VLSI Anti-Mode 8033 - Automaattinen subbarin equ

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana säätäjä, 12.12.2007.

  1. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 930
    Saadut tykkäykset:
    177
    Mistähän se mahtaa johtua, että Anti-Moden 180°-lähtö toimii paremmin kuin se, että käytän Anti-moden 0°-lähtöä ja säädään phasen Monolithista 180° asentoon? Ongelmana aiemmin oli se, että subbari ei oikein millään meinannut integroitua pääkaiuttimiin kunnolla, vaikka miten olisi säädellyt subbarista jakotaajuutta ja phasea. Säädin sitten kokeeksi Monolithin phasen 0° asentoon ja vaihdoin piuhan Anti-moden 180° lähtöön. Se muutti tilannetta merkittävästi ja subbari integroituu nyt huomattavasti paremmin pääkaiuttimiin.
     
    Viimeksi muokattu: 29.04.2010
  2. Ikidur

    Ikidur Guest Guest

    Liittynyt:
    20.07.2009
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Johtuisko siitä, että vaihesäädöllä ei voi tuottaa negatiivista ryhmäviivettä, sitä voi vaan lisätä. Jos subissa on vaihetta käännetty niin siinä on sitten lähtötaso viiveen minimiarvolle ja AM voi tyrkkiä siihen jotain omiansa vielä lisää.

    Hmm... riippuu tietty vähän miten nuo on tehty. Jos on 0/180 katkaisija niin polariteetin kääntö ei aiheuta yhtää lisää viivettä, mutta jos 180 kääntää liukuvasta säädöstä niin se tehdään oikeasti viiveellä.

    Natsaisiko tämä tilanteeseesi?
     
  3. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 930
    Saadut tykkäykset:
    177
    Kuulosta kyllä ihan järkeenkäyvältä selitykseltä.
     
  4. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anti-Mode 8033 sai suomalaisittain erittäin harvinaisen Golden Ear Awardin uusimmassa The Absolute Sound -lehdessä. :thumbsup:
     
  5. MacZon

    MacZon Vakiokasvo

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    841
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saas nähdä onko tästä purkista mihinkään. :)
    Hifitalosta pistin tilauksen vetämään.
     
  6. RidgeForrester

    RidgeForrester Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2004
    Viestejä:
    554
    Saadut tykkäykset:
    1
    Onkos jollain kokemusta tai valistunutta arviota siitä miten AntiMode toimisi kokoonpanossa, jossa pääkajarit on suurehkot (Infinity Aplha 50) ja niiden taajuustoisto markkinointispeksien mukaan valuu sinne 35 Hz saakka (kovasti toki vaimentuneena, mutta enivei). Subbari on kytketty vahvarin LFE kanavaan, johon pukataan musiikkia kuunneltaessa samat matalat äänet kuin pääkajareillekin. Integroituminen on vähän niin ja näin.

    Nyt jos hommaan AntiModen tasoittamaan subin toistoa, niin se basso, minkä pääkajarit toistavat, osaltaan tietysti sotkee bassovasteen tasaisuutta, vaikka subin vaste olisikin tasainen.
    Kysymys kuuluukin, kannattaako AntiModea edes kokeilla, vai onko lähtökohdiltaan jo huono idea?

    Vahvarin bassonhallinta on vähän turhan alkeellinen - pääkajareista saa halutessaan alle 100 Hz taajuudet leikattua, mutta sen kummempaa säätöä ei ole. Tietysti voisi kokeilla tulpata pääkajarien refleksiputket vasteen rajoittamiseksi alapäästä.

    Mitenkäs se sovitus sitten; jos virittelen subin vasteen antimodella, niin jääkö säädöt kelvottomiksi, jos tämän jälkeen yritän subista vaihetta säätämällä vielä tehdä sovitusta pääkajareihin?
     
  7. mabe

    mabe Vakiokasvo

    Liittynyt:
    03.12.2003
    Viestejä:
    789
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toimiihan antimode joo tuossa RidgeForresterin tilanteessa. Siis kun suodattaa vahvarilla ne alle 100Hz signaalit pois ja antaa subin hoitaa matalan pään toiston.

    Itsellänikin on vahvarin säädöt mallia alkeellinen, joten ihan kaikkea hyötyä subipään equsta ei saa irti. Pääkajarit herättää ikävästi esim 80Hz kohdalla olevan huonemoodin nykyisessä kämpässä (Isohkot lattiakajarit, vahvarista pienenä, refleksiputket kiinni). Silti ilman equa ei mitään tulisi joten eikun koittamaan vaan.
     
  8. RidgeForrester

    RidgeForrester Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2004
    Viestejä:
    554
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tarkoitin, että kun tuo 100 Hz jako-optio on niin ylhäällä taajuusalueessa, niin jättäisin jaon tekemättä ja ajaisin bassoja myös pääkajareille. Eli kysymys kuuluu, saavuttaako subin vasteen tasoittamisella huomattavaa hyötyä, kun pääkajarit soivat kuitenkin myös osin samoilla taajuuksilla...?
     
