Wharfedale Moviestar DX-1 HCP 5.1 -kaiutinpaketti

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Hartsa82, 11.08.2014.

  1. GlidiD

    GlidiD Guest Guest

    Liittynyt:
    24.04.2013
    Viestejä:
    596
    Saadut tykkäykset:
    13
    Ensin subin säädöt, sitten antimode ja lopuksi vahvistin niin se ottaa huomioon jo valmiiksi korjatun huonevasteen.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    1. Subwooferin takapaneelista säädetään vain gainista SPL (äänen voimakkuus) suunnilleen sinnepäin. Tarkka säätö vahvistimesta. Jakosuodin ohitetaan kääntämällä se maksimiin tai "bypass" asentoon, koska jakosuoto tehdään kuitenkin vahvistimesta ja kahdesta suotimesta on usein harmia ja hyötyä vain erittäin poikkeuksellisesti. Vaihesäätö saa jäädä nollaan, vaihe (phase) säädetään vahvistimen etäisyydensäädöstä. Huomaa, että AntiMode lisää viivettä 90cm edestä. Edelleen subwooferin "etäisyys" on yleensä suurempi, kuin mittanauhan mukaan, koska toteutuksesta johtuen subwooferista tulee lähes aina viivettä pääkanaviin nähden.

    2. Yammuissa on mahdollisuus tehdä korjauksia käsin, kyllä, mutta mitenkäs meinasit ilman mittauskalustoa tietää, mitä korjata? :) Vaatii mikrofonin (ja ulkoisen äänikortin, ellei mikki ole usb tai kone mac), mittaussoftan sekä tietokoneen.

    3. Varsinkin halvemmat YPAO:t on jo kättelyssä huonoja, koska ne haluavat väkisin tehdä pistekorjauksia diskanttia myöten. Oikeasti vakavasti otettavat korjaimet eivät puutu 500hz yläpuolelle pistekorjauksin, koska tilanne muuttuu diskanteilla jos päätä siirtää 10cm. Oikea tapa korjata diskanttipäätä ja keskialuetta on "hyllykorjaus" eli laaja-alainen yleismuutos taikka akustointi. Kokeile huviksesi, kumpi kuulostaa *luonnollisemmalta*, YPAO:n korjaus päällä vai poissa.

    4. Aina ensin AntiMode (tai muu vahvistimen jälkeen tuleva korjain), sitten vasta vahvistimen oma. Ajatellaanpa hetki: sinulla sattuu olemaan vaikka 45hz kohdalla 7db korostuma. Jos ajat ensin YPAO:n, se mittaa tuon korostuman ja asettaa siihen -7db vaimennuksen. Tämän jälkeen ajat AntiModen, joka mittaa saman korostuman ja niin ikään laittaa siihen -7db korjauksen. Nyt kun laitat musiikkia soimaan, niin ensin vahvistin vainentaa 7db ja AntiMode toiset 7db. Tuloksena ei ole nolla eli korostuman tasoitus, vaan kun +7db korostumaa alennetaan -14db, tuloksena on 7db monttu.

    Jos taas ajat ensin AntiModen, se lanas tuon sileäksi. Tämän jälkeen, kun ajat YPAO:n, sen testisignaali menee AM korjauksen kautta, ja YPAO:n mittaamaan mukaan mitään korostumaa ei ole, joten se ei puutu asiaan. Eikä tarvitsekaan, jos js kun AM on jo korjannut ongelman.

    Ylläolevassa oletetaan, että se YPAO yleensäkään korjaa subwooferia. Osa niistä ei sitä tee.

    Lisäksi, selvyyden vuoksi, vasteessa olevia vaimentumia ei korjaa yksikään huonekorjain, koska fysiikan lait tulevat vastaan. Vaimentumia saa täytettyä huonekorjaimella enintään sivuvaikutuksena. Niihin lääkkeet on 2/3/4 subwooferia ja/tai raskas akustointi. Ja tarkoitan nyt puolen metrin paksuisia resonaattoreita, en mitään 2cm Konto-levyä.
     
    Viimeksi muokattu: 20.08.2014
  3. B12

    B12 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyykö tuosta jostain kattavaa selostusta, mitä se ypao tarkalleen sitten tekee? Mistään en ole muuta ollut löytääkseni, kuin että ypao on paska ja muut ovat hyviä. Yamahan prosessoreita näin jo 80-luvulla, mutta ihan kujalla ovat siis edelleen.

