Olihan tuo aika sellaista pintakoreaa poseeraamista ja efektimättöä. Juoni nyt oli elokuvassa lähinnä hidaste, ja tuo koko "Omaa on puolustettava" jauhanta jätti kyllä täysin kylmäksi. Mutta jos tuon ottaa tuommoisena miehisessä pullistelussaan tahattoman koomisuuden rajamailla pyörivänä efektidemona, niin ihan katsomisen arvoinen elokuva tuo siinä ominaisuudessa on.
Blade Runner Final Cut (hd-dvd) Tämä sopiikin aiheeseen kun tuosta 300:sta oli puhe. Blade Runnerista voinee sanoa että se on ainakin mahtavaa vastapainoa kaikille nykyajan efektimätöille. Näissä vanhoissa klassikoissa on ainakin se virkistävää kun tietää ettei joka kohtauksen taustaa ja puolia hahmoista ole CGI:llä naputeltu, elokuvissa on sitä tiettyä 'analogisuuden' tuntua. Toisaalta on pakko myöntää että verrattuna näihin nykyajan 2,5h pitkiin juonenkäänteitä ja takaa-ajoja täynnä oleviin elokuviin verrattuna nämä vanhat klassikot tuntuvat vähän yksioikoisilta. Se mikä juonikikkailussa ja vauhdissa jää puuttumaan, löytyy tunnelmasta. Visuaaliseen ilmeeseen on tietysti panostettu, ja näyttelysuoritukset pitävät otteessaan, niin että hidastempoisuus ei käy tylsäksi. Keinoelämänmuodot, joiden pohtimiseen elokuva keskittyy, ovat tietysti nykyään jo paljon käsitelty aihe, mutta elokuva onnistuu tarjoamaan aivoille purtavaa. Kuten tietysti on odotettavissakin, kun elokuva perustuu yhteen viime vuosisadan suosituimmista scifi-tarinoista. Arvosana: Toimii :thumbsup:
Loma Roomassa - Roman Holiday Loistava hyvällä maulla tehty komedia, jossa Audery Hepburn ja Gregory Peck loistavat! Hurmaava Audery sai Oscarin tästä ensimmäisestä pääosastaan. Elokuva on täysin ajaton ja loppuratkaisukin poikkeaa perinteisestä Amerikkalaisesta vaihtoehdosta. Käsikirjoitus on hieno esitellen Rooman tunnettuja paikkoja tupumatta niitä kuitenkaan. Ne ovat loistavat kulissit kauniille tarinalle. Hyvät mielenkiintoiset tekstitetyt lisämateriaalit. :thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup: Anttilassa 5.90 !!
Katsoin myös pari viikkoa sitten: Ulvova mylläri (1982) Pettymys. Odotukset paremmasta elokuvasta olivat ilmassa leffan käynnistyessä - lopputulos oli mielestäni kuitenkin vaisu. Loiri tekee normaalitasoista huonomman näyttelytyön myllärinä, jota ajetaan takaa elokuvan loppupuoli. Tarinankerronta ei toimi alkuunkaan. Ei Paasilinnan kirja varmaan huono ole, mutta ainakin sen ratkaisut ovat typeriä: ehkä pitäisi katsojankin "hullu" saadakseen siitä enemmän. Mainittava on myöskin, että ilmeisesti 40-50-luvulle sijoittuva elokuva ei kuvasta kovinkaan hyvin sitä aikaa.
