Vahvistinpähkäilyä

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Marla, 28.12.2013.

  1. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Tietenkin laitteiston osiensa summa, mutta vähintään 80% äänenlaadusta on kaiuttimet. Ne on ne, mihin kannattaa satsata. Ja niille sitten toimiva lähde. Toiseksi halvimman Genelecin eteen yli kahden tonnin Maranz... Tasapainoista?
     
  2. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Mjuu, itsellä on 8020b tällä hetkellä 4k euron levysoittimen perässä ja ihan kivaltahan se kuulostaa, levyllä kun levyllä. Imo kaiuttimet on 10% äänestä, mutta tämä on offtopiccia.
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Saattaisi tehdä terää käydä kuuntelemassa vaikka 8260:aa.
     
  4. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Voisihan sitä käydä. Kovin oli surkea demo digiexpoilla :(
     
  5. makemich

    makemich Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 686
    Saadut tykkäykset:
    247
    Siinä tapauksessa arvokkaan esivahvistimen hankinta saattaa olla perusteltua. Itse harrastan lähinnä niiden äänitteiden ja siten musiikin kuuntelua jolloin kaiuttimet ja varsinkin kuuntelutila ovat sen 95% "äänestä" mitä rautaan tulee. CD-kuuntelussa toki laadukas pyöritin lämmittää sydäntä. Puutteellisen kokemuksen takia en ala arvioimaan miten suhde muuttuu jos tila on täydellinen.


    Omaan kokemukseeni siitä että niin kauan kuin laitteet ovat ehjiä ja kaiuttimet kuormaltaan normaalit ei kukaan täysjärkinen erota saman hintaluokan vahvistimia toisistaan, on sitten av tai ei. Sitten kun vielä huomioidaan että av-vahvistimissa on nykyään parametrisia taajuuskorjaimia mukana ne ovatkin käytännössä usein huomattavasti paremman kuuloisia kuin kalliimmat perusversiot. En omaa omakohtaista kokemusta aktiivilaitteista joten en ala niitä sen tarkemmin kommentoimaan mutta eiköhän sun systeemissä se heikoin lenkki ole jossain ihan muualla kuin (esi)vahvistimessa. Jos laitetaan 775 Yamahan perään sopivat kymppitonnin kaiuttimet niin takuulla kuulosta jumalattoman paljon paremmalta kuin systeemi taskukokoisilla geneleceillä, tätä tarkoitin.
     
  6. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Itsekin olin tätä mieltä useamman vuoden, mutta sitten jouduin nöyrtymään, kun pääsin noita laitteita testailemaan kotioloissa rauhalliseen tahtiin.
    Tämän määritelmän mukaisesti aika moni hifilaitteiden harrastaja on ei-täysjärkinen :) samoin 100% median edustajista.
     
  7. Marla

    Marla Guest Guest

    Liittynyt:
    28.12.2013
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nämä Genelecit + kyselemäni vahvistin tulevat vain teatterikäyttöön. Musiikinkuunteluun on sitten toiset vehkeet. Itsehän olen tosin ehta peltikorva, jotta olen toistaiseksi täysin muiden mielipiteiden vietävänä. Omaa näkemystä ei ole, kun ei ole noita omia kokemuksiakaan.

    Toivoisin teatterilta vain, että eri komponentit ovat tasapainossa keskenään ja tarkoituksenmukaiset käyttööni. Ymmärrän pointin epätasapainoisesta setistä koostuen halvahkoista pikku-Geneistä ja parin tonnin vahvari, joka lienee ns. "helmiä sioille". Se juttu mitä tahtoisin, ja josta joudun tietysti maksamaankin, on laadukas/helpohko huonekorjaus +muu säädettävyys. Spotifyt + muu tingeltangeli ei kiinnosta tuolla vahvistinosastolla.

