Saksassa vastaavia Topfieldejä myydään jopa 750GB kovalevyllä (levyn merkistä en tiedä), eikä niissä käytetä mitään tuulettimia: http://www.hm-sat-shop.de/festplatten-receiver-topfield/topfield-tf-5200-pvr-c-750-gb-kabel.html Tuulettimesta ei varmasti mitään haittaakaan ole ja saattaa tietysti kasvattaa kovalevyn yms. komponenttien ikää, mutta onko se välttämätön, niin onkin sitten toinen juttu. Itsellä on ollut käytössä 500GB Seagate (suosin 5v:n takuun takia) ilman tuuletinta kohta kolme vuotta ilman ongelmia.
-Seagate -Takuu raukeaa kun avaat boxin ja asennat uuden kovalevyn. -Vaihdettu kovalevy pelaa niin kuin alkuperäinenkin.
Levyissä on myös säätöjä, eli omassa Masterpiecessäni oleva 200GB Samsung on esimerkiksi asetettavissa (muistaakseni) 3 tai 4 eri asetukselle, joista yksi on melultaa hiljaisin ja toisessa äärilaidassa levy on optimoitu nopeutta silmällä pitäen. Boksia avaamaatta asetuksen säätäminen onnistuu Tapworldista ladattavissa olevalla softalla (nimeä en nyt muista, kyllä se sieltä löytyy helposti). Eli asetusta vaihtamalla voit vaikuttaa levyn profiiliin ja sillä voi siis pudottaa oletettavasti sitä todellista virrankulutusta. Se alkuperäinen levy saattoi olla asetettu meluttomimmalle ja vähiten virtaa kuluttavalle asetukselle ja tuo uusi saattaa olla sitten oletuksena "high performance" -asetuksella. Jos levyn wattimäärät ovat oikein ilmoitettu niin ne kyllä kertovat tarkasti sen paljonko levy energiaa muuttaa lämmöksi, koska käytännössä kaikki sähkö minkä sinne tuuppaa muuttuu lopulta laitteen sisällä lämmöksi (lienee >99,99%).
Paras vaihtoehto mihin tahansa tallentavaan digiboksiin olisi 5400 RPM levy. Nopeushan ei ole näissä laitteissa mikään kriittinen tekijä. Lämmöntuotto ja melutaso alenisi selvästi. Omassa koneessani kovalevyn lämpötila on 37 astetta, Topfieldissä 50C on ihan normaalia. Se taas ei lupaa hyvää kestävyyttä ajatellen, kuten vaikka tuosta käyrästä näkyy. Western Digitalin Green Power levyt olisivat varmaan hyviä, harmi vain että ne ovat SATA-liitäntäisiä: http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=388
Monilla (lue >90% ?) levyillä normaali toimintalämpötila ollut (viimeisen 10v aikana) siellä n. 50C tuntumassa, nimenomaan 7200 rpm levyillä. Nuo levyt on tehty kestämään ko. lämpötila ongelmitta. SATA-liitäntäisen levyn saa Toppyyn adapterilla. Aiheesta on ollut täällä, kaikki adapterit eivät toimi mutta osa toimii (luultavasti pitää olla tietyllä piirillä toteutettu adapteri että toimii, Suomesta taitaa saada 2-3 erilaista adapteria jotka samalla piirillä kuin toimivaksi mainittu adapteri). Ajattelin WD7500AVCS:n vaihtaa tässä ehkä huhtikuussa 200 GB levyn tilalle - jos saan aikaiseksi.
Itselläni on Seagate Barracuda 750GB. Nyttemmin on hyytynyt laite tallennukseen muutaman kerran. Mutta asiaan; mistä olet kotelotuulettimelle ottanut virran? Sisusta en muista, olen vain kerran avannut. Ja tuuletin mahtuu vain yhteen kohtaan? Kiinni yläsäleikköön? Kiitokset etukäteen!