    Olen siinä käsityksessä, että ypao säätää tasot ja vaiheet ja siinä on 7 pisten equ välillä 60Hz-16kHz, eli sama kuin manuaalinakin. Mitä muuta se tekee, en tiedä mutta kiinnostaisi tietää.
     
    Viimeksi muokattu: 20.08.2014
  4. Hartsa82

    Hartsa82 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    26.07.2012
    Viestejä:
    180
    Saadut tykkäykset:
    10
    Osittain meni ohi noi x_jmt_x:n ohjeet :) kiitos kuitenkin.

    Mutta pääasiassa siis ensin subi, sitten AntiMode ja sitten vahvistin.

    Tosiaan omassa viestissä totesin, että ainakin omassa vahvistimessa YPAO säätää EQ-asetuksia, mutta niitä ei pääsee tarkastelemaan. Sekä pitäisi ohjeiden mukaan säätää myös subia. Täytyy testata, kun PB saapuu, oli nyt Saksassa tulossa.

    Kiinnostaisi itsekkin tietää miksi YPAO on sitten niin huono. Toki varmaan kalliimmiila softilla saadaan säädettyä tarkemmin, mutta pärjääkö noilla YPAO:n säädöillä ainakin näin aluksi, kun hifikorva ei ole vielä niin kehittynyt. :)
     
    Viimeksi muokattu: 20.08.2014
  5. latexii

    latexii Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 210
    Saadut tykkäykset:
    612
    Käsittääkseni YPAO alotti korjauksen vasta 63hz alueelta ja siitä ylöspäin.
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Viimeksi muokattu: 20.08.2014
  7. B12

    B12 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli ypao on huono kun se tekee korjauksia ja sitten se on huono kun se ei tee korjauksia.

    Olen insinööri ja harrastan loogista päättelyä. Siksi kysyin.
     
  8. Batmobile

    Batmobile Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    24.08.2008
    Viestejä:
    392
    Saadut tykkäykset:
    0
    Summa summarum: huonekorjaimen ei tulisi tehdä diskanteille pistekorjauksia, minkä jotkut YPAO:t haluavat tehdä. Tässä esimerkissä diskanteille ei ole tehty pistekorjaksia, mikä on positiivista. Toisaalta, kun koko softa ei ole käytännössä korjannut yhtään mitään, niin mitä iloa siitä silloin on?
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    YPAOn eri inkarnaatioissa havaittuja puutteita:
    - subwooferille ei tehdä mitään; joko se ei edes kuulu ominaisuuksiin taikka sille ei käytännössä tehdä mitään.
    - korjauksen alaraja 65hz (vai 63hz).
    - korjauksia tehdään myös diskanteille ja muutoin, kuin yleistason säätöinä. Vaikuttaa siltä, että flat-tila on tässä aggressiivisempi, kuin esim. natural. Tämä ei välttämättä ole ongelma tuoreemmissa versioissa.
    - useampaan kertaan on havaittu, että todellisuudessa bassopäälle ei ole tehty yhtikäs mitään, vaikka nimenomaan se kaistan alapää joihinkin satoihin hertseihin saakka on se, millä alueella sähköinen korjaus parhaiten toimii.

    Hyvää: YPAO asettaa kaiuttimien etäisyydet ja volumet erittäin tarkkaan oikein. Subwooferin vaihesäätö on syytä tarkistaa itse aina.

    Muuta: YPAO-korjaimia on ilmeisesti erilaisia, eikä edullisempien mallien korjain ole sama, kuin lippulaivojen. Toisin kuin Audysseyn käyttäjät, Yamaha ei ilmoita, mikä versio vahvistimessa on.
     
  10. Hartsa82

    Hartsa82 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    26.07.2012
    Viestejä:
    180
    Saadut tykkäykset:
    10
    Eli YPAO ei ole mikään paras työkalu ainakaan halvemmissa malleissa.

    Lueskelin tuosta miniDSP:stä, vaikutti ihan hyvältä laitteelta, ainut vaan, että palstoilla kerrottiin, että jonkin verran kohinaa voi ilmetä.

    AntiMode olisi ilmeisesti parempi, mutta vähän kalliimpi. AntiModesta oli näköjään myös 2.0 versio, jolla hintaa sitten paljon enemmän, mutta säätöjä myös enemmän.
     
  11. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 901
    Saadut tykkäykset:
    529
    A-M 2.0 on lähinnä stereo- ja etuastekäyttöön, ei niinkään x.1 kotitötteröön (liian kallis siihen hommaan, eikä lisäomituisuuksista saa oikein vastinetta sille hinnalle)...

