Ja jotta ei mene aivan kehumiseksi: Monissa artikkeleissa oli kielellisesti hyvinkin paljon paikattavaa. Osa tuntui olevan lähes raakaversiosta, joissa tekstistä puuttui punainen lanka kokonaan ja osassa artikkeleita tuntui esimerkiksi pilkutussäännöt olleet täysin hukassa.
Ei kannata lähteä tekemään oletuksia. Olen lukenut kyseisen lehden kannesta kanteen muutamaa arvostelua lukuunottamatta. Ja vaikka yläpuolella olikin hifi-aiheista juttua, mielestäni allaoleva kannanotto oli liian suuri. Ja kannanotoissahan ei ole mitään vikaa, mielestäni ne voisivat tosin liittyä lehden aiheeseen. Lähinnä minua ärsytti se, että kannanotto oli niin pitkä. Olisi ollut ok, jos päätoimittaja olisi vaikka vain ihan viimeisessä lauseessa toivottanut onnea sairaanhoitajien työtaistelussa. Se olisi ollut toimiva, koska kaikki vähääkään lehtiä lukevat tietävät jo mistä tehyn-jutussa on kyse. Ja elleivät tiedä, pitäisi heti suunnistaa lähimmälle lehtikioskille. Ehkä pääkirjoituksen ongelma oli myös se, että se ei tuonut tehyn taisteluihin mitään lisäinformaatiota. Ja kun ei tuoda esille uutta tietoa, yksikin lause on liikaa. Kaikki journalismia ja lehtialaa tuntevat tietävät, että tekstiä pitää lähes aina lyhentää haluamastaan pituudesta, koska tilaa ei ole koskaan tarpeeksi. Ei edes pääkirjoituksessa. Tietysti saattoi olla niin, että pääkirjoitukseen ei vain löytynyt tarpeeksi kirjoitettavaa, ja sen takia oli täytettävä loppupuolikas päivänselvällä löpinällä tehystä. Summa summarum, lyhyt asia sanottiin pitkästi sellaisessa mediassa, johon se ei sopinut. Ei paha moka, mutta mielestäni kertoo hetkellisestä otteen lipsumisesta tai kokemattomuudesta kirjoittajana. Vielä yksi kiinnostava juttu. Jos lehdessä pitää "sietää" huonoa tai lehteen kuulumatonta tekstiä, kuinka paljon sitä pitää sietää? Onko se yhden kappaleen, yhden sivun vai jopa yhden artikkelin verran? Mielestäni Hifimaailma on muutenkin sen verran tiivis paketti, että siinä en suvaitse (maksavana asiakkaana) enempää kuin tuon heikonpuoleisen pääkirjoituksen. Turha viitata siihen, että muissakin lehdissä otetaan kantaa ajankohtaisiin asioihin. Joihin lehtiin se sopii, joihin ei. Esim. Imageen se sopii aivan mainiosti, koska lehti itsessään ei ole profiloitunut niin pienen porukan kuin hifi-harrastajien lehdeksi. Nyt kun tarkemmin ajattelee, ehkä pääkirjoituksen ongelma oli liian suuri kontrasti kahden eri aiheen välillä. Eihän sairaanhoitajia ja hifiä yhdistä mikään! Postaamasi lainaus oli mainio, mutta se kertoo lähinnä siitä, että pääkirjoitukseen voi kirjoittaa mitä tahansa. Ja tästä olen (muutamin poikkeuksin) samaa mieltä! (Mistä siis kiistelemme? ) Mutta lainauksessa ei oteta kantaa siihen, millä tyylillä jokin asia tehdään. Kun Mikrobitin pääkirjoituksessa otetaan kantaa digitekniikkaan ja vaikka hallituksen kantaan kyseistä asiaa kohtaa, on se ok. Kun opettajille suunnatussa lehdessä (loistavaa vessalukemista, mutta en muista nimeä) kerrotaan yksittäisen opettajan vastoinkäymisistä ja niistä vedetään keskustelu kohti opettajien yleistä tilannetta ja politiikkaa, on se ok. Jne. Mutta kun Hifimaailmassa kirjoitetaan kahdesta TÄYSIN eri asiasta vailla mitään yhteyttä (ja vielä liian pitkästi), se ei ole ihan ok. Se on huonoa journalismia muuten aivan mainiossa lehdessä.
Henk. koht. veikkaisin, että osuuden pituus johtui perustellusta kannasta. Päätoimittajan viimeinen lause meni jotenkin "ensi vaaleissa nähdään kuka on tyhmä" tsjp ts. eläteltiin toiveita että turhat lupaukset näkyvät porvaripuolueen kannatuksessa. Pelkästään pääkirjoituksen viimeinen lause tai pelkästään työtaisteluun kannustaminen olisi saattanut olla asia, joka olisi herättänyt vielä enemmän kummastusta: "eikö nille luvattu jo korotus, mitä tää päätoimittaja oikein vaatii" Nyt kirjoitus oli looginen, siinä perusteltiin kanta, eikä kukaan pääkirjoituksen lukenut voi sanoa, että viimeinen lause ei olisi perusteltu. Yleisesti kyllä olen samaa mieltä siitä, että jokaisen pitäisi olla tiedostanut kaikki yllä olevat asiat, mutta käytäntö on opettanut, että kansa on lopulta aika lyhytmuistista ja vähän ajattelevaista.... saulin johdolla mennään edelleen, kokomuus voittaa, jyrki ottaa hermosauhut ja kohta sauli on pressa. Vedän rajan pääkirjoitukseen. Osa taitaa olla vieläkin tiukempia ja ymmärrä kyllä, mutta en vaan ole samaa mieltä
Pääkirjoituksen poliittiset kannanotot eivät minua mitenkään haitanneet tahi puhutelleet, itseasiassa en ole hifimaailma lehdessä (en monessa muussakaan lehdessä) lukenut hyvää pääkirjoitusta vielä kertaakaan. Turhaa jaadajaadaa 99%. Tästäsyystä ei paljon tule pääkirjoituksia luettua vaan hyppään suoraan asiaan mieluummin. Tälläkertaa olikin kyseessä kenties kehnoin lehti tähän asti jossa mielenkiintoisia juttuja olivat käytännössä vain tuote uutuudet, Rissasen servosubi artikkeli sekä Teittisen HDMI juttu. Liikaa oli messureportaasia "tällänen oli näytillä" henkeen joka ei minulle anna kertakaikkiaan mitään. Myös arvosteluissa/testeissä olleet laitteet olivat tälläkertaa sellaisia että eivät juuri minua kiinnostaneet. Aina ei tietysti voi voittaa, kenties ensikerralla on mielenkiintoisempia laitteita :thumbsup:
Näköjään monet muutkin ovat huomanneet tuon poikkeavan pääkirjoituksen, en siis ole yksin. Itselläni meni ainakin herne nenään tuon jutun takia niin pahasti, että vieläkin heikottaa :grr: TEHY:n tilanne tosiaan etenee varsin eri tavoin kuin muut työtaistelut ja uusia lakejakin säädetään mutta silti olen sitä mieltä että asiaa voisi käsitellä vähemmän kantaa ottavasti. Onko pääkirjoittajan vaimo hoitaja? Jotenkin häiritsi tuo kannanotto vaikka kuinka pitäisi asiaa tärkeänä. Toivon, että jatkossa pysytään lähempänä lehden aihepiiriä.
Oma kauniimpi osapuoli on mielenterveyshoitaja ja välillä kun kotiteatteriharrastus ja visiot meinaa riistäytyä käsistä, suosittelee hoitoon menoa..... :hitme:
Täysin lehden aihepiiriin kuulumaton pääkirjoituksen osa ihmetytti kyllä minuakin. Varsin vaarallista ottaa kantaa noinkin kiihkeään asiaan. Tuskin kukaan "toisinajattelija" tilaustaan sen takia peruuttaa mutta kuitenkin. Mihinkähän seuraavaksi otetaan kantaa? Enemmän kuitenkin häiritsee lehden jo mainittu puhekielen ja näköjään osin alatyylistenkin ilmaisujen käyttö painetussa muodossa. Vaikka kuopatussa Hifi -lehdessä oli viimeisinä vuosinaan sisällön kanssa ongelmia, niin ainakin kieliasu oli kunnossa. Toki, jos on valittava sisällön ja muodon välillä, niin eiköhän sisältö kuitenkin ole se tärkeämpi asia. Lehtihän on kuitenkin vielä varsin nuori. Jotenkin on tosiaan tullut sellainen vaikutelma, että Hifimaailman tuotantovaiheista uupuu jokin oikolukuun ja kieliasun tarkistukseen liittyvä prosessi. Se mikä sopii netin keskustelupalstalle ei välttämättä vaikuta hyvältä painetussa ja maksullisessa tilausjulkaisussa...
Täysin samaa mieltä. Itse tipahdin melkein tuolilta lukiessani kyseistä pääkirjoitusta. Mielestäni täysin hifialan lehteen kuulumatonta tekstiä!
Sopinee oivallisesti valmiiseen ketjuun seuraava ilmoitusluontoinen asia: Tuntuuko siltä, että stereo- tai monikanavajärjestelmä on vuosien saatossa saatu siihen kuosiin, että sitä kehtaisi esitellä muillekin? Nyt rakkaudella kasatun systeeminsä saa halutessaan kaiken kansan nähtäville. Hifimaailma etsii harrastajaesittelyistä koostuvaan juttusarjaansa vapaaehtoisia haastateltavia. Jos settisi sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua, eikä uteliaan hifitoimittajan visiitti ujostuta, ota yhteyttä toimitukseen osoitteessa toimitus [at] hifimaailma.fi
Lehti tuli eilen postissa kotiin. Tosin aika paljon myöhässä, kun edellisessä lehdessä ilmoitettiin seuraavan lehden tulevan 5.12. Lehdessä oli ihmeellinen haju. Painomuste tai joku muu oli niin pahan hajuista, että pariin otteeseen piti pitää tauko lukemisessa. Sisällöstä: itselleni huonoin lehti tähän mennessä. Levysoitin ym skeidaa ylivoimainen osa sisällöistä.
