Off-topic jatkuu.. Taisi Tyynenmeren sodan aikana keisari olla Japanissa vain pelkkä keulakuva ja todellinen valta oli aivan muilla ihmisillä. Ja atomipommien pudottamisen välttämättömyydestä nyt voisi väitellä loputtomasti. Oliko pakko vai eikö. Väkisin tulee mieleen vaan että USA oli jo tuossa vaiheessa aloittamassa kylmän sodan Neuvostoliittoa vastaan ja käytti atomipommeja myös pelottelumielessä NL:ää vastaan.
Jatketaan offtopiccia... Jep. Japani oli jo valmis antautumaan ja Neukuille sun muille kommareille piti antaa selvä signaali että meille on sitten turha tulla uhoamaan tai täältä pesee lisää tähän malliin. Kuvaavaa on että eräässä lukemassani historiikissa annetaan ymmärtää että jenkeille tuli pienoinen kiire atomipommiensa kanssa sillä Japanin antautuminen oli enää päivien kysymys ja pommit piti ehtiä pudottamaan ennen vihollisen antautumista. Eli ilman atomipommejakaan Tyynenmeren sota ei olisi pitkittynyt kuin korkeintaan muutamia viikkoja.
Niin, siis vaikka tuo "keisari" olisi ollut hahmona vain keulakuva, niin tavallinen kansa (myös sotilaat) tottelivat häntä melkein kuin itse ylijumalaa. Vaikka sitten käskyt "oikeasti" tulivatkin muilta.. Antautuminen oli mm. keisarin ja Japanin keisarikunnan pettämistä, ja sitä ei suvaittu. Tämä oli lähinnä mitä hain, ja se oli yksi suuri syy Japanilaisten fanaattisuuteen ja sokeaan uskoon keisarista. Mitä tuohon toiseen pointtiin tulee, niin varmasti kyseessä oli myös suuremman luokan valtapeliä, mutta kyllä aika suuri syy (käsittääkseni) "pommien" tiputtamiseen oli, että Jenkit halusivat säästää sotilaidensa tappioita, joita tuli paljon Japania vastaan, ja suurimmaksi osaksi heidän fanaattisuutensa takia. En nyt pysty heti kommentoimaan että sota olisi ollut muutaman viikon päästä ohi.. Täytynee pohtia asiaa? Kerrotko Jaritt vähän mihin perustat tuon?
Japanilaisten hallussa olleen strategisesti tärkeän Iwo Jima saaren taistelun strategia japanilaisten näkökulmasta lyhykäisyydessään: The Japanese strategy was unique for three reasons: 1. The Japanese didn't fight above ground. They fought the battle entirely from beneath the ground. They dug 1,500 rooms into the rock. These were connected with 16 miles of tunnels. 2. Japanese strategy called for "no Japanese survivors." They planned not to survive. 3. Japanese strategy was for each soldier to kill 10 Americans before they themselves are killed In Tokyo months before the invasion, General Kuribayashi had been told "if America's casualties are high enough, Washington will think twice before launching an another invasion against Japanese territory." The Japanese strategy of "no Japanese survivors" is heroic Japanese stance is commonly glorified in Japanese historical novels, plays and movies. It touches at the heart of the Japanese sense of sacrifice of the individual for the greater good. In 36 days of fighting there were 25,851 US casualties (1 in 3 were killed or wounded). Of these, 6,825 American boys were killed. Virtually all 22,000 Japanese perished. Iwo Jiman taistelun suuret tappiot vaikuttivat puolteisesti atomipommin pudottamiseen.
Luultavasti samaan kuin minäkin. Eli historiankirjoihin. En kyllä muista mikä kirja(sarja) oli kyseessä, mutta siinä nimenomaan kerrottiin, että Japani olisi ollut antautumassa parin viikon sisään ennen pommin pudottamista. Kaiken lisäksi pommin pudottaminen siviiliväestön keskuuteen osoittaa äärimmäistä julmuutta. Sotilaskohteiden (esim. Kuril, Hachijo tai Ryukyu) pommittaminen ei luultavasti riittänyt, sillä silloin ei oltaisi saatu tarpeeksi tietoa pommien todellisesta tehokkuudesta. Hiroshiman pommin jälkeen lopputulos jotakuinkin selvä, mutta mikä motivoi tiputtamaan vielä yhden pommin Nagasakiin? Vastaus, atomipommiteorian varmistaminen uudella 'testillä'. edit: tätä melkein kannattaisi jatkaa tuolla Tarinatuvan 2. Maailmansota-threadissa.
Millä tavalla Veteen piirretty viiva liittyy sarjaan muuten kuin ympäristönsä osalta? Spielbergilla tai Hanksilla ei ollut mitään tekemistä ko. leffan kanssa. Ja Veteen piirretty viivahan on loistava elokuva.
tässä nyt puhutaan kovasti atomipommin julmuudesta yms yms...ja sitähän se on eloonjääneille säteilyn takia yms... Mutta muistetaan esimerkiksi liittoutuneiden kunnon mattopommitukset palopommeineen hampuriin (mikä aiheutti tulimyrskyjä eikä ottanut sammuakseen) ja jenkkejen B-29 pommittajien mattopommitukset myös palopommein (muistaakseni tokioon tai johonkin muuhun isoon kaupunkiin) mikä tappoi enemmän tai lähes saman määrän kerralla...tosin A-pommin jälkeisiä kuolemantapauksia tuli tietysti lisää...et kyllä sitä osattiin ilman A-pommiakin...:hitme:
Niin, ja Dresden pommitettiin liittoutuneiden toimesta maan tasalle, eikä se ollut sotilaallinen kohde. Taisi olla ns. kosto siitä, kun Saksa pommitti Britanniaa. Onhan noita siis liittoutuneiden puolella myös.
