VLSI Anti-Mode 8033 - Automaattinen subbarin equ

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana säätäjä, 12.12.2007.

  1. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 607
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin ainakin luki siteerauksessa johon vastasin :). Mikrofonin tarvitsema Bias-virta on niin pieni että 9V paristolla mittailisi jo pitkään. Tällä tavalla mittausjärjestelmä yksinkertaistaistuisi ja häiriölähteiden määrä vähenisi.

    MicAmpin myyntihinta on muuten yli 10 kertainen komponenttien hintaan nähden, joten tiukalla budjetilla menevällä on tässä hyvä mahdollisuus säästää. Täältä voi katsoa lisää ideoita verkkovirtakäyttöiseen toteutukseen.
     
  2. P.Kosunen

    P.Kosunen Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 369
    Saadut tykkäykset:
    14
    Rythmik Audio 15" Sealed + A370-PEQ

    Ilman Antimodea:
    [​IMG]

    Antimoden kanssa:
    [​IMG]

    Ei nuo käppyrät täydelliseksi muuttuneet, mutta subi integroituu nyt hyvin pääkaiuttimiin ja toistaa eri musiikkilajit nirsoilematta.

    (Täytynee vielä kalibroida uudelleen, kun taisi olla gainit liian pienellä varoituksien johdosta.)
     
  3. esko123

    esko123 Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2002
    Viestejä:
    78
    Saadut tykkäykset:
    0
    mites nyt kun kun tuolla anti-modella on subbari säädetty, niin poistuuko samalla naapurihuoneistoihin menevät turhat korostumat
     
  4. P.Kosunen

    P.Kosunen Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 369
    Saadut tykkäykset:
    14
    Täytyy tehdä takentava mittaus mikki naapurihuoneistossa.
     
  5. HardSoft

    HardSoft Haec habui, quae dixi Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    01.11.2005
    Viestejä:
    2 280
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä Anti-Mode parantaa naapurienkin kuuntelunautintoa, kun vaste on tasaisempi ja voidaan soittaa hieman lujempaa, koska korostumat eivät häiritse. :D
     
  6. juhavaan

    juhavaan Guest Guest

    Liittynyt:
    17.07.2007
    Viestejä:
    14
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen päättänyt hankkia 3*8030A + 2*8020B Genelecejä musiikin kuunteluun ja leffakäyttöön. Subbarin haluan settiin mukaan. Mutta minkä subbarin, siinäpä pulma.

    7050B voi olla rajatapaus riittävyydeltään ja 7060B on kallis. Huoneen heijastuksista ei ole mitään faktatietoa, mutta uskon että Anti-Modelle olisi käyttöä. (Tilannetta on kuvailtu tarkemmin http://www.hifiharrastajat.org/forum/index.php?topic=1020921.0)

    Zipman vastaavaa kyselleelle vastaili Anti-Moden ja Genelecin yhdistämisestä siten, että AV-vahvistin otettaisiin jakosuotimeksi
    Eli kumpi kannattaisi valita:

    1) AV-vahvistin jakosuotimena + antimode 8033 bassoille + Subbarina vaikkapa SVS 12 NSD.

    2) Genelecin subbari jakosuotimena, ei anti-modea. Subbari 7060B tai 7050B.

    Onko nykypäivänä Genelecin sovitus miten arvokas juttu? AV-vahvistimet ovat ilmeisesti jo tuossa aika hyviä? Olisiko anti-moden mukaan ottaminen kuitenkin arvokkaampaa?

    Jos minulla on Anti-Mode, onko vaikeaa löytää ulkopuolisen subbarin taso, vai pitääkö ostaa se härveli, jolla mittausmikrofonin saa PC:hen kiinni, ja mittailla asia?
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    just..
    :D
    Mitäköhän tarkoitat? Anti-Mode ei sisällä itsessään minkäänlaista (manuaalista) volumen säätöä, vaan säätö tehdään jatkossakin subbarista ja/tai vahvistimesta (linjalähdön volumesäätö tai mainvolume, jos ei ole linjalähtöä subille).

    Eli se on vaikeaa tai helppoa niinkuin ennenkin, AM muuttaa asiaa tasan sen verran, että tasaisen vasteen tarkka mittaaminen sujunee paremmin.