Uusin numero kolahti eilen: "Paluu stereoon" tmv oli ensimmäisen artikkelin otsikko ja kuvasi hyvin lehden teemaa. Stereovahvereita, levysoittimia, naimin cd, muita stereojuttuja ja pari skobetestiä.... AV puoli erittäin minimissään, jos skobetestit jätetään stereo/monikanavaäänen välimaastoon. Vähän ehdin jo kaivata jotain full hd tykkitestiä tähän numeroon, mutta ensi kerralla on sanoy vs panasonic, joten parempi näin kuin yksittäisinä testeinä. Toinen jota jäin kaipaamaan oli gradient 1.5, piti olla jo tässä numerossa mutta vasta ensi kerralla. Selkeästi AV puolelle kallellaan olevalle fanaatikolle pienoinen pettymys tämä numero. Toisaalta hieman parantunut kieliasu oli plussaa ja ylipäätään näin "asianpitoisen" lehden löytyminen sai tyytyväiseksi. Montaa artikkelia ei ole lukematta ....
En ole vielä uusinta lehteä nähnyt, mutta kiinnostaisi kovasti tietää mitä mieltä pääkirjoituksessa oltiin Tehyn palkkasovusta?
Oli siitä ilmoitus lehden verkkosivuilla, mutta on vaipunut jo arkistoon. Olisiko tuo haju sitten osa tuotantoteknisiä syitä... 26.11.2007 09:23 Samu Saurama Tuotantoteknisistä syistä numeron 8/2007 ilmestyminen venyy noin viikolla. Lehden pitäisi saapua tilaajille viimeistään 12.12. Olemme pahoillamme tapahtuvasta.
Juu. Selvästi oli tämä numero painottunut kaksikanavaiseen laitteistoon kuin aiemmat. Itseäni olisi enemmän kiinnostanut laadukas kotiteatteripuoli, mutta mielestäni on täysin oikein, että myös perinteisempi hifi laitetaan välillä etualalle. Pääkirjoituksessa selvitettiin lukijakyselyn tuloksia ja selvästi oli havaittavissa lukijoiden suuri kiinnostus kotiteatteriin ja kotiteatterilaitteistoon liittyviin aiheisiin. Yksittäisenä asiana lukijoita kiinnostaa erityisesti subbarit ja niiden sovittaminen äänentoistoketjuun. Tästä voisi ehkä jopa päätellä, että lehdelle voisi olla hyödyllistä ostaa erään plazalaisen palveluksia jatkossakin. Itse asiassa tässä numerossa ollut subbaritesti olisi sekin hyötynyt kyseisen tyypin tieteellisemmästä suhtautumistavasta. Ainakin jonkun käppyrän näkisin mielelläni jokaisen subbaritestin osana. Se oli mielestäni outoa, etteivät käyttäneet SMS-1:den pääominaisuutta, bassonkorjauksia, lainkaan kun testasivat sen sisältävää kaiutinsettiä. Perusteluna oli: "Näin saimme paremmin käsityksen itse kaiuttimen ominaisuuksista." Mielestäni tuossa mentiin kyllä metsään. Tuota settiä harkitsevana ostajana olisin ainakin itse hyvin kiinnostunut siitä, mitä hyötyä tuolla monen sadan euron lisälaitteella on äänentoistolle.
Ainoa ongelma on se että nyt alkoi levari kuumottamaan kun juuri on saanut kotiteatterin laitteiston kasaan :hitme: Olen täsmälleen samaa mieltä, lisää Rissasta lehteen :thumbsup: Tämä kummastutti täälläkin, tuskin harri sitä piruuttaan on settiin lisännyt
Näin Kotimaisten kielten tutkimuskeskus: K: Joulu ja muut juhlapyhät isolla vai pienellä? V: Juhlapyhien nimet kirjoitetaan suomessa pienellä alkukirjaimella: joulu, tapaninpäivä, uusivuosi, uudenvuodenpäivä, loppiainen, tuomaanpäivä, itsenäisyyspäivä. Jos kuitenkin tarkoitetaan jonkun tutun Tuomaan tai Tapanin nimipäivää, kirjoitetaan sanat erikseen ja nimi isolla alkukirjaimella: Juhlistimme Tapanin päivää kakkukahvein. Entä jouluiset toivotukset? Jouluna toivotetaan sukulaisille ja tutuille lukemattomissa postikorteissa Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! Painetuissa korteissa käytetään useimmiten isoja alkukirjaimia (Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!). Se on kortteihin vakiintunut tapa, jota ei kuitenkaan tarvitse noudattaa, kun kirjoittaa toivotukset itse.