    Tässä vaan herää epäilys kyselyjeni hyödyttömyydestä, kun olet sitä mieltä että joku random vahvistin ja pirun hyvät kaiuttimet on paras valinta, kun samaan aikaan toinen mielipide on että kaiuttimet tekevät vain n. 10% äänestä. Ei millään pahalla kummallekaan, mutta tämä on melko ristiriitaista. En tunne teitä enkä "referenssejänne", enkä osaa itsekään arvella mitään. Puh.
     
  8. makemich

    makemich Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 686
    Saadut tykkäykset:
    247
    Ja tämä on taivahan tosi. :D En tämänkään harrastuksen osalta juuri jaksa välittää muiden ihmisten uskomuksista ja luuloista mutta ai että sellanen oikeaoppinen sokkokuuntelutesti olisi kyllä kiva järjestää...

    Se mikä on absoluuttiunen fakta on se että nämä edullisemmatkin av-vahvistimet mahdollistavat huoneen aiheuttamien ongelmien korjauksen siinä määrin että perinteinen sterovahvistin jää kauas taakse tyypillisissä kuunteluolosuhteissa.
     
  9. makemich

    makemich Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 686
    Saadut tykkäykset:
    247
    Nyt olet asian ytimessä, foorumeilla ei kenenkään puheita kannata ottaa minään absoluuttisina totuuksina ja dvdplaza ei todellakaan ole mikään poikkeus. Täällä keskustellaan avoimesti harrastuksesta, ei mistään sen vakavammasta.

    Pirun hyvä vahvistin ja pirun hyvät kaiuttimet ovat paras valinta. Lopputulos on huono jos akustiikka on huono. Armoton kumina tai muut ongelmat eivät katoa mihinkään vaihtamalla kaapeleita tai (etu)vahvistinta. Laittamalla akustiikka kuntoon ja/tai käyttämällä toimivaa korjainta saa ihmeitä aikaan. Ei tämä ole mitään rakettitiedettä, itse painotan voimakkaasti paitsi tietysti äänitteisiin mutta jos hw:sta puhutaan niin juuri kaiuttimiin ja niiden toimivuuteen huoneessa, kaikki muut ovat sivuseikkoja. Saa olla ihan vapaasti eri mieltä. Joskus '90 luvun loppupuolella raahattiin Yamaha RXV-795 erääseen silloin Tapiolassa olleeseen erikoisliikkeeseen ja laitettiin puljun kalleimmat 80000mk skobet kiinni ja verrattiin kuulostiko huonommalta kuin niiden Krellien kanssa. Ei kuulostaneet meidän mielestä.

    Sitten kun siirrytään HighEndin puolelle ja laitetaan vahvistimen perään jotain oikeasti eksoottista ja kuunnellaan kovaa ja korkealta tulee epäilemättä vahvistimen virranantokyvyt ja vastaavat vastaan mutta ei mennä nyt sinne...
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Yksi ääripää on ns. source first koulukunnan militaristisiipi. Sen mielestä kaiuttimet ovat lähes merkityksetön osa ketjua, ja rahkeet pitäisi lyödä kiinni siihen lähteeseen alkaen soittimesta. Yksi legenda Hifilehden foorumilla kertoi hankkivansa kaiuttimensa jätelavalta, koska lähde ratkaisee.

    Toisessa ääripäässä sitten sen enempää vahvistimilla kuin DACeillakaan ei ole mitään eroa, ja 199,- Gigantin myymä Yammu soi yhtä kauniisti, kuin hinnaltaan viisikymmenkertainen eksoottinen high-end vahvistin.

    Suurin osa harrastajista kuitenkin yrittää kulkea siinä keskitiellä, eli että setti on tasapainossa eikä mikään komponentti ole olennaisesti parempi, kuin toinen.

