Lopetus kyllä jättää varaa monille tulkinnoille, joka lienee oli tarkoituskin. Lievää pettymyksen makua kumminkin finaali toi. Hyvä tempo hiipui finaalia edeltäviin jaksoihin nähden jotka tarjosivat enemmän sisältöä. Sheryl Lee on joko vanhentunut sattumalta aika pelottavan näköiseksi, tai sitten olemus on maskeerattu tarkoituksella. Joka tapauksessa sopii hyvin tunnelmaan. Kuinka moni muu odotteli aina autoajelukohtauksissa että milloin "woodsmanit" ilmestyvät pimeästä? Spoiler Uniselitys olisi aivan hyvä. Esim. supervoimat omaava kumihansikaskäsi on juuri sellaista juttua joka kuulostaa unessa tapahtuneelta. Mielestäni kuitenkin Coopin pitäisi olla enemmän tapahtumien keskiössä, ja tarina on liian monisäikeinen uneksi. Tai ehkä viesti on että emme vain muista unista kaikkea. Audreyn tarina jäi harmillisesti irralliseksi, lukuunottamatta yhtä "käden" sanomaa lausetta. Samoin etova vertavaluva idiootti vankilassa (Billy?). Fanit toki keksivät montakin selitystä näille, mutta edes pientä tarinoiden aukaisua olisin kaivannut. Mikä idea oli Shellyllä ja hänen tyttärellään sarjan kannalta? tai autokolarin uhriksi jääneellä pojalla?
Hyviä kommentteja tullutkin jo runsaasti, aika hyvin kiteytetty, itse miellän kanssa lopetuksen tollaiseksi. Tarinoita jätettiin "tarkoituksella" avoimiksi mikäli jatkoa syystä tai toisesta tulisi joskus. Missään mielessä tämä ei ollut täydellinen, kun puutteita löytyy aivan perustason tekemisistä, mutta tunnelma on parasta 2010-lukua tähän mennessä sarjapuolella ja Cooppi vetää roolinsa niin saatanan hyvin että pystiä pukkaa arvatenkin joka puolelta. 4/5
Olisihan tuota jaksanut fiilistellä vielä vaikka kuinka pitkään, mutta tämäkin satsi kelpaa ja jää kyllä mieleen yhtenä hämmentävimmistä ja samalla myös riemastuttavimmista kokonaisuuksista mitä tulee tähän nimenomaiseen ilmaisumuotoon. Kunnon munille potkimista tuota arvoituksellista ja lohduttoman tuntuista finaaliläpsäystä myöten. Lynchille tyypillistä helppoja ratkaisuja viimeiseen asti välttelevää kerrontatyyliä, joka joko ihastuttaa tai vihastuttaa. Itse kyllä viihdyin tämän ilkikurisen kyyditsijän matkassa mainiosti, vaikka välillä oli kieltämättä niitä mitähän vittua nyt taas hetkiäkin vilkuttelemassa iloisesti sieltä tien varrelta. Kokonaisuutta on silti pakko arvostaa, sillä tällaisia vastaavanlaisia tapauksia ei vaan näin nykypäivänä tunnu ilmaantuvan. Kokonaisvaltaisessa tunnelman luonnissa oli kyllä onnistuttu esimerkillisen mestarillisesti (mm. audiosuunnittelu. Wow Bob Wow!) ja näyttelijäntyökin onnistui mielestäni avittamaan tässä nimenomaisessa asiassa aina silloin kuin pitikin. Kauden tärkein peluri oli tietenkin Kyle MacLachlan, jonka kohdalla on loppunut ne ylistyssanat jo aikaa sitten. Uusia on toki jo tilauksessa, sillä hän jos kuka ne tuosta valtavasta urakasta kyllä ansaitsee. Pallo on tosiaan nyt siellä Lynchin hallussa, että jatkaako vai ei. Minä ainakin nostan käden ylös sen merkiksi, että antaa vaan tulla lisää.
Olihan tämä aivan mahtavaa. Parasta että ei loppunut e17 "asian korjaukseen" johon hetken näytti menevän , vaan räjäytettiin potti e18:lla. Harvoin näkee tuollaista sarjan lopetusta. Jakso jossa ei liikaa kiirehditty, mutta oli kokoajan piinaava tunnelma mitä tapahtuu. Paha sanoa mikä tapahtui milloin, sen verran oli aikajanat sekaisin (esim.Lauran sama huuto tuli niin monessa kohtauksessa).Looppia tässä oli paljon ja siihen se mielestäni jäi pyörimään lopuksikin, niinkuin kausi päähäni. 5/5
Spoiler Jos lähdetään siitä, että Cooper matkusti ajassa taaksepäin ja vaikutti tapahtumien kulkuun siten ettei Laura Palmeria koskaan murhattu, seuraa tästä myös käsittääkseni se, ettei Richard koskaan syntynyt (joten poika ei jäänyt auton alle). Tämä oletus siis perustuu siihen, että Cooperin doppelgänger oli Richardin isä. Itse tulkitsin koko Richard-hahmon ainoastaan yleisenä maailman pahuuden ilmentymänä, eikä hänen tekemisillään ollut loppuviimein mitään merkitystä sarjassa muuten.
Vaikka itsekin pidin nimen omaan alkuperäisestä tv-sarjasta sen hienon ja unenomaisen tunnelman takia (joka tästä kolmoskaudesta puuttui lähes kokonaan), niin ongelmasi tämän uuden sarjan suhteen on koko ajan ollut ilmeisesti se, ettet ole ymmärtänyt ollenkaan mikä on oikea Twin Peaks David Lynchin mielestä. Tämä uusi sarja on erittäin lähellä Fire Walk with Me -elokuvaa sekä tunnelman että tapahtumien osalta ja kyseinen elokuva on epäilemättä Lynchin näkemys nimen omaan oikeasta Twin Peaksistä. Alkupeäisessä tv-sarjassa Lynch oli mukana vain osittain, eikä käsittääkseni ollut kovin tyytyväinen moneen asiaan siinä ja FWWM-elokuva olikin sitten puhtaasti Lynchin oman vision mukainen synkempi kuvaus sekä Laura Palmerin taustasta että niistä pimeistä voimista, jotka taustalla vaikuttivat. Varmasti suurin osa katsojista (minä mukaan lukien) silti odotti/toivoi enemmän alkuperäisen tv-sarjan tuntuista paluuta Twin Peaksiin, mutta ottaen huomioon Lynchin oman muun tuotannon ja varsinkin Fire Walk with Me -elokuvan, ei ollut oikeastaan mitään syytä olettaa, että Lynch tekisi mitään muuta kuin juuri sitä mitä hän parhaiten osaa.
Tämä kiteyttää asian just hyvin. Harmi että me ei saatu ihan sitä mitä oltaisiin haluttu tai tilattu..
Tulipa katsottua uuden kauden vanavedessä Fire Walk with Me ja Missing Pieces. Näin retrospektiivissä tarkasteltuna näissä on kyllä hirveästi viittauksia ja pohjustusta tämän 2017-sarjan tapahtumiin ja mytologian laajennuksiin, eli todellakin tämä on Lynchin "todellinen" visio, joka on varmasti muhinut pitkän aikaa. 90-luvun TP oli vain niin alisteinen sen ajan tv-sarjasäännöille ja realiteeteille, että saatiin tuollainen köpö saippuaoopperaparodia klassisella "whodunitilla". Onneksi sitä linjaa ei jatkettu. Lynch antoi vuonna 2017 sen, mitä tarvitsimme, ei sitä, mitä olisi haluttu. Hyvä näin! Viikonloppuna alkaa uusintakierros, ja uudelleenkatseluarvoa tuntuu olevan.
Kunhan kämpän saneeraus on valmis ja jäis uuteen töllöön ja sounbariin fyffee, niin täytyy kaivaa fwwm esille ja katsoa myös uudet jaksot toiseen kertaan. Harmi vaan että on jo nähnyt ehkä parhaimman lopun mitä pitkään aikaan tv-sarjassa on ollut, nousee vieläkin käsikarvat pystyyn kun miettii sitä Cooperin paniikkia.
https://www.alternativenation.net/twin-peaks-co-creator-reacts-season-4-mystery-idea/ Mark Frost: “Peaks folk: Thanks for living the dream. Wherever life takes you, may the road always rise to meet your wheels… #TwinPeaks2017.” Tämä Frostin twiitti tukee kyllä vahvasti tuota mun teoriaa, että kaikki ovat uneksijoita.
Ja Twin Peaks elää for ever jokaisen mielessä. Mutta jatkoa ei varmaan tule. Koska Richard tuli meidän maailmaan ja oikeisiin paikkoihin ja tiloihin. Mutta uudestaan joutuu nyt vähän katsomaan.
Oli muuten aika paljon tärkeitä juttuja Jättiläisellä ep1 ensimmäisessä kohtauksessa: "It is in our house now" (Sarah Palmer = Judy) " remember 430" (Matka, jonka Cooper ja Diane ajoivat autolla ep18:ssa, jotta pääsivät toiseen ulottuvuuteen) " Richard and Linda" ( Cooper/Diane herätessään). Tai noin ainakin itse mietin. Pakko kohta aloittaa uusinta kierros.
Spoiler Törmäsin tälläiseen tulkintaan, jonka mukaan kaksi viimeistä jaksoa tulisi katsoa yhtä aikaa. https://medium.com/@onantiad/episod...n-are-meant-to-be-watched-in-sync-81352ce38e8