Jarva: Jäniksen vuosi Olihan tämä mainio. Puolikas miinusta muutamista kömpelyyksistä musiikkipuolella mutta muuten ei valittamista. ****½ Ford: The Man Who Shot Liberty Valance Jälleen hyvä esimerkki Fordin näkymättömästä ohjauksesta. Tyylikästä mustavalkokuvausta ja innovatiivista flashbackien hyödyntämistä. Lee Marvin ja Edmond O'Brien öynää sivuossissa Waynen ja pökkelön Stewartin ihan kybällä. **** Kaurismäki: Pidä Huivista Kiinni Tatjana Autonkännäyksessä Peltsi puhuu enemmän kuin koko elokuvauransa aikana ja Valtosen kanssa miehiltä varsin osuvat kuvaukset sisäänpäinkääntyneistä suomijunteista. Juuri sopivan pituinen aiheensa puitteissa. **** Godard: Masculin Feminin Diggasin, ponnahti ihan top-kahteenkymppiin. Leaudin pseudoanarkistin ja romanttisen höslän ristisiitos on varsin riemastuttava ilmestys. ***** Kitano: Hana-bi Tämä oli kiinnostanut itseäni jo vuosikausia, Kitanolta aikaisemmin olin nähnyt vain Brotherin ja seuraavaksi lähteekin tilaukseen nämä loputkin olennaisimmat Takeshit. Itse elokuvahan oli odotetusti loistava. Kitano on saanut tiivistettyä ihmiselämän haurauden lukuisiin julmetun kauniisiin kuviin ja Joe Hisaishin scoret eivät ainakaan tätä vaikutelmaa heikennä. Alkuun helpolta vaikuttanut lopetus osoittautui pienen pohdiskelun jälkeen kuitenkin siksi kaikkein loogisimmaksi ratkaisuksi. ***** Brewer: Black Snake Moan Jackson esittää itseään ja miehen hiusrajan pakeneminen lähentelee jo Ken Foreen kultakausien loistetta. Äänimaailma jytää ja Timberlake on vitun kauhea. Koko tuotoksessa on jotain mukavan tuoretta mutta lopetus palauttaa koko höskän jälleen sinne perumössön masentavalle ruohonjuuritasolle. Mutta jollain tavalla tämä kiehtoi. ***½
Auberge espagnole, L' (2002) Espanjalainen kimppakämppä kertoo ranskalaisesta jantterista, joka lähtee Barcelonaan tekemään Erasmus-vaihtoa. Ajankohtainen elokuva oman vaihdon loputtua ja siksi sen halusinkin katsoa. Hymiöt eivät tule kuitenkaan omasta samaistumisesta tai ihastumisesta vaihto-opiskeluun, vaan elokuva oli oikeasti hauska ja taidokkaasti tehty. Kevyenä komediana etenevä elokuva sisältää - hauskojen kohtien lisäksi - myös monenlaista muuta. Tarinankerronta toimii ja kuvaus on erinomaista. Kulttuurieroja näytetään mukavasti, ja ne katsoja pääosin ymmärtää (vaikka kaikki "kielipelit" eivät osu). Näyttelijä puolella rooleja on paljon, mutta sopivasti. Erilaiset pienehköt tyypittelyt auttavat elokuvan juonen etenemisessä. Hyvä ja katsomisenarvoinen leffa.
Pack Up Your Troubles - Laurel & Hardyn toinen pitkä elokuva. Hahmoja pehmennetty jonkin verran tähän elokuvaan, että olisi helpompi uskoa miesten ottavan pienen tytön omakseen. Erinomaista viihdettä silti edelleen. Pohjanmaa - Hyvä vai huono asia että tämä vain vahvisti mielikuvaani junteista pohjanmaalaisista. Elokuvana tämä olisi voinut olla todella masentavaa katsottavaa, jos ei oikealla asenteella olisi katsonut. Puuduttavaa katsoa liian pitkään jatkuvaa humalannäyttelyä. Bugsy - Lattea gangsterikuvaus miehestä joka loi Las Vegasin. Warren Beatty yllätti pääosassa, melkoisen karismaattinen pakkaus.
Fletch ***½ Toimiva (toiminta)komedia kultaiselta 80-luvulta. Chevy Chase on hauska mies ja Harold Faltermeyerin musiikit mukavan tarttuvia. Fletch Lives **½ Jatko-osa tarjoilee sitä samaa hieman heikommalla juonella ja latteammalla menolla. Chevy Chase on edelleen hauska, mutta Harold Faltermeyerin musiikit rupeavat jo hieman toistamaan itseään.