Itse lähinnä ihmettelen miksi pitää väkisin ostaa kuumana käyviä tietokoneeseen tarkoitettuja kovalevyjä, kun niitä on ihan varta vasten suunniteltu videotallentimiinkin, jotka ovat hiljaisia, vievät vähän virtaa ja siten käyvät viileämpänä. Hintakin on varmaan sama jollei edullisempikin kuin normilevyillä. Oma Topfieldini hiljeni varmaan puolella Seagate DB35 750GB kovalevyn vaihdon jälkeen, lämmön nousua en ole huomannut ja hintaa tuli hommalle peräti 130e. Ja nyt on tilaa vaikka muille jakaisi. Tuota levyä saa vaikka Verkkokaupasta.
Itsekin tuli tommonen 500 GB Seagate DB35.3 asennettua. Alkuperäinen näytti olevan samanlainen puolet pienempänä. Samalla tavalla tuntuu lämpenevän kuin ennenkin ja voi olla että isompi levy pitää aavistuksen kovempaa ääntä. Vanhan levyn sisällön siirtokin onnistui lopulta TopHDRW:llä, siirtonopeudella 1,3-1,4 GB/min, eli reilut pari tuntia meni sen lähes täyden alkuperäisen levyn siirtoon uudelle levylle.
Kiitoksia täällä olevista hyvistä neuvoista! Oma Topfieldini (5100 PVRt) lakkasi olemasta tallentava ja sen verran ymmärsin, että kiintolevy taisi hajota. Ensinnäkään en tietysti heti löytänyt kuittia, joka on takuuhuollon edellytys ja toisaalta ei kiinnostanut lähettää boxia pariks kuukaudeks huoltoon. Päädyin sitten tänne ja ymmärsin, etteivät noi vaihtohommat välttämättä monivuotista koulutusta vaadi. Ja olipas se yksinkertainen temppu, pahin ongelma oli sopivan ruuvimeisselin puuttuminen, mutta aukeshan ne ruuvit kuitenkin. Nyt vaan ihan vähän harmittaa, etten ottanut saman tien isompaa kuin 320 GB Seagate, mutta onhan sekin paljon enemmän kuin vanha 160.
Onkos jollain tietoa sanoa suoraan mikä IDE-SATA adapteri 5100 PVRC:n kanssa toimis. Ei viittis enää IDE kovoa ostaa, ku SATA:n ollaan kaikessa muussakin jo siirrytty. WD Green Power vois olla hyvä vaihtoehto adapterin jatkoks. Käviskö esim. tämä http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=15708 ?
Noiden adapterien kanssa on ilmeisesti paljon ongelmia ja vain tietyillä chipseteillä tehdyt toimivat OK Toppyn kanssa. Lisää infoa esim. täältä ja tuolta UK-foorumilta löytyy muitakin threadeja joissa lisää keskustelua aiheesta.
Selvisikö millainen virrananto tuolla on tuulettimelle vai otetaanko kiintolevyn piuhasta haaroittimella? Minulla 500GB WD 5000AVJB on toiminut puolisen vuotta ok. Nyt on alkanut kummasti laite kuumenemaan. Levy hyytyy n.30min kätön jälkeen tyystin ja boksi on tulikuuma päältä. HD toimii pienen jäähdyttelyn jälkeen. Aiemmin en lämpenemista ole havainnut ja vehje toimut siis moitteetta. Mikähän tuon nyt yhtäkkiä aiheuttaa? Kotelotuulettimen ajattelin iskeä ritilikön päälle. Ulospäin puhaltamaan kannattanee laittaa?
Mä laitoin pienen 40x40mm tuulettimen kovalevyn alle. Puhallin laittaa ilman vain liikkeelle boksin sisällä ja poisto tapahtuu siis laitten päältä. Samalla laitoin korkeammat jalat (+10mm), että saa viileää ilmaa paremmin. Virran tuulettimelle otin kovalevyn virtajohdoista (+12V ja maa). + johtoon laitoin vastuksen, että jännite aleni 8V paikkeille. Tällä jännitteellä tuuletin lähtee vielä pörimään, mutta on todella hiljainen. Kovalevynä on WD:n 320G (mallia en muista) ja nyt on kovalevyn lämmöt olleet 40-45 astetta. Ennen tuuletinta lämmöt oli 60-70 astetta ja joskus jopa yli.
Minkähän verran siellä kovalevyn alla on tilaa... on tullut levy itsekin vaihdettua mutta kun ei muista... arvuuttelin että olisiko siellä paria senttiä, mahtuisi tämmöinenkin alle.... http://www.nexustek.nl/frizzbee.htm Sitä en tiedä onko tuo muuten hyvä mutta hiljainen se ainakin olisi ja nimenomaan tuohon suunniteltu........
Ajattelin vähän jakaa kokemuksia kiintolevyn päivittämisestä Topfieldin TF-5100PVRc:hen. Laitteni on ostettu vuonna 2006 ja levy oli 160 Gb. Alkoi ahdistamaan, kun ei enää tahtonut sopia kaikki lasten Pikku Kakkoset levylle. Tutkailin eri Toppy foorumeita niin UK:sta kuin Austraaliastakin ja ajattelin kokeilla ihan what-the-hell-asenteella, toimii tai ei sitten toimi, saapahan ainakin kokemusta. Ajattelin myös, että jos kerran päivitetään, niin päivitetään sitten kunnolla. Eli halusin 1 Tb kiintolevyn Toppyyn. Noh, 1 Tb levyjä ei löytynyt IDE-liitännällä, ja 750 Gb IDE levyt oli isoimmat mitä vastaan tuli. Sitten rupesin miettimään, että ihan mikä tahansa levy ei tuohon käy, koska piti ottaa huomioon levyn vaatima virta, lämmön tuotto ja äänekkyys. Noh, tutkiskelin eri vaihtoehtoja ja päädyin lopulta kokeilemaan Western Digital Caviar GP 1Tb (WD10EACS) -levyä, lähinnä sen takia, että siinä on lukemieni kokemusten perusteella matala lämmöntuotto ja se vie sopivan vähän virtaa. Lisäksi lueskelin erilaisista SATA-IDE adapterista, mitä foorumeilla oli testattu ja valitsin eniten onnistumisia saaneen Sabrent SBT-STDB SATA to IDE -adapterin. Ei ollut edes kovin kallis eBay ostos. Vaihtohan ei kovin kummoinen juttu ollut, mutta jonkin verran piti pohtia miten levyn saisi paikoilleen. Alkuperäistä pätkä IDE-kaapelia ei pystynyt käyttämään, koska adapteri vei hieman lisää tilaa. Kokeilin pidemmällä IDE-kaapelilla, mutta sillä levy ei lähtenyt pelaamaan. Pelastus löytyi, kun uhrasin yhden pyöristetyn IDE-kaapelin ja leikkasin saksilla siitä sopivan pätkän eli siis kaapeliksi jäi vain normaalisti master ja slave-asemille tulevat liittimet ja niiden välinen kaapeli, noin 10 cm. Sen jälkeen vaan levy kiinni ja Toppy päälle. Siellä olikin kysymys, että alustetaanko levy. Ei muuta kuin "Kyllä". Käytin vielä levyn irti ja siirsin tietokoneella vanhalta levyltä materiaalin uudelle levylle. Joka tapauksessa nyt on Toppyn ilmoittamana 953857 MB levytilaa, josta vapaana tällä hetkllä about 790 GB. Kokoonpano on ollut päivittäisessä käytössä noin pari viikkoa, ja en ole huomannut mitään ongelmia. Sanoisin, että boksi on jopa hiljaisempi kuin aikaisemmin ja ehkä vähän nopeampi levytoiminnoiltaan. Voi olla myös psykologiaa. En viritellyt mitään ylimääräisiä tuulettimiakaan, koska mielestäni tuon pitäisi pysyä viileämpänä kuin alkuperäisen levyn. Katsotaan nyt, jos tarvitsee, niin lisää sitten myöhemmin. En kyllä tiedä, että mihin sitä tilaa tarvitsee noin paljon, mutta hauskahan sitä on kokeilla kaikenlaista. Että semmosta...