Television kalibrointia

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 24.01.2010.

  1. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    Sainpas aikaiseksi yrittää oman LG 55E6V:n HDR-kalibrointia. Olin aiemminkin vähän aihetta tapaillut mutta siitä ei meinannut tulla mitään niin jätin sen hautumaan. Voi veljet mikä soppa.

    Valkobalanssin säätö tapahtuu ns. koodisivujen avulla joiden numerot ovat välillä 127-668. LG on julkaissut ohjeet jonka mukaan "668 legal range image" näytöllä tulisi OLED-valo säätää arvoon 540 nitsiä ja sen jälkeen muut koodisivut vastaavien ikkunoiden avulla LG.n ohjeessa olevan taulukon mukaisiin arvoihin. Tämän voi käytännössä ainakin minun yksilöni kohdalla unohtaa.

    Ensinnäkin TV ei edes pääse tuohon 540 nitsin lukemaan OLED-valo täysillä, ja toiseksi valkobalanssin 20pt säätimet käyttäytyvät aivan omituisesti. Lisää mielenkiintoa asiaan tuo se että osa koodisivujen mukaisista säädöistä ei osu vastaavan numeroisen ikkunan alueelle lainkaan. Käytännössä yläpäästä on säädettävä yhtä tai kahta numeroa isompaa koodisivua kuin ikkunan numero edellyttäisi. Tämä ei ole tietenkään lineaarista koska se olisi liian helppoa joten jossain kohtaa tummaa päätä kohti edetessä on hypättävä yhden koodisivun yli säätämään yhtä suurempaa numeroa kuin ikkunan arvo, ja lopulta muutama tummin on säädettävä "oikealla" koodisivulla.

    Säätimet ovat myös tiukasti kytköksissä toisiinsa ja toimivat erityisesti kirkkaassa päässä hieman kuin 2pt. Mikä on tavallaan myös hyvä koska jos yritin säätää koodisivua 668 (kirkkain) ikkunan 668 avulla, se oli kyllä mahdollista saada kohdalleen mutta juuri mitään muuta siitä alaspäin ei sitten saanutkaan ruotuun. Mutta kun säädin koodisivua 668 kaksi pykälää tummemman ikkunan (637) avulla, oli 668 aluksi pahasti pielessä mutta jatkettuani alaspäin pari seuraavaa koodisivua edelleen säätäen kaksi pykälää nimellisarvoa tummemman ikkunan avulla, maagisesti myös 668 ja seuraava 653 asettuivat siedettävästi kohdalleen!

    Gammaa ei kannata yrittää säätää kohdalleen koska sitä varten joutuu vääntämään niin suuria säätöjä että kuva menee aivan vituralleen ja kaikenlaisia artefakteja ilmaantuu. Käytännössä oli hyväksyttävä myös 3-4 dE:n virheet valkobalanssissa jotta sai säädöt pysymään järkevinä. Hyväksi avuksi osoittautui harmaasävyrampin käyttäminen näytöllä aina välillä josta näki ovatko säädöt saaneet sen muuttumaan sateenkaareksi. Lopulta kun olin saanut kaikki ne koodisivusäädöt suht kohdilleen jotka vaikuttivat jonkin ikkunan valoisuusalueella, oli harmaasävyrampissa kaksi vihreää raitaa jotka sai kuin saikin korjattua harmaiksi säätämällä juuri niitä kahta koodisivua jotka eivät vaikuttaneet mihinkään ikkunaan.

    OLED-valo, kontrasti ja kirkkaus oli vaan pakko jättää oletuksiin saadakseni valkobalanssin kohdalleen. Gammaa ei tosiaan kannata edes yrittää saada LG:n ohjeen mukaiseksi koska 50 klikin säädöt tekevät aika mielenkiintoisia juttuja kuvassa...
     
