TrueRTA-for-dummies osa 1

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Zipman, 06.01.2005.

  1. Peanut

    Peanut Vakiokasvo

    Liittynyt:
    23.12.2005
    Viestejä:
    551
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uusi erä (muistaakseni 6kpl) tulee alustavien tietojen mukaan vasta huhtikuussa, ja tuo Marekin hintakin kohosi hieman, joka ei ainakaan paranna tilannetta minun kannaltani....Muuten olisin kyllä tilannut sieltä.
     
  2. mappe

    mappe Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2001
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on ensimmäiset mittaukset tehty. Hirveä vääntö oli saada laitteet toimimaan. Äänikorttina käytän wanhaa sb liveä. Äänikortin virheet korjaantuivat helposti, mutta jostain syystä mikiltä tuli jotain ihan ihmeellistä käyrää. Homma korjaantui kokeilemalla myös mic iniä välissä :hitme: Tämän jälkeen line in alkoi vasta toimia. Mikseristä piti laittaa mikki vielä mic 2 sisääntuloon ja vain yksi kanava äänikortille.

    Quick Sweep tuntui tuottavan oikeannäköisen taajuusvasteen, mutta peräkkäin ajetut sweepit eivät vastaa toisiaan? Vaste muuttuu monta desibeliä satunnaisen tuntuisesti, vasta kun sweepin ajaa kolmannen kerran, tuntuu vaste korvakuulolta oikealta ja tämän mukaan olen BFD:llä vastetta säätänyt. Mistähän moinen voi johtua? Kone on toisessa huoneessa kuin kotiteatteri ja mittausvehkeinä Behringerin 8000 mikki sejä Alton ATX100 mikseri.

    Sen voi kuitenkin sanoa, että toisto selkiytyi huomattavasti verrattuna edelliseen asuntoon ja nyt bassoissa tuntuu olevan vihdoin sävyjä. Käyriä laitan maanantaina, kunhan pääsen takaisin koneen ääreen. Alkuperäisellä subbarin sijoituksella vaste oli sellainen, ettei ilman mittauksia uskoisi. 50hz korostui n. 30dB eli kunnon amispasso :)
     
  3. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minulla on tässä sellainen teoria hampaankolossa että fourier-muunnos tarvitsee näytteistyksen keräämisen aikana staattisen signaalin luotettavaan tulokseen (ihan muunnoksen teorian perusteellakin), ja mikään täällä esitetty yhdistelmä ei anna quick-sweepillä tarpeeksi staattista signaalia.

    Olen aika varma tämän totuudesta omien (muilla ohjelmilla) tekemieni mittausten kautta. Jopa niin että eri mittausten yhdessä muodostama verhokäyrä on hyvä ja toistettavakin, mutta yhdellä mittauksella voi nähdä erikoislaatuisia (mutta matemaattisia) muotoja kun sweep menee mittauksissa hyvin kapealle välille... Tämän takia itse haluaisin suosia peek-hold:ia ja esim pink-noisea... Myönnän että siinäkin on ongelmia... Itse seuraan peak:eja visusti hissukseen istuen, ja yritän katsoa milloin siellä tulee ylimääräistä... :rolleyes: Yksi hyvä vaihtoehto olisi tehdä (automaattiset!) pistemittaukset riittävän tihein välein! Ja mennä vaikka lounaalle sillä välin. Tosin tulisi mitattua juuri staattista taajuusvastetta, eikä impulssitaajuusvastetta.

    Täällä esitetty esim 100 mittauksen keskiarvo on kyllä yksi pätevä keino taistella ilmiötä vastaan. Tällöin ilmeisesti QS soi koko ajan toistuvasti? Minulla on vähän signaaligeneraattorivaikeuksiakin tässä...

    Toisaalta myönnän että minun asetukseni muunnokselle ovat aika perfektionistiset (esim luokkaa 2000 näytettä, 0.5Hz resoluutio) ja vastaavasti taajuusalueen järkevää rajaamista varten käytän pitkää mittausaikaa: harva näytteistysväli matalien äänien vuoksi. Tällöin melkein mikä tahansa sweep aiheuttaa ongelmaa epästaattisuudellaan. Jopa ihmiselle kuuluva hidas sweep.
     
