ARC:iin suositellaan hdmi high-speed kaapelia, pitäisi toimia 100%:sti 1.3 tai 1.4 high-speed piuhalla ja ei-highspeedilläkin voi toimia. ARC on laitteissa oleva ominaisuus, ei kaapelissa. Mikä vahvistin, onko oikea tulo valittu, ei ole muuteltu asetuksia tmv? Näkyykö blu-ray edes suoraan tv:ssä molemmilla hdmi-kaapeleilla testattuna (selviäisi että kaapelit on ehjiä)?
Sain tommoset LG kotiteatteri HT303SU kaiuttimet ja subbarista tulee samat 2 kaiutinjohtoa, mitä muissakin kaiuttimista. Vahvarissa(Sony DB-790) on subbarille vain yks RCA-tulo. Onko tohon jotain valmista piuhaa olemassa välille vai pitääkö mun ostaa RCA->AUX ja leikata toi johto ja liittää ne manuaalisesti kiinni?
LG:n kotiteatterin subi on passiivimallia eli se ei sisällä omaa vahvistinta. Silloin et voi liittää sitä ainakaan suoraan Sonyn vahvarin sub pre-outtiin(rca) kun siitä ei tule vahvistintehoa subille (passiivinen kaiutin/subi: jos ei vahvistusta -> ei ääntä).
Ahaa, ok. Kiitos infosta. Saiskohan jostain halvalla tohon väliin sit jonku vahvistimen tolle subille?
Tuskin kannattaa. Mieluummin sellainen vahvistin, jossa on samassa kiinni ihan oikea subwooferkin. Ja sitten voikin nakata ne LG:n kajarit mäkeen...
Ihmetyttää välillä mitä kaikkea valmistajat ilkeävät työntää markkinoille olevinaan kaiuttimina.. Tuollaiset kiiltomuoviset saippuarasian kokoiset helisijät ovat aikana kaukana siitä, mitä itse miellän kotiteatteriksi. Jos budjetin ehdoton maksimi on 89,95€ (tuon setin myyntihinta uutena), niin olisi kannattanut mieluummin ostaa vaikka neljä koppaa kaljaa ja pysytellä niissä telkkarin omissa kaiuttimissa.
Oho, en edes katsonut hintaa. Joo, jos tuollaisesta sarjasta on kyse, niin sillä ei ole virkaa muuta kuin jätteenä. Sori, mutta minkään tolkullisen valmistajan kaiuttimet maksavat edullisimmillaankin n. 100e/kappele, niin alle 100e viisi + yksi kaiutinta ja vahvistin lisäksi = yhtä mahdollista, kuin tehdä toimiva auto, hintaa 100e.
Terve, en jaksa alottaa uutta aihetta niin tänne kyssäriä. Eli uudessa kämpässä yksi huone (4.8x3.3m) omistettu leffaharrastukselle ja tarkoitus olisi laskea alakattoa reunoista vähän enemmän, niin saan videotykin sisälle piiloon. Alaslaskun mitat mihin tykki tulisi on noin 20cm korkea, 45cm syvä ja pituutta vajaa 5m, kun taas huoneen keskellä alaslaskun korkeus on 7cm. Mitä mieltä olette, riittääkö kyseisistä mitoista tuleva tilavuus pitämään tykin toimintakunnossa ilman ylimäärästä tuuletinta alakattoon? Huomaamattoman ritilän vois tietenkin laittaa tuloilma-aukon lähelle ja tykki on epsonin 4400.
Moro, en missään tapauksessa suosittele asentamaan tykkiä välikattoon piiloon. Käyttöikä vähenee huomattavasti ja ilmankierrolliset ongelmat aiheuttavat pölyongelmia ja ylikuumenemista todella nopeasti. En asentaisi (ammattilaisen mielipide) sitä edes tuulettimen kanssa (desibelit nousevat myös huomattavasti).
Heitetääs kyssä "tuplajohdotuksesta": Kun mun stereovahvitsimessa (HarmanKardon HK3350) on kahdelle kaiutin systeemille A ja B johdotusmahdollisuus, niin voiko nuita käyttää tuplajohdotukseen, eli vetää A-kanavasta kaiuttimen HF-liittimiin ja B-kanavasta LF-liittimiin? Vai onko tehdäänkö se tuplajohdotus yhdeltä kanavalta A tai B neljällä johdolla? ps. oliko tarpeeksi tyhmä kysymys?
Voit käyttää A ja B liitäntöjä mikäli vahvistimen speaker setupissa tai vastaavassa paikassa asetuksissa voi valita etukaiuttimien tilaksi bi-wire tai bi-amp nimisen toiminnon. Muuten ei. Ps. mitään todistettua äänellistä etua ei saavuteta bi-wirellä. Bi-amppauksenkin edut ovat tavanomaisilla vahvistimilla ja tavanomaisilla kaiuttimilla erittäin marginaaliset. Ei ns. maksa vaivaa viritellä tuollaisia ollenkaan.
OK. Ei tuossa vahvarissa ainakaan nopeasti katsottuna näytä olevan mitään mainintaa bi-wiringista. Sen huomasin että vahvistin antaa 4ohmia jos A/B käytössä ja 8ohmia jos A&B käytössä. Sain kaverilta koekuunteluun Wharfedale Diamond 8.3 lattiakauttimet joita tässä kokeilen paraikaa. Mulla on ennestään Diamond 7.2 hyllykaiuttimet. Kokeilin tossa molemipia erikseen ja yhdessä ja yhdessä tuntuvat toimivan melko mukavasti. 8.3 tuo vähän lisää matalan pään toistoa ja 7.2 taas diskanttia. 7.2 impadenssi näyttäis olevan 8ohm ja 8.3 6ohm, eli kannattaako silloin syöttää vahvistimelta 4ohm vai 8ohm? *edit* näköjään vahvistimessa voi käyttää vain 4x8ohm kaiuttimia yhtäaikaa, joten eipäs kandeekkaan rikkoa vahvistinta ylikuormittamalla sitä.
Koska vahvistimilla on tietty virranantokyky niin kaiuttimien lukumäärän tuplaantuessa tuplaantuu myös ohmimäärä, siksi 2x4ohm tai 4x8ohm. Nyt on vaan niin, että bi-wiring-kytketty kaiutin ei vastaa sähköisesti kahta kaiutinta, koska toista piuhaa pitkin kulkee periaatteessa vain bassotaajuudet ja toista piuhaa pitkin diskantit. Siksi vahvistin "näkee" siellä piuhojen päässä periaatteessa sen kauttimen sellaisena kuin se on myös yksillä piuhoilla kytkettynä. Bi-wiring-kytkennässä kaiuttimen jakosuotimesn basso- ja diskanttiosat sähköisesti yhdistävä osuus on siirretty vahvistimeen ja sähköinen ero tavalliseen kytkentään on erittäin pieni, koska kautinkaapeleista tulee sähköisesti osa kaiuttimen jakosuodinta, mutta vastaavasti kaiutinkaapeleita ei tavallaan ole olemassa koska kaiuttimien jakosuodin on siirretty alkamaan vahvistimen kaiutinliitännöistä. Vahvistimesi virranantokyvylle on siten yhdentekevää kytketkö kaiuttimesi A/B Bi-wiring-menetelmällä vain tavalliseen tapaan A-lähdöistä. Yhtä lujaa soi ja saman verran vahvistin lämpenee. Kysymyksesi koskien 6 ohmin kaiutinta: Jos vahvistimen virranantokyky on alimitoitettu, niin kannattaa valita 4 ohmin asento ja vastaavasti ylimitoitetulla 8 ohmin asento. Mistä tietää mitoituksen? Katso speksejä. Jos ilmoitettu teho 4 ohmin kuormaan on selvästi suurempi (esim. 50%) kuin 8 ohmin kuormaan niin kyseessä on virranantokyvyltään ylimitoitettu vahvistin. Jos 2 ohmin kuormaan ilmoitetaan vielä suurempia tehoja niin virtaa riittää ja vähäisistä ohmeista ei tarvitse huolehtia.
Nuo Diamond 8.3 näyttäis olevan 100W (manuaalissa 20-120Wrms ja maininta että voidaan käyttää 8ohm vahvistimella), vahvistimen HK3350 manuaalissa taas lukee 8ohm:40W 4ohm:55W ja 2ohm:75W. Eli kandeeko käyttää nyt vahvistimelta 4ohm, kun se on kerran alimitoitettu? Sit vielä taas pari uutta lisäkysymystä. Sain kaverilta kokeiluun Sonyn perus AV-vahvistinta ja kävin hakeen paikallisesta putiikista tänään lisää kaiutinkaapelia, joka loppui ikävästi kesken. Enkä sitten ehtiny käymään muualla, joten otin ne jämät 12m mukaan. No, nehän ei riittäny, mutta se riittäis jos yhdistän ne nuihin vanhoihin johtoihin. Kannattaako tämmönen kaiutinkaapeleiden yhdistäminen? Johto on 2,5mm^2 paksua ja mulla on täyspuusta itsetehdyt kaiutinjalat, joiden läpi johdon vieminen on muutenkin perin ärsyttävää puuhaa, niin itseasiassa tuo johtojen yhdistäminen rupes kiinnostaan aikalailla. Mietin myös, että 1,5mm^2 johto menis nätimmin nuiden puujalkojen sisään, niin onko yli 10m vedoissa johdon paksuudella kuinka paljon merkitystä?