    Sulla on nyt siinä paketissa sangen kelvolliset kaiuttimet, joissa on kaikenpäälle omat vahvistimet, joten spekulaatiot vahvistimen tehon riittämisestä voi unohtaa kokonaan. Jäljelle jää pohdittavaksi, että minkä verran olet valmis sijoittamaan ja missä sen hintaisessa laitteessa on haluamasi ominaisuudet. Riittävästi HDMI-liitäntöjä, tarvitaanko Spotify, pitääkö olla äänen paluukanava, varaudutaanko tulevaisuuteen 4K-läpimenolla ja sitä rataa.

    Kun kerran haet säädettävyyttä ja huonekorjausta, suosittelen edelleen Anthemia. Tosin, se ARC on kaikkea muuta, kuin helppo. Moni muu hoitaa mittauksen nappia painamalla ja se on sitten siinä. Toisaalta, Anthemilla pääset reaaliajassa kokeilemaan korjaamatonta vastetta ja näet siitä ruudulta, että miltä se näyttää. Voit hakea sijoitusta, etäisyyttä seinistä ja suuntausta ym. En ole tietoinen, että tällaista ominaisuutta olisi muilla, vaan vaatii erillistä mittauskalustoa. Ja mittaustuloksenkin näkee ihan graafisena käppyränä, ennen/jälkeen. Tuon paikkansapitävyyskin on ainakin yhdessä testissä todettu. Ja sitä voi tosiaan itse korjailla perästäpäin haluamaansa suuntaan.

    Tälläkin palstalla moni tulee selvittämään siitä, miten eri vahvistimilla on helposti havaittavia ja korvin kuultavia eroja. Pah. Näkisipä vaan, kun samat henkilöt sokkona erottavat muutoin täysin samalla laitteistolla soivat 500e AV-virvan ja kahden tonnin stereovehkeen toisistaan. Tässä kohtaa ne sitten selittää jotain siitä, että pitää olla riittävän laadukkaat kaiuttimet. Ja laadukkaat tarkoittaa sitten jotain tolkuttoman vaikeita ajettavia. Vaikka kaiuttimilla ei olekaan mitään väliä. Kehäpäättelyä. Sen sijaan saa olla melkoinen puurokorva, jos ei huomaa eroa 200e entry-level kaiuttimien ja kahden tonnin kaiuttimien välillä. Että se siitä, etteikö kaiuttimilla olisi väliä.

    Mutta sinullehan ne on tulossa. Luuletko kuulevasi tai pääsetkö jopa testaamaan, että kuuletko eroa kahden eri vahvistimen välillä? Jos et, ota halvin niistä, missä on sinulle riittävät ominaisuudet.
     
  11. aheikkinen

    aheikkinen Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 008
    Saadut tykkäykset:
    137
    Tuo kuulostaa ihan Anthemilta. Siinä ARC huonekorjaus ainakin toimii luotettavasti ja oikein tuloksin, joskin vahvarin käyttöönotto vaatii PC-tietokoneen avulla säätämistä. Tasasatasten huonekorjausta oli testattu toisaalla melko kattavasti:
    Nyt on siis nuo uudet kymmenellä lisätyt mallit tulossa, mutta epäilisin että tuskin sitä korjauksen toimintaa huonompaan suuntaan tuosta edellismallista olisi muutettu.
    Tuo '10% painoarvo kaiuttimille' -heitto oli kyllä jotain aivan täyttä legendaa, ei kannata liikaa huolestua tuollaisista. "Yleinen konsensus" on enemmänkin sillä kannalla, että kaiuttimet + kuuntelutilan akustiikka tekevät sen 95% kokonaisäänenlaadusta. Loput 5% ovat sitten vahvareiden eroja, kaapeleita, digitaalisen signaalin kulmikkuutta ja vastaavia enemmänkin henkimaailman harrastekuuntelijoiden asioita.

    Vahvareiden äänellisistä eroista ja niiden suuruudesta on väännetty kautta av-historian. Niitä ketjuja löytyy plazaltakin, eli ei välttämättä tarvitse tässä alkaa vääntämään taas samasta asiasta uudelleen.