    AM itsessään muuttaa subin "etäisyyttä" hieman (tulee viivettä), joka on syytä korjata vaihe- tai etäisyyssäädöllä, sekä nostaa linjasignaalin voimakkuutta jonkun verran, eli volumekin tulee uudelleensäädettäväksi.

    Ne kuitenkin säädetään samalla tavalla ja ihan yhtä vaikeasti kuin ilman AM:a.

    MIC-Amp on tarkoitettu taajuusvasteen yms. mittaamiseen.
     
    Viimeksi muokattu: 16.01.2010
  8. Vili85

    Vili85 Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2004
    Viestejä:
    107
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tulipa eilinen ilta vietettyä tämän ketjun kanssa ja töiden jälkeen oli pakko käydä antimode poistamassa putiikista.
    Kalibroinnin aikana meinasin pariin kertaan "subwooferin" tason säätöön koskea (jäi sittenkin liian kovalle), mutta sain pidettyä näppini erossa.
    Hetken aikaa odotellin eikä naapureita piipahtanut oven takana.

    Oli testien aika...
    Matalat taajuudet kuulostaa paljon napakammilta ja musiikkia on jopa mukava kuunnella. Tuli myös Terminator Salvationia testattua ja ero entiseen oli suuri! Myös kauan vaivannut ongelma, subwooferin (Chorus vertigo xls) integroituminen kaiuttimiin onnistui ainakin osittain. Enää subwoofer ei erotu omaksi äänilähteeksi läheskään yhtä selvästi. :thumbsup:

    Viikonloppu aikaa ihmetellä laitetta, mutta kyllä tämä tulee heti maanantaina ostettua itselleen. Seuraavaksi kokeillaan " laajemman alueen korjausta". Denon avr-1909 audyssey tarvitsee ajaa läpi, kunhan antimode on oikeilla asetuksilla.

    Käsittämätöntä miten paljon asetuksilla voi vaikuttaa subin soitiin.
    Olen erittäin tyytyväinen :thumbsup: hankintaani 10 neliön betonibunkkeriin ja samalla surullinen niiden puolesta, joilla laitteet samanlaisessa tilassa, ilman antimodea.

    Antimoden säätöjen jälkeen kiinnostaisi saada subwooferin taajuusvaste koneelle. Mitä tarvitaan? Voinko hyödyntää vahvistimen tai antimoden mikkiä?
    Täytyy lukea tuo Zipmanin TrueRTA ohje.

    Kuten tekstistä saattaa joku päätellä, olen täysin amatööri äänentoiston kanssa. Kaikki vinkit ja vihjeet ovat erittäin tervetulleita. :cool:
    Kiitos tästä erittäin hyvästä vinkistä, nimittäin Antimodesta :)
     
  9. tommikaa

    tommikaa Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2001
    Viestejä:
    31
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyy omasta puolestanikin heittää positiiviset kommentit Anti-Modesta tähän threadiin. Setissä 5 kappaletta Amphionin Ioneita ja BK Monolith. Anti-Moden kytkemisen jälkeen matalien taajuuksien erottelukyky parani huomattavasti, kuten myös subbarin integroituminen muihin kaiuttimiin. Nämä arviot perustuvat puhtaasti kuulohavaintoihin, mitään mittauksia en ole päässyt tekemään.

    Musiikissa ero aikaisempaan oli selkeästi isompi kuin leffoilla. Aiemmin huonekorostumat edellyttivät tason laskemista lähes nollaan, jottei basso pilannut toistoa, nyt "leffatasoista" subin voluumia pitää pudottaa enää 3-5 desibeliä.

    Hyvää duunia on pojat tehneet Hervannassa, ei muuta voi sanoa!
     
  10. Himppe

    Himppe Vakiokasvo

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    721
    Saadut tykkäykset:
    3
    Tarvitset esimerkiksi MicAmpin ja REW:n.
     
  11. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ennen AM-korjausta tason säätö voi tosiaan joutua nollaan, kun dominoiva moodi on energialtaan tehokkaampi kuin kaikki muu energia yhteensä. Minulla oli juuri sellainen tilanne ennen AM-algoritmia, koska jäännösenergian virhe 47Hz paikkeilla on n. 64-kertainen. :)
     
  12. prodigy

    prodigy Guest Guest

    Liittynyt:
    17.02.2007
    Viestejä:
    735
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nopea palaute boksista vielä täältäkin suunnalta.

