NYTimes: ”Democratic leaders willing to risk party damage to stop Sanders” Lehti haastatteli toistakymmentä puolueen johtohahmoa ja vastustus Bernien nimeämistä ehdokkaaksi oli suurta. Kyllä DNC vetää kuivana Sandersia takamukseen...
Tuo on kyllä ihmeellistä, miten 71 dB:llä on tapana kirjoittaa tuo sisällöltään hyvin samantyyppinen viesti aina tasaisin väliajoin tänne, vaikka hänelle on kaikkien aiempien kertojen kohdalla ystävällisesti kerrottu, että asia ei ole niin kuin hän sanoo.
Onneksi talous on ollut niin hyvässä nousussa että edes Trump ei saanut sitä sössittyä vaikka yritystä kyllä on ollut.
Mutta on 71dB ollut oikeassa tuosta Berniestä. Minä ainakin muutan mielipidettäni aina kun tulee uutta tietoa, joka kumoaa aikaisemman.
Itse myöskin yritän ainakin jollakin tasolla sovittaa maailmankuvan vastaamaan päivittynyttä tietoa, jos tulee vastaan jotain yllättävää joka on selkeästi ristiriidassa vallitsevan käsityksen kanssa. Tiedossa kuitenkin on, että faktat eivät selitä ihmisten poliittisia mielipiteitä. Kukaan ei ole subjektiiviselle tulkinnalle immuuni vaikka kuinka itse kuvittelisi olevansa "neutraali" tarkastelija. Eri tavalla virittäytyneet aivot voivat katsella samaa evidenssiä ja vetää täysin vastakkaiset johtopäätökset. Vastaan tuli joku tutkimus jossa yhdysvaltalaisilta oli kysytty miten he kokevat kansakunnan kehittyneen viime vuosina (taloudellisesti ja muutenkin). Reilu enemmistö demokraateista koki asioiden olevan menossa päin seiniä, ja vastaavasti valtaosa republikaaneista koki asoiden menevän kohti parempaa. Oletettavasti molemmat elävät samassa todellisuudessa, ainoastaan tulkinta on eri. Sitähän se tietysti on kun poliittiset jakolinjat määrittävät sitä mitä uutiskanavia katsellaan ja mitä somekanavia seurataan. Sillä, mitä uutisoidaan ja mihin sävyyn asioista puhutaan on tietysti suuri merkitys maailmankuvan muodostumisessa. (Työmarkkinatilastoihin liittyen samaa juttua on tietysti saanut lukea Sipilän hallituksen saavutuksista useammassakin paikassa. Ainoastaan on kuulemma tempputyöllistetty ja sitäkin ainoastaan palkalla jolla ei elä. Nämä "faktat" ovat tiedossa ihan riippumatta siitä mitä tilastot kertovat.)
Mediaanitulo tarkoittaa sitä tulotasoa, joka jakaa kansan kahtia: Jos esim. kotitalouksien mediaanitulo vuodessa on $65.000, tarkoittaa se sitä, että 50 % kotitalouksista saavuttaa tätä vähemmän tuloa ja 50 % tätä enemmän. Mediaanipalkan nousu esim. 5 % ei kerro yhtään mitään siitä, miten esim. alimman tai ylimmän tulodesiilin tulot ovat muuttuneet. Kotitalouksien mediaanitulon kasvu 5 % ei tarkoita sitä, että esim. minimipalkat tai erittäin hyvin toimeentulevien olisivat kasvaneet 5 %. Eihän koulutodistuksen keskiarvostakaan voi päätellä, kuinka hyvin oppilas pärjäsi matematiikassa (no, jos keskiarvo on 10,0, niin varmaan matematiikankin numero on sitten 10, mutta jos keskiarvo on esim. 8,4 niin siinähän sitten arvailet matematiikan arvosanaa. ) Kotitalouksien mediaanituloista ei siis todellakaan voi päätellä, miten amerikkalaisilla palkansaajilla menee. Siksi minä kirjoitan tänne "hyvin samantyyppisen viestin aina tasaisin väliajoin". Trump esittelee mielellään niitä tilastoja, jotka ovat hänelle mieluisia ja niitä mieluisia tilastoja kyllä saa aikaan kun asiat esitetään sopivalla tavalla.
Sulle on jo monta kertaa kerrottu, että nimenomaan pienituloisten tulot ovat kasvaneet enemmän kuin muiden. Heidän suhteellinen asema on siis parantunut eniten. (Tämä ei tarkoita, että Trump tekisi mielestäni pienituloisten kannalta hyvää politiikkaa. Mutta faktat on faktoja ja asia on nyt näin.)