    Esim. Anthem 510 on takuulla riittävän laadukas vahvain mille tahansa aktiivikajareille. Äänenlaatu ei varmasti "lopu kesken" tai jää millään tavalla pullonkaulaksi. Joillakin äärimmäisen vaativilla passiivikaiuttimilla voisi ehkä teoreettisesti tulla ongelmia vastaan päätteiden mahdollisesti clipatessa huipputasoilla, mutta siitä mahdollisuudestapa ei aktiiveiden omistajan kannata paljon stressata.
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Korjaan itseäni osittain, vaikka se ei tähän topikkiin liity:
    Tämä tieto perustui eri foorumeilla esitettyyn väitteeseen, jota Anthem ei tuolloin ollut kumonnut. Ennakkotiedoissa MRX-310:sta puuttui DTS-HD MA -merkintä ja syyksi arveltiin sitä, että leimaa ei saa käyttää, kun tuo downmix ei onnistu. Tämä on mitä ilmeisimmin myöhemmin osoittautunut vääräksi tiedoksi. MRX-310 tosin on edelleen vain 5.1, mutta ilmeisesti se sentään osaa uudelleenohjata nuo surround-back -kanavat. Tieto kannattaa varmistaa liikkeestä tai manuaalista, jos MRX-310:aa harkitsee.
     
  13. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Noh, pyrin vaan tuomaan esiin tätä toistakin näkökulmaa. Tuntuu että täälä suositellaan joka ketjussa noita halppis av-vahvareita.

    Suosittelen että kokeilet itse mikä noista miellyttää. Nämä halvahkot pikkugenet ovat IMO ihan riittävät myös musiikin kuunteluun ja monikanavatoistossa varmaankin päästään lähelle stereosettien laatua, jos etunen on hyvä. Noita pelkkiä etusia löytyy myös pienikokoisia ja ihan tyylikkään näköisiä, kuten audiolab.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Johtunee siitä, että yleensä tällä palstalla kysellään monikanavavahvistinta ja hintaluokassa, jossa se edullinen AV-virva on se hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto. Harvemmassa stereovahvistimessa on erillistä subwoofer-lähtöä tai ainakaan HDMI-tuloa.

    Monikanavatoistossa päästään lähelle stereosettien laatua, what? :hitme:
    Vesihiihdossa päästään lähelle riippuliitimiä?

    No nepä vasta onkin hyvät syyt maksaa extraa siitä päätteiden puuttumisesta, ulkonäkö ja koko...

    Lasketaanko ihan huvikseen, minkä verran markkinoilla on puhtaita etuvahvistimia vs. etuvahvistinlähdöt sisältäviä viritinvahvistimia. Jos ne päätteet pois pudottamalla säästää niin paljon, niin miksei markkinoilla ole tuota Denonia lukuunottamatta käytännössä lainkaan alle puolentoista tonnin puhtaita etusia, hmm? Toimivan AV-virvan saa myyntiin 200e hintalapulla. Miksei siitä ole kuorittu päätteitä pois ja pantu myyntiin satasella? Tai otettu edes sitä tonnin vehjettä ja ilman päätteitä 750e? Kauppa varmasti kävisi, kun pääsisi mainostamaan, että "nyt ilman päätteitä - etkä maksa turhasta".

    Syy on edelleen se, että puhtaita etusia myydään kappalemääräisesti niin vähän, että niiden tuotantokulut per kappale ovat sen verta korkeammat, että ei yksinkertaisesti kannata.

    Tuo nyt on täysin hatusta revitty kaapeliuskovaisen hullutus. Kuuntelu on äänen kuulemista. Kaiutin on komponentti, joka tuottaa äänen. Jotain erään kotimaisen kaiutinvalmistajan asennoitumisesta kertonee tämän testin kommenteista löytyvä tiedonmuru:

    Mikä oli tuossa testissä etuvahvistimena ja sourcena?

