessa niin neuvottiin Spyderin kanssa tekemään. Edit. Täytyy joku päivä kokeilla vielä uusiksi paremmalla ajalla.
Ei muuten näy tuossa http://aijaa.com/fFzRr6 ollenkaan mitattua gammaa joka pitäisi näkyä keltaisella. Tuo sininen on keskimääräinen gamma ja valkoinen valittu referenssigamma.
Tämä on meikän vika. Olen klikannut ohjelmasta jonkun täpän jonnekin, enkä enää löydä että mitä ja mistä. Tarkoitus on ihan omaksi iloksikin nähdä myös se keltainen käyrä mutta mistä sen saa näkymään?
Nyt tuli hankituksi tuo X-Rite i1Display Pro mittari, ja kokeilin ensimmäistä kertaa kalibrointia yhdellä televisiolla. En tosin ole varma, menikö kaikki ensimmäisellä kerralla oikein. Mikä on esimerkiksi oikea valittava näyttötyyppi jos kalibroi Samsungin edge LED LCD-televisiota? Valitsin display type -kohdasta valinnan LCD White LED IPS (WLED AC LG Samsung), onko tuo oikea tässä tapauksessa vai olisiko pitänyt valita jokin muu vaihtoehto? Ilmeisesti tuo i1Display Pro mittari toimii ihan oikein HCFR:n kanssa suoraan argyllin ajureilla? Television valkotasapaino vaikutti olevan jo ihan hyvissä kantimissa Elokuva-tilan esivalinnoilla, deltaE arvot ovat suurilta osin alle kolmea. Sain kaksivaiheisella säädöllä valkotasapainoa vielä hieman paremmaksi. Yritin myös säätää 10p säädöillä valkotasapainoa, mutta säätäminen ei aiheuttanut muutoksia lukemiin kun yritin niitä muuttaa, joten en koskenut niihin. Vastaako Samsungin säädöissä intervalli 1 arvo 100 IRE vai 0 IRE säätöä? Yritin säätää intervalli 10 säädöllä 100 IRE tasoa, mutta ehkäpä homma menee juuri toisin päin, jolloin intervalli 10 on säätö 0 IRE arvolle ja intervalli 1 olisi ollut se oikea valinta 100 IRE arvolle? Tulihan tuo jo aika hyvin kohdilleen pelkällä kaksivaiheisella säädöllä, olettaen että mittari on lukenut arvot oikein oikeilla asetuksilla. Värisäätöihin en vielä koskenut, enkä hionut vielä gammakäyrää kohdalleen, joka suurimmalta osin seuraa hyvin 2.2 tavoitetta. Samsung UE46F6400 Kuvatila: Elokuva Taustavalo: 10 Kontrasti: 88 Kirkkaus: 45 Terävyys: 15 Väri: 47 Tint: 0 Värilämpötila: Lämmin2 Gamma: 0 Väriavaruus: Autom. HDMI-musta: Normaali tai Matala Kuvasuhde: Mukautettu ruutu Kaikki muut kilkkeet pois päältä Valkotasapaino 2p: P-siirtymä: 25 V-siirtymä: 25 S-siirtymä: 23 R-Gain: 17 G-Gain: 25 B-Gain: 25 Ennen kalibrointia: Kalibroitu:
Intervalli 1 = 10% videotaso, 2 = 20% videotaso jne. Mutta tämä pätee vain jos kontrastin arvo on 100 (yleinen ominaisuus Samsungeissa). Mitä pienempi kontrastin arvo sitä enemmän 10 pisteen säätimet menevät ylemmillä videotasoilla huti. Jos kontrastin arvo on 88 niin intervalli 8 ei kohdistukaan 80% videotasoon vaan esim 87% videotasoon. Alemmilla kontrastin asetuksilla voi kyllä saavuttaa hyvän tuloksen 10 pisteen kalibroinnissa mutta se edellyttää valkotasapainon mittaamisen vähintään 5% stepein (=vaatii yleensä signaaligeneraattorin).
^OK, hyvä tietää tuokin juttu. Luinkin jostain tämän television arvostelusta että tuo 10p säätö eri videotasoilla saattoi vaikuttaa myös viereisen videotason säätöihin. Toimiiko tuo 10p valkotasapainon säätö yleisesti ottaen yhtä suurpiirteisesti myös muiden valmistajien, kuten Panasonicin, Sonyn tai LG:n televisioissa?
Olen kalibroinut noita kaikkia ja mielestäni Panasonicissa on parhaiten toimivat säätimet. LG:n 20 -pisteen ja uusien Sonyjen 10 -pisteen säätimissä on sama ominaisuus kuin Samsungissa eli ne osuvat täysin kohdilleen vain tietyssä kontrastin (ja kirkkauden) arvoissa. LG:ssä on lisäksi muita ongelmia. Samsungin valkotasapainon säätimet ovat mielestäni ihan käyttökelpoiset ja CMS on markkinoiden paras (toimii oikeaoppisesti RGB väriavaruudessa). Viimeksi olen kalibroinut Samsungin JS9000 sarjan televisiota ja siinä kontrastia ei voi nostaa yli 88 aiheuttamatta yhden värikanavan leikkautumista. Tein niin, että keskityin 2 -pisteen säätimillä saamaan valkotasapainon ylemmän osuuden kohdilleen (60% videotasosta --> 100%) jonka jälkeen hienosäädin 10 -pisteen säätimillä 10% - 50% koska ne osuvat ihan hyvin kohdilleen vielä tuolla kontrastilla.
Mielenkiinnosta kyselen että miten tuo "värikanava leikkautui"? Ei ymmärrä termiä mutta haluaisin tietää jos vaikka omissa säädöissäkin joskus vastaavaa tulee eteen