    T: Vesku, A-M 2.0 omistaja aliusta lähtien
     
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Jep, AntiMode 2.0 korjaa enintään kaksi kanavaa, ja korjaus ylettyy reilusti yli subwooferin toimintakaistan.

    Pelkästään subbarin korjaimeksi tuo on liian järeä; löytyy digitaalista sisääntuloa, kahta kanavaa, kaistaa yli tarpeen jne. Realistinen käyttötarkoitus on 2.0 järjestelmä taikka sellainen 2.x, jossa jakosuoto subwooferin ja pääkanavien välillä tehdään vasta AM jälkeen esimerkiksi subwooferissa (kts. Genelec).

    Pelkästään subbarin korjaimeksi tuosta ei ole parannusta vs. 8033 muutoin, kuin että korjauksen näkee graafisena kuvana ruudulla ja sitä voi käsittääkseni muokata itse.

    Siitä, onko AM parempi, kuin MiniDSP, en osaa sanoa, mutta jälkimmäinen vaatii omaa osaamista, eli ensin mittaat vasteen ja sitten syötät itse korjaukset. AM on täysautomaattinen, mutta toisaalta muokkaamaan et pääse lainkaan itse.
     
  13. Hartsa82

    Hartsa82 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    26.07.2012
    Viestejä:
    180
    Saadut tykkäykset:
    10
    Niin tuo AM.2.0 vaikuttikin hintansakin puolesta vähän liian hienolta omiin tarkoituksiin :)

    Voiko tuolla minDSP:llä säätää muutakin kuin pelkkää subia? Onko muita laitteita/softia kotiteatterin säätämiseen mitä suosittelisitte, joita osaisi itsekkin käyttää kohtuu hintaluokassa?
     
    Viimeksi muokattu: 21.08.2014
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Kaikki equtukset (korjaukset) pitää aina tehdä linjatasoiselle signaalille eli ennen vahvistinta. Ei vahvistinta säädetä millään korjaimella (tai yleensäkään). Muutokset tehdään sille signaalille, joka menee kaiuttimelle ja tarkoitus on muuttaa kaiuttimen toistoa huoneen vaatimusten (tai omien mieltymysten, kuten "lisää passoa") mukaan.

    Oletan, että sinulla on BD-soitin HDMI:llä kiinni vahvistimessa? Jos näin, niin eipä tuohon minnekään saa korjainta väliin, paitsi subwooferille (subwooferille menee linjatasoinen signaali ja siinä on oma vahvistin). Ja vähän harvassa on monikanavaiset korjaimet muualla, kuin vahvistimessa, kuitenkin.

    (PC:lle saa sitten vaikka mitä softaa, mutta se vaatii sitten tietokoneen käyttöä ääni- ja kuvalähteenä eli yleensä HTPC:tä [Home Theater PC])
     
  15. Hartsa82

    Hartsa82 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    26.07.2012
    Viestejä:
    180
    Saadut tykkäykset:
    10
    Tipahdin taas :) eli jos YPAO tekee jotain korjauksia EQ asetuksiin ja ne ovat perseestä, voinko jollakin muulla laitteella/softalla mitata ja säätää asetukset kohdilleen?
     
  16. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Ääh...

    Voi, mutta kun sulla ei ole paikkaa sille laitteelle. Korjain pitää olla ennen vahvistinta. Kaiuttimelle menevään vahvistettuun signaaliin ei voi enää puuttua.

    Tuo olisi mahdollista, jos sinulla olisi erillinen esi- ja päätevahvistin, tai aktiivikaiuttimet, kuten MiniDSP:tä suosittelevalla El Grandella.

    Ota se YPAO pois päältä, hanki AntiMode 8033. Tai sitten se MiniDSP, erillinen mikki ja ilmainen RoomEQ Wizard -softa.
     
  17. Hartsa82

    Hartsa82 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    26.07.2012
    Viestejä:
    180
    Saadut tykkäykset:
    10
    Mutta siis voiko jollain mikillä ja softalla mitata ja sen perusteella säätää vahvistimen EQ-säädöt kohdalleen? Vai kannattaako niihin koskea, vai käyttää erillistä korjainta?
     
  18. makemich

    makemich Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 686
    Saadut tykkäykset:
    247

    Kuten edellä kerrottu YPAOn suurin ongelma on se että se kajoaa koko taajuusalueeseen joka on iso no-no. Mutta, jos sulla on malli jossa on myös parametrinen taajuuskorjain voit ottaa YPAOn tekemän korjauksen pohjalle ja poistaa itse kaikki muut kuin bassoalueen korjaukset pois käytöstä ja a'vot. Tekee omassa huoneessani aika hyvää jälkeä. Noh, tämä ei aina ole ihan yksinkertaista mutta jos oikeaa mittakalustoa ei ole käytettävissä etkä voi siten itse säädellä täysin manuaalisesti tuota kannattaa kokeilla.