    - Source oli vanhempi CD-soitin (edes merkki ei jäänyt päähän), ei mitään eksotiikkaa. Etusena liukusäätimillä ja kolmella valittavalla annolla oleva murikka, joko itsetehty tai sitten studiopuolelle tarkoitettu kapistus. Etenkin soittimen suhteen etupäässä olisi varmasti parantamisen varaa eli tämä ei ole kaikki, mitä 1038B:stä saa irti.


    Jos lähteen merkitys olisi 90% äänestä, niin
    a) voisimme kaikki luopua kaiutinvertailusta, koska niillä ei olisi kuultavan äänen kannalta about mitään merkitystä, kun kerran 90% tulisi vahvistimesta, lähteestä ja varmaankin kaapeleista - hep kaikki ostamaan markkinoiden halvimmat kaiuttimet Gigantista ja viiden tonnin stereovahvistin vaan eteen, autuus on taattu,
    b) Genelec on markkinoinnissaan ihan metsässä, kun demoaa omia yläpään mallejaan ihan millä sattuu lähteillä. Ihme, että ei kuulostanut ihan perseeltä, kun oli noin huonot lähteet. Eihän sillä kaiuttimella ole mitään merkitystä...
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2013
  15. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Hauska juttu :)
    Kaiutinko tuon äänen tuottaa, mihin enää tarvitaan vahvistusta tai signaalia? Vai onko se niin että kaiutin toistaa sille syötettyä signaalia, joka voi olla hyvin tehty tai huonosti tehty.
    Olisiko sun aika avartaa vähän tuota "katsomusta".


    Kaippa sitä lähdettä ja musiikintoistoa kuunnellaan myös heidän demoissa, vai onko tuola testattavana taajuuspyyhkäisyt?
     
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    1. Yksinkertaisin mittaus kaiuttimella tai vahvistimella on taajuusvastemittaus. Lähes jokainen Hifimaailmassa pariin vuoteen testattu vahvistin on antanut mittauksessa viivointinsuoran vasteen. About yksikään kaiutin ei ole.

    Ja ei, taajuusvasteesta ei voi päätellä kuin äärimmäisen vähän siitä, miltä kaiutin kuulostaa. Erot vahvistimissa ovat kuitenkin niin pieniä, että olettaen, että vahvistin jaksaa ylipäätään 'ajaa kaiuttimia' ja ilman, että särö aiheuttaa ongelmia, väitettyjen erojen mittaaminen on äärettömän vaikeaa. Sen sijaan kaiuttimissa eroja löytyy jo tällä alkeellisimmalla mittauksella. Kummassakohan ne erot on isompia, hmm?

    2. En viitatussa demonsa ollut paikalla, mutta käsittääkseni siellä kuunneltiin musiikkia. Ainakin siinä demossa, jossa MarekSoundilla kävin, sain itse valita musiikin. Demossa kuunneltiin kaiuttimia ja nimenomaan niiden kykyä toistaa musiikkia.

    Pointti oli, että jos 90% äänestä on lähde ja vain 10% kaiutin, kuten sinä menit väittämään, niin ovatpa tyhmiä, kun soittavat melkein viiden tonnin kaiuttimia jollain millä sattuu soittimella ja ei-minkään merkkisellä etuasteella. Senhän olisi pitänyt kuulostaa ihan kaamealta, kun 90% äänestä tuli kyseenalaisen tasoisen ketjun kautta.

    Ja edelleen, jos lähtöpää on se, mikä ratkaisee sen 90%, niin eikös meidän kaikkien kannattaisi hakea himaan parin tonnin etunen ja samanhintainen pääte, höysteeksi samanhintainen soitin ja kaiuttimiksi sitten riittääkin Tannoy Mercury V.
     
  17. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 314
    Saadut tykkäykset:
    15
    Niin, eiköhän ne kuulosta kaamealta jos niillä toistetaan huonoa lähdettä. Vai tarkoitatko että Genet korjaavat lähteen tekemän signaalin? Vai onko tuo automaattisen eq:n tekemä korjaus se tärkein juttu?