Tropic Thunder***½ Stiller ja Black todella rasittavia, mutta Downey Jr pelastaa leffan totaalisesti. Muutamia oikein hyviä kohtauksia ja sitä melkein toivoisi, että Stiller pitäytyisi kameran takana kuin sen edessä. Pituus myös täysin kohdallaan, eikä mitään samaa luokkaa näiden Apatow-roskien kanssa, jotka eivät tunnu päättyvän ikinä. Pineapple Express ** Liian pitkä, ei helkutti sentään. Puoleentoista tuntiin mahtuisi ihan hyvin, mutta silti mennään reilusti yli kahden tunnin. Rogen on myös ärsyttävä hyypiö, mutta Franco on petrannut vuosien varrella paljon ja tässä onkin hänen ansiostaan muutamat naurut saatavilla. Hellboy 2 **** Toisella katselukerralla toimii edelleen yhtä hyvin. Parempi kuin ensimmäinen.
Rise **½ Lucy Liun tähdittämä "buffy-vampyyrintappaja", ihan katsottava b-kauhupläjäys oli, mutta ei mitenkään sykähdyttävä. Muutaman kerran Lucy Liu paistatteli ilkosillaan ja verta rinnoilla kohtaukset jaksoivat piristää tunnelmaa Kohtaus jossa Lucy haukkaa vastointahtoisesti ensimmäisen kerran palan ihmislihaa, oli ihan vatsanpohjassa tunnettavissa. Harvoin myös näkee ko näyttelijätärtä hymyilevän elokuvissa, meinannut tunnistaa samaksi henkilöksi muutamassa iloisessa kohtauksessa
Inho (Repulsion) Polanski nämä sisäisen hajoamisen kuvaukset taitaa ja Inhon vahvassa ahdistuksen kuvauksessa onkin paljon samaa kuin myöhemmissä Rosemaryn painajaisessa ja Vuokralaisessa. + Viettelijätär tropiikista (White Cargo) Kumiplantaasi Afrikassa syö valkoista miestä ilmastonsa ja paikallisen viettelijättären muodossa. Vanhoissa viidakkoleffoissa on aina tunnelmansa, vaikka Viettelijätär tropiikista tapahtuukin pitkälti vain parissa huoneessa. Hedy Lamarrin hekumallinen Tondelayo vierähtää jo komiikan puolelle. ½
Batman Begins (2005) - Mielipidettä täällä... The Dark Knight (2008) - Mielipide elokuvan ketjussa... Gangster No. 1 (2000) Lucky Number Slevinilla terästäytynyt ohjaaja Paul McGuigan teki jo kotosaarellaan vahvoja osoituksia osaamisestaan. Elokuva Gangster No. 1 aloittaa ihan mukavasti, ja kulkeekin vahvasti Goodfellasin jalanjäljssä, tosin hieman horjahdellen. Loppua kohden tunnelma nimittäin hieman latistuu ja mielenkiintoa ei oikein tahdo löytyä. Paul Bettany oli kerrassaan mainio "valkoisena paholaisena", eikä Malcolm McDowellissakaan valittamista löytynyt. *** / ***** Island in the Sky (1953) ja Tycoon (1947) John wayne tuo eittämättä mieleen jenkkiwesternit ja sisällissodan, mutta kyllä hän muuallakin kuin Villissä lännessä sankaroi. Esim. Alpeilla tieinsinöörinä tai haaksirikkoutuneena lentäjä-ässänä. Jälkimmäisenä kuitenkin paremmin. Olen tainnut aikaisemmin katsoa vain John Waynen lännenelokuvia, eli nyt oli ensimmäiset genrepoikkeamat. Valkoinen Helvetti (Island in the Sky) oli hyvin kasassa pysyvä selviytymistarina, jossa Wayne karismaattisena hahmona piti yllä johtoa sekä miestensä toivoa pelastumisesta. Tycoon (Uhkapeliä Andeilla) taas oli pitkäveteinen ja huonosti järjestelty jännitysromanssi, joka ei hyvän aloituksen jälkeen onnistunut viihdyttämään. Island in the Sky: ****- / ***** Tycoon: ** / ***** Miami Vice (2006) No olihan tämä ihan kelvollinen elokuva. Turhaan pelkäsin pettyväni. Oli hyvä, että tästä oli otettu turhanpäiväinen huumori pois (se toki toimii yleisimmissä buddy-elokuvissa), ja tehty omannäköisensä elokuva. Miami Vice sarja on värikäs, mutta tästä jäi hieman synkkä fiilis, joka oli myös positiivinen asia. Michael Mannin ohjaus oli hienoa, ja kuvaus 2000-luvun toimintaelokuville tyypillistä. Osassa kohdissa lähestyttiin jopa dokumentinomaista tyyliä. Rakeinenkin kuva toimi. Parivaljakko Colin Farrell ja Jamie Foxx olivat yllättävän hyvä pari yhdessä. Ei täysiä pojoja, mutta ei huonojakaan pojoja. ****- / ***** Closer (2004) Mike Nichols tuo esiin aikamoisen mestariteoksen, jota täydentävät neljä suuremman luokan tähteä. Elokuva on alusta alkaen naulitseva, ja kaikki neljä päähahmoa ovat voimakkaita persoonia. Ihmissuhdekieroilu on elokuvan teema, ja vaikka romansseja syntyy, on puhdas romantiikka kuitenkin kaukana tästä draamasta. Upea, vaikuttava ja samalla ruma tekele. ****+ / ***** The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) Wes Andersonin hauska, outo ja kiehtova seikkailuelokuva. Pidin Andersonin edellistä ohjauksista, tosin Lurjuksia (Bottle Rocket) en ole vähään aikaan nähnyt. Andersonin Vakiokasvot Owen Wilson ja Bill Murrayn (molemmat jääneet kerran pois) näyttelevät loistavasti, kuten aina. Muut kasvot Anjelica Hustonista Jeff Goldblumiin olivat myös roolinsa arvoisia. Elokuvassa oli mukava teema, musiikki oli elokuvanveroista, ja juuri siihen sopivaa. Hieno! **** / ***** Eastern Promises (2007) David Cronenbergin ja Viggo Mortensenin toinen väkivaltaisuustutkielma oli edeltäjänsä tavoin taidokas esimerkki herrojen mestarillisuudesta. Siinä missä A History of Violence hipoi täydellisyyttä, hipoi tämä samaa rimaa. Molemmissa elokuvissa on havaittavissa samoja piirteitä, esim. Viggon hahmo ei ole sitä miltä näyttää ja molempien elokuvien naistähdet ovat uteliaita ja voimakkaita persoonia. Ja pahikset ovat pahiksia. Viggon omistautuneisuus elokuville on hienoa, ja sen vuoksi onkin yksi lempinäyttelijöistäni! ***** / ***** The Ladykillers (1955) Nyt on tullut nähtyä molemmat versiot ladykillers elokuvasta, eli sekä tämä alkuperäinen vuoden 1955 versio että Coenin veljesten ohjaama uusintaversio. Molemmissa sama tarina, mutta henkilöhahmoista löytyy eroavaisuuksia. Itse pidin tästä alkuperäisestä enemmän jo sen vuoksi, että se toimi paremmin, ja henkilöhahmot olivat juuri sellaisia kuin niiden pitikin olla. Pidin Alec Guinnessin työnskentelystä ja hänen luihuisesta ja tunkeilevasta asenteesta. Peter Sellers jäi hieman taka-alalle, mutta ei tästä hänen show pitänytkään tulla. Katie Johnson oli kyllä mahtava vanhana rouvana, joka todenteolla sai monet äijät kalpeiksi. Hieno elokuva! ****- / ***** Anything Else (2003) Mielestäni ihan kohtuullisen hyvä, ja ehkäpä hieman erilainen, romanttinen komedia. Woody Allen, jos joku taitaa dialogin, tosin tässä keskittyi enemmän Jason Biggsin hahmoon, johon omauduin täysin. Harvoin kohtaan näin voimakkaita tunteita elokuvan yhteydessä, mutta nyt osasin tuntea miltä Jason Biggsin hahmosta mahtoi tuntua elokuvan aikana, kun tyttöystävä on ailahtelevainen kaunotar jne. Todella vaikuttavaa. Erilainen romanttinen komedia tämä oli siinä mielessä, että ei tämä ollut kuten joskus aikaisemmin katsomani Along Came Polly, vaikka hieman samoja piirteitä oli. No ei kyseisiä elokuvia nyt välttämättä voikaan samalla viivalle laittaa, mutta niiin. Toki tässäkin sai nauraa, etenkin osuvan dialogin johdosta sekä kivääri session aikana. Tämä oli nerokasta viihdettä. **** / *****