Aivan. En muista minäkään kyseisen kirjan nimeä / tekijää sillä siitä kun aktiivisemmin sotahistoriaa tutkin on aikaa vierähtänyt melkoisesti. Eikä edes se, että Dresden ja Tokio pommitettiin maan tasalle konventionaalisilla pommeilla tee atomipommituksista yhtään vähemmän halveksuttavia tekoja. Nimenomaan. Nagasakin pommihan oli sitäpaitsi erityyppinen kuin Hiroshiman joka sekin puoltaa tätä "testaus" teoriaa. Jep.
Tässä on kaksi asiaa, jotka varmasti molemmat ovat "oikein", eli USA halusi lopettaa sodan nopeasti kasvavien uhrien takia, ja sitten se halusi näyttää maailmalle, millä se voidaan lopettaa. Mitä "Eurooppaan" tulee, niin voidaanhan näistä väitellä, mutta ilman USAn apua voisi nykyajan Eurooppa olla aika tavalla erilainen, jos Hitler olisi saanut sen vallan mitä haki... Mutta olen asiani sanonut, I rest my case.
En ota kantaa pommituksen oikeutukseen tms, koska aiheesta on jokaisella oma mielipiteensä jo valmiiksi muotoiltuna jne jne. Sen verran kyllä kommentoin kuitenkin että helppohan se tällee jälkikäteen on sanoa että japani oli valmistautumassa antautumaan tms. Valitettavasti tuosta ei tainnut olla vedenpitäviä todisteita jenkeillä. Eli kun elivät reaaliajassa tuota meininkiä niin perspektiivit asioiden katselemiseen olivat erilaiset. Ja voittajathan perinteisesti kirjoittavat historian... Nythän jälkikäteen on helppo arvioida mitkä asiat tehtiin oikein ja erityisesti mitkä väärin. Kyllähän minäkin nyt voin jo helpostikin kerta menneiden kierrosten lottonumeroita mutta valitettavasti tulevanviikonlopun numerot ovat hämärän peitossa, mutta eiköhän ne tuossa lauantaina puoleenyöhän mennessä valkene....
Kylläpä Plazaa lukemalla sivistyy. Tosin on hauskaa seurata kun isot miehet nahistelevat yli 60 vuotta sitten tapahtuneista asioista
Vähän OT, mutta en oikein löytänyt tähän hätään parempaa threadiä, eikä ole tapana perustaa niitä turhaan lisää..: Kaikessa hiljaisuudessa (tai jos on ollut, niin olen missannut) on julkaistu R2 UK julkaisuna varmaan ihan laadukas mini-sarja "Hitler - The Rise Of Evil", jossa "vanhaa vihtahousua" näyttelee Robert Carlyle. Laitoin juuri tilaukseen: http://www.play.com/play247.asp?page=title&r=R2&title=131503&p=57&c=&g=72 Samoin uusi Empire kertoo, että on tullut nyt kaksi uutta leffaa, joista toisessa ainakin Harvey Keitell (The Grey Zone, http://us.imdb.com/title/tt0252480/ ) ja se sijoittuu Auschwitziin. edit: Hups, ei olekaan kovin uusi, 2001. Löytyy näköjään R1:senä.
Ei tietenkään, Suomessa törkyiltiin jo "paljon" aikaisemmin Vapaussodan (toisaalla tunnettu myös Kansalaissotana), aikana...
Vaikka tämä thread on täynnä OT:tä, niin nostetaan silti ylös. Onko mitään uusia uutisia kuulunut tämän mini-sarjan tiimoilta? Ei IMDB:kaan anna edes vielä nimeä: http://www.imdb.com/title/tt0374463/ Perhana, tuskin maltan odottaa tätä.
Tuo elokuva näyttäisi tulevan myyntiin Suomessa 7.5.2004 Scanboxin julkaisemana. Näyttelijäkaarti on varsin nimekäs (Harvey Keitel, Steve Buscemi, David Arquette, Mira Sorvino), ja kun elokuvan aihekin on pirun mielenkiintoinen, niin odotukset on kohtuullisen korkealla tämän elokuvan suhteen.
Jokohan se olisi ne vihoviimeisetkin sopimuskiemurat finito. Näyttäisi siltä, että tämä 10-osaiseksi kaavailtu jättisarja -The Pacific, kuvattaisiin 1 vuoden rupeamalla Australiassa, kuvausten alkaessa elokuussa. Alkuperäisteokseksi huhuillaan silminnäkijäopusta nimeltään -- Helmet for My Pillow, jonka kirjoittaja Robert Leckie, olisi näin myös yksi sarjan päähahmoista. Simmut auki virallisimmille ilmoituksille.
Toivottavasti tämä teos on samaa tasoa kuin Taistelutoverit. Varmaan yritettiin saada samanlaista julkisuus kuvaa Clintin elokuvista tähän sarjaan kuin mitä Saving Private Ryan oli Taistelutovereille. Tosin Pelastakaa sotamies Ryan menestyi paljon paremmin ku Clintin elokuvat