    Positiivinen yllätys, basson erottelu tarkentui todella paljon, ja seisovat aallot luonnollisesti katosivat. Täytyisi varmaan ennen- ja jälkeen -mittukset tuosta ottaa. Subina siis SVS PB-10ISD. Korvin kuultavasti samankaltaista tulosta ei saavutettu aiemmalla BFD-setillä jota oli säädetty varmasti "tarpeeksi":)
    Hinta/laatu suhde täydet *****.
     
  13. Juselius

    Juselius Guest Guest

    Liittynyt:
    19.01.2010
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Täytyypä kirjoittaa omakin kokemukseni laitteesta:

    Runsaista kehuista innostuneena hain itsekin Antimoden kotikokeiluun. Testailua tehtiin sokkona yhdessä kaverini kanssa lukuisilla eri musiikkinäytteillä, kaikki kuitenkin enemmän tai vähemmän heviä/metallia. Mielipiteitä saatiin siis huolellisen testailun ja vuorottelun tuloksena kaksi (oma ja kaverin), joka ehkä hiukan vähentää subjektiivisen kokemuksen painoarvoa. Kuuntelija ei tiennyt milloin Antimode oli päällä ja milloin käytettiin bypass-tilaa. Kuuntelutilana toimi kerrostalon olohuone, n.5,5m x 3,5m, kaiuttimet sisutuksellisista syistä pitkän seinän puolivälissä ja subbari nurkassa. Kuuntelupaikkana vastapäinen pitkä seinä johon Antimode kalibroitiin. Laitteistona Marantz SR6004 + B&W CM7, subina Amphion Impact 400.

    Yllätys oli suuri, sillä parannus oli lähes olematon(!). Joillain biiseillä bassotoisto oli Antimodella hiukan tarkempi, mutta useimmilla biiseillä kuuntelija ei pystynyt sanomaan onko laite päällä vai bypass-tilassa. Välillä jopa bypass-tila kuulosti paremmalta ja kuuntelija erehtyi epäilemään Antimoden olevan silloin päällä.

    Vertailun vuoksi testasimme laitetta myös kaverini luona, niin ikään kerrostalon olohuoneessa. Huone on hiukan hassun mallinen takaosan erkkerisyvennyksen takia, mitoiksi arvelisin luokkaa 5-6m x 3-4m. Kaiuttimet ovat kapeammassa etuosassa lyhyellä seinällä ja kuuntelupaikka huoneen puolivälissä. Laitteistona Marantz SR6003 + Amphion Argon2 Anniversary, subina Amphion Impact 400. Täällä Antimodesta tuntui olevan vielä vähemmän hyötyä. Biisistä riippumatta oli lähes mahdotonta sanoa, oliko Antimoden päällä vai bypass-tilassa.

    Tarkoituksenani ei missään tapauksessa ole mollata Antimodea! Jäi kuitenkin hiukan ihmetyttämään, miksei laite tuonut enempää parannusta basson tarkkuuteen, sillä ainakaan kuuntelutilat tuskin olivat mitenkään akustisesti optimaaliset. Testasimme myös laitteen toimivan käyttöohjeessa suositellulla kokeella, jossa mikrofoni viedään lähemmäs subbaria testisignaalin aikana, jolloin laite pudottaa automaattisesti äänenvoimakkuutta. Myös Lift 25 ja 35 –napit toivat kuuluvan muutoksen ääneen, eli itse laitteessa tuskin oli vikaa.

    Voiko olla, että laite tuo selvää apua lähinnä ”halvemman luokan” kotiteatteriin (ja nyt ei kannata älähtää, tiedän hyvin etteivät meidänkään laitteistomme ole vielä kovin kummoisia, mutta n.4000e:n hintaisina ne eivät kuitenkaan edusta sitä halvintakaan päätä)? Vai voiko kyseessä olla omituinen sattuma, jossa kuuntelupaikalle ei ole kummankaan luona sattunut pahoja seisovia aaltoja tms? Paperillahan (ja myös laitetta testanneiden mukaan) laitteen tuoda bassotoistoon melkoista parannusta?
     
  14. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    02.06.2006
    Viestejä:
    2 024
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voisiko kyse olla subbarista itsestään? Jospa pieni 10" suljettu boksi ei kaipaa niin kamalasti oikomista? Itselläni on kolmesataa litrainen, 15" elementillä varustettu reflexi subi ja eroa on kuin yöllä ja päivällä jos on antimode päällä tai poissa.
    ~35m2 puurakenteisen rivarin olohuone kuuntelupaikkana.
     
  15. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pelkällä subbariequlla ei pääse vielä kovin pitkälle huonekorjauksessa. Pääkaiuttimet tarvitsisivat equlaatiota käytännössä usein kipeämmin kuin subbanen.

    Subbariequlaattorin oma henkilökohtainen todellinen tarpeensa olisi virheinvestointien välttämiseksi viisasta selvittää jo ennakkoon. Kaikissa huoneissa vaimentavalle subbariequlle ei vain yksinkertaisesti ole töitä tarjolla. Ei kovin tavallinen tilanne mutta akustisesti edullisissa ympäristöissä täysin mahdollinen.

    Equtustarpeeseen subbarin omista ominaisuuksista sen raaka fysikaalinen koko vaikuttaa vain epäsuorasti l. ilmentyvän taajuusvasteen kautta.



    P.S. Rikkinäisen A-Moden mahdollisuus kannattaa muuten muistaa, tämän purkin toiminta ei taida olla ihan robusteinta tasoa... :D
     
  16. Himppe

    Himppe Vakiokasvo

    Liittynyt:
    13.08.2004
    Viestejä:
    721
    Saadut tykkäykset:
    3
    Et kertonut setupin asetuksista; onko pääkaiuttimet asetettu pieniksi, mikä on jakotaajuus jne.

    Itse veikkaisin kylmiltään, että pääkaiuttimien bassot aiheuttavat pahoja korostumia ääneen. Vaikka Anti-Mode lanaakin subbarin toistamat bassot tasaiseksi, ääni kuulostaa samalta kuin ilman korjausta. Ongelma ei poistu sillä "vika" on pääkaiuttimien puolella.

    Mittauksilla pystyisi tsekkaamaan tuonkin asian aika äkkiä.
     
  17. a1bert

    a1bert Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2008
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Montako rikkinäistä Anti-Modea on tullut vastaan? :->

    Muistuu mieleen juttu eräältä toiselta foorumilta, kun kaveri ihmetteli aiemmin toimineen Anti-Moden hiljaisuutta. Ledit toimivat ja kalibrointikin lähti käyntiin, mutta ääntä ei tullut ulos. Kävi ilmi, että kaveri oli laittanut Anti-Moden muuntajan palauttamansa AS-EQ1:n mukaan, ja yrittänyt käyttää Anti-Modea kyseisen laitteen DC-muuntajalla. :hitme:
     
  18. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksi kappale. En ole tosin yhtä enempää niitä livenä nähnytkään. :D
     
  19. Atheris

    Atheris Guest Guest

    Liittynyt:
    11.06.2009
    Viestejä:
    165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itsellä ero antimodella ja ilman on kuin yöllä ja päivällä. Olihan subien vaihe kohdallaan ?
     
  20. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos vasteessa ei ole vääristymiä jotka ovat kuuluvia, myöskään korjatussa vasteessa ei tapahdu muutoksia, jotka olisivat kuuluvia. Tämä on yksi toimivuuden ehdoista mille tahansa automaattiselle säätösysteemille: "If it's not broken, don't fix it"

    On kuitenkin aika yleistä että pääkaiuttimet herättävät huonemoodit, kun niiden annetaan toistaa alas bassotaajuuksille. Kyseisestä järjestelystä jo yleensäkin on enemmän haittaa kuin hyötyä (huonekorjausaspektin ohella), kun otetaan huomioon mitä tapahtuu laajaspektrisille intermodulaatiosäröille. Bassot kannattaa vain muutamin erittäin harvinaisin poikkeuksin jakaa subwooferiin, mikäli järjestelmässä sellainen on.
     
    Viimeksi muokattu: 07.02.2010