The Hobbit

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana ReBolt, 08.03.2004.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Bard? Ilmeisesti vasta kolmosessa .
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Jep.

    12345678910 merkkiä.
     
  3. Mookid

    Mookid Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 804
    Saadut tykkäykset:
    404
    Mitä täällä taas spoilataan, ei ole kirjaketju!!!!

    (toimii game of thrones -keskustelussa, miksei tässäkin)
     
  4. mr.hat

    mr.hat Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2005
    Viestejä:
    754
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olinko muuten ainoa joka sai melkoiset Rölli-assosiaatiot Radagastista? Eikä yhteneväisyys rajoittunut pelkästään ulkonäköön, vaan eleet olivat myös hyvin samanlaiset.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  5. rauttiz

    rauttiz Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    08.12.2004
    Viestejä:
    314
    Saadut tykkäykset:
    19
    Et ollut ainoa. Harkitsin heti elokuvan nähtyäni vastaavan kuvaparin laittamista Kuin kaksi marjaa-ketjuun, mutta en halunnut vahvistaa tuota mielikuvaa. :)
     
  6. Kristian

    Kristian Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 771
    Saadut tykkäykset:
    116
    Tuo Radagast-raiskaus oli elokuvan kenties kamalinta antia. Haluan aktiivisesti unohtaa sen. Rommia pöytään.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Tarkennetaan: ekassa ei ainakaan ja Bardia koskevat tiedot ml. promokuva ovat kolmosesta. Voi tietysti olla, että ilmestyy jo seuraavassa tonteille.
     
  8. ipeniemela

    ipeniemela Vakiokasvo

    Liittynyt:
    23.09.2004
    Viestejä:
    799
    Saadut tykkäykset:
    60
    Käytiin vaimon kanssa eilen katsomassa 2D-versio tuosta Hobitista ja mä kyllä tykkäsin kovasti. En ole saanut vielä aikaiseksi lukea sen pahemmin LOTRIa kuin Hobittiakaan kirjana ja tämä lienee siinä mielessä etu, että jatkuvan lähdemateriaaliin vertailemisen sijaan pystyin keskittymään täysillä leffasta nauttimiseen. Paljon uusia mielenkiintoisia hahmoja, joissa hyviä näyttelijöitä, eritoten Martin Freeman nuorena Bilbona ja Richard Armitage Thorin Tammikilpenä. Score silkkaa mahtavuutta uusine teemoineen. Jos nyt jostain pitäisi nillittää, niin CGI:n määrä lienee lisääntynyt sitten LOTRin, esmes örkit eivät enää olleet meikattuja, vaan renderoityjä. Sain muuten minäkin melkoisen vahvat Rölli-assosiaatiot Radagast The Brownista. :D Klonkun ja Bilbon kohtaaminen sai jo aikaan kylmiä väreitä.

    Hyvä leffa oli, ehkä vähän loppua kohti alkoi toistaa itseään. Kevyempi ja huumoripainotteisempi meininki, mikä ei ole ollenkaan huono juttu, aivan täyttä LOTR-toisintoa en olisi jaksanutkaan, nyt juttu maistui tuoreelta. 3/5
     
    Viimeksi muokattu: 01.01.2014
  9. Slabs

    Slabs Guest Guest

    Liittynyt:
    07.12.2009
    Viestejä:
    214
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä leffahan tämä oli, tuli tuossa joulun alla tarkasteltua, ensimmäinen kosketus (normi) 3D:hen tuli samalla tehtyä. Nätti ja kevyt seikkalu, melkein kolmituntisenakaan ei aiheuttanut samallaista puutumista kuin esim. LOTR itsellä joskus aiheutti. Toki olisi parissa kohtaa voinut vähän leikkailla ja tehdä ripeämmin liikkuvan elokuvan mutta toimi se näinkin. Bilbo vs Klonkku oli kyllä kohtausten kingi :D

    Pahin sudenkuoppa oli
    se kun viljeltiin LOTR trilogiasta tuttuja elementtejä, kuten mm. Gandalfin suuttuminen kaikkine valon himmennyksineen. Eikö uutta keksitty vai oliko nämä nyt ne hyväksi havaitut ja piti käyttää uudestaan? Ei sinänsä nautintoa laskenut mutta olisihan sitä jotain uuttakin voinut keksiä..

