https://twitter.com/NateSilver538/status/694418550677729280 Silverin pointti kai on jotain sen suuntaista, että media on antanut Trumpille valtavasti huomiota ja muihin ehdokkaisiin verrattuna ylivertaisen julkisuuden myötä gallupit ovat liioitelleet hänen suosiotaan ja nyt sitten nähtiin mikä on todellinen kannatus? Vähän outo ajattelutapa, koska Trump sai nyt Iowassa 24 % äänistä ja gallupit eivät juuri sen enempää hänelle luvanneetkaan siellä (tämän hetkinen polling average 28,5 %). Trumpin valtakunnallinen kannatus on kuitenkin 10-15 prosenttiyksikköä korkeammalla kuin Iowassa, jossa hän ei edes ollut kiistaton ykkönen missään vaiheessa. Seuraavana olevan New Hamsphiren hän taas tulee voittamaan ihan ylivoimaisesti ellei jotain todella outoa tapahdu. Huffington Postin Iowan polling average tällä hetkellä ja suluissa ero toteutuneeseen vaalitulokseen: Donald Trump 28.5% (+5 prosenttiyksikköä liikaa) Ted Cruz 24.4% (-4) Marco Rubio 17.2% (-6) Ben Carson 6.7% (-2) Itse olisin Trumpina tällä hetkellä tyytyväinen, koska kannatus vaaleissa oli melko lähellä gallupien keskiarvoa. Vaikka valtakunnallisesta 42,7 % kannatuksesta vähentäisi viisikin prosenttia ja Cruzille antaisi +5, tilanne silti on Trumpille 38-19. Trumpin kannalta äärinegatiivisesti tulkittunakin vähintään 30-23. Johto on siis valtakunnan tasolla kiistaton tosiasia ja Iowassa kannattajat todistivat käyvänsä oikeasti äänestämässä häntä. Aika hyvät lähtökohdat mun mielestä. http://elections.huffingtonpost.com...blican-caucus#!smoothing=less&estimate=custom http://elections.huffingtonpost.com...l-gop-primary#!smoothing=less&estimate=custom Tärkeintä tietysti on sanoa etten kannata Trumpia vaan Sandersia. Ikävä kyllä Sandersin voitto Hillarysta tuskin on mahdollinen. Minua kuitenkin ilahduttaa suuresti että nuorten jenkkien keskuudessa sosialistiksi tunnustautuva ehdokas on selvästi Hillarya suositumpi. Jenkki"nuoriso" selvästi lähentyy Eurooppaa ajatusmaailmaltaan.
Samat tunnelmat täällä. Äärioikeistolainen teekutsumies on vähemmän toivomani henkilö maailman vaikutusvaltaisimman presidentin postiin. Mitä tulee Sandersiin ja hänen haikailijoihinsa, toivon ettei hänen näkökantansa koskaan saa varsinaista sijaa jenkeissä. Jenkkien vahvuus on nimenomaan erilaisuudessa suhteessa Eurooppaan. Maa perustuu aivan eri periaatteille, joka on toisaalta vahvuus ja joskus myös heikkous. Kokonaisuutena katsellen jenkeillä ei keskimäärin menne sen huonommin kuin eurooppalaisillakaan, pikemminkin päinvastoin. Kyllähän me päästään hyvin läheltä seuraamaan miten hyvin tämä Suomenkin systeemi toimii. (Mm. jättimäinen työttömyys viimeiset 25 vuotta, josta on annettu muodostua maan tapa.)
