TrueRTA-for-dummies osa 1

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Zipman, 06.01.2005.

  1. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    No eipä tuo korjaustiedosto tosiaan isosti signaalia väännä, ja onhan sulla sitten ihan "oikea" mittamikkikin käytössä.

    Mites äänikortin läpivienti vaikkapa pelkästään mikkivahvistimen kautta? Eli testiääni ulos->mikkietuseen->kortin sisäänmenoon, tuleeko sieltäkin korostuma?

    Itse en ole noin matalien äänien taustamelua koskaan tutkinut. Mutta onhan se toki mahdollista että ympäröivä todellisuus humisee hiljaa matalalla. Se että onko sillä loppupeleissä ihmeempää vaikutusta esm. 90db:n tasolla tehtäviin mittauksiin, on ihan toinen juttu.
     
  2. Kirvasto

    Kirvasto Vakiokasvo

    Liittynyt:
    25.09.2004
    Viestejä:
    510
    Saadut tykkäykset:
    0
    App: Minusta tuo taustamelun spektri näyttää aika normaalilta. Kannattaa vaihtaa trueRTA:n asetuksista Speed tradeoff 20 Hz:iin niin saat lisää taajuusresoluutiota. Nyt nuo alimmat taajuudet näyttävät melko porrastuneilta.
     
  3. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 010
    Saadut tykkäykset:
    0
    Taas on mitattu ja vähän siirrelty.

    Tuo 60 Hz:n paikkeilla oleva vaimentuma voisi selittyä ainakin osittain sillä, että takaseinä (kipsiä) on noin 145 cm kuuntelupaikasta ja oikea sivuseinä (betonia) on noin 150 cm kuuntelupaikasta. Tosin kun mittailin sohvan keskiosan lisäksi vasemmalta ja oikealta, en saanut juuri muutosta tuohon vaimentumaan. Sohvan takana sen sijaan vaimentuma oli jo pienempi. Asia vaatii lisätutkimusta.

    Vaiheen mittasin 0-, 90- ja 180-astetta ja täys vaiheenkääntö eli 180 astetta sai aikaan parhaan vasteen, mutta tämä vaatii myös lisää tutkailua.

    Punainen käyrä on ilman korjausfilua, keltainen korjauksella. Jotenkin tuntuisi siltä, että tuo korjaa hieman liikaa. Tämmöistä havaintoahan taisi olla jollain aiemminkin.
     

    Liitetyt tiedostot:

  4. shamen

    shamen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2003
    Viestejä:
    1 218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Huomasinpa tänään erikoisen ilmiön.
    Vahvarilta jakotaajuus 80hz ja subbarilla jakosuodin maximilla eli 120hz niin vaste menee ihan häränpyllylle tuolla 70-120hz alueella. Jos pistin subbarilta suotimen 80hz kohdalle, nousi 60-120hz taso selkeästi suoraksi. Jos otin suotimen pois päältä, tasot meni taas aivan poskelleen.
    Onko jollakin selitystä miksi tekisi niin?
    Nyt on vaste 14hz-60hz +-3db:n sisällä, mutta 60-100 on noin -8. Ei auta bfd, huoneessa ilmeisesti vika.
     
  5. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    Subbarin vastekäppyrä riippuu paljonkin suotimen asennosta. Eli subin 120hz vs. 80hz tekevät ihan erinäköiset käppyrät 0-80hz:n alueelle pelkällä subbarillakin.

    Itsellä kanssa painiskelua tuon kerrostalo-olkkarin kanssa. Eli kompromissiin täytyy tyytyä. Ja joskus bassojyrääväksi tehdyllä(50hz:n hujakoilla korostetuksi) rokilla täytyy subbaria pistää pienemmälle kun huone alkaa soida.

