TrueRTA-for-dummies osa 1

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Zipman, 06.01.2005.

  1. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Mitähän sweepiä nyt tarkoitat? Tuo ohjelman oma quick sweep on aina vakion mittainen noin 1.5s, 10Hz-20kHz. Näytteenottotaajuus toki vaikuttaa ylärajaan. Esim. 8kHz:llä sweep on 10Hz-4kHz.

    Testilevyiltä löytyviä pyyhkäisyjä voi myös käyttää, silloin pitää vain painaa peak hold nappi pohjaan. Sanoisin, että tarkempaan tulokseen pääset kuitenkin qs:llä. Pink noise RS:n mittarilla parempi, ainakin matalilla taajuuksilla. Mikä mikki sinulla on?
     
  2. Statisti

    Statisti Guest Guest

    Liittynyt:
    18.01.2005
    Viestejä:
    11
    Saadut tykkäykset:
    0
    Käytin jotakin netistä löytynyttä signaaligeneraattoria, kun tuo TrueRTA:n oma sweep antoi vaan tasaista taajuutta. En tiedä minkä asetuksen kanssa olin sähläillyt, mutta nyt se toimi ainakin. Täytyy sillä mittailla uusiksi.

    Mikrofonina toimii Yamahan vahvarin mukana tullut pieni mikki automaattisäätöjä varten. :) Uuden olen hommaamassa kyllä ennen kuin rupean noille käppyröille mitään tekemään. Piti vaan päästä kokeilemaan, kun tätä threadia lueskelin.
     
  3. app

    app Guest Guest

    Liittynyt:
    18.04.2003
    Viestejä:
    162
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näinpä, vahinko vain että aikaa on rajoitetusti. En ehtinyt eilen illalla kuunnella kumpaakaan tekemästäni korjailuista oikeilla äänilähteillä ja tänään vahvari ei ole soittanut kuin pelkkää pink noisea kun säätelin tänään vielä uuden filtteriohjelman. :) Enkä ehdi kuunnella enää tänäänkään mitään kun pitäis mennä aikasin huomenna töihin. Nyt vasta ymmärrän sen hifi-mies vitsin että "hifi-mies on sellainen joka kuuntelee pelkkää kohinaa ja vinkuja kalliilla laitteilla"... :hitme: No anyway, tässä uusimman ohjelman tulokset; mielestäni tästä tuli jo vähän parempi, vaikka vaatii vielä vissiin lisätunausta (vihreä alkutilanne & oranssi säädetty).

    Tätä selvittelin kanssa tänään ja vaihtelin kaapelit sun muut, mutta edelleenkin näissäkin mittauksissa on mukana tämä hauska 12 hz. :) Tuo näkyy muuten myös taustamelumittauksissa ihan samalla tavalla, joten ei tota pink noisella pelkästään saa aikaan... :confused: Tänään piti vielä ottaa toinen mikki lainaan, mutta unohdin koko homman, täytyy huomenna yrittää uudestaan...
     

    Liitetyt tiedostot:

  4. shamen

    shamen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2003
    Viestejä:
    1 218
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    No jooh, 1/3 oktaavi tarkkuus ja tuollainen mininäyttö. Ei kiitos. Läppäri + TrueRTA + mikki, tuhat kertaa hyödyllisempi systeemi.
     
  6. shamen

    shamen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2003
    Viestejä:
    1 218
    Saadut tykkäykset:
    0
  7. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
  8. shamen

    shamen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.02.2003
    Viestejä:
    1 218
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuitti. Lähinnä noita muita ominaisuuksia tarkoitin, ehkä joku osaava saa niillä säädettyä muitakin asioita. Minä en ole sellainen :)
     
  9. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Eipä tuossa nyt juuri mitään ihmeellisiä ominausuuksia ole. ETF5 on parempi ohjelma pc:lle. Sisältää kaikki nuo ominaisuudet ja enemmän.
     
  10. Nurre

    Nurre Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2003
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hommasin Behringerin ECM-8000 mikin ja UB802 etusen - Soundatasta löytyi heti ja sopivaan hintaan (+ystävällinen ja asiallinen palvelu). TrueRTA ja muutama muu RTA ohjelma on käytössä demoversioina toistaiseksi ja toimivat hyvin.

    Ongelmaksi nousee nyt äänitasojen (SPL) kalibrointi. TrueRTA:sa on yo ohjeen mukainen SPL- calibration kohta, jolla homma hoituu. Pitäisi vain tietää äänenpaine!

    Tämä olisi tietenkin helppoa ostamalla erillinen SPL-mittari (esim RS), mutta en viitsisi turhaan ostaa, koska sitä ei muuten tarvitse, kun on RTA-ohjelma ja em laitteet. Olisiko muuta keinoa - esim. jokin härveli, joka tuottaisi 90 db:n äänen. Netistä löysin muutaman "calibraattorin", mutta hintaa oli useita satoja taaloja.

    Jos SPL-mittari pitää hankkia, niin mistä löytyisi Suomesta edullisimmin?
     
  11. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Itse en kyllä nopeasti keksi tähän muuta ratkaisua, kuin erillisen spl-mittarin hankkkimisen. Mutta mihin tarvitset absoluuttista äänenpainetasoa? Itse ainakin kalibroin melko harvoin oman systeemin. Eri taajuuksien väliset suhteet ovat kuitenkin oikein. Onko sillä nyt väliä, jos se mitattu taajuusvaste onkin ruudulla keskimäärin 70dB, kun se oikeasti on 80dB? Jos haluat mitata maksimiäänenpainetasoja, niin silloin tietysti systeemi olisi hyvä olla kalibroitu.

    https://www.dvdplaza.fi/forums/showpost.php?p=452591&postcount=15

    Katsohan tuo postaus. Sieltä löytyy linkkejä ulkomaille. Jos välttämättä tahdot ostaa Suomesta, niin Sarkapro taitaa olla ainoa paikka. Heidän hintansa on 104e!
     
  12. Nurre

    Nurre Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2003
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen hankkimassa subaria ja olisi mukava mitata eri mallien "puhtaita" (THD alle 10%) äänenpainetasoja alueella 16-20Hz. Ne ovat yleensä hyvin kertovia ja korreloivat hyvin lopullisiin arvioihin testeissä ja niitä eivät esitteet kerro.

    Laatusubareista on muuten erittäin vähän hyviä testejä mittauksineen (SVS poikkeuksena). Mallia mittauksille voisi ottaa mm. seur artikkelissa http://ultimateavmag.com/features/604way/
    (jossa Genelecin HTS6 pesi joukon varsin arvostettuja vehkeitä (mm. DD-18)). Mittaustulokset on esitetty erittäin informatiivisesti. Ed Mullenin SVS-testit ovat myös hyvin tehtyjä esim: http://www.hometheaterforum.com/htforum/showthread.php?s=&threadid=201221 (jutun lopussa lista hänen muista testeistään). TrueRTA on käytössä!

    Joskus pitäisi kasata myös lista "kunnollisista" subaritesteistä merkeittäin.

    Toinen juttu voisi olla kasata suomal. joukolla kunnon testi muutamasta kiinnostavasta subarista, joita ei ole aikaisemmin testattu (ainakaan yhdessä) Esim Genelec HTS4 (ei yhtään kunnon testiä??), Velodyne dd-12 ja SVS PB12-Ultra/2.
     
  13. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Missäs ajattelit testin tehdä? Sisätiloissa ei onnistu, eli käytännössä subbarit olisi mitattava pihalla. Olen kyllä eri mieltä kanssasi tuosta paineasiasta. Ei se maksimipaine kerro läheskään kaikkea. Ei siitä voi sanoa vielä juuta eikä jaata subbarin hyvyydestä. Harvassa tilanteessa sitä paitsi tarvitsee 100dB paineita 16Hz:llä.

    Miten aiot mitata THD:n? TrueRTA ei sitä suoraan näytä.

    Jep, kyllä Yatesin Way Down Deep ja Ed:n arvostelut osataan ulkoa. :)
    Edwardin kanssa ollaan maileja vaihdeltu koskien TrueRTA:ta ja mittailua yleensäkin.

    WDD aiheutti kyllä foorumeilla melkoista keskustelua, ihan aiheestakin toki. Mittaustulokset on esitetty kaikkea muuta kuin informatiivisesti ja selkeästi. Lue esim. HTF:stä jos enemmän kiinnostaa.

    http://www.hometheaterhifi.com/masterindex_subwoofers.html

    Tuolla on paljon subbariarvosteluja, monissa myös mittaukset. Ja löytyy niitä vielä muualtakin, kun jaksaa vaan foorumeita selailla.
    Kellä on resurssit ja riittävä taito toteuttaa Suomessa tällainen testi? Sinullako? Saattaa tuntua helpolta, mutta kunnon testin (tyyliin Edward JM) tekeminen on melko hiton haastava ja pitkään kestävä homma. Ainakin jos pitää samaan aikaan testata vielä useampi subbari. Tuon hintaluokan subbareita ei lisäksi ole kuin muutama kappale Suomessa. Tuskin omistajat antavat niitä testiin.
     
  14. Nurre

    Nurre Guest Guest

    Liittynyt:
    08.03.2003
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta puhut. Ei pelkkä paine mitään mutta tasainen käyrä, ulottuvuus alas, hyvä paine puhtaasti (THD<10% ) alhaalta (16-22Hz) alkavat jo olla jotain. Näin aloittelijana alaan vasta tutustuvana, minulle on tullut käsitys että subareissa mittaustulosten ja ”korvakuulon” korrelaatio on parempi kuin yläpää kaiuttimissa.

    Olen käyttänyt demoversiota DSSF3-ohjelmasta, joka löytyy: http://www.ymec.com/products/dssf3e/

    Varsin näppärä ohjelma muutenkin. Tekee mm äänenpaine ja taajuus-sweepejä THD analyysissä. Varsinkin paineanalyysit ovat informatiivisia. Tosin turhan hintava hankittavaksi ($330). Löytyisikö jostain halvempi (free??) THD mittaus-ohjelma?

    Hauska kuulla. AVS-forumin subari- palstalla on ollut myös juttua Yatesin testistä. Puutteista voi valitella, mutta eipä noita kunnon testejä juuri näy. Miten sen menikään siitä ketusta ...

    On jonkin verran mutta yllättävän vähän ja useimmiten muistuttavat enemmän markkinointiosaston jupinoita kuin kriittistä testiä - ja kunnon mittauksen ovat harvassa (SVS poikkeus kuten tuli jo kerran todettua).


    En tiedä kuinka iso juttu tämä sitten olisi. Itse en tietenkään alkutaapertajana pystyisi sitä tekemään - ehkä joukon jatkona.
    Tarvitaanko loppujen lopuksi kovin paljon:

    Kuiva ja lämmin kesäpäivä kaiuttomiin mittauksiin ulkona (+suosiollinen lähinaapurusto) tai sitten lainaksi jostain kaiuton huone (VTT, TKK - seisonevat viikonloppuisin tyhjinä?) . Toinen testipäivä katseluhuoneessa, jossa uudet mittaukset + levyjä ja muutama klassinen leffakohta. Laitteiden kalibrointi ja mittaus vaativat tietenkin osaamista. Subareita löytynee innokkailta osallistujilta ja ehkä saisi lainaksikin.

    Tämä ei siis ole ehdotus - ainoastaan ajatusleikki, kun etsimiään testejä ei löydä (esim Genelecin HTS3 ja -4).
     
  15. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Nyt kuulostaa paremmalta. Jos nuo kaikki kriteerit täyttyvät, niin on erittäin epätodennäköistä että subbari soisi korviin huonosti. Jos pelkkää painetta vaan mitataan, niin surullisen kuuluisa erimerkki on Paradigm Servo-15, hirveä paine matalilla, mutta muuten ääni sieltä ja syvältä.

    Itse olen mittaillut enimmäkseen tuolla TrueRTA:lla. Varsinaisia THD-testejä en ole tehnyt yhtään. Sisätiloissa se on hieman hankalaa ja naapurit hermostuu ja uloskaan en kerrostalon takia pääse (ja talven). Jonkun verran olen tutustunut Spectra Pro ohjelmaan, sillä ainakin onnistuu myös THD ja myös monet muut mittaukset. Sekään ei ole ilmainen, mutta hieman kikkailulla sitä 30 päivää saa hieman jatkettua... ;) Pitääpä asennella tuo DDSF3:kin joku päivä.

    Kunnolla tehtyjä testejä on kyllä harvassa. Tuossa artikkelissa oli vaan selviä mittausvirheitä tai sitten virheet olivat tulleet puhtaaksikirjoitusvaiheessa. Joka tapauksessa niitä ei kuitenkaan koskaan korjattu.


    Itseltä löytyy jo jonkin verran mittausrutiinia ainakin tuosta TrueRTA ohjelmasta, mutta tuollaisen isomman testin tekeminen veisi kyllä aikaa. 2-3 subbaria mittailee päivässä, mutta sitä isommat volyymit menee vaikeaksi. Lähinnä siksi, että samanlaisia mittausolosuhteita ei voi taata kaikille. Esim. ilmanpaine ja -kosteus voivat vaikuttaa mittauksiin usean desibelin verran. Kuuntelutilanteessa laitteiden kalibrointi niin, että mitään subbaria ei suosita on myös melko hankalaa. Ei toki mahdotonta.

    Jos joku vaan tuo sopivalla äänikortilla varustetun läppärin mukanaan, niin olen kyllä tekemässä mittauksia. Mistä noita Genejä vaan löytyisi? En ole täällä palstalla törmännyt kehenkään kellä olisi... Boksi-Ultriakaan ei taida olla tällä hetkellä kenelläkään foorumilaisella. Ja eipä ole DD-12:kaan tullut törmättyä. :D
     
  16. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 010
    Saadut tykkäykset:
    0
    UB802 ja ECM8000 käyttäjät huomio!

    Mites olette kytkennät tehneet, näinkö?
    - 1 kpl XLR uros-uros kaapeli mikin ja mikserin väliin
    - tape outista äänikortille 2xRCA->3,5mm stereoplugi

    'MAIN OUT' näyttäisi olevan 2x balansoimaton 1/4 TRS connector... eli siis kahdella skebapiuhalla voisi käyttää B2030A monitorien kanssa etusena tuota.

    Mistäs noita XLR- ja skebapiuhoja sais kohtuuhintaan? Tuskin jaksan kolvata elleivät ole ylihinnoiteltuja.
     
  17. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8

    Mistä tahansa musaliikkeestä.
     
  18. Dr. G.

    Dr. G. Guest Guest

    Liittynyt:
    04.08.2003
    Viestejä:
    1 010
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin tietysti, mutta onko joku Fazer-musiikki järkevä paikka ostaa tuollaista tusinatavaraa vai saisiko esimerkiksi bändikeskuksesta halvemmalla? Täytynee kysästä jos stpaulssoudista sais nuokin halvemmalla.
     
  19. KMOK

    KMOK Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.06.2002
    Viestejä:
    1 941
    Saadut tykkäykset:
    37
    Itse asiassa tuo on uros-naaras-piuha jolla mikki liitetään mikseriin. Omani hain Oulun SP-Elektroniikasta, oli ainakin hieman halvempi kuin Hifistudiolla...

    [EDIT] Pistetäänpäs vielä hinnat tiskiin: 3 metrin U/N -johto 5,30e, 6 metrin U/N -johto 9,10e.
     
  20. Wile E Coyote

    Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    2 346
    Saadut tykkäykset:
    8
    Aika lailla samoissa hinnoissa, ja kyse on kuitenkin parinkympin naruista. Muutaman lantin voi säästää kiertelemällä.

    Mitään erityisvaatimuksia plugeille ei mielestäni ole, johdot pysynevät pääosin paikoillaan, eli irroittelu/vääntö tms. rasitusta ei tule.