Pieni gallup-tsekkaus Trumpista. Tulokset otettu CNN:n tulospalvelusta. Ensin CNN ja sitten Trumpin kyseisen osavaltion FiveThirtyEightin polling average ennen vaalipäivää: Iowa 24 - 28,6 New Hampshire 35 - 29,8 Etelä-Carolina 33 - 32,5 Nevada 46 - 39,5 Tämän perusteella voi sanoa, että keskimäärin gallupien keskiarvo on asettunut suunnilleen oikealle tasolle. Tämä selkiyttää omaa ajatteluani nyt siten, että tästä eteenpäin luotan Trumpin gallup-kannatukseen. Se realisoituu, mistään muusta ei ole todisteita. Sitten erikseen FiveThirtyEightin esittämät voittotodennäköisyydet. "Polls-only" - "Polls-plus" Iowa 54 % - 46 New Hampshire 75 - 69 Etelä-Carolina 82 - 76 Nevada 78 - 64 Vähän on tuunaamista noissa malleissa. Nevadasta on helmikuulta kaksi gallupia, joissa Trumpin kannatuksen keskiarvo on 42 ja seuraavana olevan Cruzin 20. Noita galluppeja ei voi verrata Suomen hyvin pienen virhemarginaalin gallupeihin, mutta toistaiseksi mikään ei oikeuta noin pessimistisä näkökulmaa että ehdokkaan joka gallupeissa johtaa 42-20 todennäköisyys voittaa olisi 64 %. 78 prosenttiakin tuntuu selvältä aliarviolta.
Nyt on supertiistai takana ja 11 osavaltiossa prosenttiosuudet jakautuivat näin: Keskiarvo - Mediaani 34,6 - 34 - Donald J. Trump 25,5 - 25 - Ted Cruz 23,2 - 21 - Marco Rubio 8,5 - 5 - John Kasich 6,5 - 6 - Ben Carson Donald Dzei Trumpilla ääniosuus jäi selvästi pienemmäksi kuin olisi voinut odottaa. Tässä alkaa nyt näkyä se, että kun maltillisemmat ehdokkaat kuten Jeb Bush jättäytyivät pois pelistä, heidän äänestäjänsä siirtyivät tukemaan todennäköisemmin muita ehdokkaita kuin Trumpia. Sinänsä otsikot pitävät paikkansa, että ilta oli Trumpille hyvä koska kilpa on jo aika pitkällä ja muilla alkaa olla pirunmoinen kiire kuroa etumatka kiinni, mutta samalla alkaa kuitenkin vahvistua tunne, ettei todellisuudessa edes republikaaniäänestäjät oikein halua Trumpia ehdokkaakseen. Jos esim. Kasich tekisi epäitsekkään teon ja luopuisi kilvasta, Rubion osakkeet nousisivat selvästi sillä järkevien äänet kasautuisivat siitä lähtien yhdelle miehelle. Tämän seurauksena syntyisi nostetta uutisoinnissa, saattaisi peräti syntyä Marco-liike ja samalla Trumpin kiilto karisisi jne. Siihen sitten vielä itkupotkuraivarit Donald Dzeiltä niin kansa heräisi siihen millainen pelle on kyseessä. Tilanne on aika vakava, kosk esim. Nate Silver antoi Trumpille yli 30 % todennäköisyyden tulla valituksi presidentiksi. Trumpin seikkailut uskontopiireissä sai muuten hauskan lopun. Miten siinä lopulta kävi:
Itse oon lukenut aikoinaan kaikki Trumpin kirjat ja oli aika selvää että noita ehdokkaita vastaan sillä ei juuri ole vastusta. edit: nyt kun ollaan plazalla niin lisätään vielä että Trump vastaan Schwarzenegger ois ollu kiva nähdä, mutta harmi kun ei ole mahdollista.
Onko tuo Kanadaan muutto samanlainen hokema kuin persujen vaalijytkyn aiheuttama somereaktio aikoinaan?
Bernie häviämässä odotetusti Hillarylle ja syy siihen löytyy pitkälti vähemmistöistä, erityisesti mustista, joilla on outo taipumus äänestää lähes "yhtenä ryhmänä". Obaman kohdalla voi sanoa, että mustien valtava tuki (muistaakseni yli 90 %) hänelle oli äänestämisen kyseenalaisesta päämotiivista huolimatta järkevää ja perusteltua, sillä ihonvärin ohella Obama oli myös asiakysymyksissä järkevämpi valinta kuin Hillary. On jotenkin irvokasta että jo 1960-luvulta lähtien mustien oikeuksien puolesta taistellut Sanders häviää mustien äänet prosentein 80-20 Hillarylle. On myös selvää, että Sandersin sosiaalidemokraattinen/"sosialistinen" politiikka olisi mustille paljon parempi kuin Hillaryn linja, joka tulee pitämään kaiken ennallaan ja köyhät edelleen köyhinä.