    Oman lusikan soppaan heittää vielä huoneresonanssien "syttymiskynnys", eli jos 75db:n voimakkuudelle säädät kaiken niin hyvin kuin pystyt, saattaa reippaampi soitto puuroutua ja jäädä jyrisemään ihan tosissaan. Sitten kun teet säädöt kohdalleen 90db:n mukaan, saatta rauhallisempi kuuntelu taas tuntua todella munattomalta.
     
  6. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kuten jo ehdotettiin, laita tuo speed tradeoff 20Hz:iin, niin saat tarkempia tuloksia. Tuo matalilla olevan korostus tulee todennäköisesti koneellisesta ilmastoinnista. Jos teillä on ajat milloin ilmastointi on poissa tai edes puoliteholla, niin teepä uusintamittaus. Ainakin omassa talossa korostus on silloin paljon (+10dB) pienempi. Korjaustiedostossa ei ole vikaa, sen korjaus on jokatapauksessa hyvin pieni.

    Itse alkaisin korjaamaan käyrää tuomalla tason tuohon 50dB tasolle. Siis ihan suoraksi. Ainakin musakäytössä tämä on usein toimiva vaihtoehto. Näin tuota kuoppaa ei joudu korostamaan yhtään. Leffoille käyrä voikin sitten olla tasaisesti matalia kohden nouseva tai sitten tasainen mutta vaan kovemmalla tasolla. Tai näiden yhdistelmä. Esim. 55dB tasolla oleva suora käyrä voisi toimia. Riippuu tosin vähän miltä tuo käyrä näyttää +200Hz taajuuksilla, eli millainen tuo yleistaso on. Hyvä vaste jokatapauksessa, tuosta on helppo korjata mihin suuntaan vaan.

    Ja pieni pyyntö, laittakaa nyt hyvät ihmiset vähän isompia kuvia. 800x600 min. reso. Saa edes jotain selvää noista... ;)
     
  7. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Jakosuotimen jyrkkyys vaikuttaa vaiheeseen jakotaajuuden ympäristössä. Eli kun lisäät tai poistat suotimia, niin vaihe muuttuu. Tästä johtuu poikkeamat. Kannattaa kokeilla tuplasuotimia, mutta vaihe pitää säätää usein uusiksi. Kaverilla on nyt 90Hz jako vahvistimesta ja 80Hz SVS:ltä, toimii hyvin. Jyrkkyys siis yhteensä 24dB/okt.

    Edward JM kertoi Ultran arvostelussa saaneen tasaisimman vasteen vahvistin 80Hz ja subi 110Hz yhdistelmällä. Tässä kombossa jyrkkyys oli 48dB/okt. Vahvistimessa siis suodin 4. astetta.

    Kannattaa testailla ja mittailla!
     
  8. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Tosiaan se on paha mennä sanomaan, onko korjaustiedossa liikaa korostusta. Pitäisi olla toinen mittari jolla verrata. Stoben omassa mittarissa ei kuulemma ole noin paljoa virhettä. Laitan tähän taas liitteksi tuon vähän maltillisimmalla korjauksilla varustetun tiedoston.
     
  9. Ilari72

    Ilari72 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt PB10 siirrettiin vihdoin kokeeksi nurkasta pois => keskelle samaa seinää.
    Tulee paha korostuma 50Hz-60Hz väliin. Siitä alaspäin näyttää aika hyvälle verrattuna nurkka sijoitukseen.
    Voikos tuota korostumaa vaimentaa esim. BFD:llä?
    Xoveria laskemalla 40Hz:n pääsis tietysti tuon korostuman ohi. Pääkaiuttimia en ole vielä mittaillut mutta vähän varmaan jää vaste vajaaksi.
    Liitteenä vasteet nurkassa sekä keskellä seinää. Eka taajuusviiva on 20Hz.
     

    Liitetyt tiedostot:

  10. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Tuollainen huippu silottuu BFD:llä hujauksessa, ellei sitten pääkaiuttimilla tule samanlaista. Muuten vaste on hyvä ilman korjaustakin.
     
  11. Ilari72

    Ilari72 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    11.12.2003
    Viestejä:
    210
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hienoa :D
    Seuraavaksi sit varmaan hankitaan ja harjoitellaan PFD:n käyttö.
     
  12. app

    app Guest Guest

    Liittynyt:
    18.04.2003
    Viestejä:
    162
    Saadut tykkäykset:
    0
    Okei, täytyy yrittää mittailla eri aikoihin tuota taustamelua. Itseasiassa viikonloppuna se oli jossain välissä vähän hiljasempaa, kun taas tänään jälleen aika kovaa (siis rta:n mielestä).

    Kiitoksia suosituksesta, tein kaksi ohjelmaa bfd:hen - ensiksi omani jossa yritin nostaa kuoppia tasaisuuden saavuttamiseksi. Sitten tein toisen ohjelman, jossa eka laskin osaa tasoista reilusti ja sitten korostin vasta pahimpia jäljelle jääneitä kuoppia. Tästä kuva liitteenä, en tuosta hirveän tasaista vieläkään saanut vaikka käytin jo kaikki 12 filtteriä. Olenko edelleenkin hakoteillä vai näyttääkö tässä olevan mitään järkeä? Käyrässä vihreä on alkutilanne ilman mitään korjauksia ja violetti illan lottoarvonnan tulos. :) Siitä omasta mallistani ei nyt käyrää tullut, mutta mielestäni tuo violetti kuulosti paremmalta. Tosin kuuntelin vaan kohinalla. :hitme:

    -app
     

    Liitetyt tiedostot:

  13. Statisti

    Statisti Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2005
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa itsekkin kokeiltua taajuusvasteenmittausta kotikonstein. Hauskaa puuhaa, mutta heräsi myös muutamia kysymyksiä.
    Voiko noilla signaaligeneraattoreilla vahingoittaa kaiuttimia? Esim. Jos jotain 1hz signaalia yrittää toistaa? Mistä johtuu ihmeellinen "ulina" kun toistan jotain yli 20000hz:n signaaleja? Johtuu ilmeisesti näytteenottotaajuden rajoituksista? Ainakin Sampling Frequencyn nostaminen nostaa myös "ujelluksen" kynnystä. Aloittelija olen näissä audio puuhissa joten koettakaa kestää. :hitme:
     
  14. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    12 filtteriä käytössä ja tuo on tulos? ;)

    No ei vaineskaan, tai no ihan vähän. BFD:n käyttäminen on erittäin helppoa, mutta itse säätämisen masterointi on kohtuu vaikeaa. Kannattaa säätää finellä säädön taajuutta, bw:llä leveyttä jne jne. Kunnes käyrä näyttää mahdollisimman suoralta, mahdollisimman vähillä filttereillä. Tuo 1/24 on vähän julma tarkkuus, 1/12 sopii paremmin, niin ei poimi ihan jokaista nyppylää.

    Tuo 12Hz piikki on kyllä erittäin mielenkiintoinen. Onko sinulla mitään hajua mistä se voisi tulla? Ei se taustamelua ainakaan ole tuolla tasolla. Todennäköisesti paha huoneresonanssi, vaikkakin niitä ei kyllä pitäisi olla noilla taajuuksilla. :confused:

    edit: Kannattaa laittaa .png:nä nuo kuvat. Paljon parempi ja pienempi kuin .jpg.
     
  15. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Voi vahingoittaa, jos liian kovilla tasoilla yrittää toistaa. Puhekela lämpenee säröstä ja leikkaa kiinni. :weep:

    Nyqvistin teorian mukaan näytteenottotaajuuden pitää olla vähintään tuplat mitattavasta taajuudesta, eli juuri siitä johtuu. 44.1kHz näytteenottotaajuudella voi siis mitata maksimissaan 22500Hz:n taajuutta (22499Hz). Toistossa sama homma, paitsi että siihen vaikuttaa output sampling freq. asetus.
     
  16. Statisti

    Statisti Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2005
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli käytänössä? En aja liian korkeita/matalia taajuuksia? Vai pidetään Output Amplitude jossain tietyissä rajoissa? Vai pidetään volyyminuppi kurissa? Jos jotain ohjeita saisin turvalliseen mittailuun. Ei viitsisi hajoittaa heti uusia kajareita. Olisi vähän huono startti harrastuksellekkin. :weep:

    Kiitokset jo etukäteen.
     
  17. app

    app Guest Guest

    Liittynyt:
    18.04.2003
    Viestejä:
    162
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo, kyllähän tuossa tuli tuhlattua jokunen filtteri kun ekana sääti isolla bandwidthillä isoja laskuja ja nousuja ja sitten sen jälkeen korjaili tilannetta lisäämällä uusia filttereitä. Täytyy huomenna yrittää kuunnella kohinaa lisää ja säädellä lisää. Jos nyt tänään enää kuuntelisi oikealla matskulla kumpaakin tuotosta, niin ei ihan täysin teoreettiseksi jää illan mittailut. :)

    Ei mitään havaintoa, mikä olisi ja tuo ihmetyttää kyllä kanssa. Huoneessa ei ole mitään muita ääntä pitäviä laitteita kuin kannettava tietokone ja tavallinen pöytätietokone. Pöytätietokone pitää toki jonkin verran ääntä, mutta eikai siitä nyt tuollaista 12 hz:n aaltoa voi tulla noin kovaa?

    -app
     
  18. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kerrohan mitkä kaiuttimet sinulla on? Miksi haluat mittailla yksittäisillä taajuuksilla? Pink noise tai quick sweep on paljon tehokkaampaa ja nopeampaa.

    Yleisesti: Et aja kaiuttimiin liian matalia taajuuksia, ainakaan liian kauaa kovalla tasolla. Mikä sitten tämä taso on riippuu ihan kaiuttimista. Jotkut halvat ja pienen tehonkeston omaavat voivat kärähtää hyvinkin helposti, jos sisään ajaa 20Hz taajuutta esim. 80dB tasolla. Isommat kaiuttimet ja subbarit kestävät sitten enemmän, mutta hulluuksiin ei kannata niidenkään kanssa alkaa. Oli taajuus mikä tahansa, joku 10-20s on järkävä aika. Tasoa ei kannata nostaa paljoa yli 85dB:n, mieluummin vähemmän. Tason arviointi korvakuulolta on vaikeaa, eli dB-mittari on välttämättömyys.
     
  19. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Jep, yleistaso kannattaa kokeilla musalla ja leffoilla. Sitten vielä hienosäätöä jos tarvitsee. Ei kannata yrittää tehdä liian suoraa vastetta.

    Ei tuo voi olla mikään taustaääni. Joku täysin merkillinen resonanssi se on pakko olla. Tuskin kuuluu musiikilla/leffoilla. Pink noise voi ehkä vain herättää sen.
     
  20. Statisti

    Statisti Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2005
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Wharfedalen 9.5:set ja vahvistimena Yamahan RX-V650. Enpä minä yksittäisiä taajuuksia ajatellutkaan ajaa, vaan mietin, että jos tuon sweepin alataajuus esim tulee liian alas tjsp. Minkä mittainen sweep on sitten hyvä?
    5, 10, 15sek?

    http://www.koti.phnet.fi/jyrinki/testi2.jpg

    Tämän käppyrän sain 15 sekunnin sweepillä muistaakseni. Ja toinenkin oli jossain pink noisella mitattuna, mutta en löytänyt sitä tähän hätään. Kommentoikaa toki tuota käppyrääkin, vaikkakin epäilyttää hieman nuo käytetyt välineet, eikä kaiuttimien sijoittelussakaan ole vielä vaivaa nähty. Noh, loput setistä tulee ens viikolla, niin josko sitten käyttäisi yhden illan tuohon sijoitteluunkin.

    Kiitokset noista vinkeistä vielä kerran. Tulee tarpeeseen. :thumbsup: