Macci ei tarvitse ohjeita. Ne on niin helppokäyttöisiä Windowsiin verrattuna, että tyhmempikin osaa tuosta vaan.
No jaa, toimintamallit eroavat kyllä sen verran windows maailmasta että ohjeet voivat olla ihan paikallaankin. Muuten ohjelmia ei asenneta vaan ajetaan suoraan dmg-tiedostoilta ja ihmetellään mihin kirjainmerkit häviävät selaimesta uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.
Meillä on töissä n. 50/50 mäkkejä ja peeceitä. Olen vierestä seurannut viiden uuden käyttäjän seikkailua. Onnistuuhan se käyttö helposti, mutta kyllä jokaisella on ollut läjäpäin kysymyksiä. Jokaisella näistä on ollut ongelmia hahmottaa mikä levyimage on, ja miten se asennus käytännössä tapahtuu (kun on niin erilaista kuin windows maailmassa). Neljä heistä "asensi" firefoxin niin että rupesivat käyttämään sitä suoraan levyimagelta ja ihmettelivät kun kirjainmerkit hävisivät jossakin vaiheessa. Ei tuo tarkoita että se on vaikea käyttää, se on vain erilainen. Perusasioiden oppiminen kuitenkin nopeutuu huomattavasti kun joku esittelee.
Vanha juttu, mutta vastaan kuitenkin. Hyvä joskin jo hiukka vanha painettu opus on Teemu Masalin:in Macintosh käsikirja. Harmi että uudempiin OS X versioihin ei ole vastavaa tehty. Toki käyttiksessä mukana oleva Ohjeselain on myös kattava, siihen kannataa ehdottomasti tutustua - Leopardissa se avaa hakusanojen perusteella valikotkin valmiiksi, niin löytyy helposti oikeat napikat.
Käyttiksen oma helppi on aika pätevä. Finderissä -> help -> mac help. "Exploring Mac OSX" sivulla on kaikki perusteet kuten kaikki näppäinyhdistelmät. Löytyy myös vastaukset useimpiin ongelmatilanteisiin.
Et ole vissiin paljoa ollut tekemisissä ei-teknisten vanhempien ihmisten kanssa. Kaikki on mahdollista.
Ei se mielestäni ole oleellista tämän aiheen osalta. Jos todetaan että heillä ei pitäisi olla osaamista asentaa ohjelmia itse niin ollaan aiheessa. Kysymys siitä pitäisikö työntekijöillä olla oikeus asentaa koneelleen ohjelmia on taas aivan toinen.
Oikeastaan ajattelin asiaa sillä pohjalla että Firefox on kuitenkin ns. perussovellus (jos Safari ei jostain syystä käy / kelpaa) ja olettaisin pienemmässäkin yrityksessä jonkun ottavan koneen paketista ja asentavan siihen tietyn perusohjelmisto-setin. Tällöin keskivertokäyttäjän ei yleensä tarvitse juuri ohjelmien asennukseen puuttua, oli oikeuksia tai ei. (Kun peruskäyttäjällä on oma tunnuksensa koneeseen, hänenhän ei pitäisi pystyä sitä Firefoxia edes siirtämään Applications -hakemistoon) Vähän sama juttu kuin usean Macin kotiympäristössäkin, uuteen asennukseen ladataan se tietty tusina tai pari perussovelluksia.
Taitaa mäkin oletusasennukseen meillä kuulua lähinnä Office paketti sekä Antivirus. Voi olla että unohdan jotain, Intel mäkkien tulon jälkeen en ole asentanut konetta uusiksi, vaan käyttänyt timemachinea siirtyessä tähän viimeisimpään (unibody macbook).
Onko keinoa, millä saisi langattomasti musiikin pleikkaan tai vahvistimeen? PS3 mediacenter ei toimi, koska mm Spotifyn kautta et saa sillä striimattua, tai kertokaa jos tämä siis onnais. Mun järjen mukaan ei, eli sillä pitäis olla kovolla valmiina tiedosto mikä jaetaan... Joku langaton miniplug olis kaikista paras. Joku palikka usbiin tms.
Korjauksena lainattuun: Se adapteri on MiniDisplayport->HDMI. ...ja tämä sama homma toimii myös mid 2010 MacBook Pro:ssa ja late 2009 iMacissa! =)juha
Mäkin käytön opetteluun kannattaa katsoa Applen sivuilta opastusvideoita, ei tarvitse edes lukea mitään. Tosin puhuttua englantia pitää vähän osata.