Nyt nähtiin sellainen ihme, että Sanders voitti Clintonin Michiganissa, vaikka oli gallupeissa 21 (58-37) prosenttiyksikköä perässä. Tämä on kai USA:n historian suurin ero gallupien ja vaalituloksen välillä. Ilman tätä tulostakin olen viime päivinä suhtautunut vähän optimistisemmin Bernien mahdollisuuksiin. Huomasin, että Yhdysvalloissa mustia asuu suuressa mittakaavassa lähinnä maan kaakkoisosissa ja juuri nuo ovat osavaltioita, joissa on jo äänestetty. Noissa punaniska-osavaltioissa edes valkoihoiset ei tykänneet Berniestä ja häviö olisi tullut joka tapauksessa. Tästä eteenpäin Bernien pitäisi olla paria osavaltiota lukuunottamatta erittäin kilpailukykyinen. Hillaryna olisin jopa vähän huolissani tulevasta.
Vala. Ei tervehdys. Hieno kuva Twitter-tilin taustalla. Tuo mieleen Hollywoodin 1930-luvun eleganssin, jota mielleyhtymää kai haettiinkin. Nyt ollaan luultavasti yhtä sotilasparaatia vaille pisteessä, jossa Trumpin kampanjapäällikkö Corey Lewandowski paljastaa olevansa tällä hetkellä myös erään erittäin kokeellisen dokumenttielokuvan käsikirjoittaja ja taiteellinen johtaja.
Mielestäni natsikortti on kerrankin paikallaan. En ole aiemmin puhunut Trumpiin liittyen Hitleristä, vaikka viimeistään jostain lokakuusta on sisälläni ollut Hitleriin viittaava epämiellyttävä tunne tämän ilmiön ympärillä. Trump on vetänyt esiintymisiinsä valtavia määriä yleisöä ja niissä meno on ollut luokatonta kielenkäytön ja yleisössä olevien toisinajattelijoiden kohtelun suhteen. Kukaan poliitikko länsimaissa sitten Hitlerin ei ole saanut tiettyä kansanosaa yhtä hurmokseen kuin Trump ja ikävää on, että hän käyttää sen valtansa ihan suoraan kansankiihottamiseen. Näiltä termeiltä on mennyt kaikki teho kun niitä on vuosikymmeniä käytetty löyhästi kaikkien eri mieltä olevien lyttäämiseen, mutta joskus niitä voi käyttää ihan oikein. Trump on kutsunut käytännössä laittomia meksikolaissiirtolaisia raiskaajiksi, vaatinut muslimien täydellistä maahantulokieltoa, halunnut ottaa ennennäkemättömät kidutuskeinot käyttöön, halunnut ottaa terroristien perheenjäsenet iskujen kohteeksi jne. Siihen päälle on viime aikoina tulleet vielä nämä ihan tietoiset viittaukset Hitleriin tai Trumpin kannalta erittäin positiivisesti tulkittuna pelkkä vaatimus täydellisestä omistautumisesta Suurelle Johtajalle.
Trumpin pahin kilpakumppani Ted Cruz ryvettyy parhaillaan seksiskandaalissa. Low-energy Jeb! (Bush) Little Marco, the lightweight Senator from Florida Lyin' Ted Cruz Nämä henkilöt asettuivat Trumpia vastaan ja jokainen heistä tuhoutui. Olen huomannut että Trump kohdistaa iskunsa aina henkilöön, joka sillä hetkellä on pahin uhka hänelle. Tuo touhu on vielä niin läpinäkyvästi hoidettu, että se alleviivaa Trumpin olevan henkisesti lapsi. Kun lukee psykopatiasta, niin sitä ajattelee että tekstissä luonteenpiirteet ja toimintatavat on yksinkertaistettu ja todellisuudessa toiminta on paljon huomaamattomampaa. Paskat, ainakin tässä tapauksessa. On tavoite ja jos sen edessä ihmisiä, heidät tuhotaan mekaanisesti runnomalla. Seuraava kohde tulee olemaan ainoa jäljellä oleva vastus, Hillary. Edessä on 7 kuukautta raakaa ja armotonta hyökkäilyä. Trump on kova pala nieltäväksi jopa autoritaarista johtajaa kaipaavissa republikaaneissa, joten vaikea uskoa että tuolla tyylillä voisi voittaa siinä vaiheessa kun loput, keskimäärin paljon empatiakykyisemmät 60 % kansasta tulevat mukaan äänestämään. Vaikka Trump onnistuisi täydellisesti tuhoamaan Hillaryn maineen ja paljastamaan ties mitä asioita, suurin osa kansasta ei ole niin sokeita ettei näkisi tämän touhun läpi tai niin säälimättömiä, että hyppäisi tällaisen "voittajan" kelkkaan. Ei kaikkia Trumpin äänestäjiä saa leimata, mutta on ihan fakta että jokaisessa kansassa osa ihmisistä on ns. roskaväkeä. Hieman kärjistetysti näiden ihmisten mielestä Back to the Futuren Biff Tannen on "kova jätkä" ja George McFly täydellinen LUUSERI.
Cruz luopunut kisasta Indianan tappion jälkeen. Samalla Clinton hävisi Sandersille, vaikkei todellinen uhka Hillaryn valinnalle lienekään. Trumpin presidenttiys on entistä lähempänä.
Tämä on erittäin huolestuttavaa että Trump on todennäköisesti nyt republikaanien presidenttiehdokas. Mutta toisaalta, jos Sanders nyt saisi voitettua loputkin esivaalit niin käsittääkseni hänesta tulisi demokraattien ehdokas, ja pätevä vaihtoehto Trumpille. Trump on kokoajan kampanjoinut Hillarya vastaan joten tämä olisikin hänelle yllätysisku takavasemmalta... Trumpin pitäisi äkkiä kehittää uusi kampanja Sandersia vastaan. Ellei hän nyt sitten tosiasiassa olekin kampanjoinut Sandersin voiton puolesta... Mutta ei pidä unohtaa muitakaan mahdollisia presidenttiehdokkaita... esim Libertaaripuolueen (jenkkien kolmanneksi suurin puolue) ehdokas ei ole vielä selvillä mutta ainakin he yrittävät ottaa kaiken irti kahden suurimman puolueen ongelmista: http://www.lp.org/news/press-releas...es-from-the-republican-and-democratic-parties En kykene uskomaan että Trumpista tulisi presidenttiä, luulisi että äänestäjät äänestää mieluusti ketä tahansa muuta.
Trump kerää poliitikkoihin kyllästyneiden ääniä ja Hillary on läpeensä poliitikko. Yllätyksen mahdollisuus on suuri. Eikö jonkun gallupin mukaan Trump ollut jo Hillaryn edellä heidän välisessä skenaariossaan. En millään jaksa uskoa Sandersin valintaan. Jos Trump ja Sanders olisi vastakkain, häviäisi Sanders rökäletappion. Sosialistinen politiikka ei ole niin kovassa huudossa jenkeissä kuin täällä. Nyt kun republikaanit keräävät voimansa Trumpin taakse (osa vastahakoisesti) on valinta kahden kauppa. Isojen puolueiden ulkopuoliset mustat hevoset ei pärjää jenkeissä, lieneekö koskaan valittu presidentiksi?
No, George Washington ei ollut minkään puolueen jäsen... tosin silloin ei kai vielä ollut puolueitakaan. Mutta kuitenkin. Jos isojen puolueiden välinen loanheitto ja muu sekoilu menee tarpeeksi pahaksi, voimme vielä nähdä hyvinkin yllättävän voittajan. Tarvitaan vain vaihtoehtoja mitä kansa voi äänestää. Kommunistinen puoluekaan ei ole vielä esitellyt mitään omaa ehdokasta... (www.cpusa.org)