Nordkraft (2005) Kyllä oli taas loistava Tanskan alamaailmaan sijoittuva huumeleffa! En jaksa enempää tarinoida, mutta jos pidit Pusher leffoista niin pidät kyllä tästäkin. Suosittelen! cdonista ainakin löytyy suht. halvalla.:thumbsup:
L'Armes des Ombres (1969) Lähes kaksi vuotta sitten annoin kolme hymiötä tälle elokuvalle. Nyt on joko maku kehittynyt tai katsottaessa tunnetila oli herkempi, sillä pisteet nousevat yhdellä. Tällä kertaa elokuvan hiljaisuudesta löytyi uusia sävyjä, joiden vuoksi pidin sitä neljän arvoisena. Kyseessä on siis Ranskan vastarintaliike toisessa maailmansodassa natsien miehityksen alla. Seurataan päähenkilöä (Lino Ventura), joka on maanalaisen löyhän järjestön johtaja. Suorasti ajallisesti etenevä elokuva kertoo jännittävän tarinan varmasit, jopa kuvakirjamaisesti. Siitä huolimatta se on muiden sotaelokuvien joukossa edukseen erottuva ja hienon kuvauksen ansiosta uudelleenkin katsottava. Herz aus Glas (1976) Vaikea filmi arvioida, joten jätän sen takia hymiöt pois. Kyseessä siis Werner Herzogin Lasisydän hypnoottisesti kuvilla puoleensavetävä elokuva, jossa oikeastaan sen tarina ja näyttelijätyö ei ole yhtään minkään arvoista. Elokuvan arvo tulee kuitenkin huimasta kuvauksesta, jossa hiljainen kauneus saavutetaan syvältä, esimerkiksi tässä kohtauksessa (Youtube linkki). Näyttelijätyö on suureksi osaksi paikalla puhumista tai räyhäämistä, jota erikoisilta näyttävät näyttelijät suorittavat. Elokuvan kohdalla on vaan heittäytyttävä katsomaan, kuvavirta imee mukaansa. Little Miss Sunshine (2006) ½ kommentit elokuvan oikeassa ketjussa.
Korppikotkan kolme päivää Tämä 70-luvun agenttiseikkailu tuli tsekattua vihdoinkin dvd:ltä. Ja kyllä täytyy sanoa että hyvä oli! Jotenkin nää vanhemmat elokuvat vaan usein on parempia, niissä on enemmän sellasta aitoa tunnetta kenties..no varmaan vähän nostalgiaakin, mutta on se hienoo katella tällasta hyvin tehtyä leffaa entisiltä ajoilta, löydöt aina liikuttaa mieltä. Hyvin kirjotettu, jännittävä, erinomaisesti näytelty ja..viihdyin. Suosittelen lämpimästi. The Dark Knight Tämäkin tuli tietysti pakosti tsekattua. Tälle on omakin ketjunsa jotenka lyhyesti. Erittäin viihdyttävä, Jokeri oli tosiaankin näkemisen arvoinen, tapahtumaa riitti ja ei ollut liian pitkä! Ts. mielenkiintoa riitti. Vaikka henk. koht. eka Nolanin Batman iskikin tiukemmin, niin kyllä tää on varsin hyvää jatkoa sille parine heikkouksineenkin.
Plan 9 from Outer Space Helsingin juhlaviikkojen taiteiden yön ilmaisnäytös kino Engelin kauniilla sisäpihalla. Elokuvahan oli: Spoiler :hitme::hitme: taattua laatua :hitme::hitme: Oliko muita Plazalaisia katsomassa tätä klassikkoa?
Hollywoodland (2006) HD DVD Combo Parasta elokuvassa oli 50 -luvun atmosfääri autoineen ja maisemineen, huonointa tarinankerronta. Juoni perustui erilaisiin spekulaatioihin eikä lopulta johtanut oikein mihinkään. Kuten viisammat ovat todenneet, niin pääosaa esittäneen aavistuksen "nössön" oloisen Adrien Brodyn valinta etsivän rooliin ei ollut myöskään kovin onnistunut päätös elokuvan tuottajien taholta. George Reevesin elämänvaiheisiin olisi kenties voitu keskittyä enemmän ja jättää etsivän yksityiselämä vähemmälle. Kuitenkin on niin, että mikäli tosiasioissa haluttiin pysyä, niin täyttymystä tuolle tarinalle ei mitenkään olisi saatu aikaiseksi koskapa tapaus on tänäkin päivänä virallisesti luokiteltu itsemurhaksi. Hauskinta leffassa oli milteipä se kun sai pitkästä aikaa nähdä Bob Hoskinsin jonkinlaisessa roolissa eli kohtuullisen häijynä Metro-Goldwyn-Mayerin pomona. Hän taitaa olla ainoa maailmalla tunnettu elokuvanäyttelijä jonka olen nähnyt elävänä ja vieläpä kotinurkillani. Elokuvan katsominen ei ollut täyttä kärsimystä, mutta eipä tuota nyt oikein voi suositellakkaan edes George Reevesiä esittäneen Ben Affleckin nenäproteesin huvittavuuden vuoksi. Koko elokuva oli yhtä löysä tuotos kuin pääosan esittäjänsä. Parempaa draamaa olisin toivonut, vaikken mitään toiminnan täytteistä viihdepläjäystä odottanutkaan. **½/*****.
A Night to Remember (1958) Titanic-elokuva nro. 1. Cameronin oma on tietenkin aikansa tulos visuaalisen otteensa ansiosta, mutta Roy Bakerin 50-lukulainen tarjosi kyllä enemmän jännitystä. Tarinahan on tuttu (ja siksi sitä ei tarvitse referoida), mutta tässä keskitytään kertomaan se painottaen yläluokkalaisten matkustajien ja laivan miehistön näkökulmaa. Joukosta ei nouse yhtään tähteä toisen edelle, ja sen takia itse laiva nousee pääosaan. Jonkun mielestä voi olla vaikea seurata elokuvaa, jossa ei toisteta saman kasvon esittämistä, joka on myös totta - siinä siis eräs elokuvan heikkous. Sitä vastoin elokuvassa näytetään paljon kohtia, jotka Cameron "ryöväsi" elokuvaansa noin 40 vuotta myöhemmin. Legendat tietysti elävät vahvoina, mutta esimerkiksi elokuvien kohtaukset jossa orkesteri päättää soittaa loppuun asti ovat lähes identtisiä. Tämän lisäksi laivan jo upotessa on kohta, jossa Molly Brown (uudemmassa Kathy Bates, vanhemmassa Tucker McGuire) ottaa aluksen ohjat käsiinsä ovat lähes identtisinä - kuvakulmia myöten. Mainostetaan yhtenä 50-luvun kovimpana brittiläisenä draamaelokuvana, ja sitähän A Night To Remember tosiasiassa on. Crumb (1994) Alun neljättä vuotta hyllyssä pölyä kerännyt DVD, joka oli loppujen lopuksi tosi hyvä henkilödokumentti. Päähenkilönä on Robert Crumb, ehkä legendaarisin ja tunnetuin underground sarjakuvapiirtäjä. Dokumentti kertoo hyvin henkilökohtaisella tavalla tämän - ehkä pikkasen erilaisen - persoonan elämästä. Kameran edessä vilahtavat niin mieleltään heikot veljet, nykyinen ja entiset vaimot sekä joukko muita hännistelijöitä, jotka hyvin auliisti ja mitään salaamatta kertovat miehestä ja hänen urasta. Katselukokemuksen kruunaa 1900-luvun alkuun sijoittuva soundtrack.
Rec Aivan hyvä elokuva oli, hyvin näytelty eikä ollut Hollywood kauhua (elokuva tulee Espanjasta). Suosittelen kauhun ystäville ***½