    Täytyypä sanoa, jos oletetaan että kaikki lähteet kuulostavat samalta, liikkeet ja valmistajat ovat keksineet täydellisen rikoksen. Voisi kuvitella että asiakkaat eivät palaisi näihin liikkeisiin ostettuaan ensimmäisen tuotteen.

    Lisättäköön: Esimeriksi linn kehtaa tehdä tuotteita jossa ei ole suora taajuusvaste. http://www.stereophile.com/content/linn-majik-140-loudspeaker-measurements . Näitäkin jotkut kaapeliuskovaiset ostavat :)
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Voi elämä... Onko luetun ymmärtäminen noin pahasti haussa, vai etkö vaan millään suostu ymmärtämään?

    1. Ei kyse ollut missään vaiheessa siitä, että mikään kaiutin korjaisi mitään lähdettä. Kyse oli siitä, että eri lähteiden väliset erot ovat häviävän pieniä verrattuna kaiuttimien äänellisiin eroihin. Sinun logiikallasi tuossa testissä musiikin olisi pitänyt kuulostaa perseeltä, koska lähde oli heikkotasoinen. Aika tyhmää markkinointia. Ja kelaa miten hyvältä ne olisivatkaan kuulostaneet, jos edessä olisi ollut Oikea Laatusoitin ja kahden tonnin etuvahvistin? Soittaa Geneleille ja opasta heitä asiassa.

    En ala väittää, että vahvistimella ei oisi mitään merkitystä, mutta sinun heittämäsi väite, että se lähde (vahvistin) olisi 90% äänestä on edelleen naurettava. Varmasti on olemassa huonoja lähteitä, mutta se huono on suhteellista. Minä erotan ihan varmasti Gigantin 200e valmissarjan kaiuttimet omista kaiuttimistani. Kokeillaanko, miten hyvin sinä erotat sokkona oman etuvahvistimesi vaikka multa lainatusta Anthemista?

    Toistetaan se vielä kerran, vaikka et mitä ilmeisimmin osaa lukea tai ymmärrä lukea: jos vahvistimien välillä onkin eroja, ne ovat häviävän pieniä verrattuna kaiuttimien välisiin eroihin eikä vahvistimen/lähteen merkitys toistoketjussa ole todellakaan väittämääsi 90%.

    2. Voi Jeesus, sanoinko, ettei kaiuttimia olisi muilla, kuin suorilla vasteilla? Tottakai niitä on, joka testissä. Ja kainepäälle ne vasteet poikkeavat toisistaan. Erot on selviä ja näkyvät jopa niin simppelistä mittauksessa, kuin taajuusvasteessa. Otetaan vaikka tuo linkittämäsi Linn sokkotestiin tuon G2 kanssa. Ihan varmasti on eroa ja se näkyy MYÖS vastemittauksessa. Sen sijaan 500e av-virvan ja tonnin stereovahvistimen mittauksissa ei eroa ole, molemmat antavat täysin suoran vasteen kaiutinlähdöistä. Särö pysyy alhaisena eikä virranantokyky lopu kesken helpohkoihin kuormiin. Mitä ikinä eroa näillä on, se on niin pieni, että sitä on vaikea edes mitata.

    3. Mistä revit tuon, että kaapeliuskolla on mitään tekemistä Linnin kaiuttimien - tai minkään muunkaan kaiuttimen - kanssa?? Sanoinko, että viivointinsuoran vaste olisi täydellinen, pakollinen tai tavoiteltava? Mitä horiset?

    Ja kun nyt vedit tuon täydellinen rikos -koetin, niin itsehän sellaisen olet kehitellyt: kaikki kaiutinkauppa on kusetusta, koska kaiuttimien merkitys äänenlaadulle on enintään 10%. Sehän selittääkin, miksi kaikki kaiuttimet kuulostavat lähes samoilta, kunhan vahvistin on sama.
     
    Viimeksi muokattu: 31.12.2013