  9. a1bert

    a1bert Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2008
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anti-Moden kanssa ovat kuuleman mukaan käyttäneet jopa 120Hz:n jakoa subin silti paikallistumatta, joten ei 100Hz nyt niin korkea ole. THX-speksikin on 80Hz.

    Kun pääkanavien ei tarvitse toistaa subille kuuluvaa aluetta, ei voi tulla keskinäismodulaatio-ongelmia, headroomia on enemmän, joista saattaa seurata puhtaampi sointi myös taajuuskaistan yläpäähän.
     
  10. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Toki teknisesti täysin mahdollista ja itse kunkin vaatimustasosta ja kuunteluolosuhteista riippuen kenties kohtalaisen hyväkin ratkaisu, jos pääkaiuttimet vain toistavat omasta mielestäsi riittävän matalalle, eikä vaadita kohtuuttoman suurta dynamiikkaa (varsinkaan alle ~40 Hz taajuuksilla, tai tarkemmin varsinkaan bassorefleksikotelon viritystaajuuden alapuolella). Huonemoodit voivat tietenkin sotkea pääkaiuttimien toistoa paljon aiempaa häritsevämmin. Tai sitten eivät, täysin tuurista, akustiikasta/akustoinnista ja kuuntelupaikan/kaiuttimien sijoittelusta riippuen.

    Mutta, vähintäänkin tietyillä leffoilla/äänitteillä ns. isokin eli siis vahvistimen asetuksissa 'LARGE' kaiutin on yleensä hyvinkin rajoittunut, kun puhutaan todella matalista bassoista (vaikka onkin 2 x 8" per kaiutin, niin riittävää herkkyyttä ja dynamiikkaa haettaessa on pakko tinkiä ulottuvuudesta aivan toisella tavalla, kuin vain bassoja toistavan aktiivisubbarin tapauksessa, poislukien mini/mikrosubbarit).
    Usein jo keskibassoillakin tulee pahasti köniin oikeisiin subbareihin verrattaessa (dynamiikka, säröttömyys), vaikka kyseessä olisikin periaatteessa varsin järeä lattiakaiutin. Toki suurehko lattiakaiutin saattaa pieksää osan jopa hieman suuremmistakin subbareista, mikäli on kyse vain yläbassoista tai tarkemmin, jotain tiettyä taajuutta korkeammista äänistä.
    Tosin kerrostalossa em. ongelma ei välttämättä ole ongelma lainkaan, toisin kuin "oikeassa" kotiteatterissa, jossa naapurit/heikko äänieristys ei rajoita kuunteluvoimakkuutta, edes seiniä vavisuttavilla ultramatalilla bassoilla. Naapurien mielestä kun lienee jopa parempikin niin, että pääkaiuttimet hukkaavat osan tykistökeskitysten ja syvyyspommien bassoista ;)

    Asiaan liittyen muutamia graafeja: Miksi kaiuttimet kannattaa laittaa pieniksi ("small")? Eli tuon perusteella LFE:n lisäksi lienee useimmiten fiksuinta ohjata kaikkien muidenkin kanavien bassot vain ja ainoastaan subbarille (kaikki kanavat siis 'SMALL', nykyisin jako toki on usein säädettävissä esim. 40...200 Hz välillä, jopa erikseenkin eri kaiutinryhmille).
     
  11. RidgeForrester

    RidgeForrester Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2004
    Viestejä:
    554
    Saadut tykkäykset:
    1
    Asiallista speksausta ja pohdintaa. Kiitos :thumbsup:

    Hyvin havainnollistavia oli nuo linkkaamasi threadin graafit. Itse asiassa 5.1 asetukseni taitavat olla s.e. ainakin pääkanavien (ne kaksi siis) bassot menevät sekä näille kahdelle kajarille, että myös subille. Tällöin siis subi saa LFE:n lisäksi nuo muiden kanavien bassot riesakseen.

    Se oleellisempi kysymys (minulle) liittyy sen sijaan 2.0 materiaalin eli CD-musiikin toistoon. Ajatusmallini ei ole niinkään se, että luottaisin juurikaan noiden lattiakaijuttimien matalien taajuuksien toistokykyyn (joka ei todellakaan ole mairiteltava). Sen sijaan jätän pääkajarit asetuksiltaan Largeksi siksi, että ne toistaisivat edes niin alas, ettei tuo subin paikallistuminen nostaisi päätään liiaksi subin alipäästön taajuuden nostamisen myötä. Eli pikemminkin toivon ja luotan siihen, että pääkajarit eivät toista sinne päinkään niin alas kuin esitteessä sanotaan.