  4. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Mitä tarkoitat staattisella signaalilla? Kyllähän tuo mittaus onnistuu hyvin nopealla sweepilläkin, se on itseasiassa yleisin käytetty signaali (ei toki identtinen QS:n kanssa).

    Peak holdia ja pistetaajuuksia ei kannata missään nimessä käyttää taajuusvasteen mittaukseen, sillä silloin virhe kasvaa huomattavan suureksi, johtuen siitä, että TrueRTA pitää tallessa vain korkeimman datapisteen arvon, ei kokonaispainetta. Matalilla taajuuksilla yksittäinen taajuus vaatii useamman pisteen ja näin virhe kasvaa jopa useamman dB:n arvoiseksi matalilla taajuuksilla.
    Keskiarvotus toimii vain yksittäisillä siniaalloilla ja kohinalla. QS on aina vain yksittäinen mittaus.

    TrueRTA (mikään RTA) ei pysty tuollaisiin tarkkuuksiin. Tsekkaa ETF5 jos mittaustarkkuutta kaipaat, siitä löytyy noin 0,7 Hz resoluutio. Mittaa joko MLS:n tai sweepin avulla.
     
  5. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Näytteenottosekvenssin aikana muuttumaton taajuusjakauma.
    FFT-muunnospohjainen spektri mittaa mitatuista _sekvenssistä_ taajuuksia, jolloin spektri ei ole "hyvä" jos signaali muuttuu radikaalisti datakertymän aikana. Lisäksi päättymisefektit näyttävät vaikuttavat. (myös suoralla signaalimittauksella)

    Tjoo, ymmärrän tämän, mutta en oikein keksinyt muuta tapaa hallita peräkkäisten muunnosten kertymää. Tuo kohinalla keskiarvottaminen oli lähimpänä (ja antoi aika saman tuloksen).

    Tämä juuri minua kiusaa, koska en ymmärrä miten (F)FT pystyy haltsaamaan tuon tilanteen. Vai onko TrueRTA:ssa joku muu spektrinmuodostoskeino? Tai no, indikoihan se ainakin osittain taajuuskomponentin olemassaolon, mutta eikös staattinen signaali (kohina) antaisi luotettavamman kuvan? Tätä kirjoittaessani nyt alan tajuta: myös osan mittausajasta läsnäollut taajuus näkyy ainakin jotenkin, mutta silloinkin katson että mittauksen "hyötysuhde" kärsii staattiseen signaaliin nähden ja muutokseen liittyvät harmoniset ainakin tunkeilevat. Ehkä ne ovat merkityksettömän pieniä ja riittävä mittausdynamiikka saadaan?

    Myönnän että useimmat mittaukset täällä vaikuttavat varsin järkeenkäyviltä, ja käyrien muodot ovat loogisia.

    Yksi kokeilemani tapa olikin ajaa (nopeampaa) analyysiä koko ajan, ja antaa hitaan sweepin pikkuhiljaa edetä. Tällöin yksittäiset mittaukset käsittivät vain kapean kaistan sweepistä, mutta analyysien verhokäyrä kertoi sitten taajuusvasteen.

    Voin illemmalla kertoa käyttämäni netistä löytyneen ohjelman. Sen näytemäärän ja tarkasteltavan taajuusalueen (näytteistysvälin) perusteella se ilmaisee mahdolliseksi myös nuo resoluutiot. Tosin noilla arvoilla näytteistys kestää ja ei säästä... Siksi juuri herkkyys sweepin dynaamisuudelle.

    Millaista näytemäärää TrueRTA käyttää?
     
  6. Arav

    Arav Guest Guest

    Liittynyt:
    15.02.2006
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voiskohan joku neuvoa aloittelijaa?
    Eli olisi kiinnostanut mittailla hieman, mutta ennen kun rupean syventymään, niin muutama kysymys.

    1. Kun TrueRTA:lla saadaan joku käyrä aikaiseksi, niin onko käyrää mahdollista saada korjattua ihan vahvistimen (sony 2000 QS) säädöistä?

    2. Sopiiko mittariksi siis aivan tavallinen desibelimittari? Kaiuttimien tasot säädin töistä lainaamallani db mittarilla, joka on työsuojeluun tarkoitettu töissä, eli varmaan on ihan pätevä vehe, mutta kai se soveltuu myös tähän tarkoitukseen? Pienellä viiveellä vaan tahtoo näyttää lukemat, siinä oli useampiakin eri mittausvaihtoehtoja, mutta eikos se spl ole se oikea?

    3. Vai voiko käyttää tavallista mikrofonia, kun sellainenkin on esiintynyt keskusteluissa?

    4. Onko kokemuksia onnistuuko integroidulla äänikortilla?

    Kiitoksia etukäteen.
     
  7. shr-t

    shr-t Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.02.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin tuossa hakemassa kaupasta B:n mittamikin ja Alton mikserin... Mikseri menee vielä vaihtoon kanavien epätasapainon takia... Mistäs pojat on hankkineet varmuuskopionsa tuosta TrueRTA:sta? :)
     
  8. petepeluri

    petepeluri Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    20.08.2002
    Viestejä:
    2 558
    Saadut tykkäykset:
    0
    Googlella tai DC++:lla...
     
  9. Kirvasto

    Kirvasto Vakiokasvo

    Liittynyt:
    25.09.2004
    Viestejä:
    510
    Saadut tykkäykset:
    0
    Käsittääkseni FFT muunnos on matemaattisen tarkka vain jaksollisilla singaaleilla, mutta ikkunointi funktioiden avulla mittaustarkkuus saadaan riittävän hyväksi myös jaksottomilla signaaleilla. Tämän todistaa se että kohina ei ole jatkuvaa/jaksollista signaalia vaan hyvin nopeasti muuttuvaa satunnaista signaalia.
     
  10. teme_l

    teme_l Guest Guest

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    741
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kattelin tuossa läppärin hankkimista ja tuli mieleen että onkos joku kokeillut ajaa tuota TrueRTA:ta Applen PowerBookeilla ja winkkariemulaattorilla?

    Ja sori jos tätä on käsitelty kun on jo tuo threadi paisunut kivan kokoiseksi...
     
  11. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Täytyypä tsekata radiaalisti epätarkemmalla, mutta nopeammalla muunnoksella. Ehkä tuo TrueRTA:lle suositeltu 20Hz resoluutio riittäisi.
    Ikkunoista tiedänkin jo jotain, mutta en muista tarkaan mikä niistä olisi hyvä tai huono... No katsotaan taas eteenpäin.
     
  12. mappe

    mappe Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2001
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nyt on käyrät koneella. Kun subi oli melko keskellä betonirakenteita oli tulos tälläinen, pistäkää huonommaksi!

    [​IMG]

    Tuossa vaiheessa mittauksen taso oli ehkä liian pieni, mutta ongelma näkyy kohtuu selvästi silti :hitme:

    Siirtämällä subi nurkkaan (toinen seinä betonia, toinen kevytrakenteinen) tilanne parani "hieman"

    [​IMG]

    Tuossakin on käsittääkseni liian pieni taso, ainakin sain myöhemmin tasaisempia tuloksia kovemmilla tasoilla. BDF:llä vasteen sai kuitenkin subin osalta tasaiseksi:

    [​IMG]

    Nyt, kun taso on riittävä, näkyy seisovien aaltojen nollakohdat hyvin.
    Reilu 70Hz kohdalla vastetta sai korjattua BDF:llä jonkun verran, mutta 150Hz:ssä on melkoinen kuoppa. Subia siirtämällä sohvan kanssa samalle seinustalle nuo kuopat hävisivät, mutta muita kuoppia tuli vähän liikaa.

    Tässä vielä koko kaista:

    [​IMG]

    Ehkä keski/yläpäätä saa vähän tasoitettua akustolevyillä.
     
  13. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Heh, tuo eka on kyllä melkoisen hienon näköinen. Voittaa jopa edellisen kämppäsi korostuksen? :D

    Kokeilehan ottaa mittauksia quick sweepillä. Sillä on huomattavasti nopeampaa mittailla ja tasonkin saa riittäväksi helpommin.
     