Ei tuo nyt erityisen alimitoitettu vahvistin ole, koska kerran 2 ohmin kuormaan saadaan noinkin paljon hönkää (mikäli nuo luvut nyt pitävät paikkansa, eivätkä ole markkinointi-osalton hattiwatteja). No, onhan se sentään HK. Maininta, että voidaan käyttää 8 ohmin vahvistimella viitannee siihen, että impedanssi ei mene millään taajuudella kovin alas ja on muutenkin hyvinkäyttäytyvä (suurelta osin resistiivinen eli jännitteen ja virran vaihekulma on pieni). Tehoero (40W vs. 55W) on pieni ja tarkoittaa vain reilun desibelin eroa saatavassa äänipaineessa. Teho loppuu jo "puolessavälissä" kaiuttimen tehonkestoa, joten minusta on aika samantekevää, kummassa asennossa käytetään. 8 ohmia on ehkä aavistuksen parempi, koska silloin jännitereservi loppuu hieman myöhemmin. Mutta melkein samantekevää minusta tässä tapauksessa. Kannattaahan se kaapeleiden yhdistäminen aika hitosti, jos se on ainoa keino saada ääni kuulumaan! 10 m vedoilla kaapelin paksuuteen kannattaa jo kiinnittää huomiota. 6 ohmin kaiuttimien kanssa minimi kaapelin järeys on kuitenkin "vain" 2 x 1,0mm^2, joten 1,5mm^2 luulisi toimivan (selityksesi on vähän sekava, eli miten paljon sinulla oli mitäkin kaapelia?)
Joo, sekavaa on! Mutta siis nyt purkeissa on kiinni 2,5mm^2 johtoa, jotka oli suoraan aiemmin kiinni vahvarissa, kun olivat ainoat kaiuttimeni. Ostin lisää 2,5mm^2 johtoa n. 12m joka ei riitä itsekseen, mutta riittää jos yhdistän nyt purkeissa oleviin johtohin. Jalustojen reiät, mistä olen ujuttanut johdot läpi on aika tiukat nuin paksulle johdolle, joten mietin että olisko laittanut 1,5mm^2 johtoa tilalle, jos ostan vielä uuden pätkän joka riittää suoraan vahvistimesta kaiuttimen asti. Eli A) yhdistääkkö nuo 2,5mm^2 johdot vai B) ostaakko tarpeeksi 1,5mm^2 johtoa vai C) ostaakko tarpeeksi 2,5mm^2 johtoa? Speksailin myös tuota kaverilta saatua vahvistinta ja on just nuita marketti Sonyja. Pitää varmaan jotain laadukkaampaa ja vanhempaa 5.1 ruveta etsimään nykyisen stereovahvistimen tilalle!
Tämä on sarjassa "montako litraa ostan maitoa kaupasta?". Itse joudut tekemään tämän päätöksen. Äänenlaadullisesti kaikki ovat hyväksyttäviä vaihtoehtoja. Itse ehkä ostaisin sen verran 1,5mm^2 johtoa kaiutinjalkojen läpi vietäväksi, että yhdistettynä pisimpiin pätkiin 2,5mm^2 piuhoja riittävät pituutensa puolesta.
Ostin eilen käytetyn keskikaiuttimen ja nyt siihen liittyen olisi seuraava kysymys: Kyse on vaakatasoisesta (käsittääkseni MTM) keskikaiuttimesta, jossa on sivuilla kaksi yhtä suurta bassoelementtiä ja keskellä niiden välissä pieni diskanttielementti. Kysymys kuuluu: onko noista kahdesta bassoelementistä tarkoitus tulla 1:1 samat äänet ulos? Huomasin nimittäin, että vasemman puoleisesta tulee paljon enemmän tavaraa ulos, mm. musiikkia kuunneltaessa laulu. Vai onko toinen elementti rikki ja jos on, kannattaako sitä ruuvata irti ja katsoa, onko esim. joku johto irti kaiuttimien sisällä tms.? Ja voiko sellaista itse korjata? Ulkoisesti mitään vaurioita ei näy. Vai voisiko syynä olla jokin kaiuttimien ja vahvistimen välillä oleva liitäntä, esim. huonosti kiinnitetty johto? Voiko sellainen ilmetä noin?
No, nythän tämä vasta merkilliseksi meni. Päädyin ruuvaamaan elementit irti kaiutinkopasta ja olin ällikällä lyöty kun huomasin, että toinen woofer ei ollut millään kaapeleilla kiinni. Tweeteriin ja toiseen wooferiin meni kaapelit, mutta tämä oli siis vain kiinnitysruuveilla kiinni. Ko. elementin takana oli tarra, jossa luki 0 ohm. Onko tuo siis joku huijaus vai onko tuo jollain ihmeen resonointiperiaatteella toimiva elementti? En ymmärrä nyt tästä mitään, eli apua kaivataan!
Merkki? Malli? MTM -keskikaiuttimet ovat usein mitä ovat. Estetiikka (symmetria) on äänenlaatua tärkeämpää. Jos pääkaiuttimet ovat pienehköt jalustakaiuttimet, niin usein kannattaa hommata keskelle kolmas samanlainen. Hyvä että selvittelit asiaa itse rohkeasti. Yllätyksesi ei hämmästytä minua yhtään. Tämä on äänenlaadun kannalta jopa parempi, koska 2 samaa signaalia toistavaa elemettiä saa äänen säteilykeilan liuskottumaan ikävästi vaakasuunnassa suuremmilla taajuuksilla (mutta diskanttia alemmilla). Tällaiset keskikaiuttimet ovat usein huijausta koska äänikuva on usein parempi ilman niitä. Nyrkkisääntönä vain pääkaiuttimien kanssa identtinen kaiutin keskellä voi oikeasti parantaa äänikuvaa hintansa edestä.