    Jos vahvarin jakosäädin olisi säädettävä kiinteän 100 Hz sijaan, todennäköisesti tekisin jakoa jostain 70..80 Hz paikkeilta, riippuen siitä, mistä sovitus parhaiten onnistuisi. Tällä hetkellä pääkajarien asetuksen ollessa Large, on subin alipäästön kynnys jossain 70 Hz tietämissä ja pääkajarit antaa täyttä kaistaa sen verran mitä pystyvät.

    Kokeilemalla ja mittavehkeet hommaamallahan nämä selviäisi niin, ettei tarvis täällä kysellä, mutta mikäs tässä keskustellessa.
     
  12. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    entä onko parempi tehdä suodatus jo vahvistimessa esim jako 40hz vai ostaa suljetut kaiuttimet jotka vaimentuvat itsestään jo 40hz mennessä ?
     
  13. MacZon

    MacZon Vakiokasvo

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    841
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eilen tuon Anti-Moden kalibroin, ja melkoinen jyristely siitä tulikin. :)
    En musiikilla ehtinyt testaamaan koska nainen vaati huomiota. :mad:
    Mitä tarvin, että voin mitata subin/systeemin taajuusvasteen? Antimoden micamp on yksi vaihtoehto? Ja toinen on ilmeisesti SPL-mittari? Kumpi olisi parempi vaihtoehto? Entäs halvempi? Vai onko vielä muitakin vaihtoehtoja?
     
  14. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tekisin jaon vahvistimessa ennen kaiuttimien roll-offia (ylemmällä taajuudella), jotta ylipäästöön saadaan tarpeeksi jyrkkyyttä ehkäisemään huoneen tuoma boostaus ja kaiuttimien herättämät moodit.
     
  15. pinkeliviinica

    pinkeliviinica Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    19.10.2004
    Viestejä:
    1 836
    Saadut tykkäykset:
    0
    hei !
    sellainen parannus ehdotus tuonne http://www.dspeaker.com/fi/tuotteet/anti-mode-8033.shtml että sisältäisi jonkun päivämäärän että koska on päivitetty c malliksi ja samalla voisi mainita b mallin "tuotantovuodet"...
    kun aika monesta paikasta kun tuota saa nyt ostettua niin myyjäliikkeetkään ei muista mainita että onko kyseessä b vai c malli varsinkin jos myynti otsikossa on jo vuosia lukenut että "uusi antimode malli" tms niin menee ihan arvailuiksi että kumpi malli on kyseessä...
    samaten itse laitteessani (b-malli) ei ole mitään merkintöjä mallista eli tuo "b" puuttuu :)
     
  16. TEL79

    TEL79 DSPeaker Lead Designer Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    17.10.2007
    Viestejä:
    342
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uutisarkistoista löytyy itseasiassa aina nuo päivämäärät, mutta hyvä pointti. Otin tuon päivitysuutisen 8033:n tuotesivulta jo pois. Se kun oli jo yli puoli vuotta vanha. Kaikille halukkaille jälleenmyyjille vaihdettiin syyskuussa -09 B-versiot C-versioon, joten uskoisin että B-versiota ei jälleenmyyjillä sen jälkeen ole ollut. Versioiden väliset erot ovat sen verran pieniä, että merkintöjä itse 8033:ssa ei muutettu.
     
  17. MacZon

    MacZon Vakiokasvo

    Liittynyt:
    29.02.2004
    Viestejä:
    841
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä tuo anti-mode laski selvästi tuota subin tasoa, kuumana subi on näköjään ollut. Basso ei iske enään yli vaan sulautuu enemmän muuhun äänimuailmaan. Mittaukset olisi hyvä tehdä mutta siihen ei juuri nyt oli mahdollisuuksia.
     
  18. Vega_

    Vega_ Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.04.2005
    Viestejä:
    358
    Saadut tykkäykset:
    41
    antimodehan pitää kalibroida ennen audysseyta,mutta laitetaanko vahvarista subi 90cm normaalia kauemmaksi sit ku kaikki muut säädöt on tehty?
     
    Viimeksi muokattu: 30.07.2010
  19. a1bert

    a1bert Guest Guest

    Liittynyt:
    29.09.2008
    Viestejä:
    29
    Saadut tykkäykset:
    0
    Audyssey-kalibrointi ottaa huomioon Anti-moden prosessointiviiven, joten etäisyyksiin ei tarvitse koskea. Etäisyyden lisäystä tarvitaan vain järjestelmissä, joissa kaiuttimien etäisyydet ilmoitetaan vahvistimelle käsin.
     
  20. Vega_

    Vega_ Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.04.2005
    Viestejä:
    358
    Saadut tykkäykset:
    41
    Ok. Kiitos!

    Pakko kait se on tämäki hommata..mietityttää vaan et onko siitä sit varmasti apua..

    Taajuusvaste pitäis mitata, mutta kun ei ota onnistuakseen. iMac + rew:llä yritin, mutta ei..
    Homma tyssää jo äänikortin kalibrointiin.
     
    Viimeksi muokattu: 30.07.2010