Trump touted low-wage worker pay gains but PAT. TAAS ON TRUMPPI SIIS VALEHDELLU. much of the credit goes to state minimum wage hikes TAPAHTUI SIIS TRUMPPISTA HUOLIMATTA. In his State of the Union address Tuesday, President Trump touted a “blue collar boom,” noting that wages “are rising fastest for low-income workers.” He’s correct ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ HII KÄNT PII KOREKT FEIK NYYYS FEIK NYYYS JANG TÖRKS JANG TÖRKS.
Mediaanitulo kertoo, kuten itsekin totesit, sen, että puolet kansasta tienaa joko mediaanin verran tai vielä enemmän. Minusta tämä on aika hyödyllinen ja todellisuutta kuvastava mittari: se kertoo miten hyvin (tai huonosti) suurimmalla osalla menee. Skaalan molemmissa päissä on patologisia tapauksia: tuloerojen maassa toisessa päässä on superköyhiä ja toisessa superrikkaita. Mikään yksittäinen mittari ei varmaankaan poimi todellisuuden kaikkia nyansseja, mutta mediaanitulo suodattaa ääripäiden muodostaman harhan pois. On ihan sama kuinka paljon rahaa Jeff Bezos tienaa, mediaanitulo ei siitä liikahda.
Oikeastaan jos sinusta mediaanitulo ei ole hyvä mittari työväestön hyvinvoinnin arvioimiseksi, voisit kertoa mikä sellainen olisi. Voidaan sen jälkeen yrittää kaivella jostain sen mittarin mukaisia tilastoja ja katsoa miten tilanne on kehittynyt mikäli mahdollista. Mielellään kuitenkin joku objektiivinen numeerinen suure joka ei ole kyselytutkimuksen tulos tyyliin "miten koet elämäntilanteesi", ihan vaan siitä syystä että nykyisessä mediaympäristössä ihmiset saattavat kokea tilanteensa aiempaa huonommaksi vaikka syytä ei välttämättä olisi.
Hyvinvoinnin arviointi on kyllä paljon mutkikkaampaa ja monivivahteisempaa kuin tulotaso. Mediaalitulo kertoo niiden ihmisten tilanteesta, joiden tulotaso on mediaatulon ympäristössä. Siis tulodesiilit 5 ja 6, ehkä myös 4 ja 7. Tulodesiileissa 1-3 ja 8-10 tulokehitys on voinut olla hyvin erilainen ja puhutaan 60 % väestöstä. Trumpin politiikka on esim. heittänyt miljoonia terveydenhuollosta ulos. Näiden ihmisten tulotaso on saattanut nousta mukavasti, mutta terveydenhuollon menettäminen on heikentänyt asemaa huomattavasti. Terveydenhuollon kustannukset ovat muutenkin nopeasti nousseet, joten kasvaneet tulot eivät välttämättä pysy nousseiden kustannusten perässä. Inflaatiokin pitää huomioida: Nimellistulo voi kasvaa, mutta reaalitulo laskea. Jos nimenomaan Trumpin ansioksi kasvaneet tulot lasketaan, niin pitää olla selvitys, mitkä Trumpin toimet ovat tämän mahdollistaneet ja miten Hillary Clinton ei olisi päässyt samaan. Eli mikä on se juttu, jonka Trump teki, jota Hillary Clinton ei olisi tehnyt joka mahdollisti tulojen kasvun? Miten voimme tietää, mikä mediaanitulojen kasvu olisi ollut Hillary Clintonin vallassa ollessa? Tässä on siis kaksi puolta. Ovatko työväestön olot parantuneet? Tämä on jo yksinään monimutkainen kysymys. Toisaalta, jos on, onko se Trumpin ansiota?
Ihminen yrittää yksinkertaistaa monimutkaista maailmaa luomalla päähänsä mustavalkoistavia malleja. Kannattaa yrittää varoa yksinkertaistuksia ja käyttää niitä vain kun ne näyttävät vastaavan todellisuutta hyvin. Ihmisillä on erilaisia poliittisia mielipiteitä jo siitäkin syystä, että moraalikäsitykset vaihtelevat. Ei meillä ole mitään yhteistä moraalipohjaa, korkeintaan samansuuntainen. Tässä ei sinänsä ole ongelmaa. Erimieliset ihmiset voivat oppia elämään yhdessä ja löytää kompromissit erimielisyyksilleen. Pieleen mennään silloin kuin yrittää vääntää faktoja omia käsityksiä tukevaksi. Faktat eivät kuitenkaan välitä tunteistamme ja jos faktat vituttavat, niin sille ei mitään voi. Jokainen voi yrittää ymmärtää toista mieltä olevien ajatusmaailmaa. Mitä älykkäämpi yksilö, sitä helpompaa tämä on eli keskenään ristiriitaisten ajastusketjujen hahmotus samanaikaisesti. Ihminen voi ymmärtää, miksi esim. natsit vihasivat juutalaisia hyväksymättä kyseistä ajatusmallia itse. Ymmärrys ei ole tällaisessa tilanteessa asian sallimista, vaan niiden loogisten tapahtumaketjujen hahmottamista, jotka synnyttävät ihmisessä irrationaalista vihaa joitakin muita ihmisiä kohtaa. Tällainen ymmärrys antaa työkaluja noiden kyseisten loogisten tapahtumaketjujen välttämiseen. Yksilön ajattelua voi siis rajoittaa kykenemättömyys hahmottaa ymmärtämisen ja hyväksymisen eroa. Tämä voi entisestään pahentaa mustavalkoisen maailmankuvan köyhyyttä harmaan sävyistä. Niinpä. Kyse on mielikuvista. Jos Trump kehuu saavutuksiaan presidenttinä ja olet Trumpin kannattaja, omaksut helposti mielikuvan esim. vahvasta taloudesta vaikka sinulla itselläsi ei menekään erityisesti paremmin. Ajattelet ehkä olevasi poikkeus. Jos taas olet Trumpin vastustaja, niin mahdolliset positiiviset uutisetkaan eivät mielikuvaasi surkeasta presidentistä muuksi muuta.
Nyt taas kirjoitat jostakin, joka ei ole tapahtunut. Emme voi tietää mitä Hillary Clinton olisi tehnyt. Tuo on jonkinlaista kontrafaktuaalista historiankirjoitusta. Ei nykypäivän poliittista keskustelua voi käydä tällä tavalla.
Todennäköisesti Trump ei kelpaa ennen kuin jenkeissä annetaan paikallisesta kelasta ilmaista rahaa yhtä paljon kuin "maailman onnellisimmassa maassa". Se on se oikea mittari.
Ellun ja Bernien peli on pelattu. Bernie ei tule mitenkään saamaan enemmistöä, jolloin super delegaatit eli puolueen virkailijat (767 kpl) ratkaisee ja heistä kukaan ei tue Bernietä. Voittajaksi voi tulla jopa joku aivan uusi naama. Ellu ja Bernie voi palata takaisin Kanadan rajan tuntumaan ja mennä vaikka yhdessä lomalle Kuubaan.
Kanada on sentään jokseenkin demokraattinen maa, jossa oligarkit eivät raakkaa kansan suosimia ehdokkaita superdelegaateilla. Kuubassa taas on korkeampi lukutaidon aste ja jenkkilää paremmin toimiva terveydenhuoltojärjestelmä ja ovathan nuo kuubalaiset maaimankuuluja keuhkosyöpähoidostaan, joka on Floridalaisillekin kelvannut. Insuliini maksaa Kanadassa ja Kuubassa kymmenesosan jenkkilän kiskurihinnoista, jotka ovat niin korkeat, että moni amerikkalainen diabeetikko jättää insuliinishotteja väliin, koska heillä ei ole varaa täysannoksiin. Tämä aiheuttaa diabeetikkojen kuolemia. Kanadan ja Kuuban välissä on siis tämä terveydenhuollon takapajula, koska siellä "demokraattipuolueen" virkailijat valitsevat, kenestä voi tulla presidentti kansan tahdotilalle keskisormea näyttäen. Vähän siis kuin jossain Kiinassa… …tai Iran, jossa uskonnolliset johtajat poistavat liian maalliset ehdokkaat vaaleissa.
Bernien peli taitaa olla pelattu. Harvoin näkee, että joku ehdokas tekee tuollaisen comebackin kuin Biden. Miehen gallupit suorastaan romahtivat Iowan ja Nevadan välillä, jolloin Berniestä tuli ehdoton ennakkosuosikki. Biden kuitenkin alkoi nousemaan uudelleen ennen Etelä-Carolinaa ja voitettuaan sen sai entisestään momentumia. Sinänsä Bidenin valinta ehdokkaaksi kuvastaisi hyvin demokraattien aitoja tunteita, koska olihan mies jatkuvasti selvästi Bernietä edellä gallupeissa lukuun ottamatta tuota lyhyttä helmikuussa ollutta Iowan jälkeistä ja Nevadaan päättynyttä ajanjaksoa. Berniestä varapresidentti? Biden+Bernie olisi Trumpin tuho, tämän uskallan melkein luvata.
Suomessakin pääsi äänestämään super tiistaina: HS: USA:n demokraattien sisäiset jännitteet heijastuivat Helsingin Oodi-kirjastoon, josta tehtiin äänestyspaikka