  2. northrob

    northrob Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    371
    Saadut tykkäykset:
    26
    Aikamoista heittelyä on mallien (ja paneelien) välillä max kirkkaudessa. Itsellä 55B6:ssa 10% ikkunalla OLED valo 100 antaa 660 nittiä ja parin minuutin odottelun jälkeen lähes 800. Toisin kuin sinulle minulla LG:n ohje toimii eli OLED valon arvoa laskemalla päästään aika lähelle ST2084 (PQ) käyrää. OLED 80 antaa reilut 540 nittiä ja kirkkaus seuraa PQ:ta hyvin jonnekkin 350 nitin tienoille, josta alkaa roll off ja tone mapping tarjoaa erottelua aina 1000 nittiin asti ainakin Masciorin testikuvilla. OLED 100 on 50-500 nitin välillä ylikirkas PQ:n verrattuna eikä harmaasävyn -50 säädöt riitä korjaamaan virhettä. Tosiaankin koodiarvot ja testikuvat eivät osu kohdilleen kirkkaammassa päässä, jolloin itse ensin mittasin harmaasävyt, jolloin sai käsityksen mitä väriä pitäisi säätää mihinkin suuntaan, sitten summamutikka säätöä harmaasävyramppia tuijottaen, jottei synny värittymiä ja lopuksi uusi mittaus jne. Vähän keskeneräiseltähän tuo HDR puoli näissä vaikuttaa. Uusissa malleissa ilmeisesti jo paljon parempi säädettävyyden osalta.
     
  3. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    B6 eroaa E6:sta mm. siten että siinä ei ole 3D-filtteriä pikselien päällä mikä lisää maksimikirkkautta. Tuo on jännä ilmiö tuo kirkkauden nousu ajan kanssa. Omanikin kipuaa aina jonnekin 580-590 nitsin tienoille jos antaa hetken aikaa paahtaa. Tekee tietenkin gamman säätämisestä taas aavistuksen kimurantimpaa. Tone mapping mullakin toimii liki 1000 nitsiin asti ja siitä etiäpäin sitten vaan valkoista. Oikeasti kai Tone Mappingin pitäisi mäpätä myös 4000 ja 10000 nitsin teskikuvat paneelin rajoihin mutta eipä näytä niin tekevän.

    Lisävaikeutta säätämiseen tuo vielä se että HDR-testikuvat on muistitikulla töllön kyljessä kiinni joten samalla kaukolla on ohjattava sekä testikuvien toistoa että kuvasäätöjä. Aikamoista peukaloakrobatiaa pomppia noiden välillä...
     
  4. janila

    janila Vakiokasvo

    Liittynyt:
    09.07.2002
    Viestejä:
    784
    Saadut tykkäykset:
    58
    Onko noin? Luulin että koko kutossarja sisältää filtterin, B6 ei tue 3D:tä halvemman piirisarjan (tai jonkin muun syyn takia) ja seiskasarjan kirkkauden nousu tulee tulee filtterin poistamisesta.
     
  5. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    Jaa, enpä tiedä. Voi olla noinkin mutta sitten en ymmärrä miksi B6 pukkaa enemmän valoa kuin E6. Kävin kalibroimassa kaverin uuden B6:n juuri taannoin ja maksimikirkkaus oli korkeampi kuin omassa E6:ssa. Voihan se olla että oma paneelini on myös jotenkin viallinen.
     
  6. JanneB

    JanneB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Noin 11kk sitten kalibroin Samsung 65KS7005 tv:n. Ko kalibroinnista löytyy tästä ketjusta, alla linkki siihen:

    https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/television-kalibrointia.79861/page-19#post-1637511


    Yhdentoista kuukauden aikana tv:lle on kertynyt käyttötunteja noin 3300. Keskimääräinen päälläoloaika siis noin 10h/päivä. Suurin yksittäinen käyttötapa on ollut XBOX One pelaaminen, seuraavana lienee tv ohjelmien katselu, aika tasoissa netflixin kanssa. Jonkun verran myös Youtube yms. käyttöä.

    Mittasin ja kalibroin tv:n nyt uudestaan. Oli aika yllättävää kuinka paljon tv oli liukunut alkuperäisestä kalibroinnista 11kk aikana. Kuvaan ei kovin isoa muutosta ollut vielä tullut, mutta silminhavaittavan rajan jo selvästi kuitenkin ylittänyt, sekä Delta E arvon mukaan arvioituna, että silmin nähden, kun säädin Netflix kuvan lopuksi ”lennosta” uusiin arvoihin.

    Virhe oli tullut oikeastaan kokokaan valkotasapainon arvoihin. Väri säätöäkin säädin kahdesta kohtaa yhden napsun verran, mutta tämä liittyy lähinnä siihen, että käytin nyt koko päivän ihan viimeisenpäälle asetusten hakemiseen (kun ei tarvinnut perusasetusten kanssa enää testailla). Aluksi vaikutti, että tästä ei tahdo tulla mitään, mutta homma alkoi luistamaan, kun nollasin 10p säädöt kokonaan ja säädin 2p säädön puhtaalta pöydältä. Sitten lopuksi vielä tarvittavat 10p säädöt.

    Alla olevista linkeistä näkee, että joidenkin arvojen suhteen en päässyt ihan yhtä hyvään loppu tulokseen kuin 11kk sitten. Aivan kuin ensi kalibroinnissa on nämä mittaustulosket aivan ruudun keskipisteestä. Alunperinkin tarkistin että myös muussa osaa ruutua oltiin suurin piirtein hehtaarilla. Tällä kertaa tein ruudunkeskipiste mittauksen lisäksi mittauksen 4 muusta kohdasta valkotasapainon, pää- ja välivärien suhteen ja hain asetukset, joilla pahin mahdollinen virhe missään noista kohdista olisi mahdollisimman pieni. Keskipisteestä tarkisin myös että saturnaatio mittauksessa oltaisiin mahdollisimman hyvissä lukemissa. Mikään näistä yhteensä 5-mittauskohdasta ei ole kovin lähellä reunaa, koska LCD TV. (Mielestäni kovin reunassa olevat pienet vääristymät, joita LCD tv:llä aina on ei juurikaan haittaa, koska tärkeimmät asiat tapahtuu keskellä kuvaa. Jos tuollainen jotain haittaa silloin ainut vaihtoehto on OLED, mutta me muut voimme siis nauttia myös LCD:n kuvasta. Tässä Samsungissa on kuva reuna-alueillakin aika hyvää, mutta ei yllä aivan keskialueen tasoon.)

    Linkkien kuvat mittaustuloksista on siis vain yhdestä pisteestä (ruudun keskeltä), mutta asetukset joilla noihin on päädytty perustuu useammasta kohdasta mittaamiseen. Pääsääntöisesti kuva parantui jokaisesta mitatusta kohdasta, kun ruudun keskeltä hieroi paremmaksi, mutta muutama viimeinen napsu on kompromissien tulos.

    Alla olevassa linkissä kuva jossa valkotasapainot ylhäältä alas: Alkuperäisen kalibroinnin jälkeen, 11 kk(3300h) jälkeen ja uudelleen kalibroinnin jälkeen.

    https://1drv.ms/i/s!AqLgQGWj7sl_hRS5nKf03B34SvOj


    Alla olevassa linkissä kuva jossa värit ylhäältä alas: Alkuperäisen kalibroinnin jälkeen, 11 kk(3300h) jälkeen ja uudelleen kalibroinnin jälkeen.

    https://1drv.ms/i/s!AqLgQGWj7sl_hRMix6Gtw0HelIVg


    Alla olevassa linkissä kuva jossa RBG graaffit ylhäältä alas: Alkuperäisen kalibroinnin jälkeen, 11 kk(3300h) jälkeen ja uudelleen kalibroinnin jälkeen.

    https://1drv.ms/i/s!AqLgQGWj7sl_hRVUFTBOs_xZ3SA1


    Sitten vielä asetukset. Muutosta vain valkotasapainoon ja vähän väreihin. Jos arvoon on tullu muutosta, niin suluissa perässä vanha arvo.

    Kalibration by: JS
    Display: Samsung 65KS7005
    Note: Käyyttötunnit n. 3300h
    Date: 17.8.2017
    Testikuvalähde: AVS Forum testilevy, XBOX ONE
    Muutoksia edelliseen 25.9.2016 n. 80h kalibrointiin vain valkotasapainossa ja värien hienosäädöissä.
    Edellisen kalibroinnin arvot suluissa nykyisen perässä jos on tapahtunut muutosta.



    Kuvatila: Elokuva
    Erikoiskatselutila: Ei Käytössä
    Kuvakoko: Muunneltu, Sovita näyttöön: Käytössä (Tällä asetuksella ei overscania)
    Taustavalo: 4
    Kirkkaus:: 46
    Kontrasti: 95
    Ter‰vyys: 0
    Väri: 50
    Sävy: V50/P50
    Käytä kuva-asetuksia: Kaikki lähteet
    Digitaalinen selkkeä kuva: Ei käytössä
    Analoginen selkeä kuva: n/a [Ei käytössä]
    Auto Motion Plus: Autom
    Smart LED: Suuri
    Elokuvatila: n/a (Ei käytössä)
    HDMI UHD Color: [Ei käytössä]
    HDMI Musta: Autom
    Dyn. kontrasti: Ei käytössä
    Värisävy: Lämmin2
    Gamma: 0
    Vain RGB-tila: Ei Käytössä
    V‰riavaruus: Muunneltu

    Valkotasapaino 2 pistettä:
    P-Siirtymä: -8 (-4)
    V-Siirtymä: 4 (2)
    S-siirtymä: -4 (0)
    R-Gain: 5 (13)
    G-Gain: -2 (-1)
    B-Gain: -6 (-3)

    Valkotasapaino 10 pistett‰: Käytössä
    10%
    Pun:0
    Vih: 20 (15)
    Sin: -35

    20%
    Pun:0
    Vih: 0
    Sin: 0

    30%
    Pun: 1 (0)
    Vih: 1 (0)
    Sin: -1 (0)

    40%
    Pun: 0
    Vih: 0
    Sin 0 (-1)

    50%
    Pun:0
    Vih: 0
    Sin: 0 (-2)

    60%
    Pun:0 (-3)
    Vih: 0
    Sin: -2 (-4)

    70%
    Pun:0
    Vih: 0
    Sin: 0

    80%
    Pun:0
    Vih: 0
    Sin: 0

    90%
    Pun:1 (0)
    Vih: -5 (0)
    Sin: 2 (-1)

    100%
    Pun:3 (0)
    Vih: -12 (0)
    Sin: 3 (0)

    Väriavaruus: Muunneltu
    Punainen
    P38
    V10 (11)
    S3

    Vihreä
    P39
    V52
    S11

    Sininen
    P0
    V8
    S63 (64)

    Keltainen
    P57
    V53
    S8

    Syaani
    P35
    V50
    S52

    Magenta
    P39
    V16
    S56

    Yritän muistaa palata asiaan joskus tulevaisuudessa, niin nähdään jatkuuko säätöjen liukuminen hidastuvalla vai kiihtyvällä vauhdilla. Jos ehdin niin mittaan myös vanhemman yhä käytössä olevan Sonyn uudestaan lähiaikoina.

    Mittalaite on säilytetty omassa laatikossaan, huoneen lämmössä ja siis pimeässä. Kalibrointeja tässä välissä on kertynyt vain pari kappaletta. Eli oletus olisi että suurin osa muutoksesta johtuu tv:stä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.08.2017
  7. Juke85

    Juke85 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2008
    Viestejä:
    291
    Saadut tykkäykset:
    4

    Itsellä kanssa sama tv ollut alkuvuodesta joka on myös gigantista ja siellä kanssa oli kalibroitu, onneksi en tuosta mitään joutunut maksamaan koska ne säädöt oli sanonko mistä.. Laitoinkin sitten vaan tekniikan maailman säädöt joilla on menty tähän asti.
    Nyt voisinkin piruuttaan kokeilla joku päivä noita sun säätöjä. Esim. taustavalo on mulla ainakin puolet isompi, muistaakseni 8-9.. Muitakin eroja on.
     
  8. JanneB

    JanneB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Meillä katsellaan tv:ä aika hämärässä. Ikkunat tukittu ja ainut valo tv:n takana oleva bias valaistus. Tuolla valaistuksella käyttämäni taustavalon arvo mielestäni hyvä, mutta jos huone on valoisampi, vaatinee tosiaan hiukan isompaa arvoa taustavalolle.

    Edit: Tuon vajaa viikko tehdyn "määräaikaiskalibroinnin" jälkeen on tapahtunut muutama asiaa.
    1. Otin asiaksi perehtyä gammaan ja säädin gamman bt.1886 :n mukaiseksi.
    2. Vietin pidemmän tovin värien säätämisen kanssa. Säädin pää ja välivärit yksi väri kerraan kohdalleen käyttäen HCFR:n saturnaatio mittausta. Hain kaikille väreille nyt oikein todella ajan kanssa säädöt joilla dE alle 2 kaikissa saturnaatio pisteissä + luminanssin virhe kaikilla saturnaatioilla niin pieni kuin voi saada.
    3. Hain pelitilaan ja HDR:lle omat mahdollisimman hyvin niille sopivat asetukset. Peli tilassa mm. gamma suurinpiirtein 2.3.

    Vaikka ennenkin kuva oli tosi hyvä, niin nyt se on kyllä vielä paljon parempi. Säätelyn seurauksena valkotasapainon ja värien säädöt muuttuivat. Eli en edes itse enää laittaisi noita arvoja, enkä muutenkaan suosittele sellaisia kopioimaan. Muut asetukset luulen kyllä olevan vähintääkin sinnepäin, ehkä jopa hyvinkin kohdallaan.

    En laita uusia mittauksia / asetuksia tänne, kun pitää ajan kanssa nuo vielä silmällä tarkistaa/hienosäätää. + Jos saisi aikaiseksi, voisi liiketoistoon vaikuttaville säädöillekin tehdä "haltuunoton".
     
    Viimeksi muokattu: 23.08.2017
  9. tmtm

    tmtm Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2008
    Viestejä:
    346
    Saadut tykkäykset:
    47
    2016 OLEDin HDR10 -kalibrointi nykypäivän kuluttajatason mittareilla? Muistan lukeneeni että i1 Display Pro lukee maksimikirkkaudet jonnekin päälle 1000 nitsiin. Ja koska 2016 OLED pystyy vaan johonkin 600-700 nitsiin, niin eikös homman pitäisi toimia? Vai alkaako mittarien tarkkuus heittää korkeammissa kirkkauksissa?
     
  10. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    Mittari toimii hyvin. Ongelma on enemmänkin siinä että HDR-säädöt eivät osu koodisivujen luminanssiarvoihin. Niitä voi käyttää mutta varoen ja kannattaa koko ajan katsoa minkä koodisivun alueella säätö vaikuttaa ja mitä tapahtuu harmaasävyliu'ussa.
     
  11. latexii

    latexii Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 204
    Saadut tykkäykset:
    608
    Pystyykö joku OLED:n omistaja testaamaan seuravaan (boldatun) väitteen :

    OLED-pikselien läpi kulkevaa virtaa kontrolloivien transistoreiden kollektorijännitettä ei nimittäin ainakaan nykyisellään saada kovin hyvin pidettyä vakiona, vaan se pyrkii laskemaan sitä alemmas, mitä enemmän kuvassa on kirkkaita pikseleitä. Vaaleat tai kirkkaat alueet kuvassa siis alentavat kuvan kokonaiskirkkautta. Tämän seurauksena esim. vihreä neliö valkoisella pohjalla on paljon himmeämpi/tummempi kuin vastaava vihreä neliö mustalla pohjalla.

    Tai pystyyko joku, esim pteittinen ottamaan suoraaan kantaa tähän ?
     
  12. Jmt1

    Jmt1 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    05.04.2009
    Viestejä:
    221
    Saadut tykkäykset:
    12
    Eikös tuo ilmiö ole jo ihan plasmatelevisioista tuttu? Eli em. syyn vuoksi plasma- ja OLED-televisioiden kalibroinnissa ei suositella käyttämään koko ruudun testikuvia?
     
  13. Collusion

    Collusion Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    1 790
    Saadut tykkäykset:
    10
    Väite pitää paikkansa, jos näyttölaitteessa on ABL-ominaisuus.

    Eri asia onkin sitten miten tuo kirkkauden rajoitus toteutetaan ja vääristääkö se väritoistoa. Jos vihreän neliön ja valkoisen taustan kirkkausero pysyy gamma-käyrän mukaisena, niin mitään värien vääristymistä ei tapahdu, vaikka kuva onkin kokonaisuudessaan himmeämpi. Tuon voi mitata esim. täysin valkoisen taustan ja 50 prosenttisen taustan välillä.
     
  14. deko

    deko Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    08.01.2007
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    7
    Täällä on ollut aina silloin tällöin spekulointia harrastelijatason mittareiden tarkkuudesta. Sattumalta osui silmiin testi jossa edullista i1Pro2 spectroa verrataan referenssitason mittariin (CR-300).

    http://www.chromapure.com/newgear-new.asp
     
  15. Miku-91

    Miku-91 Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    27.01.2010
    Viestejä:
    453
    Saadut tykkäykset:
    113
    Saako HCFR:ää Macille? Tuli ostettua pari päivää sitten MacBook Pro ja tarjolla olisi vain Windows-versiota HCFR:stä.
     
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 595
    Saadut tykkäykset:
    524
    Ilmainen harrastajavoimin koodattu softa. Ei saa.
     
  17. JanneB

    JanneB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Taitaa siitä muistaakseni jossain olla joku muinainen versio macillekin. On tosin niin varhainen, että sillä ei tee yhtään mitään. Eli käytännössä ei siis ole toimivaa mac versiota, eikä kannata alkaa henkeä pidätellä sellaista odotellessa, valitettavasti.
     
  18. deko

    deko Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    08.01.2007
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    7
  19. tmtm

    tmtm Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2008
    Viestejä:
    346
    Saadut tykkäykset:
    47
    kmruuska tai joku muu E6:n HDR-kalibroinut, viitsisittekö poikkeuksellisesti postata tänne teidän asetukset, niin voisin verrata niitä omiini? Nyt mittarilla kaikki näyttää suht hyvältä, mutta todellinen kuva on mielestäni yhä snadisti vihertävä ja väriliu'uissa näkyy välillä portaita. esim. Planet Earth II:n alussa, kun kuvassa on "PLANET EARTH II" ja planeetta, avaruudessa näkyy selviä raitoja.
     
  20. kmruuska

    kmruuska Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 175
    Saadut tykkäykset:
    389
    Minähän olen siis kalibroinut HDR:n vain huoltovalikon 2pt-säätimillä ja sieltäkin vain valkobalanssin osalta. EOTF-gammaa en edes yrittänyt säätää. Voin laittaa ne huoltovalikon asetukset tänne viikonloppuna kun olen samassa maassa töllön kanssa.