The Last of Us (HBO, 2023-)

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana Professional, 11.02.2021.

  1. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 378
    Saadut tykkäykset:
    630
    Tässä tapauksessa sarjan ja pelin tekijä on kuitenkin sama eli Neil Druckmann.
     
  2. ISPF3.4

    ISPF3.4 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    OK, ymmärrän.
    Oletko tietoinen TV-sarjan lähtökohdasta? Oliko tarkoitus tehdä pelistä yksi yhteen TV-sarja vai mikä oli tarkoitus? Rajoittiko pelin tarina TV-sarjan tuollaiseksi kuten se nyt nähdään?
    Aloin katsomisen siitä syystä, että dystopiakuvaukset kiinnostavat. Pelin olemassaolosta en ollut tietoinen ennen kuin luin jostakin tästä TV-sarjasta.

    Minusta tuntui, että TV-sarja on vajavainen jollakin tavalla. Oli turhaa sarjan täytettä ainakin pari tuntia.
    Täyte on ymmärrettävää jossakin Salaisissa kansioissa. Oli niitä monsteri-jaksoja, jotta saatiin koko 24 jakson kausi täyteen. Nyt minulle tuli olo, että todella vähästä leivottiin 9 jaksoa. Katsojana tuli petetty olo etenkin sarjan lyhyydestä.
     
  3. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 378
    Saadut tykkäykset:
    630
    Pelin tarina on kyllä mielestäni hyvin elokuvamainen, minkä takia se varmaan niin uskollisesti siirrettiin sarjaksi.

    Kaikki mikä tuntui täytteeltä oli kuitenkin tehty syventämään sitä pelin maailmaa ja tarinaa. Siinä mielessä peli ja sarja täydentävät toisiaan. Eli ei tästä sarjasta ihan kaikkea irti saa jollei ole peleihin tutustunut.

    Itse olin kyllä hyvin tyytyväinen miten sarja lopulta toimi. Ainoa valitus tulee parista viimeisestä jaksosta. Ne oli yllättävän lyhyitä, jotain 40min.
     
  4. ISPF3.4

    ISPF3.4 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Onko jossakin kerrottu, että tämä sarja on tehty vain niille jotka ovat pelanneet tätä peliä? Suuresti epäilen.
    Mitä järkeä olisi tehdä TV-sarja pelkästään jonkun pelin pelaajille? En kyllä keksi miten tuon voi perustella taloudellisesti. Sarja on maksanut noin 100 miljoona dollaria (tämä äkkiä etsittynä netistä).

    Vai oletko sitä mieltä, että peliä myydään lisää tämän TV-sarjan innoittamana?
    Ihan tosissani kysyn, koska en ymmärrä tätä peli- TV-sarja -kytköstä.
     
  5. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 378
    Saadut tykkäykset:
    630
  6. ISPF3.4

    ISPF3.4 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
  7. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 378
    Saadut tykkäykset:
    630
  8. ISPF3.4

    ISPF3.4 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Tuo on aika heikko kirjoitus, jos siinä on tarkoitus arvioida TV-sarjaa. Esimerkkinä kappale:
    "Tv-sarjan kohdalla selkeästi tehtiin päätös vähentää räiskinnän määrää ja keskittyä sen sijaan draamaan. Tämä on sinällään oikea ratkaisu, koska katsoja ei ehdi tv-sarjassa tottua jatkuvaan tappamiseen. Jokainen väkivaltainen teko tuntuu sarjassa paljon voimakkaammalta, ainakin toivon niin."

    Kirjoitus keskittyy pelin ja TV-sarjan vertailuun ja tapahtumien kertomiseen. Se ei ole sellainen TV-sarjan arvostelu, johon olen tottunut.
     