  14. mappe

    mappe Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2001
    Viestejä:
    245
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo kaikki on otettu quick sweepillä, ensimmäisestä en tosin ole enää aivan varma.
    Tason nosto tuntui olevan lääke vaihteleviin tuloksiin
     
  15. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Ah, ok. Katsoin sitten väärin. Peak holdia ei tarvitse pitää QS:llä päällä, tosin ei se mitään kyllä vaikutakaan.
     
  16. esal

    esal Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.10.2005
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämmöinen ongelma pitäisi ratkaista. Keskitasosta nousee pääkaiuttimien käppyrä noin 125 Hz:in kohtalta 100 Hz:iin noin 15 dB:tä ja on vielä 50 Hz:in paikeilla niin korkealla ettei subbarin säätö Bfd:llä vaikuta. Pääkaiuttimien putket on tukittu, jakotaajuus on asetettu 80 Hz:iin ja ei näytä auttavan sen laittaminen ylemmäksikkään. Kaiuttimien ja kuuntelupaikan muuttaminen ei ole juurikaan mahdollista. Käytössä olisi lisäksi jammun viritinvahvistimen parametrinen Eq. Miten tämmöisen tapauksen säätäminen olisi viisainta suorittaa? Auttakaa nyt hyvät gurut ettei pelkkiä huonekorostuksia tarvitsisi kuunnella.
     
  17. jms

    jms Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    28.06.2002
    Viestejä:
    1 845
    Saadut tykkäykset:
    4
    Mites tuollainen vahvistimen säätömikki solveltuu taajuusvasteen mittaukseen?
     
  18. OldBeard

    OldBeard Guest Guest

    Liittynyt:
    05.04.2005
    Viestejä:
    414
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuolla aiemmin (viesti #623) on ainakin Yamahan YPAO mikille korjausfile.
     
  19. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin.. nyt meni hermot riittävästi.

    Kokoonpano sb live! 24bit usb (uusi), ecm8000, behringerin tubepre-amp (balansoitu), ibm läpsy ja uudet kaapelit. Homma vaan ei pelittänyt. Ilmeisesti sama vika mitä Weitec ja JaniH on kokenut, että SB:n inputissa jotain häikkää. Äänikortin kalibroinnin jälkeen TrueRTA:sta kun aktivoi mittauksen päälle, niin käyrä näyttää perunapellolta. Käppyrä pomppii kuin hullun mulkku mielipuolen persiissä koko taajuusalueella vaikkei mitään ääniä itse tilassa kuulu. Piuhan kun ottaa irti SB:n inputista niin käyrä tippuu 0-tasolle niinkuin pitäisikin. Piuhan kun tuuppaa kiinni äänikorttiin niin taas alkaa käppyrä pomppimaan. Käyrä pomppii myös siinä tilanteessa, että input piuhan toinen pää on irti :)

    Sen verran paloi käämi, että lähti sb:n tilalle tämmönen tilaukseen http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrackPro-main.html .. toivottavati tuolla alkaa mittaustuloksia syntymään.

    -s-
     
  20. ylscoke

    ylscoke Guest Guest

    Liittynyt:
    14.05.2002
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei kykene pieni ihmismieli ymmärtämään. Nyt äänikorttina M-audion tuollainen yli 200eeron mokkula ja ongelmia edelleen havaittavissa. Ei meinaa äänikortin kalibroinnista tulla yhtään mitään vaikka potikat laittaisi mihin asentoon tahansa (rca out -> 6,3mm stereojakilla inputtiin). Käppyrä on kuin perunapeltoa. Jossain vaiheessa sain käyrän suoraksi ja kun myöhemmin yritin uudelleen, niin ei taas oikein futannut.

    No, silloinkin kun sain äänikortin käyrän kalibroitua suoraksi ja laittoi 'Go' toiminnon päälle, niin käyrä pomppii aivan helvetisti. Kuvakaappaus kertoo tilanteesta mm. silloin kun äänikorttiin ei ole kiinnitetty piuhan piuhaa. Aivan käsittämätöntä. Täytyy varmaankin koittaa asentaa tuo äänikortti toiseen läppäriin ja testata onko ongelma koneessa vai missä... Alkaa vain keinot pikkuhiljaa loppumaan.
     

    Liitetyt tiedostot: