Niinpä. Suosikki (tasaisen jälkeen) olis vaan ollut kunnon korostuma jossain ja muuten hyvä vaste, niin olis päässyt tekemään resonaattoria.
Otin kuvista tyhjät pois, nyt ne näyttää vielä huonommalta. :weep: Projektorin ja mdf-screenin kiinteä asennus estää melko tehokkaasti kaiuttimien siirron toiselle seinälle, tai sitten pitäisi laittaa kaikki uusiksi. 70 Hz taajuudelle seisova aalto voi ilmeisesti syntyä katon ja lattian välille, joka on n. 2,5 m. Tukevammat betoniseinät ovat sitten 7,8 ja 6,5 m etäisyydellä toisistaan, ei ne ainakaan oikein selitä tuota kuoppaa. Tai sitten en vain osaa. Subbari kai voisi olla vaihtoehto, jako vain tylysti 80 Hz ja toivoa että löytyy paikka jossa se toimii. Sitten kyllä harmittaa Nautilusten alapään toiston haaskaaminen, koska järkevää kai olisi suodattaa niiltä tuo 80 Hz alemmat pois, vai?
Nuo molemmat kuopat/korostumat (48hz ja 74Hz) sattuvat noin 7m pituuteen. Toinen on 1.5x aalto ja toinen 1x aalto. Eli kyllä ne suurinpiirtein sattuu huoneen pituuksiin. 2.3m olis puolikas aalto 74Hz:llä.
Aha. En siis osaa vieläkään käyttää tuota seisovien aaltojen laskenta taulukkoa. Tulee kyllä hiukka kalliiksi ruveta kämppää vaihtamaan parin taajuusvasteen kuopan takia. Eikö kuuntelupaikan siirtäminen pitäisi vaikuttaa noihin kuoppiin? Siirtelin kaiuttimia ja kuuntelutuolia ainakin metrin edestakaisin tuon 7,8m seinän suhteen, mutta kuoppa ei muuttunut juuri miksikään, perskele.
Niin, siis se seisova aaltohan tulee niiden seinien väliin, ei kuuntelupaikan ja seinän väliin. Siksi ei vaikutusta.
Joo, noin en kuvitellutkaan. Mutta eikö seisovalla aallolla ole maksimi- ja minimikohdat jossain noiden seinien välillä, ja jos kuuntelupaikka on siinä niin ei hyvä? Tai sitten olen sekoittanut asiat päässäni aivan täysin. Voiko tuollaisen seisovan aallon tappaa tai edes vaimentaa resonaattorilla? Sellaisen rakentaminen ja sijoittaminen (isonkin) ei pitäisi olla ongelma, poikamieskämpässä kun asun.
On sillä useampiakin minimejä ja maksimeja. Riippuen taajuudesta, ne voivat olla niin tiheässä, että paikan vaihto ei juuri vaikuta mitään. Resonaattorilla onnistuu. Vaatii vaan tarkkaa suunnittelua ja tuskin ihan kohdalle osuu sittenkään...
Nojoo, täytyy tutustua oikein ajan kanssa näihin hommiin, ei kaikkeen viitsi odottaa saavansa valmiita vastauksia. Kiitos neuvoista ja vinkeistä.
Yksi paha vaimentuma syntyy takaseinasta heijastuvasta aallosta. Sen taajuus riippuu kaiuttimen etäisyydestä takaseinään ja tyypillisesti se noin 70-120Hz alueella. Tälläista vaimentumaa ei voi korjata ekvalisomalla, koska kaiuttimesta tulevaa ääntä korostamalla myös heijastunut ääni voimistuu => kuoppa pysyy samansuuruisena. http://www.genelec.com/support/faq/faq23.php
Tämä on totta, kaikissa huoneissa tämä ei vaan välttämättä näy. "Siirtelin kaiuttimia ja kuuntelutuolia ainakin metrin edestakaisin tuon 7,8m seinän suhteen, mutta kuoppa ei muuttunut juuri miksikään, perskele." Koska Gube sanoi näin, niin ajattelin hänen huoneensa olevan juuri tällainen. Jos liikuttelit vaan sivusuunnassa, niin sitten asia on toki eri.
Tarkoitatko että kaiuttimia siirtämällä kuopan taajuuskaan ei muuttunut? Kuopan suuruus ei varmaankaan muutu jos tuo aiheutuu "baffle efektistä".
Kannattaa laskea, kuinka kaukana seinä tuon kuopan mukaan on. Mikäli täsmää todellisuuteen, niin sitten kyse voisi olla tästä (voihan siinä olla joku toinenkin komponentti silti vaikuttamassa). Lasku menee näin: s=c/(4*f), missä s = kaiuttimen etäisyys (etu)seinästä metreinä [m] c = äänen nopeus, olen käyttänyt 343 m/s [m/s] f = äänen taajuus [1/s] Tuonhan voisi laskea myös kuuntelupaikan (vai mitäs sanotte...?) ja kaikkien neljän seinän väliin, mutta siis toki kannattaa laskea näin päin: f=c/(4*s) ja ihmetellä josko nuo taajuudet sopisivat yhteen mitatun vasteen kanssa. Olikos järkeä vai reikiä päähän. Heitin vähän lonkalta kun ei oikein tässä ehdi ajattelemaan kesken työpäivän näitä...
Kun kerran apua tuntuu olevan tarjolla, niin käytetään sitten hyväksi. Laitoin liitteeksi pikaisesti Paintilla tehdyn pohjapiirroksen kämpästä, jossa näkyy joitain mittoja. Kaiuttimia siirtelin siis lähemmäs ja kauemmas kuuntelupaikasta, ja sama toisinpäin. Tämä ei vaikuttanut kuopan kohtaan taajuusvasteessa ollenkaan. Eli ilmeisesti tuosta takaseinän heijastumasta ei ole kyse. Yksi asia kaipaa selvennystä: Kun puhutaan takaseinästä, tarkoitetaanko kuuntelijan selän takana olevaa seinää, vai seinää jota kuuntelupaikalta tuijotetaan, eli kaiuttimien "takana" olevaa seinää?
Itselläni iso kuoppa vasteessa hävisi vasta kun siirsin subbarin kokonaan toiselle seinälle. Ootko kokeillu mitä kuopalle käy jos siirrät kaiuttimet esim.tuota betonista sivuseinää vasten? Kokeile vaikka pelkästään toisella kajarilla hakea huoneesta paikka, jossa tuo vaimentuma häviää kuuntelupaikalta mitattuna. Nyt merkkaa paikka muistiin ja osta siihen subbari.
No niin, joudun ottamaan hiukan sanoja takaisin tuon kuopan siirtymisen suhteen. Ilmeisesti omaa huolimattomuutta aikaisemmissa mittauksissa, mutta kyllähän se kuoppa siirtyy eri taajuudelle kun mikrofonin etäisyyttä kaiuttimista ja seinistä muuttaa. Tämä threadi alkaa olla jo todella paljon off-topicin puolella, joten jatketaan vaikka keskustelua TrueRTA:sta, minä mittailen ja opettelen hiukan akustiikan teoriaa. Vielä kertaalleen iso kiitos ja kumarrus kaikille, jotka ovat jaksaneet vastailla tyhmiin kysymyksiini! Ootte ihan :king: !
Olen tässä lauantai aamupäivän aikana haeskellut paikkaa subille ja uskoisin löytäneeni sen - 4 metriä sivuun edellisestä sijoituksesta, ei siis kovin suuri muutos. Seuraavaksi pitäisi alkaa sitten varmaan alkaa korjailemaan vastetta bfd:llä. Tälläisenä nyyppana yritän kalastella apua tämän ketjun pro miehiltä/naisilta: Laitoin liitteeksi Truerta mittauksen, jossa alempi on huoneen taustamelu ja ylempi pink noisella mitattu vaste. Onko laitteissani vikaa vai miksiköhän tuossa taustamelu graafissa näkyy hirveä korostuma 20 hertzin alapuolella? Mittailen Behringerin mikillä ja korjaustiedostona on se Zipmanin linkkaama tarkempi tiedosto. Mittaustila on 60-luvun kerrostalo, ja huoneen ( 5,8m * 4,7m) kolme seinää & lattia/katto ovat betonia ja yksi seinä on pelkkää ikkunaa. Äänieristävyys on aika huonoa täällä, kuulen yläkerran naapurin askeleet aika hyvin ja samoin musiikki kuuluu sekä ylhäältä/alhaalta/sivuilta aika hyvin läpi. Todennäköisesti sama juttu myös toiseenkiin suuntaan, ainakin tällä uudella SVS:n PC+:lla... Tuossa ylemmässä mittausgraafissa huolettaa tuo leveä kuoppa 30-50 hz:n alueella, kannattaako tollaista yrittää alkamaan nostelemaan? Ajattelin yrittää nostaa tuota isoa kuoppaa, laskea sitä seuraavaa 60 hertzin piikkiä ja nostaa vähän tuota 70 hertzin pientä kuoppaa. Meneekö pieleen? -app
Voi johtua vaikka mistä, mutta melko todennäköinen syy on se että mittamikrofonin herkkyys ei riitä enää kunnolla alle 20hz:n taajuuksille, jolloin korjaustiedostossa on tälle alueelle erittäin voimakas kompensaatio. Tämä kompensaatio sitten näkyy piikkinä tuolla alueella. Voithan kokeilla tuota korjaustiedostoa esm. tasaisen hyvin hiljaisen signaalin(ilman mikrofonia koneessa kierrätetyn) "korjaamiseen". Jos tulee edelleen piikki, niin syy on korjaustiedoston kompensaatiossa.
Katselin korjaustiedostoa (siis tässä Zipmanin postauksessa olevaa), mutta siinä on maksimissaan -3 db:tä korjauksena alle 20 hz:n taajuuksilla kun taas tuossa "taustamelussa" on yli 10 db:tä eroa. Voisko esim. äänikortti olla niin roskaa, että antaa vähän mitä sattuu arvoja matalilla taajuuksilla. Sound system kalibrointi onnistui kyllä tuolla kortilla ihan hyvin ja varmuudeksi kokeilin ilman kalibrointia, niin samanlainen käyrä tulee... -app