    Viimeksi muokattu: 16.04.2023
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 327
    Saadut tykkäykset:
    1 394
    Ehkäpä ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä tv- tai elokuva-sovituksia kirjoista tai peleistä. On paljon hyviä elokuvia, jotka eivät ole niin uskollisia kirjoille. Kuten vaikkapa tuo Ilmestyskirja, tai Blade Runner tai Hohto. Ja sitten on myös niitä elokuvia, jotka ovat hyvinkin uskollisia. Tietenkin yleensä materiaalia pitää hieman poistaa tai lyhentää, koska muuten sovituksesta tulee liian pitkä. Ja eikä kaikkea voi eikä kannata suoraan yrittää toteuttaa. Harry Potter -elokuvat ovat mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten tehdään kirjat elokuviksi. Paljon on tietenkin pitänyt poistaa, mutta mitään uutta ei ole ihmeemmin lisätty eikä juonta tai henkilöitä muutettu.

    Jos tarina on hyvä, niin miksi sitä pitäisi lähteä toteuttamaan elokuvaksi eri tavalla? Jos vaikka ajatellaan Hohtoa, niin sehän on kirjana ja elokuvana hyvin erilainen. Voisi sanoa, että elokuva perustuu kirjaan, mutta kyseessä on kuitenkin kaksi eri tarinaa.

    Eli on vähän kaksi eri asiaa käyttää vaikka kirjaa suoraan käsikirjoituksen pohjana kuin ottaa kirja käsikirjoituksen ideaksi ja työstää siitä sitten oma, joskus hyvinkin erilainen sovitus. Molemmilla tavoilla saa tehtyä hyviä elokuvia. Mutta kyllä itse olen yleisesti sitä mieltä, että varsinkin klassikkokirjoja pitäisi kunnioittaa sen verran, että ei lähdetä muuttamaan juonta ja hahmoja liiaksi. Jos elokuvaa ei voi tehdä ilman muutoksia, niin sitten kannattaisi miettiä onko elokuvaa edes järkevä tehdä. Tai sitten vain sanotaan, että perustuu kirjaan ja selkeästi tehdään juoni erilaiseksi. Ja tuodaan se myös ilmi.

    Valitettavasti usein elokuvaa mainostetaan sen pohjana olevan kirjan kautta, vaikka juoni olisi muutettu ihan erilaiseksi. Ja saadaan siten periaatteessa ilmaista mainontaa.

    Esimerkiksi Hohtoa olen oppinut arvostamaan elokuvana oikeastaan siksi, että se on parempi kuin kirja. :) Hohto ei ole - ainakaan omasta mielestäni - mikään kovin hyvä Kingin kirja. Vähän samaa voisi sanoa Running manista. Kirja on ookoo, mutta ei sellainen, josta juurikaan kannattaisi elokuvaa alkaa tekemään. Leffasovitus on hyvin erilainen ja paljon parempi.

    No, meni jo pahasti offtopiciksi, mutta alusti kuitenkin sitä pointtia, että ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä sovituksia. Itse tykkään siitä, että ollaan uskollisia ja sinä olet vähän toista maata. Molemmat ovat ihan ookoo ja molempia tapoja onneksi käytetään, kun sovituksia tehdään.

    Jos ajatellaan peleistä tehtyjä elokuvia tai sarjoja, niin kyllä yleensä pohjana on käytetty enemmän pelien maailmaa ja hahmoja kuin välttämättä juonta. Tämän sarjan kohdalla päätettiin tehdä siten, että seurataan pelin juonta melko tarkasti. Mielestäni se on hyvä päätös, koska juoni on hyvä. Tv-sarja ei tietenkään ole tarkoitettu vain pelin pelaajille, mutta totta kai pelin pelanneet ehkä kokevat sarjan enemmän omanaan. Ja olen melkein satavarma, että kakkoskauden jälkeen tästäkin saadaan jokin spin-off, jossa pohjana on juuri maailma, mutta juoni voidaan keksiä ihan itse.

    Kukin tietenkin harrastaa, mitä kulttuuria haluaa. Mutta kyllä nykyään voi ihan samalla tavalla suositella hyvien pelien pelaamista kuin voi suositella kirjojen lukemista tai tv-sarjojen katsomista. Eiväthän kaikki silti lue kirjoja tai tv:tä katso, joten ei pelaaminenkaan ole pakollista.
    Itse nykyään pelailen lähinnä pelejä, joissa on hyvä juoni ja joihin voi samaistua ja saada kokemuksia, kuten elokuvista tai tv-sarjoista.
    Nämäkin kaksi peliä (osat 1 ja 2) pelasin kaikista helpoimmalla vaikeustasolla. Aloitin kyllä vaikeammalla, mutta kun hankalia vihollisia tuli vastaan, niin tiputin vaikeustasoa. Lopulta olin helpoimmalla tasolla. :) Eikä näistä peleistä jäänyt oikeastaan mieleen se pelaaminen, vaan hyvät juonet ja tapahtumat, joissa sai olla "livenä" mukana. :)
     
    Professional ja KILLPATRICK tykkäävät tästä.
  10. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    728
    Saadut tykkäykset:
    275
    Sulla on erikoinen asenne tähän pelipuoleen, näin huomiona. Koen sen alleviivaavan vähättelevänä, joten siksi oletan (sekä muun tekstisi pohjalta) että pelit ovat sulle vähän kuin lasten leikkiminen tai lastenkirjat tai jotain tämän suuntaista. Taisitkin jo sanoa ettet ole kiinnostunut peleistä, pelikulttuurista ja myös tämän kulman kautta et arvosta sitä juurikaan (siksi oletan myös ettet tiedä koko asiasta juuri mitään).

    Tiesitkö että tuotoissa pelaaminen ohittanut elokuvien vuosituotot, käsittääkseni jo useampana vuonna, ja pelaavan kansanosan keski-ikä on 30-ikävuoden yläpuolella. Iso osa peleistä ylipäätään tarkoitettu aikuisille.
    HIttipeleistä on ollut tapana tehdä elokuvia, mutta koska tämä pelikin on episodimainen, siitä oli luultavasti helpompi tai luontevampi tehdä sarja. Käsittääkseni ihan aluksi oikeudet hankitiinkin elokuvaa silmällä pitäen.
    Peli voi täydentää sarjaa ja toisinpäin, ilman että se häiritsee jompaa kumpaa pelkästään kuluttavaa ryhmää. Pelin tuntevat löytävät elokuvista paljon "easter eggsejä", ihan näin syvällä en ole aiheessa, joten en osaa sanoa kuinka paljon kummankaan tarinaan tuodaan lisää sisältöä, mutta pelissä auki jääneiden tarinoiden lankoja käsittääkseni niputetaan kyllä jonkin verran.

    Ensimmäinen Last of Us on myynyt ~20 miljoonaa kopiota (á 20-45 €/$), siihen päälle The Last of Us: Left Behind, The Last of Us Remastered sekä 2022 remaken The Last of Us Part I sekä Part II. Mielestäni aika selkeät nämä perusteet, vai kuinka?
    Se oli siis suurmenestys, ihan millä tahansa mittarilla, mutta etenkin pelimaailmassa jossa pelistä pidettiin alustasta riippumatta.
    Vertailu on loogista, ellei jopa oleellista, eri pelimekaniikat sekoittava peli kun oli tarinallisuuddesta ja pelottavasti asetelmasta huolimatta paikoitellen varsin toimintapainoitteinen. Vahvasti tarinalliset pelit, joissa on draamankaarta ja pelaajan teot vaikuttavat etenemiseen sekä lopputulokseen, eivät kehityksen aloituksen aikaan (~2010) olleet vielä samalla tavalla valtavirtaa kuin nyt, joten peli oli osallisena koko alan muutoksessa.
    Oma näkemykseni on että koska pelissä oli paljon räiskintää/taistelua sisältäviä kohtauksia rytmittämässä draamallisia osuuksia, joissa ohjain on siis tukevasti pelaajan käsissä ja jossa pelaajan on mahdollista kokea vahvoja onnistumisen tunteita, mutta tuollainen lähestyminen ei toimi passiivisessa viihteessä kuten elokuvat ja tv-sarjat.

    Osaatko arvailla kuinka monta TV-sarjaa olet katsonut, joiden juuret ovat näin selkeästi pelissä? Voisi siinä olla syy tottumattomuuteen?
    Eikö lähteestä huolimatta ole olennaista kertoa jos sarja poikkeaa lähdemateriaalista jollain oleellisella tavalla? Tuon kirjoituksen kohdalla tosin taitaa olla kyseessä "analyysikirjoitus kauden päätöksestä" eikä arvostelusta sinänsä.

    Ei ole edes mielipide, vaan ihan faktaa.
    Jossain aiemmin linkatussa artikellissa sanotaan se jo otsikossa ja ingressissä tarkennetaan että "The Last of Us Part 1 sees a significant increase in sales, largely due to the success of HBO's adaptation of the fan-favorite series."

    Lisää asiaa tämän tiimoilta voi lukea esimerkiksi Hesarin Tiedä ainakin nämä viisi asiaa Last of Us -sarjasta -jutusta, sekä Wikipediasta ja kahmalollisesta muita lähteitä.
     
    larionof, Professional ja nepa tykkäävät tästä.
  11. ISPF3.4

    ISPF3.4 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Kirjoitin edellisellä sivulla oman mielipiteeni peleistä neljällä virkkeellä niin rehellisesti kuin osaan:
    "Peliä en ole pelannut, koska en pelaa. Ei ole aikaa, ei ole mitään halua. Pelien pelaaminen ei kuulu siihen osaa kulttuurista, josta olen kiinnostunut. Minulla ei sinänsä ole kenenkään muun pelaamishaluja vastaan yhtään mitään."

    En vertaa pelejä lasten leikkeihin. Minulla ei ole tähän asiaan mitään muuta lisättävää.
    Nyt menee jo sen verran ohi otsikon, että tämä riittänee omalta osaltani.
     
  12. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 857
    Saadut tykkäykset:
    1 316
    Että oli tyly sarja. Jotain 11/10.
    Vielä sellaista silmäkarkkia ettei oikein voinut UHD:tä uskoa. Pääosista Pedro vain löi ulos kentältä. Ei se (GoT) typykään huono ollut, vähän vaan rasittava ja ehkä vertailu on epäreilua. Sillä kun tuli aika Pedron olla sanomatta mitään ja vain näyttää katsojalle mitä miehen mielessä liikkuu, niin Oscareita vai onko se sitten Emmyjä, pitäisi kaappi olla täynnä.
    Näitä zombie variaatioita alkoi mahtua 13 tusinaan, mutta kyllä tässä on mennyt ne miljoonat oikeaan osoitteeseen. Jatkoa odotellessa.

    Edit. Edelleenkään Jenkit eivät ymmärrä pakkasen päälle. Koko ajan mennään ilman hanskoja ja ehkä voisi sen päähineen antaa anteeksi, jos päivällä pyöritään, mutta on tuo ihme juttu. Etenkin tuossa Dexter sarjassa pisti oikein silmään, kun olivat oikeasti jossain ulkona pakkasessa.
    Tänään vähän tällainen keitto ilta. Alkuun UHD sarjaa, jota ei ole nähnyt ja nyt mennään Tarantinon Djangolla, kun on mahdollista, että aamuyöstä ei enää uusia muistikuvia tallennu. Djangossa näillä on sentään hanskat talvella...
     
    Viimeksi muokattu: 14.09.2023
    nepa tykkää tästä.
  13. ISPF3.4

    ISPF3.4 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Ihmettelin samaa asiaa: aikuinen mies ja teinityttö nukkuvat vapaan taivaan alla kuin John Wayne länkkäreissä ja lämmityksenä on vain pieni nuotio ja ohut peite. Lämpötila on selvästi siellä alle 32 °F ja hyvin voi nukkua. Ajattelin katsoessani, että tyhmä ratkaisu perustuu peliin, josta tämä TV-sarja on peräisin.
     
  14. Pulse+

    Pulse+ Vakiokasvo

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    665
    Saadut tykkäykset:
    115
    Toisen kauden teaser. On pelin viboja.

     
    nepa tykkää tästä.