    Esim. UMIK-1 mittamikrofonilla ja REW softalla siis voit ajaa huonevasteita ja niiden pohjalta tehdä korjauksia parametrisellä korjaimella niin paljon kuin sielu (korvat) sietää...
     
  19. B12

    B12 Guest Guest

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    139
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on Yamahan av-vahvari ypaolla ja subbarille antimode 8033s-ll. Säädin subbarin antimodella ja ypaolla perään tasot ja viiveet. Sitten käsipelissä jakotaajuus ym pikkuviilaukset kuten large->small kaikkiin kajareihin. Ihan hyvä tuli omasta mielestä. Ei harrastuksen tässä vaiheessa jaksa alkaa mikkien ja pc:n kanssa säätämään saatikka jotain hienoa pro dsp:tä alkaa käsipelilä ohjelmoimaan.

    Eli ei se ypao niin kauhea ole, että se pilaa kaikki hienot hankitut laitteet kuuntelukelvottomaksi. Yamaha on pelannut noiden kanssa vuosikymmeniä ja tuskin osaamattomuuttaan ihan silkkaa paskaa suoltavat vuodesta toiseen. Voisi kauppa hiipua pikkuhiljaa. Ovat kuitenkin ihan kärkimerkki kuluttajavehkeissä. On niitä varmaan hienompiakin olemassa, mutta ei se ypao niiiiiin hirveän karmea ole kuin nettifoorumeilla pelotellaan (90% vielä edes kokeilematta ja kuulematta).
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Itse yhden kaiketi keskiluokan Yammun (863) omistaneena ja sitä kolmessa eri huoneessa sekä kolmea muuta mallia eri tiloissa testanneena voin sanoa, että YPAOn *korjauksesta* on enemmän harmia! kuin hyötyä.

    Sen sijaan etäisyydet ja volumet se on aina saanut yhden askeleen (5-10cm) tarkkuudella ja SPL:t desibelin tarkkuudella - ja heitto voi oikeasti johtua siitä, että tarkistumittauksessa olen itse kuuntelupisteessä! - oikein.

    Yamahan vahvistimissa on paljon hyvää, ja aina sen korjauksen saa onneksi pois päältä. :)

    Tuosta parametrisestä korjaimesta - siis käsipelistä - pitäisi edelleen tietää, että
    - voiko subbarilähtöä edes korjata,
    - mikä on korjauksen alarajataajuus; 63hz on ihan liian korkea,
    - mikä on Q-arvo ja onko se säädettävissä.

    REWillä, mikillä ja parametrisellä korjaamisen suositteleminen aloittelijalle, joka ei oman ilmoituksensa mukaan ymmärrä edes kaikkea tässä ketjussa on vähän....

    No, tulee vielä huutoa ja hampaiden kiristystä opetellessa, ja ennenkaikkea ihan väärä käsitys harrastuksesta. Kun ei se mittarien kanssa pelaaminen ole se pointti, vaan ääni (ja kuva). Mittareilla on tarkoitus saada omista laitteistaan mahdollisimman paljon irti ja heittää mittauskalusto laatikkoon mahdollisimman nopeasti häiritsemästä. Kun noviisina aloittaa nettiohjeilla tekemään, niin saattaa ns. palaa pohjaan, kun pitää opetella (en halua ajatella, miten kauan opettelin kalibroimaan tykkikuvaa).

    Toisaalta, on ihan helvetin typerää sijoittaa pari tonnia äänentoistoon, mutta sitten sitä 50e perusmallin SPL-mittaria ei viitsitä hankkia saati käyttää sitä tuntia aikaa saadakseen sen parin tonnin sijoituksen toimimaan parhaalla tavalla.

    Hartsa, suret YPAOn todennäköisesti heikkoja equtuksia ja mietit, millä rahamäärällä ja laitteilla saat paremman... Ei se equtus mikään pakollinen ole, tosin subbarille erittäin suositeltava. Lääke on helppo: ota se YPAOn EQ pois päältä kokonaan ja nauti äänestä. :) Turha sitä on sen enempää surra.

    Jos huonekorjaus kiinnostaa, niin sitä voi miettiä sitten seuraavan vahvistimen kohdalla. Paitsi AntiModen tai muun subbarikorjaimen voit toki lisätä, jos siltä tuntuu.
     
    Viimeksi muokattu: 21.08.2014