    Näin kirjallisuuteen tutustumattomana en lähde vertailemaan sinne suuntaan mutta ilman ennakko odotuksia leffaan meneenä poistuin sieltä hyvillä mielin, rahat ei menneet hukkaan ja seuraava osa on odotuslistalla nyt hieman korkeammalla kuin ilman tätä kokemusta olisi ollut. :thumbsup:
     
  10. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 342
    Saadut tykkäykset:
    2
    Tuli tänään nähtyä HFR versio ja harmittaa että meni sen katsomaan. HFR käytännössä pilasi muuten hyvän elikuvan. Tuli fiilis että katsoisi jonkun kotivideota missä ihmiset on pukeutunut hassusti. Valtaosa leffasta näytti History channelin halpikselta.

    Ainoat kohdat missä HFR toimi oli klonkku kohtaus ja taistelu hiisien luolassa. Heti kun tultiin luolasta ulos niin vaihtui taas video filtteri päälle. Itse leffasta ei voi vielä sanoa mitään kun HFR käytännössä peitti tarinaan syventymisen. CGI kohtauksissa ei HFR haitannut, mutta heti kun on kameralla kuvattua niin sitten menee metsään.

    3D ei tuonut leffaan mitään lisää. jacksonin RED kamera viritykset oli laittanut odotukset korkealle 3D suhteen, mutta ihan samaa huttua kun 3D konversiotkin. Ainoastaan Gandalfin kädestä lähtenyt perhonen toi jotain extraa verrattuna 2D kuvaan.

    Pitänee käydä katsomassa uudestaan 2D:nä ennekuin voi leffaa arvostella.

    Pitää muuten lähettää Kinopalatsiin palautetta volasta, kun sen verran moni peitti korviaan taistelukohtauksissa ja itsellänikin vinkuu edelleen korvat. Muutama db hiljempaa olisi ollut kaikille parempi.
     
    Viimeksi muokattu: 03.01.2013
  11. Digital Man

    Digital Man Vakiokasvo

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tuskin auttaa mitään. Itse olen antanut kyseisestä asiasta useampaankin kertaan palautetta, enkä ole koskaan saanut minkäänmoista vastausta. Kaikkiin muihin palautteisiin on vastattu edes jotain. Kerran mainitsin lipunmyyjälle asiasta, mutta ei vastannut mitään vaan katseli hölmistyneenä jonkin aikaa. Olen sitten suosiolla jättänyt käymästä teattereissa joissa saa pelätä "pään hajoamista". Kai sielä joku puolikuuro säätää voimakkuuden kohdalleen.
     
  12. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 669
    Saadut tykkäykset:
    179
    The Hobbit jätti jokseenkin ristiriitaiset fiilikset. Toisaalta elokuva oli parempi kuin mitä matalahkot odotukseni antoivat odottaa ja vajaa kolme tuntia kului nopeasti. Taas toisaalta elokuvan rytmitys ja tarinankerronta oli kömpelöhköä, ja lukuun ottamatta Martin "Watson" Freemanin loistavasti tulkitsemaa Bilboa, TSH-trilogiasta tuttuja hahmoja, ruskeaa röllivelhoa sekä Thorinia, niin elokuvan loput hahmot tuntuivat suhteellisen yhdentekeviltä. Alhaiset ennakko-odotukseni johtuivatkin lähinnä siitä, etten uskonut "joukon kääpiöitä" olevan riittävän karismaattinen kantamaan elokuvaa Bilbon ja Gandalfin ohessa. Ongelmaksi ei kuitenkaan ehtinyt muodostua heidän tylsyytensä, sillä katsojana en saanut edes otetta muusta kuin Thorinista. Elokuvan taistelukohtaukset olivat ajoittain komeahkoa katsottavaa, mutta niissä ei ollut sitä rytmiä, sulavuutta ja tarinaan sopivuutta, mitä TSH-trilogian elokuvissa oli. Ne menivätkin useimmiten samaan kategoriaan Quantum of Solacen ADHD-alkukohtauksen kanssa. Elokuvan väkivaltaisuuden ristiriidat herättivät myös kummastusta:
    esimerkiksi se voidaan kyllä näyttää, kun Gandalf viiltää peikolta mahan auki ja lyö pään irti, mutta esim. kalpean örkin kädenkatkaisua tms. ei voida näyttää.
    Ainoastaan elokuvan musiikki oli onnistunut kiitettävästi.

    Kävin katsomassa 3D HRF -version, jota pidin onnistuneena: 3D ei hypännyt silmille kuin erityisissä, sille sopivissa kohtauksissa ja kuva oli mukavan kirkas. HFR toi tosiaan "kovan budjetin BBC-dokumentti" tyyppisen tunnelman. Toisaalta se toi myös mieleen Peter Jacksonin uran alun kauhuleffat, joissa kuva liikkui myös nopeasti (tosin eri syistä). Sellaisiakin mietteitä se aiheutti, että 48fps määrittelee uudestaan sen, minkä ymmärtää elokuvan ja dokumentin rajaksi. Edelleenkin olen kuitenkin sitä mieltä, että itse haluan kokea 3D:n ainoastaan kerran tietyissä suurelokuvissa, eikä sille ole sijaa kotona monestakin syystä.

    Vaikka tuskin tulen tätä trilogiaa (TSH-trilogian suurena fanina ja ko. elokuvat reippaasti yli viisi kertaa katsoneena) omaksi ostamaan, niin ainakin sen ensimmäinen osa, Hobitti, lupailee edes jonkinmoista viihdekokemusta. Pahoin kuitenkin pelkään, että seuraavat osat tulevat paljastamaan vielä enemmän sen, että Jackson ja kumppanit liikkuvat selkeästi TSH-trilogian laatua alemmalla tasolla. Näin myös vahvistunee pelko siitä, että tällä kertaa se suurin motivaattori on ollut raha, eikä hommassa ole enää sitä tekemisen meininkiä, minkä Jackson tosin taisi kadottaa jo aikoja sitten (ei se hyvä asia ole, jos vaikkapa Godzilla tuntuu paremmalta elokuvalta kuin Jacksonin King Kong).

    3-/5 :naminami::naminami::naminami:
     
    Viimeksi muokattu: 03.01.2013
  13. Hippo

    Hippo Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    305
    Itse valitin samasta aiheesta Kinopalatsiin ja vastaus napsahti lähipäivinä. Tosin pesevät kätensä asiassa, mutta jos tuonne nyt tarpeeksi moni valittaisi niin ehkä siellä joku tulee järkiinsä ja käy vääntämässä volumet järjelliselle tasolle.

    Tässäpä vielä vastaus kokonaisuudessaan:

    "Ikävää, että äänenvoimakkuus tuntui liian kovalta.

    Elokuvien tuottajat ja studiot määrittävät elokuvalle suositusäänenvoimakkuuden joka on pääasiassa huomattavasti korkeampi kuin Finnkinossa esitettävissä näytöksissä. Vaikka laskemme äänenvoimakkuutta lähes kaikkien elokuvien kohdalla emme kuitenkaan voi radikaalisti äänenvoimakkuutta laskea suositusta alemmaksi, koska elokuvantekijät ovat tarkoittaneet elokuvan katsottavaksi tietyllä voimakkuudella. Äänen voimakkuutta tarkistetaan aina ensimmäiset näytösten aikana ja lasketaan tarpeen mukaan alemmaksi jos äänimaailma tuntuu kovin kovalta.

    Kuulolle äänenvoimakkuus ei ole vaaraksi missään teatterissamme. Teemme voimakkuusmittauksia säännöllisesti.

    Välitän terveisesi Kinopalatsiin jotta äänen voimakkuus voidaan tarkistaa."
     
  14. pmv

    pmv Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    08.03.2005
    Viestejä:
    223
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jokseenkin samanlaisen vastauksen minäkin sain kun joskus asiasta valitin. Muistaakseni siinä vielä vedottiin siihen, että saavat heti palautetta liian hiljaisista äänistä, jos tasoa lasketaan.

    Valittakaa ihmeessä kuitenkin mahdollisimman moni. Josko alkaisivat ymmärtämään. Ja siihen asti suosittelen hankkimaan laadukkaat korvatulpat. Niistä on iloa myös konserteissa.
     
  15. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onkohan tuossa äänenvoimakkuudessa isojakin eroja teattereiden välillä, vai vaikuttaako äänentoiston laatu paljon koekmukseen. Itse katseliln tuota Tennispalatsissa (1) ja äänet tuntuivat minun varsin herkille korville melko passeleilta.
     
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Jaa sä näät oikeassakin elämässä vain 24fps?
     
  17. vemkki

    vemkki Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    4 037
    Saadut tykkäykset:
    354
    Mun mielestä kyse on vain siitä, että HFR asettaa kovemmat vaatimukset kuvausolosuhteille. Kamppeet, maskeeraukset ja lavasteet näyttävät herkemmin feikeiltä, joten niihin pitäisi satsata enemmän. Itseäni häiritsi Hobitissa tämän puolen ongelmat vain alkupuolen muistelokohtauksissa.

    Voi olla, että leffoja muutenkin aletaan kuvata hieman eri tyylillä, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, sitä en osaa sanoa.
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Ah, siis tarkoitit, että 48fps paljasti keinotekoisuuden, joka olis 24fps jäänyt huomaamatta, etkä sitä, että 48fps itsessään olisi näyttänyt jotenkin keinotekoiselta. No sitten.
     
  19. Leterface

    Leterface Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    10.04.2007
    Viestejä:
    5 052
    Saadut tykkäykset:
    154
    Minä katsoin samassa salissa ja mielestäni olisi äänet voineet olla muutaman desibelin korkeammalla - nyt häiritsivät hitusen turhan paljon vierus penkkejen turhat äänet.
     
  20. mustis

    mustis Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    07.11.2004
    Viestejä:
    1 511
    Saadut tykkäykset:
    18
    Kannattaa lähettää palautetta. Eiväthän ne Finnkinolla muuten tiedä, miltä katsojasta tuntuu, jos sitä ei kerro. Lähetin Batmanista palautetta ja sain seikkaperäisen vastauksen. Eihän tämä nyt sitä pilalle mennyttä elokuvakokemusta minulta pelasta, mutta toivottavasti seuraavilla katsojilla on ollut mukavampaa ja toivottavasti seuraavat elokuvat, joita minä menen katsomaan, ajetaan pienemmällä äänenvoimakkuudella. Ugh.

    Ja tässä Finnkinon vastine. Laitoin spoilertageihin, koska on pitkä.
    Te kaikki olitte meillä Turun Kinopalatsissa katsomassa Dark Knight -elokuvaa ja koitte äänenvoimakkuuden epämiellyttävän kovaksi. Antamanne palautteet ovat eri näytöksistä, mutta sisällöltään hyvin samankaltaisia.

    Pyydän anteeksi vastauksen viivästystä. Halusin ehtiä katsomaan Dark Knightin itsekin kokonaisuudessaan etten joutuisi kirjoittelemaan "lonkalta".

    Näkökulmani aiheeseen on läheinen. Asennan, huollan ja käytän elokuvateatterien esityslaitteistoja työkseni joka päivä. Asiakaspalaute on hyvin tervetullutta ja auttaa estämään liiallista rutinoitumista.

    TÄRKEIN ASIA: kuulovaurioita ei Finnkinon järjestämissä elokuvanäytöksissä pysty saamaan. Asian varmistavat mittaukset ja järjestelmän muuttumattomuus. Elokuvasalien äänentoistolaitteisto on kalibroitu tietylle referenssitasolle (samalle tasolle kuin elokuvastudioiden äänimiksaamoissa). Elokuvakohtaista säätöä tehdään vain äänenvoimakkuudelle. Sävysäätöjä ei tehdä ikinä, vaan saliäänentoiston taajusvaste pyritään pitämään optimaalisena.

    Elokuvia ei ikinä ajeta referenssitasoa kovemmalla. Sen sijaan niitä ajetaan lähes poikkeuksetta sitä hiljemmalla - eli valitettavasti ei niin kuin työkseen ääniä kuunteleva miksaaja on tarkoittanut. Miksaajat tekevät työtään kopissaan ilman kuulosuojaimia täysiä työpäiviä eivätkä saa oireita joten elokuvia pitäisi pystyä kyllä katselemaankin referenssivoimakkuudella. Pitäisi. Ei niitä kyllä yleensä pysty ja koneenkäyttäjät hienosäätävät kullekin elokuvalle sopivan äänenvoimakkuuden elokuvan dialogia kuunnellen. Äänenvoimakkuutta ei ikinä säädetä musiikin tai efektien mukaan. Usein päädymme referenssitasosta noin 3dB alemmas.

    Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeen mukaan 3 tuntia kestävässä tapahtumassa on keskiäänitason LAeq:n oltava alle 97,5 dBA. Mainitsemallani referenssitasolla laajakaistaista satunnaiskohinaa (Pink Noise) toistettaessa salin keskikohdassa vallitsee 85 LCeq äänenpaine. Testikohinan voimakkuutta mitatessamme ekvivalenssi lasketaan C-painotuksella toisin kuin viranomaismittauksissa. Tämä tarkoittaa että ekvivalenssitasossa ovat mukana myös huomattavan suurienergiset bassotaajuudet. A-painotusta käyttäen saliemme ekvivalenssiäänenpaine jäisi niin mahdottoman kauas ohjearvosta että sitä on vaikea edes tajuta. Juuri minkään elokuvan LAeq ei ylitä edes 80:aa desibeliä. Yökerhoissa ja konserttilavojen läheisyydessä LAeq ylittää toisinaan 100 dB.

    Jokainen 3dB nousu kaksinkertaistaa äänenpaineen ja koetun melun voimakkuuden. Elokuvissa salit kyllä tutisevat, mutta kuulolle vaarattomasti. Mahdollisesti joillekin tulee epämiellyttäviä tuntemuksia mainitusta tutinasta ja ruumiinonteloa värisyttävästä bassosta. Suurimmalle osalle ei, ja suurin osa pitääkin salin tutinaa hyvin viihdyttävänä osana elokuvaelämystä.

    Vakuudeksi kertomani oikeellisuudesta saa kuka tahansa tehdä viranomaistoimeksiannon tarkastusmittauksesta missä tahansa näytöksessä, missä tahansa Finnkinon teatterissa. Mittaamaan sopii tulla täysin ilmoittamatta. SPL-mittareita on yleensä mahdollista lainata viranomaiselta, joten mitata voi itsekin elokuvan katselun ohessa.
    Melualtistusasioissa alueemme viranomaistaho on Varsinais-Suomen ELY-keskus.

    Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen aikanaan suorittamien mittausten loppuraportissa todettiin että elokuvasalissa voisi melualtistuksen osalta turvallisesti oleskella 164 tuntia viikon 168:sta tunnista.

    Käytäntö ei ole siis se että mennään tuurilla, vaan mitattavan järkevästi ja elämyksellisyyttä tavoitellen. Laskimme kokeeksi Dark Knightin äänenvoimakkuutta 2dB. Nyt olemme 3dB alle referenssitason. Kritiikkiä tulee silti varmasti. Kaikkien mieltymyksiin on mahdoton vastata yhtä aikaa.
     
    Viimeksi muokattu: 04.01.2013